Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Samsung ASH-0906ERH+ASH-1206ER. Czy warto kupić za 50zł?

15 Odpowiedzi, 15723 Wyświetleń

wiciu0804

2010-08-28, 20:31:08
Nowy użytkownik
Witam, mam możliwość odkupienia w/w klimatyzatorów za 50zł komplet z demontażu. Niestety z tego co wiem klimatyzator nie posiada żadnego sterownika (pilota itp). I tu nasuwa się kilka pytań:
- czy klima może działać bez niego?
- czy ten komplet wart jest tych 50zł? (Sprawdzić czy działa będę mógł dopiero w poniedziałek niestety niezbyt wiem jak to zrobić... i tu również liczę na jakieś sugestie)
- jaki byłby koszt napełnienia tej klimatyzacji czynnikiem chłodzącym?

Załączam zdjęcia tabliczek znamionowych
Wewnętrzny(ASH-1206ER) / Zewnętrzny(ASH-0906ERH)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52ab...04b27.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d95...ffa0a.html
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie,
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-28, 20:50:09 przez wiciu0804.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-28, 20:55:11
Top użytkownik
za pilota dopłacisz 200 pln .
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-28, 21:44:26
Moderator
Na R22. To mogą być koszty... Nawet z zamiennikiem. Ale za 50 warto. Ja bym kupił, bo jestem w temacie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

jackie

2010-08-29, 04:53:26
Użytkownik
Witam
jeżeli nie znasz "historii" tych klimatyzatorów (nie wiesz czy skraplacze mają w sobie czynnik, jak zostały zdemontowane, czy są sprawne itp) - to musisz liczyć się z tym, że kupujesz złom! Jeżeli nie znasz "tematu" klimatyzacji, to za każdą czynność tj sprawdzenie, zabudowę, uruchomienie czy uzupełnienie czynnika - R22 o zgrozo ( bo zgodnie z obowiązującym prawem w naszym kraju, nie można już uruchomić takich klimatyzatorów) - będziesz musiał płacić. Nie wspomnę już o brakujących pilotach.
Moje zdanie: jeżeli miałbym je kupić to z myślą, że na części, ewentualnie dla "zabawy"...
Pozdrawiam
PS
Swoją droga ciekawy jestem jak to się skończy - proszę odezwij się i daj znać jak będzie po wszystkim.
  • Odpowiedz

januszjanu

2010-08-29, 05:42:50
Nowy użytkownik
Uniwersalne piloty sa po 70-80 zl moga nie obslugiwac wszystkich funkcji ale podstawowe dzialaja do sprzetu za 50 zl polecam.
  • Odpowiedz

wiciu0804

2010-08-29, 11:09:39
Nowy użytkownik
Witam,
Z tego co zdążyłem zobaczyć to klimatyzatory demontowane były na zasadzie ucięcia przewodów blisko klimy oraz ucięciu rurek (chyba tymi dużymi "cęgami" gdyż rurki są prawie całkowicie "zaślepione" przez ich zduszenie na końcach). Szczerze się przyznam, że od zawsze chciałem mieć klimę, chociażby taką przenośną, jednak za dużo o tym temacie nie wiem. Znam podstawową zasadę działania i myślę, że niezbyt wiele ponad to... Możliwe, że ze względu na to, że klima jest stara, oraz że nie ma do niej sterownika uda się ją kupić taniej... Np za 30zł. Myślałem o zakupie przede wszystkim z powodu montażu jej u siebie, jednak gdyby okazało się to zbyt kosztowne, chciałem ją sprzedać z jakimś tam zyskiem lub przeznaczyć ja na części. Np z parownika zrobić chłodnice jakieś cieczy i użyć do innych celów. Myślę, że w poniedziałek będę ją mógł wziąć do siebie i trochę z nią pokombinować i dopiero potem dać odpowiedź czy ją biorę. Dodam tylko (z tego co pamiętam), że z jednostki zewnętrznej wychodzą 2 przewody (2 wiązki po 3 przewody L, N i PE) a z j. wewnętrznej wychodzi jedna wiązka.
Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam,
wiciu0804
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-29, 11:29:29
Moderator
Jeden przewód to sterowniczy a drugi zasilający.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

wiciu0804

2010-08-29, 11:33:21
Nowy użytkownik
Sterowniczy w sensie, że idzie do jednostki wew i nią steruję?
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-08-29, 11:35:11
Zaawansowany użytkownik
jak ją rozbierzesz i sprzedasz na złom parownik i skraplacz to Ci się zwróci Wink
różnica w cenie pomiędzy 50zł a 30 zł jest śmieszna w porównaniu do kosztów przyzwoitego montażu (nie po znajomości) Wink
ale próbuj, jak nie będzie działać to miedź na jedną kupkę, aluminium na drugą ;p
  • Odpowiedz

wiciu0804

2010-08-29, 11:41:03
Nowy użytkownik
A jak ją sprawdzić żeby bardziej jej nie uwalić?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-29, 12:26:06
Moderator
Sam bez odpowiednich narzędzi nic nie zrobisz. Jedyne to zrobić montaż na krótko czyli podłączyć elektrycznie i chłodniczo urządzenie, napełnić gazem i odpalić. Wtedy dopiero wyjdzie co jest warte urządzenie. Skontaktuj się z kimś z Twoich okolic kto Tobie zrobi coś takiego. Nawet za 50 pln warto ryzykować.
  • Odpowiedz

wiciu0804

2010-08-29, 13:05:59
Nowy użytkownik
Elektrycznie jestem w stanie to podłączyć, chłodniczo... Tu muszę zobaczyć jeszcze to urządzenie gdyż wydaje mi się, że będzie to łatwe do wykonania (ale najprawdopodobniej tylko mi się wydaje). Zostaje tylko kwestia napełnienia tego czynnikiem. Czy gdy napełnię urządzenie czynnikiem, po montażu we właściwym już miejscu układ będzie wymagał ponownego napełnienia? Czy istnieje jakaś możliwość aby tego uniknąć? I jeszcze jedno pytanie - czy istnieją jakieś giętkie przewody do łączenia jednostek ze sobą? Chodzi o to, że gdy wszystko będzie działać chciałbym przeprowadzić przewody w ścianie bez jej rozbierania a z miedzianymi rurkami mogą być kłopoty...
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-29, 13:16:10
Moderator
Jak się raz napełni to potem już nie musisz. Co do podłączenia to musisz mieć specjalne narzędzia które w komplecie kosztują ładnych parę stówek + manometry. To że sam podłączysz elektrycznie urządzenie i na chwilę wystartujesz kompresor to to Tobie nic nie da. Trzeba od A do Z zrobić próbny montaż.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-08-29, 13:23:06
Zaawansowany użytkownik
Wiciu sam z internetem tego nie ogarniesz chociażby ze względu na brak narzędzi. Napisz gdzie mieszkasz to może ktoś Ci podeśle stażystę.
  • Odpowiedz

wiciu0804

2010-08-29, 14:52:48
Nowy użytkownik
Mieszkam w Poznaniu. Jakieś kawałki rurek są podłączone do jednostek, pomyślałem, że można by do nich przylutować jakieś przedłużenia - chociażby na czas rozruchu. Dlatego napisałem, że wydaję mi się, iż będzie to w miarę łatwe. Wiem, że jeśli chodzi o narzędzia mowa pewnie o kielicharce oraz pompie próżniowej? Fakt, że żadnego z tych narzędzi nie posiadam...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-29, 15:07:07 przez wiciu0804.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa