Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin

88 Odpowiedzi, 80525 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

Darekas

2010-12-22, 11:43:24
Użytkownik
barbie napisał(a):niech wykonawca zrobi pomiary elektryczne z pieczątką .

Może to nie jest zły pomysł.
  • Odpowiedz

tomek83

2010-12-22, 19:43:38
Nowy użytkownik
witam montuje urzadzenia daikina od 6 lat i nigdy nie widzialem aby ktos laczyl jednostki przewodem 3x tylko 4x wchodzi w gre laczenie pe z N to mowiac wprost kralterstwo i oszczednosc na klijencie
  • Odpowiedz

Awent

2010-12-22, 21:46:01
Nowy użytkownik
do Daikina do j.wewnętrznej idzie 4x1,5mm2, jak wpadniesz na genialny pomysł łączenie PE z N to będzie ci waliła różnicówka, jeśli budynek ja ma. Jeśli instalacja ma tylko 3 żyły to PE nie podlączasz w ogóle, rurociąg pełni rolę uziemienia, będzie działać
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-22, 22:22:38
Zaawansowany użytkownik
Awent napisał(a):do Daikina do j.wewnętrznej idzie 4x1,5mm2, jak wpadniesz na genialny pomysł łączenie PE z N to będzie ci waliła różnicówka, jeśli budynek ja ma. Jeśli instalacja ma tylko 3 żyły to PE nie podlączasz w ogóle, rurociąg pełni rolę uziemienia, będzie działać

Nielegalne wytwórnie alkocholu też działają.Możesz mi podać polskie normy które pozwalają siać demagogię i narażać klientów na życie i zdrowie.Możesz podać mi głębokość w ziemi i warunki tej instalacji klimatyzatora?
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-22, 23:19:11
Użytkownik
Awent napisał(a):do Daikina do j.wewnętrznej idzie 4x1,5mm2, jak wpadniesz na genialny pomysł łączenie PE z N to będzie ci waliła różnicówka, jeśli budynek ja ma. Jeśli instalacja ma tylko 3 żyły to PE nie podlączasz w ogóle, rurociąg pełni rolę uziemienia, będzie działać

Oczywiście że jest różnicówka.

Czy ktoś jeszcze na forum montuje w ten sposób że rurociąg zastępuje przewód PE.

Firma Daikin już mi zapowiedziała że w przypadku takiego montażu tracę gwarancję tzn jak nie będzie podłączone PE.

Przewód PE musi iść od jednostki zewnętrznej a nie inaczej bo czasami służy do przesyłania danych do sterowania.

Informacja uzyskana z firmy Daikin.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-22, 23:21:06 przez Darekas.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-22, 23:20:57
Moderator
Darekas napisał(a):Czy ktoś jeszcze na forum montuje w ten sposób że rurociąg zastępuje przewód PE.

Już była dyskusja na ten temat. POD ŻADNYM POZOREM NIE WOLNO TAK ROBIĆ!!
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-22, 23:22:01
Użytkownik
Shitashii napisał(a):
Darekas napisał(a):Czy ktoś jeszcze na forum montuje w ten sposób że rurociąg zastępuje przewód PE.

Już była dyskusja na ten temat. POD ŻADNYM POZOREM NIE WOLNO TAK ROBIĆ!!

Zapodaj mi linka do tej dyskusji. Dzięki
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-23, 00:27:33
Moderator
np to: http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=5020
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatyzacjapolska

2010-12-23, 18:47:50
Nowy użytkownik
Nikt nie przyzna sie do tego, ze tak robi, ale mamy sporo serwisów u klientów sieciowych, sterowanie 3x1,5 w Daikinach to brutalna rzeczywistość, w starszych DAIKINACH z 40% instalacji jest tak wykonana, montowało to kilkanaćie różnych firm patrząc po naklejkach ( większość tkz znanych na rynku). Wszystko działa i nie ma awarii.
powód
Kabel 3x1,5 jest sporo tańszy, a klienci nie wymagaja pomiarów elektrycznych.
Dlaczego lato nie trwa u nas 300 dni, to byłby sezon
  • Odpowiedz

tomek83

2010-12-23, 19:57:30
Nowy użytkownik
odkrecajac pokrywe plytki przy ftks mamy 4 ZACISKI 1 2 3 i pe wiec panowie o czym tu dyskutowac sprawa jest jasna jak slonce i tyle wiec Darekas bierz tych "wykonawcow" za cztery litery niech wymieniaja przewod bo ta klamizera jest niezgodna z przepisami
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-23, 21:29:51
Użytkownik
tomek83 napisał(a):odkrecajac pokrywe plytki przy ftks mamy 4 ZACISKI 1 2 3 i pe wiec panowie o czym tu dyskutowac sprawa jest jasna jak slonce i tyle wiec Darekas bierz tych "wykonawcow" za cztery litery niech wymieniaja przewod bo ta klamizera jest niezgodna z przepisami

A trzeba wymieniać cały przewód czy wystarczy jak dołożę oddzielnie jedną żyłę PE
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-23, 21:36:13
Top użytkownik
może być 10 mm2 .
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-23, 21:51:38
Użytkownik
barbie napisał(a):może być 10 mm2 .

10mm2 ?????????????????????
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-23, 21:56:30
Top użytkownik
luźna żyła PE nie jest chroniona przed uszkodzeniem mechanicznym .
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-23, 22:13:59
Zaawansowany użytkownik
Odp: Mam problem techniczno elektryczny - Daikinluźna żyła PE nie jest chroniona przed uszkodzeniem mechanicznym .
Technika mocowania i prowadzenia przewodów względem przepisów wyklucza prawidłowość powyższej odpowiedzi z doświadczeniem w utrzymaniu ruchu.Będąc serwisantem jesteś zdany tylko na siebie.W utrzymaniu masz przełożonych.To zależność między wiedzą.Doświadczenie zdobywamy na polu walki. gdzie niekiedy okazuje się że za póżno.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-23, 22:20:06 przez mentor.)
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-24, 07:09:09
Użytkownik
barbie napisał(a):luźna żyła PE nie jest chroniona przed uszkodzeniem mechanicznym .

Miałem na myśli żeby dołożyć drugi przewód 2x1,5mm2 z niego wykorzystać żyłę PE.

Niby dlaczego tak nie można?
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-24, 08:17:05
Top użytkownik
czy ma on żyłę żółto-zieloną ? .
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-24, 08:32:39
Moderator
Jeżeli sa dwie żyły raczej to mało prawdopodobne
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

crocens

2010-12-24, 10:35:35
Top użytkownik
cała dyskusja jest bezcelowa a dobre rozwiązanie tylko 1:
znaleść w instrukcji lub uzyskac od dystrybutora informację, jaki kabel ma byc zastosowany. Jeżeli jest położony inny to nalezy zmusić firmę wykonawcza do jego wymiany gdyż jest to błąd w montażu. Po temacie.

Pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT! Smile
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-24, 10:36:21 przez crocens.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-24, 12:48:51
Top użytkownik
brawo crocens popieram ! .
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-25, 09:55:23
Użytkownik
crocens napisał(a):cała dyskusja jest bezcelowa a dobre rozwiązanie tylko 1:
znaleść w instrukcji lub uzyskac od dystrybutora informację, jaki kabel ma byc zastosowany. Jeżeli jest położony inny to nalezy zmusić firmę wykonawcza do jego wymiany gdyż jest to błąd w montażu. Po temacie.

Pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT! Smile

A przy okazji ponieść duże koszty naprawy elewacji budynku.

Przewody idą częściowo pod ociepleniem budynku.

I już sprawa wcale nie jest taka prosta.
  • Odpowiedz

tomek83

2010-12-25, 19:05:35
Nowy użytkownik
darekas a te lepki co Ci to montowaly maja wogle autoryzacje daikina?znaja sie na tym?a moze vrv montuja na zwyklych trojnikach z leroy Smile bo widzialem takich asow nastepnym razem wez prawdziwych fachowcow co ci mozna doradzic w tym wypadku rozdarcie elewacji to koszty masakryczne powiem ci tak firma ktora ci to wykonuje powinna sie zajac zwalaniem sniegu z dachow hipermarketow
  • Odpowiedz

tomek83

2010-12-25, 19:11:24
Nowy użytkownik
napewno jest jakis sposob zeby ten przewod przeciagnac lepiej wewnatrz go poprowadzic niz pruc elewacje przemysl to i rozejzyj sie w budynku
  • Odpowiedz

Awent

2010-12-25, 21:22:09
Nowy użytkownik
Wystarczy że uziemi j.wewnętrzną do np gniazdka, byle było z tej samej różnicówki, to samo z j. zewnętrzną.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-25, 22:22:46
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli jesteś zleceniodawcą i masz uzasadnine podejrzenia zlecił bym pomiary na mój koszt.Jeżeli okazało by się że są negatywne obciążył bym wykonawcę instalacji.Darekas coraz bardziej mnie przekonujesz że jesteś wykonawcą tego problemu i niuczciwym graczem.w twoich wypowiedziach jako inwestora zamało stanowczości, a jeżeli się mylę to za dużo nieprofesjonalności w firmie którą wybrałeś.Zrobienie wiertłem przepustu pociągnięcie nożem elewacjii,wciśnięcie przewodu i kupienie 100mml dobranej farby nikogo do ruiny niedprowadziło.Tak apropo gdyby profesjonalizm istniał niebyło by tematu.Odnosi się to tak samo do wykonawców jak i zleceniodawcow.Coś za coś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-25, 22:24:20 przez mentor.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa