Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Podłączenie klimatyzacji do instalacji bez zera ochronnego (PE)

21 Odpowiedzi, 26333 Wyświetleń

michal_s

2010-08-06, 13:59:03
Nowy użytkownik
Witam. Monter podłączył mi klimatyzację air force 9000btu. mam starą dwużyłową instalację elektryczną, bez przewodu PE. Klimatyzacja jest podłączona do puszki, jest zainstalowany dla niej bezpiecznik b16, między klimatyzacją a puszką, ale przewód PE (żółto-zielony) nie jest podłączony (wisi sobie zaizolowany) a powinien chyba być podpięty pod zero robocze? Czy takie podłączenie jest prawidłowe? jednostka zewnętrzna stoi na balkonie i zastanawiam się, czy kiedyś mnie nie kopnie. Dziękuję z góry za odpowiedź.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-06, 14:38:33
Moderator
Kopnąć może nie ale jak będzie mokra jednostka to może łaskotać Smile Pzdr
  • Odpowiedz

michal_s

2010-08-06, 14:51:17
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedź, ale jakoś mnie to nie uspokoiło. Jestem w stanie sam sobie podpiąć ten przewód PE do zera roboczego, nie jest to dla mnie problem. Chodzi mi o to, czy tak ma być podłaczona klimatyzacja lub czy tak może być lub czy tak nie może być? Mam małe dziecko w domu i nie chciałbym, żeby je prąd kopnął lub "łaskotał". Proszę o konkretną odpowiedź, czy mam podpinać ten przewód czy go tak zostawić? Jeszce raz dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz

Remik

2010-08-06, 16:55:55
Zaawansowany użytkownik
Klimatyzator pracujący z instalacją 2-żyłową powinien być uzerowany. Podłącz jedną końcówkę żółtozielonego przewodu do zera a drugą do metalowej części obudowy klimatyzatora lub w miejsce specjalnie do tego przeznaczone na kostce zaciskowej
  • Odpowiedz

michal_s

2010-08-06, 17:10:16
Nowy użytkownik
Dzięki, tak mi się wydawało. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

michal_s

2010-08-06, 18:05:44
Nowy użytkownik
Nie napisałem, że instalacja jest aluminiowa. Czy ma to jakieś znaczenie?
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-06, 18:18:42
Top użytkownik
zatrudnij wykwalifikowanego elektryka który podłączy klimatyzator zgodnie z przepisami i wykona pomiary ochronne potwierdzone protokołem z pieczątką z numerem uprawnień--wtedy możesz spać spokojnie .
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-06, 19:29:34
Top użytkownik
zerowanie musi być potwierdzone pomiarami.jeśli jakiś chłopek roztropek nie posiada uprawnień pomiarowych może o tym nie wiedzieć.
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-06, 21:31:21
Nowy użytkownik
Musisz zrobić tzw zerowanie, jeżeli tego nie zrobisz w przypadku pojawienia się napięcia na częsciach metalowych przewodzących (czyt. obudowa) nie zadziała zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe i przy dotyku .. pospolicie mówiąc - Cię kopnie Smile (to tak chyba najprościej)
Z tych dwóch przewodów które teraz masz podpięte musisz zlokalizować przewód neutralny (przeważnie niebieski) i wykonać dodatkowe połączenie miedzy nim a zaciskiem PE na obudowie
Mając dzieci kochaną żone lepiej jednak zlecić wykonanie pomiaru osobie z odpowiednimi kwalifikacjami i jak napisał słusznie barbie spać spokojnie.

Ps. fajne określenia - uzerowany i przewód zero Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-06, 21:33:28 przez jackgl.)
  • Odpowiedz

Remik

2010-08-08, 17:38:36
Zaawansowany użytkownik
Banita napisał(a):Ile kosztuje montaż z pomiarami?
Tyle co bez pomiarów - przynajmniej u mnie
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-08-08, 20:17:59
Zaawansowany użytkownik
Czegoś nie rozumie, skoro montuje klimatyzacje to powinien mieć uprawnienia elektryczne - a jak niema to dlaczego podłącza czy on nie jest świadomy że jeżeli się komuś coś stanie to on ma problemy.

Z tego co piszesz masz w domu układ sieci TN-C czyli masz przewód fazowy L oraz przewód ochronno-neutralny PEN,
teraz ( w przewodzie od strony klimy) wystarczy przewód fazowy zostawić w spokoju a przewód neutralny N (niebieski) połączyć z ochronnym PE (czyli ten zaizolowany żółto -zielony ) i po problemie .
P.S. Zaleca się sprawdzić czy przewód fazowy jest dobrze podłączony i o prawidłowym połączeniu aluminium z miedzią bo te dwa metale się ze sobą nie lubią tzn. nie mogą się ze sobą stykać.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-09, 05:28:50 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-08, 20:23:17
Moderator
Inwestor pewnie nie ma żadnego dokumentu, że Felek mu montował, więc chłop jest czysty.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-08-08, 20:49:49
Zaawansowany użytkownik
Umowa ustna jest u nas ważna i już leży
niestety z udowodnieniem już nie jest tak wesoło Big Grin Big Grin Big Grin
ale poniekąd może mieć problem
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-08, 20:50:43 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-08, 21:18:14
Nowy użytkownik
monterod2002 : "Z tego co piszesz masz w domu układ sieci PN-C ..."

ooo ciekawostki... o takim układzie sieci jeszcze niesłyszałem Tongue

Ps. Popraw !!!
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-08-09, 05:30:02
Zaawansowany użytkownik
Poprawiłem !!!! Big Grin Big Grin
pozdrowionka
  • Odpowiedz

michal_s

2010-08-09, 11:00:19
Nowy użytkownik
Witam ponownie. Skontaktowałem się ostatecznie z monterem, bo dał tam jakieś podkładki, jak tłumaczył miedź-aluminium, właśnie po to, żeby nie korodowały przewody i wolałem,żeby sam to poprawił. Był rano i sądząc po reakcji nie zrobił tego świadomie, nie potrafił powiedzieć jak to się stało i długo i szczerze przepraszał za błąd. Dodam, że pracownik firmy istniejącej od połowy lat 90, na oko z dużym doświadczeniem. Dodam, że mam umowę, fakturę i protokół odbioru robót montażowych, a tam wyszczególnione - instalacja czynnika chłodniczego, instalacja odprowadzenia skroplin i podłączenie do instalacji elektrycznej. Monter wpisał też w protokole, że zaleca remont instalacji elektrycznej, bo miałem zdrutowany jeden bezpiecznik. Przyznaję, mój błąd, proszę mnie nie besztać. W ramach przeprosin mam bezpłatne odgrzybianie i przeglądy 2 razy w roku przez 3 lata. Czuję się usatysfakcjonowany. Sądząc po wpisach, chłop mógł po takim błędzie uprawnienia stracić i pracę. Bo o uprawnienia też poprosiłem, ma jeszcze 2 lata ważne wydane przez SEP do 1kv i dot. warstwy ozonowej. Ale jak zapytałem o pomiary ochronne, to mówił, że przepisy tego nie wymagają. Dlatego jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o jakąś podstawę prawną. Może jeszcze coś wynegocjuję. Tłumaczył, że jeśli pojawi się napięcie na obudowie, to wybije ten bezpiecznik b16. 20 lat temu kończyłem technikum i z tego co pamiętam z elektrotechniki, to chłop ma rację. Ale to było w czasach, gdy zero to było zero a nie przewód neutralny, a fazy to były R,S,T a nie L. Dodam,że w w ciągu ostatnich 5 lat 2 razy odbierałem montaże klimatyzacji w miejscach pracy wykonane przez różne firmy i nikt nie robił pomiarów ochronnych. Dlatego proszę o informację, czy powinno być to zrobione? Jeśli tak, to jaka jest podstawa prawna? Znając życie, pewnie trzeba, ale jak to w Polsce przepisy sobie a praktyka sobie. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam forumowiczów.
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-09, 17:27:13
Top użytkownik
jeśli mieszkasz w bloku administracja budynku zleca pomiary ochronne co 5 lat ,jeśli w instalacji są wprowadzone zmiany powinny być wykonane pomiary dodatkowe .najlepiej jeśli klimatyzator będzie podłączony do oddzielnego bezpiecznika(możliwość wyłączenia na zimę lub podczas naprawy ),podobnie oddzielny bezpiecznik powinna mieć pralka,boiler czy kuchenka ze względu na duży pobór prądu .
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-09, 19:09:33
Nowy użytkownik
"Tłumaczył, że jeśli pojawi się napięcie na obudowie, to wybije ten bezpiecznik b16." jeżeli nie podłączył do obudowy przewodu PE lub N (jako zerowanie) to jakim cudem ??
Gratuluje "majstrowi" wiedzy...

Ps. Jest jeden przypadek kiedy zadziała zabezpieczenie w w/w przypadku ale nie radze sprawdzać Tongue
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-09, 20:06:09
Top użytkownik
rury klimatyzatora nie są podłączone do zera .
  • Odpowiedz

jackgl

2010-08-09, 20:58:41
Nowy użytkownik
a co to zero ?? Tongue tylko nie piszcie definicji matematycznej Tongue

No to powiedz nam w którym to miejscu rury podłączone są do "zera" ??
  • Odpowiedz

popeye

2010-08-10, 16:00:12
Użytkownik
Rurki miedziane sa przykrecone na zaworach do obudowy ktora jest "zerowana" lub inaczej podlaczona do przewodu PE.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa