Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór klimatyzacji w salonie, a co z resztą ?

17 Odpowiedzi, 18087 Wyświetleń

ckkk

2010-08-10, 14:59:22
Nowy użytkownik
Witam. Chciałbym poradzić się fachowców w zakresie doboru klimy. Całe mieszkanie ma 60 m kw. Główny salon, który chcę ochłodzić ma 20 m kw. Okna w salonie 6 m kw - zachód. Problem jest w tym, że salon jest otwarty na przedpokój. Wejście do salonu ma około 2 m, poza tym są doświetlane otwory w ścianie między przedpokojem a salonem razem około 1 m kw. Dalej - przedpokój prowadzi do kuchni, tam nie ma drzwi. Moje pytania są następujące:
1. Jak to wogóle będzie działało?
2. Czy jak dobiorę klimę do 20 m kw to chłodne powietrze gdzieś się "rozmyje"
3. CZy jak dobiorę klimę o większej mocy to będzie korzyść w całym mieszkaniu i zimno dojdzie wszędzie?
4. Czy jak otworzę np drzwi do małej sypialni przy salonie, to tam też się ochłodzi?
Proszę o rady, odrzucam możliwość multi spilitów. Chciałby poprostu siedząc w salonie poczuć trochę ulgi.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-10, 15:35:01
Moderator
Jak byś wstawił jakiś rysunek mieszkania to będzie nam łatwiej. Jeżeli masz okna na zachód to licz się z mocniejsza klimą bo zapewne słońce masz w same okna. Pzdr
  • Odpowiedz

ckkk

2010-08-11, 07:17:02
Nowy użytkownik
Niestety odpowiedzi mnie nie satysfakcjonują. Pytania zatem kieruję do amatorów lub użytkowników, bo widzę, że fachowcy nic nie powiedzą. Jak będę chciał żeby ktoś przyjechał to wpiszę w wyszukiwarkę klima usługi a nie będę grzebał na forum.
  • Odpowiedz

BMW

2010-08-11, 07:44:50
Nowy użytkownik
Jeśli chcesz mieć dobrze schłodzone w tym przypadku jak dobrze rozumiem całe mieszkanie to myśl o klimie ok 5KW lub multi split. Przy małej klimie 2,6 kw przy braku drzwi możesz nie być zadowolony z efektu.
  • Odpowiedz

wally

2010-08-11, 08:28:36
Użytkownik
wstaw rysunek chocby zrobiony w paint'cie - bedzie latwiej. Skad mamy wiedziec jak w rzeczywistosci uksztaltowane jest mieszkanie? Jesli salon jest otwarty to musisz doliczyc powierzchnie az do scian ktore zamykaja ten salon. Sam mam podobnie i mimo, ze salon ma 20mkw, po wywaleniu 2 scian powierzchnia zwiekszyla sie do 32mkw. Z poczatkowych planowanych 2.7kw zakonczylo sie na 3.8kw co przyjemnie obnizy temp ale o lodowni rzedu 17st. nie mam co liczyc. Jesli chcesz spac spokojnie, lepiej przewymiarowac klime niz kupic za male urzadzenie. Jesli chcesz zmienic po prostu temp. na komfortowe 23-24stC przy +32stC na zewnatrz - pewnie okolice 3.5-4kw wystarcza. Jesli chcesz zrobic nieprzyjemne 19-20stC to zapewne bez 5kw sie nie obejdzie.

P.S. sam stanalem przed dylematem, tanszy sprzet o wysokim zuzyciu pradu czy cos lepszego klasy A. Wybor padl na ta druga opcje. Obecnie mam 2 rozne klimy - 3.5kw starszej kontrukcji i klasy D i nowy, podobnej mocy klasy A. Jak mozna sie domyslec, roznica w zuzyciu pradu jest spora bo:
- jednostka nowa: 3.8kw mocy chlodzacej - pobor 1,1kw
- jednostka stara: 3.5kw mocy chlodzacej - pobor 1,4kw

Jak widac, nie warto oszczedzac na jakosci bo nie dosc ze chlodze mocniej za mniejsza kase to jeszcze znacznie ale to znacznie ciszej

Wybor nalezy do Ciebie
  • Odpowiedz

ckkk

2010-08-12, 06:44:44
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedzi. Nie koniecznie chcę chłodzić całe mieszkanie. Głównie salon. Po zagłębieniu się w temat myślę o 3,5 kw. CZy ktoś może jeszcze pogrupować producentów na renomowane dobre marki i kiepskie chińskie? Może dalej najlepsze z najgorszych, najgorsze z najlepszych itp...
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-12, 14:52:54
Moderator
Toshiba, DAIKIN, MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, FUJITSU ewentualnie SANYO i FUJI. Jak kupisz coś z tego to będziesz zadowolony... Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-12, 15:49:45
Moderator
hehe Senior Smile ewentualnie Smile to te drugie co napisałeś Smile pzdr
  • Odpowiedz

adabier

2010-08-12, 17:37:24
Nowy użytkownik
LG też zaliczam do dobrego produktu w obecnym wydaniu
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-08-12, 19:38:19
Zaawansowany użytkownik
w LG zamontowanych 6 lat temu, na chwile obecną pięknie "śpiewają" turbinki w j.w.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-12, 22:06:18
Moderator
W LG często szwankują silniczki od żaluzji i podczerwień...
  • Odpowiedz

Bock

2010-08-13, 15:49:41
Zaawansowany użytkownik
....i czasem płytki z elektroniką
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-13, 17:03:34
Moderator
Elektronikę to z jedną wymieniłem ale np. podczerwieni to hoho parę sztuk. Pzdr
  • Odpowiedz

ckkk

2010-08-16, 07:24:26
Nowy użytkownik
Dzięki, jednak czegoś tam można się dowiedzieć z tego forum, a przez chwilę wątpiłem...
  • Odpowiedz

ckkk

2010-08-16, 07:27:40
Nowy użytkownik
...aha jeszcze jedno. Szczególnie zależy mi na ciszy i wewnątrz i na zewnątrz, czy wszyscy wymienieni renomowani producenci w tym zakresie mają porównywalne parametry ? Czy chińskie są głośniejsze od w/w ?
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-08-16, 07:50:13
Zaawansowany użytkownik
chińskie są gorzej wykonane i czasem coś zacznie latać, buczeć, gorsze materiały itp
jak chcesz sobie porównać głośność j.w i j.z to muszisz poszukać sobie tych danych w katalogach na stronach producenta.
jeżeli kupisz klimatyzacje ze sprężarką inwerterową (droższe) to urządzenie samo dopasowywuje sobie moc (i przy okazji glośńość j.z) do obciążenia
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-16, 20:06:35
Top użytkownik
podczerwień trzeba testować przy założonej obudowie--tam jest filtr polaryzacyjny nie spotkałem uszkodzonej podczerwieni w LG .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa