Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jakie urządzenie do chłodzenia?

6 Odpowiedzi, 5272 Wyświetleń

SG

2007-08-03, 08:42:30
Nowy użytkownik
Witam
Proszę o pomoc w następującej sprawie
Pomieszczenie handlowe jest podłączone do układu wody lodowej, niestety administrator budynku jest w stanie zapewnić moc chłodniczą 80 W/m2, najemca potrzebuje ok 120 W/m2. Nie ma możliwości zastosowania standardowych splitów na freonie.
Czy są takie urządzenia, a może znacie ich producenta, które mogą być zabudowywane w suficie podwieszanym (np tak jak klimakonwektory) i mają w sobie pompę ciepła chłodzoną wodą w tym przypadku wodą lodową 8/12 stC. A może jakieś inne rozwiązanie?
z podziękowaniami
SG
  • Odpowiedz

senior

2007-08-04, 07:35:27
Zaawansowany użytkownik
Carrier robi coś takiego
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-08-04, 17:30:25
Moderator
i amerykanski Bristol i Copeland
  • Odpowiedz

Tollo

2007-08-05, 11:57:25
Nowy użytkownik
Pompy ciepła ze zrzutem ciepła/poborem do/z wody maja w ofercie Trane, McQuay, Carrier i może Daikin ?inni. Wydajności zaczynają sie od ok. 10kW. Ale, skoro masz wodę 8/12°C, to nie można zwykłych wodnych fan-coili ?
  • Odpowiedz

SG

2007-08-06, 07:30:25
Nowy użytkownik
Bardzo dobre pytanie?
No właśnie jeżeli jest już odpowiednia temperatura wody to czy jest sens dawać pompy ciepła?
Teraz zderzyły mi sie dwie kuleczki :-) i chyba to co wcześniej napisałem w moim przypadku nie ma sensu. Bo jeżeli pompa ma przetransportować ciepło z jednego poziomu do drugiego to w moim przypadku gdy mam już odpowiednią temperaturę wody lodowej to do jakiego poziomu chcę ja przetransportować???
- z wody lodowej i tak więcej nie wycisnę niż to co wynika z przepływu i różnicy temperatur.
Jak myślicie czy mój tok rozumowania jest właściwy ?
SG
  • Odpowiedz

Tollo

2007-08-06, 11:33:40
Nowy użytkownik
Jeśli masz wodę lodową -i tylko to-wtedy stosowanie innych rozwiązań niż fan-coile czy po prostu chłodnice, nie ma sensu. Nie będziesz mógł zwrócic cieplejszej wody (niż 12°C), a wydajność (moc) limituje przepływ. (czyli - ile da ci właścicel systemu). Pompa ciepła przenosi ciepło, ale także dodaje swoje 3 grosze czyli ok.35 procent przenoszonego ciepła.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa