Witam wszystkich to mój pierwszy post. Przeszukałem archiwum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie Czy aby montować typowe klimatyzacje do domów jednorodzinnych czy mieszkań konieczne jest posiadanie świadectwa kwalifikacji chodzi mi o stan prawny.Czy czynniki R22, R407, R410 są czynnikami szkodliwymi dla warstwy ozonowej? Planuję rejestrację firmy zajmującej się montażem i serwisem klim i chciałbym wiedzieć czy konieczne jest posiadanie świadectwa kwalifikacji.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Świadectwo kwalifikacji czy koniecznie?
33 Odpowiedzi, 34958 Wyświetleń|
jest konieczne
Spokojnie PatusX dopiero się przygotowuję teoretycznie i praktycznie. Nie chciałbym inwestować w kurs niepotrzebnie stąd moje pytanie. Dzięki za odpowiedź
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-03, 11:42:55 przez JDC.)
chwila, przeciez oprocz R22 czynniki R407 albo R410 rowniez sa szkodliwe dla warstwy ozonowej - tyle ze mniej
gadu-gadu: 3236154
R22 jest szkodliwy dla warstwy ozonowej natomiast poozstałe gazy które wymieniłeć to tzw. gazy cieplarniane które powoduję efekt cieplarniany i tez są zaliczne do gazów niebezpiecznych.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Czy takie świadectwo uprawnia do lutowania miedzi acetylenem i tlenem?.
Swiadectwo kwalifikacji nie ma nic wspólnego z lutowaniem instalacji freonowej. Swiadectwo kwalifikacji upoważnia cię do posługiwania się tymi czynnikami wzależności do rodzaju kwalifikacji. Możesz mieć uprawnienia na montaz, naprawę i odzysk czynników i na takim kurszie dowiesz się w jaki sposób to się robi i jakimi urzadzeniami. Co do lutowania twardego to nie musisz posiadac uprawnień lecz nie możesz napełniać bez uprawnień spawalniczych butli tlenowych które są w tych malych zestawach do lutownia twardego. edz jeszcze że świadectwo kwalifikacji na czynniki z grupy HFC nie uprawniają cię do naprazy sprzętu ktory w instalacji ma czynniki z grupy HCFC z tym ze w chwili obecnej kwalifikacje są wydawane na oba rodzaje czynników
Troszke dziwna sprawa że do uzywania zestawow spawalniczych nie sa wymagane uprawnienia :/ to tak jak by do prowadzenia samochodu nie potrzebne bylo by prawo jazdy
Pytam sie z ciekawosci poniewaz przez 2 lata obslugiwalem stacje do nabijania ukladow czynnikiem R134A po uwczesnym polutowaniu calego ukladu. Wtedy uprawnienia byly mi potrzebne wiec takowe posiadam Dziwna sprawa ze nie posiadalem wtedy zadnych uprawnien dopuszczajacych mnie do obslugiwania tego czynnika. A robilem z nim naprawde wiele rzeczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-03, 14:05:03 przez KlimTech.)
ktoś to kiedyś opisał że to nie jest spawanie tylko lutowanie więc uprawnienia nie sa potrzebne. Wiele jest przypadków gdzie prawojest dziwnie zapisane ale my niewiele na to możemy poradzić. Swoją drogą znam ludiz którzy dobrze spawają i potrafię sie z takim sprzetem obchodzić bezpiecznie choć nie mają uprawnień a znam też kilka spawaczy gdzie jak widziałęm ich możliowści i sprzet jaki posiadali to była tykająca bomba. No cóż ale w naszym fachu też niejednokrotnie się spotkaliśmy że firma niby porżadna a puszczali fuszerki i tak jest w każdej dzedzinie . Nie my przepisy ustalamy a co świadectw kwalifikacji to niestety powinieneś je posiadać a tymbardziej ze mają sie zmienić przepisy i mają być obowiązkowo poddawane okresowj kontorli klimatyzatory w gospodarstwach domowych u prywatnych użytkowników więc tymbardziej będzie wymagane to aby się identyfikować numerem kwalifikacji na takim protokóle kontrolnym.
Ok
już wiem co trzeba czynić Co do fachowców od palnika zgodzę się, najczęściej są to nafciarze :/ chyba odwiedzę COCH tylko muszę dokładnie poznać procedury jakie obowiązują odnośnie tego szkolenia. Wiadome jest że po 5 latach wygasa i można je przedłożyć dzięki pozytywnemu wynikowi egzaminu. Czy ktoś mógł by mniej więcej pi razy drzwi szepnąć jaki istotne sprawy są poruszane na egzaminie teoretycznym/praktycznym? Domyślam się że sprawy bezpieczeństwa to jeden z głównych tematów
Jeżeli chodzi o czynniki to największy nacisk jest na ochronę środkowiska i przepisy z tym związane. Chciałem powiedzieć że nie jest to szkolenie typu"wszyscy i tak zdadzą bo zapłacili" .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-03, 15:43:25 przez byniom.)
Wiadomo nic w powietrze tylko ładnie w butle
Test ma 40 pytań i aby zaliczyć trzeba na 30 odpowiedzieć. Więc nie jest to takie proste...
Witam
Właśnie Bynio tak napisał. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Tak jak napisał tommatiz 30 pytań z tesu musisz zaliczyć i je masz . Niewiem co mi zażucasz ? ale myślę że jak byś raz pojechał na tikie szkolenie to byś nie pisał bzdur.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-03, 20:56:50 przez byniom.)
witam,
chłopcy mijacie się trochę z prawdą, może kerwnicy z binedronek ani innych wiejskich sklepów o tym nie wiedzą ale jest coś takiego jak uprawnienia lutowacza miekkiego, a jakby się coś większego wam trafiło to warto o tym wiedzieć, bo was ktoś może przeciongnąć przes kapilare. wystarczy napisać na google.pl ![]() PODSTAWA PRAWNA "Osoby wykonujące instalacje sanitarne i gazowe z miedzi powinny wykazywać się co najmniej zaświadczeniem o ukonczeniu szkolenia w zakresie określonym w odrębnych przepisach i Polskich Normach" Dz. U. 00.40.470 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSODARKI z dnia 27 kwietnia 2000 r W sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy pracach spawalniczych.... o tym odzyku w butle tak ładnie piszecie a macie chociaż stację odzyku :lol:
HVAC masz rację , nie będe wdawał się w szczegóły bo ten przepis znasz lepiej odemnie a co do stacji to mam i jej uzywam natomiast co do lutowania to na ten temat ty masz wicej do powiedzenia.
Banita napisał(a):Do używania stacji względem prawa trzeba posiadać trzy uprawnienia.Przedstaw jakie ? chętnie przeczytam.
na pewno wysokościowe,prawko na traktor, oraz kurs pisania na maszynie
Banita napisał(a):Byniom piszesz bzdury odnośnie uprawnień.Wybacz ale taka jest prawda ponieważ niespotkałeś odpowiedniego inspektora.Niekażdy inspektor bierze łapówki.Czasami są solidni nie do przejścia. Kolega się pytał o świadectwo kawalifikacji a nie o pozostałem uprawnienia.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi na szkolenie idę bo wychodzi że trzeba i warto.
Napewno warto
Zgadzam się w 100% z Banitą
R12 napisał(a):Zgadzam się w 100% z Banitą Liczysz na wzajemność? :lol: |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
chwila, przeciez oprocz R22 czynniki R407 albo R410 rowniez sa szkodliwe dla warstwy ozonowej - tyle ze mniej