Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż instalacji w bloku.

18 Odpowiedzi, 21922 Wyświetleń

sakon20

2010-08-23, 10:45:56
Nowy użytkownik
Witam !!!

Zamierzam zamontować sobie klimatyzację w pokoju (mieszkanie w bloku). Otrzymałem już ze spółdzielni zgodę na montaż w/w klimatyzacji. Teraz tylko muszę wybrać odpowiedni klimatyzator. W związku z tym mam kilka pytań i proszę was bardzo odpowiedź. Jedna z firm oferuje klimatyzator typu split jedn. zewn/wewn. ZELMER SZF09H-SW09H wraz z montażem za 2190pln brutto. Proszę mi powiedzieć czy jest to dobry klimatyzator czy lepiej szukać coś innego (z tego co pamiętam to w/w firma ma również w ofercie klimatyzatory FUJITSU oferowali mi jakiś model za 2700pln z montażem ale już nie pamiętam jaki to był). A wiec czy ZELMER będzie ok, czy może jednak zainwestować w FUJITSU ? Chodzi mi przede wszystkim aby w/w klima była "cicha" ze względu na sąsiadów (wiadomo....będzie głośna, będą protesty) Proszę również o odpowiedz czy są jakieś normy określające głośność tego typu urządzeń montowanych na bloku ? I jeszcze jedna sprawa....jednostkę zewnętrzną mogę zamontować na ścianie bloku lub na daszku od klatki schodowej (mieszkam na parterze). Która opcja będzie lepsza ?
rozmiary i układ pokoju w załączniku (przepraszam za brak znajomości rys. techn. ...;-)

pozdrawiam i czekam na odpowiedź
sakon20
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-23, 16:02:06
Moderator
Fujitsu będzie znacznie lepsze. Jeżeli na daszek nie ma wygodnego wejścia i będziesz miał pewność że nikt tam nie wejdzie aby zrobić psikusa to stawiaj na daszku bo od pukać jak będzie awaria to lepiej serwisować coś z pozycji kolan jak stać na drabinie czy rusztowaniu. Pzdr
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-08-23, 17:20:52
Użytkownik
Napisz jaki jest model tego Fujitsu. Stawiaj na daszku Smile w przyszlosci serwisant bedzie mial lepiej Smile
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

Bock

2010-08-23, 20:41:38
Zaawansowany użytkownik
zdecydowanie fujitsu, a najlepiej to inverterową 7, chociaż masz troche małe pomieszczenie.
  • Odpowiedz

sakon20

2010-08-24, 07:06:33
Nowy użytkownik
Na daszek można w bardzo łatwy sposób wejść przez okno z klatki schodowej, więc może jednak na ścianie ?
Czy moglibyście podać jakiś konkretny model klimatyzacji firmy FUJITSU ?

pozdrawiam
sakon20
  • Odpowiedz

sakon20

2010-08-24, 07:36:08
Nowy użytkownik
Witam ponownie !!!

Jak na moje potrzeby (pokój niecałe 13m.kw.) to chyba FUJITSU ASYA07LG-AOYR07LG ?
Cena takiej klimy wraz z montażem oscyluje w granicach 3600pln, czyli o 1400pln więcej w stosunku do wcześniej wspomnianego ZELMERa. Proszę o odpowiedź czy ten ZELMER jest faktycznie taki kiepski że nie warto w niego inwestować bo nie ukrywam, że 1400pln to sporo.

pozdrawiam
sakon20
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-08-24, 13:46:05
Zaawansowany użytkownik
Zelmer to typowy tani chłam tylko troche droższy bo firma zapewnia serwis powiedzmy. Fujitsu to zupełnie inna liga 5 lat gwarancji i święty spokój. Jak mawiał jeden z założycieli Rolls-Roysa "jakośc to coś co pozostaje na długo po tym gdy już zapomnimy o cenie". I tego się trzymajmy.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-24, 15:16:01
Moderator
1400 pln zaoszczędzisz na prądzie biorąc FUJITSU. Pzdr
  • Odpowiedz

klimax256

2010-08-24, 20:25:42
Nowy użytkownik
na własnej skórze przekonałem się że inwestycja w marki typu "drucik&ucik" to czek bez pokrycia - koledzy na forum wiedzą co piszą... wzywanie serwisu 6 razy w roku wyjdzie Cię drożej...
wydłuż dobę jakimś sposobem - sklonuj mnie!
  • Odpowiedz

Wierzba

2010-08-25, 09:34:08
Nowy użytkownik
Ja bym proponował Lg ewentualnie Toshiba według mnie to jedne z lepszych o ile nie najlepsze klimatyzatory . A jeśli miałbym wybierać między Zelmerem a Fujitsu to oczywiście Fujitsu Smile
Serwisant/Monter HVAC
  • Odpowiedz

sakon20

2010-08-25, 09:54:30
Nowy użytkownik
Proszę o podanie konkretnych modeli klimatyzacji (FUJITSU, TOSHIBA, LG, DAIKIN) adekwatnych do pokoju o pow. 13m.kw.
  • Odpowiedz

sakon20

2010-08-25, 09:55:40
Nowy użytkownik
może jeszcze SINCLAIR ? Jeśli tak to jaki model ? (inna firma w moim mieście ma w ofercie klimatyzatory tej firmy)
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-08-25, 10:33:02
Zaawansowany użytkownik
Wątpie aby komuś na forum chciało się podawać Ci gotowe modele poszczególnych marek. Poszukaj sobie czegoś najmniejszego na takie pomieszczenie i będzie dobrze.
Nie piszcie nawet takich głupot, że LG i TOSHIBA to ta sama klasa jakościowa, bo to jest albo niewiedza albo głupota.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-25, 14:58:28
Moderator
Też to przeczytałem i mi włosy dęba stanęły Smile pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-25, 16:36:13
Moderator
Musisz zdecydować że albo daikin lub toshiba lub inna półka fujitsu i LG choć te ostatnie troszkę gorsze od fujitsu. Co do sinclair to już całkiem nie ta półka , nie jest taki zły sprzęt jak na chinola la eni możesz ich stawiać na równi z tamtymi.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

crocens

2010-08-25, 18:58:12
Top użytkownik
Hahaha, może zrobimy mały konkurs na najlepszą markę. Za każdy zepsuty klimatyzator będziemy przyznawac punkty w zalezności od jego wieku, im starszy tym więcej punktów ;-) do tego dodamy jakiś mnożnik ze względu na powagę uszkodzenia ;-P.

A ten Sinclair jak na czeskiego chińczyka nie jest zły, średnia cena i średnia jakość. Chociaż jak będziesz mial okazję zobacz jak pracuje np wspomniany w jakimś innym poście Sinclair Free Combi Inverter z jednostkami Flat. Ja byłem pod ogromnym wrażeniem.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-25, 18:58:33 przez crocens.)
  • Odpowiedz

klimax256

2010-09-03, 20:23:53
Nowy użytkownik
Panowie... przestalibyście w końcu tą cjińszczyzne montować... to już się staje plagą :/ czasem jak ktoś dzwoni i pyta czy zamontujemy jakiś kupiony przez niego klimatyzator to ja w 90% nie wiem o jakiej klimie on mówi :/ niedługo nokia, pudliszki i wanish będą swoje klimy sprzedawać... :o
wydłuż dobę jakimś sposobem - sklonuj mnie!
  • Odpowiedz

Klima-Pol_pl

2010-09-06, 09:32:50
Nowy użytkownik
Tak się składa że zajmuje się montażem klimatyzacji,razem z pełnym serwisem. Jeżeli chodzi o daną markę to odradzam Zemlera-są bardzo awaryjne i w sumie to nie odczułbyś działania tego klimatyzatora. Zastanów się nad Toshiba lub LG. To zależy także od tego jaki budżet posiadasz.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa