Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

stopien schłodzenia

8 Odpowiedzi, 9565 Wyświetleń

lukaspaw

2010-10-29, 07:57:24
Nowy użytkownik
Witam
interesuje się klimatyzacja i układami chłodzenia i ostatnio zainteresował mnie nowy temat - dotyczy on chłodzenia wody i np. oleju: by schłodzić np. wodę o przepływie 1 l/s o 5stC potrzebna jest nam moc wynikająca z wzoru Q=4,186*deltaT*przepływ (4,186-ciepło właściwe, delta T=5stC) i daje nam to ok.21kW
jeśli chcielibyśmy schłodzić olej o taki sam stopień to wyjdzie nam:
Q=1,8*deltaT*przepływ (1,8-ciepło właściwe, delta T=5stC) i daje nam to ok.9kW
czy na pewno do schłodzenia oleju potrzebujemy mniejszej mocy? czy dobrze wnioskuję że w tym wypadku na tym samym wymienniku ciepła uzyskamy lepszy efekt przy pracy z olejem niż z wodą? czy ew. będzie tu miał jakies znaczenie przepływ masowy (olej ma gęstość w granicach 0,8kg/l). cały problem polega na tym czy np. majac jakis wymiennik ciepła z wodą z jednej strony i obiegiem wodnym z drugiej nie opłacałoby się zamienić któregoś z nich na olej i moze wtedy poprawiłyby sie warunki przekazywania ciepła.
proszę o odpowiedź
  • Odpowiedz

awax

2010-10-29, 08:30:40
Top użytkownik
chyba ciężar właściwy oleju jest troszkę inny.
Może warto zastosować rtęć?
  • Odpowiedz

crocens

2010-10-29, 17:09:24
Top użytkownik
hm... to nie ma sesnu... i troche masz tu niścisłości...
Po pierwsze przepływ liczymy w m/s
Po drugie moc cieplna to energia, i musi wyjść w J, a w naszym przypadku najlepiej w kJ. Tobie tak nie wychodzi...
Prawidlowy wzór to Q=m*c* delT gdzie m to masa w kg(!) a reszta jak podaleś.
ale masz rację, gdybyś wymienił wode na olej to byś to byś go schlodził szybciej ale... to nie ma sensu bo:
Popatrz na temat z szerszej perspektywy. Masz maszyne która chłodzi wodę i ma np 50kW mocy chlodniczej. To 50kw nie wynika z tego, że jest woda, tylko że jakiś inny proces dostarcza tej wodzie te 50kW (będąc dokładnym to trochę mniej, np. 40kW, ta nadwyżka to na obrobienie sie agregatu). Jeżeli zamienisz wode na olej to owszem, schlodzisz go szybciej, ale on też szybciej się nagrzeje. Powstanie sytuacja, gdzie maszyna będzie szybko chlodzić olej a inny proces bedzie go szybko nagrzewał. To będzie powodowało siestabilności. Dlatego wlaśnie dobiera się raczej ciecze o duzym cieple wlaściwym, bo mają większą bezwladność i to nam daje dwie rzeczy: stabilniejsza praca, brak dużych wahań temperatury oraz większa bezwładność, potrafimy zmagazynowac więcej energii w tej samej objętości medium...

Nie chce mi sie tego prawidlowo przeliczać ale jest to taki topór obusieczny, z jednej strony to prawda, łatwiej jest ochłodzic olej, ale tak samo latwiej jest go zagrzać... Jeżeli potrzebujesz 21kW mocy chłodncizej to tego po prostu nie zmienisz, to jest energia, czy ty ją przekażaesz do oleju czy do wody to nie ma nic do rzeczy, dalej potrzebujesz 21kW. Jak dasz tylko 9kW to agregat nie wyrobi, bo mimo, że będzie szybko schładzał olej, to maszyna bedzie go jeszcze szybciej ogrzewała...
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-29, 17:24:16 przez crocens.)
  • Odpowiedz

lukaspaw

2010-11-07, 21:22:44
Nowy użytkownik
dzięki crocens
dokładnie chodziło mi o potwierdzenie faktu-ale jeśli chodzi o fakt schłodzenia ilości mediów o np. 5st to do schłodzenia 1l oleju potrzebujemy ok. 2x mniejszej mocy niż do schłodzenia o tę samą temperaturę wody.jeśli chodzi o wzór to myślę ze jest dobry bo widziałem w kilku firmach zw z kontrolą mocy cieplnej jak z niego korzystano.
  • Odpowiedz

rabix

2010-11-08, 11:40:40
Użytkownik
crocens napisał(a):hm... to nie ma sesnu... i troche masz tu niścisłości...
Po pierwsze przepływ liczymy w m/s
Po drugie moc cieplna to energia, i musi wyjść w J, a w naszym przypadku najlepiej w kJ. Tobie tak nie wychodzi...
Prawidlowy wzór to Q=m*c* delT gdzie m to masa w kg(!) a reszta jak podaleś.

Wszystko się zgadza jeżeli założymy, że masa w tym wzorze wyrażona jest jak masowe natężenie przepływu [kg/s] to wtedy mamy po przemnożeniu J/s = W. Z przepływu znając gęstość medium obliczymy masowe natężenie przepływu. Faktycznie dla wody 1 l/s = 1 kg/s.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2010-11-08, 13:14:15
Top użytkownik
prosto i w skrócie.
do schłodzenia 1kg (lub litra) oleju potrzeba znacznie mniej "mocy" (ściśle -to mniej energii czyli np. mniejszej mocy ww tym samym czasie) niż do schłodzenia o tyle samo stopni 1kg (lub litra) wody.

tyle, ze ten kilogram (litr) oleju schłodzi nam później zdecydowanie mniej towaru niż kilogram (litr) wody.
po prostu szybciutko się podgrzeje... pobierając mniej ciepła niż woda.
więc oleju -żeby osiągnąć podobny efekt chłodzenia jakiegoś towaru czy maszyny potrzeba by 2x więcej przepompowywać.
  • Odpowiedz

crocens

2010-11-08, 18:26:52
Top użytkownik
rabix, zwracam honor Smile
wit, dokładnie o to mi chodziło, może trochę bardziej się rozpisałem Smile
.
  • Odpowiedz

lukaspaw

2010-11-16, 18:48:26
Nowy użytkownik
dzięki
o to mi właśnie chodziło
pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa