Witam, przerobiłem instalację klimatyzacji z R12 na R134a (zmienione wszystkie elementy) i teraz pytanie - ile ma być czynnika R134 - w oryginale R12 ma być 1100 g. Samochód to Opel Senator RP93
Uuu to ja to spieprzyłem - nabiłem 1100 g. Mogę to wypuścić zaworkiem? A koszty... Nowy skraplacz - 200 zł (allegro), nowa sprężarka 300 zł (allegro), parownika nie ruszałem, nowy osuszacz 160 zł (allegro), no i wszystkie oringi nowe.
Pozdr
senior napisał(a):zawsze gdy robisz taką przeróbkę, ładujesz 75% ilości r12( tak pisze w książce i w praktyce wygląda podobnie)
powiedz jakie koszty przeróbki??
Seniorze,
a jak to jest z olejem sprężarkowym?
jaki jest w R12 a jaki w R134a ?
czy ten, ktory byl z R12 może pozostać, czy trzeba go wypuścić i zalać nowy ?
Osobiście robiłem klika takich przeróbek i jeżeli wymieni się wszystkie podstawowe elementy ( bądz odpowiednio przerobi ) oraz przepłucze układ i zmieni olej to wszystko powinno być ok. Zazwyczaj jak coś puszcza to jest już w i tak kiepskiej kondycji że na r12 też by padło.
Ja sam jestem ciekaw jak przebiegają przejścia z r12 na gazy inne niż r134 ( osobiście nigdy tego jeszcze nie stosowałem ). Wymienia się jakieś części czy można od razu ładować gaz?
guma z ktorych zrobione sa weze ma inny sklad chemiczny do r12 a inny do r134a
ja nie robilem takich przerobek-nie zalecane-lepiej napełnic R409a bez wymiany kosztownych rzeczy i bedzie chodzic jeszcze dlugie lata