Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Filtr - osuszacz i 2 pytanka

14 Odpowiedzi, 18324 Wyświetleń

zp

2007-06-20, 21:53:57
Nowy użytkownik
Witam !
Mam proste pytanie : Po czym poznac, ze filtr osuszacz kwalifikuje sie do wymiany ?
Jezdze samochodem Audi 100, rok 94 od.1.5 roku. Przy klimatyzacji, za mojej kadencji jeszcze nic nie robione.
Podczas przegladu wyszlo, ze temp. powietrza z kratek, to ok 8 st. C. Serwisant stwierdzil, ze to zbyt duzo w/g niego powinno byc ok. 4 - 5 st. C. Ponadto wentylatory wlanczaja sie i wylaczaja ( dwa jednoczesnie ) w/g serwisanta jeden po uruchomieniu klimy powinien pracowac caly czas a drugi odpowiednio sie zalaczac. Czy to prawda ?
Dziekuje i Pozdrawiam !
Pozdrawiam ! zp
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-06-22, 16:46:51
Moderator
temp na wylocie w srodkowej konsoli powinna miec 6 stopni
filtr jest do wymiany wtedy gdy zamarza badz jak uklad był nieszczelny
wentylatory moga tak działac bo z silnikiem dwa litry oba właczaja sie razem
  • Odpowiedz

zp

2007-06-22, 18:27:46
Nowy użytkownik
No wlasnie mam silnik 2 L, czyli z wentylatorami wszystko w porzo.
Dzieki !
Pozdrawiam ! zp
  • Odpowiedz

sputnik

2007-06-24, 21:23:15
Użytkownik
radekklimat napisał(a):temp na wylocie w srodkowej konsoli powinna miec 6 stopni
filtr jest do wymiany wtedy gdy zamarza badz jak uklad był nieszczelny
wentylatory moga tak działac bo z silnikiem dwa litry oba właczaja sie razem
o ile dobrze wiem osuszacz wymienia sie tylko wtedy kiedy rozszczelniamy układ z powodu wymiany jakiegoś elementu. osuszacz sie nie zużywa sam z siebie
  • Odpowiedz

zielas55

2007-06-28, 14:36:08
Nowy użytkownik
a co z żelem wyłapującym wilgoć w filtrze, chyba ma jakąś żywotność jeżeli nawe nie był rozszczelniony układ ??
  • Odpowiedz

piotrlaz

2007-06-28, 16:19:51
Nowy użytkownik
Osuszacz w mojej Hondzie Civic działa bez wymiany już 14 lat! A ostatnio z powodu awarii instalacja była rozszczelniona przez ok. tydzień. Wszystko działa bez żadnych problemów!
  • Odpowiedz

senior

2007-06-28, 16:32:54
Zaawansowany użytkownik
u Ciebie moze i działa, ciekawe jak wytłumaczysz takie zjawisko, że wejście do osuszacza ma inną temperaturę niż wyjscie, i czy to jest normalne, proszę specjalistę o odpowiedź
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-06-30, 10:12:13
Moderator
w filtrze nie ma zadnego zelu tulko specjalny wkjlad wysoce higroskopijny a wyglada jak sprasowany drobnoziarnisty piasek natomiast przy wymianie elementow klimy nie ma potrzeby wymiany filtra chyba ze kompresor byl zatarty, uklad dlugo rozszczelniony itp
co do temperatury to filtry przewaznie robione sa z alu co powoduje dodatkowe wystudzanie czynnika ale ja nie zaglebialem sie dokladniej w tym temacie
  • Odpowiedz

RobertS

2007-06-30, 11:15:22
Użytkownik
radekklimat napisał(a):w filtrze nie ma zadnego zelu tulko specjalny wkjlad wysoce higroskopijny a wyglada jak sprasowany drobnoziarnisty piasek natomiast przy wymianie elementow klimy nie ma potrzeby wymiany filtra chyba ze kompresor byl zatarty, uklad dlugo rozszczelniony itp
co do temperatury to filtry przewaznie robione sa z alu co powoduje dodatkowe wystudzanie czynnika ale ja nie zaglebialem sie dokladniej w tym temacie
jak masz filtr po stronie niskiego ciśnienia to nie ma potrzeby chłodzenia go :-P bo jest zimny, po obu stronach - wejścia i wyjścia powinien mieć taką samą temperaturę zbliżoną do temperatury parownika. jeśli tak nie jest - filtr/osuszacz jest zapchany/przepełniony. Chyba o to chodziło seniorowi.
  • Odpowiedz

kubaska

2007-07-01, 00:43:54
Nowy użytkownik
Co do osuszacza to moja wiedza jest taka że jest to element który po jakims czasie ulega nasyceniu
i możliwosci odwadniania układu spadają ale to tylko teoria z praktyki wiem że żadko się zdarza aby
filtr przestawał działac na skutek przepełnienia czasami w układzie przy uszkodzonej sprężarce a dokładiej
po wymianie lub naprawie jeżeli układ nie był płukany zostaje dużo aluminiowych opiłków i brudu
i to one mogą byc przyczyną zatkania filtra .
  • Odpowiedz

marekklima

2007-07-30, 11:59:16
Nowy użytkownik
ciekawe czy ktokolwiek z szanownych czytających jezdzil 14 lat na filtrze powietrza. oleju itp...
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-30, 17:21:15
Moderator
do robert s

na ssaniu to nie jest filter tylko akumulator ssania badz tez tlumik ssania niektorzy go nazywaja
  • Odpowiedz

RobertS

2007-07-30, 18:26:20
Użytkownik
radekklimat napisał(a):do robert s

na ssaniu to nie jest filter tylko akumulator ssania badz tez tlumik ssania niektorzy go nazywaja
no tak, ale akumulator ma chyba w sobie jakiś wkład filtrujący i osuszacz?
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-31, 17:43:47
Moderator
nie ma nic to jest zwykła pucha do zbierania nieodparowanego czynnika w chlodniejsze dni jak używamy klimy a zabezpiecza kompresor przed zalaniem ciecza
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa