Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Manometry Refco czy Testo 550 ?

33 Odpowiedzi, 38817 Wyświetleń
1 2 Dalej

klimakielce

2010-07-20, 09:31:56
Nowy użytkownik
Witam

Pisze do was z pytaniem, poszukuje manometrów najlepiej elektronicznych zebymiały pełny zakres czynników ,i tu pytanie Refco używałem... 1200 netto na internecie znalazłem Testo 550 od 1050zł znacie jakieś inne dobre urządzenia?
  • Odpowiedz

klimakielce

2010-07-21, 11:20:43
Nowy użytkownik
może ktor podpowie
  • Odpowiedz

byniom

2010-07-21, 11:47:58
Moderator
Co ro zumiesz przez pełen zakres czynników ? bo ja w swoim mam kilkaneście lub dziesiąt ale w życiu z niemi wszystkim nie miałem do czynienia.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

klimakielce

2010-07-23, 07:11:53
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Co ro zumiesz przez pełen zakres czynników ? bo ja w swoim mam kilkaneście lub dziesiąt ale w życiu z niemi wszystkim nie miałem do czynienia.

chodzi mi o te ogulnego stosowania od r22 do 410a
  • Odpowiedz

byniom

2010-07-23, 15:31:20
Moderator
wszystkie mają te czynniki w pamięci
  • Odpowiedz

klimakielce

2010-07-26, 19:31:34
Nowy użytkownik
no ale jakby wszystkie były takie same to by był jeden rodzaj inna firma wielkosc czyms sie to roznić musi... refco testo..?
  • Odpowiedz

mg

2010-07-26, 19:59:50
Top użytkownik
Używam TESTO 550, moim zdaniem to sprzęt najwyższej klasy.
Kolega Stefanbud ma porównanie może on się wypowie. Cool
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-26, 20:02:09 przez mg.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-26, 20:50:14
Top użytkownik
Witam

Testo.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

klimakielce

2010-07-28, 09:15:50
Nowy użytkownik
może jeszcze jakieś alternatywne wersje znacie? dla tych 2 manometrów?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-29, 05:15:46
Top użytkownik
Banita napisał(a):Znam najlepsze rozwiązanie.Jeden manometr i wydruk z programu CoolPack.Dla wszystkich czynników minus jeden bar.Ciśnienie jest ciśnieniem i tego niezmienimy.Zmieniają się tylko temperatury pod względem zastosowanego czynnika pod tym samym ciśnieniem.Nie trzeba przepłacać aby być na topie.Lepiej warto zrozumieć aby niepłacić.70 procent serwisantów posiada owe nowalijki.Ale niestety niepotrafi z nich korzystać.Podstawowy przykład ludzi którzy kupują kombajny do nabijania gdzie na Forum zadają pytania jak je obsługiwać.70 procent z nich myśli że zainwestowali.Owszem zainwestowali pod warunkiem że będą mądrzejsi od maszynki.Taka maszyna ma jedną cechę.Najpierw nabija te 70 procent.30 procent jak się zna to zarobią.
Witam

Brawo! Bardzo profesjonalnie a zamiast wiertarki z pneumatycznym udarem- młotek i przecinak. Ty pewnie do zapalania pochodni używasz krzemieni Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2010-07-29, 19:20:02
Moderator
Chyba ktoś tu czegoś zazdrości.MAm manometry cyfrowe i dodatkowo na samochodzie dwa komplety analogowych . Korzystam z cyfrowych bo są wygodniejsze dla mnie co nie znaczy jak sugeruje kolega banita że nie potrafię odczytywać pomiarów z pozostałych. Nawet jeżeli nie mają skali temperaturowej danego czynnika to też dam sobie radę bo wystarczy mi i pewnie wielu kolegom sam pomiar ciśnienia a przełożenie sobie tego na skalę temperatur to już każdy ma pewnie z doświadczenia w głowie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-29, 19:20:46 przez byniom.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-30, 06:36:48
Top użytkownik
Banita napisał(a):Temat dotyczy pomiarów ciśnień i związanych z tym temperatur różnych czynników chłodniczych a nie metod rozpalania ognia na forum.Jeżeli podczas rejsu zawiedzie elektronika sekstans pozostaje jedynym rozwiązaniem.W tym momencie albo będziemy mieli do czynienia z nawigatorem albo promotorem elektroniki neznającym się na nawigacji.Zapewne ty zaufasz elektronice o której niemasz żadnego pojęcia.Masz kombajn elektroniczny a twoja wiedza niepotrafi go wykorzystać.Jeżeli ktoś pyta o ceny to niepoto aby było drogie tylko skuteczne.Dlatego była taka moja odpowiedż.Przedstawiona moja metoda niczym w wynikach nieróżni się od twojej.Może poza wizerunkiem że posiadając taki sprzęt jesteś fachowcem dla klienta.Ale to tylko zdanie klienta a nie uczestnika rejsu gdzie nawigator jest nawigatorem a nie nabijaczem klimy z powodu posiadania maszynki cud z której rozumie tylko tyle jak podłączyć do zasilania.
Witam

Siejesz herezje w każdym temacie. Praca z manometrem elektronicznym jest o wiele łatwiejsza, prostsza jest diagnoza układu chłodniczego. Właśnie dla tego osoba która ma mniejsze doświadczenie powinna go posiadać. Gówno wiesz o mojej wiedzy i podejściu do pracy wiec się nie wypowiadaj. Nie umiesz poprawnie pisać po polsku i słabo się znasz na chłodnictwie. Nie powinieneś w ogóle zajmować zdania w niektórych tematach. Osoba która idzie z manometrem i wydrukiem z właściwościami czynnika to gorzej niż laik. Słabo się uczyłeś i mało książek przeczytałeś i to jest przyczyna że boisz się między innymi elektroniki a może po prostu Cię nie stać na manometr za 1200zł, słabo idzie interesBig Grin ponieważ nie wiesz jak go sobie poukładać. Nie masz po prostu zdolności...

Żal mi Ciebie, ale Ci nie pomogę od tego są inni specjaliści.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimax256

2010-08-24, 14:58:42
Nowy użytkownik
używam testo 550 i serdecznie polecam.
wydłuż dobę jakimś sposobem - sklonuj mnie!
  • Odpowiedz

Saturator

2010-09-07, 19:56:41
Nowy użytkownik
klimakielce napisał(a):Witam

Pisze do was z pytaniem, poszukuje manometrów najlepiej elektronicznych zebymiały pełny zakres czynników ,i tu pytanie Refco używałem... 1200 netto na internecie znalazłem Testo 550 od 1050zł znacie jakieś inne dobre urządzenia?

Heyka,

Jeżeli chodzi o Refco to ma martwy zakres pomiarowy dla nadciśnień w zakresie od 0 do 0,3 Bara. Czasami to przeszkadza, gdy ciśnienie mierzone spada poniżej 0,3 Barów i wówczas manometr przestaje pokazywać wartość ciśnienia - przynajmniej mi.
Jeżeli chodzi o Testo 550 to ma mniej czynników niż Refco, a szczególnie nie ma R-419A, którego używam do drop in za R-22.
Istnieją manometry elektroniczne firmy Mastercool, sprzedawane m.in przez pewną firmę z Wrocka ale są dość drogie wraz z osprzętem.
O innych nie mam obecnie wiedzy.
Pozdrówka :-)
Droga na szczyt zawsze prowadzi pod górę. Tylko upadek nie wymaga wysiłku.
  • Odpowiedz

byniom

2010-09-08, 06:10:27
Moderator
Banita a dlaczego uważasz że ktoś kto posiada cyfraki to nie posiada wiedzy ?.
  • Odpowiedz

mg

2010-09-08, 18:23:53
Top użytkownik
Banita!, ty jesteś niereformowalny, wiadomo. Nie narzucaj jednak innym swojego archaicznego toku myślenia.
  • Odpowiedz

byniom

2010-09-08, 19:24:10
Moderator
Jeżeli myślisz że na samochodzie mam tylko cyfraki to się mylisz a pracuję na nich bo są wygodniejsze. Zamiast zazdrościć kup sobie takie i nie będziesz wtedy miał na tym punkcie kompleksów
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-09-08, 19:50:02
Moderator
Banita Ty chyba nie rozumiesz tego podkreślonego czerwonego przypisu pod Twoim nickiem. Przeczytaj to i przemyśl !!!!!!!!!!!!
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-09-09, 04:20:40
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Banita Ty chyba nie rozumiesz tego podkreślonego czerwonego przypisu pod Twoim nickiem. Przeczytaj to i przemyśl !!!!!!!!!!!!
Witam

A czemu Ty Tommatiz, moderatorzy i admini nie rozumiecie że gość to czerwone olewa. To widać po postach. Powinien być usuwany od razu po pojawieniu się i tyle. Ale jeżeli myślicie że on się zmieni to się grubo mylicie. Admin tolerując jego osobę i podobne zachowania obniża wartość tego forum. Zamiast czerwonego powinny być trzy ostrzeżenia i won...

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-09-09, 06:01:37
Moderator
Masz rację w 100%. Pzdr
  • Odpowiedz

miezala5

2010-09-09, 18:00:59
Top użytkownik
Co wy sie tak zgrzewacie Banita!Niech se zyje!Jak juz ktos troche czyta forum to juz ma swoj filter!

A wracajac do manometrow bo jeszcze swoich nie mam tylko firmowe na samochodzie ale chce kupic swoje!
To na pierwsze manometry to chyba tradycyjne? a moze odrazu cyfraka i juz?
  • Odpowiedz

Bock

2010-09-09, 18:22:03
Zaawansowany użytkownik
To zależy ja osobiście preferuje tradycyjne, wiadomo jedne i drugie mają zalety i wady.
Tradycyjnie nie wyliczą Ci przegrzania musisz to zrobić w głowie cyfrowe mają tą możliwość mają też więcej czynników chłodniczych w bazie i innych bajerów ale wiadomo róznica w cenie jest znaczna!
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-09-09, 19:02:53
Top użytkownik
Najgorsze że to twój przetwornik nie przetwarza. Ponieważ jest zapowietrzony? Nie. Ponieważ jesteś muł. :lol:
  • Odpowiedz

mg

2010-09-09, 19:24:31
Top użytkownik
Banita napisał(a):
stefanbud napisał(a):
Banita napisał(a):Temat dotyczy pomiarów ciśnień i związanych z tym temperatur różnych czynników chłodniczych a nie metod rozpalania ognia na forum.Jeżeli podczas rejsu zawiedzie elektronika sekstans pozostaje jedynym rozwiązaniem.W tym momencie albo będziemy mieli do czynienia z nawigatorem albo promotorem elektroniki neznającym się na nawigacji.Zapewne ty zaufasz elektronice o której niemasz żadnego pojęcia.Masz kombajn elektroniczny a twoja wiedza niepotrafi go wykorzystać.Jeżeli ktoś pyta o ceny to niepoto aby było drogie tylko skuteczne.Dlatego była taka moja odpowiedż.Przedstawiona moja metoda niczym w wynikach nieróżni się od twojej.Może poza wizerunkiem że posiadając taki sprzęt jesteś fachowcem dla klienta.Ale to tylko zdanie klienta a nie uczestnika rejsu gdzie nawigator jest nawigatorem a nie nabijaczem klimy z powodu posiadania maszynki cud z której rozumie tylko tyle jak podłączyć do zasilania.
Witam

Siejesz herezje w każdym temacie. Praca z manometrem elektronicznym jest o wiele łatwiejsza, prostsza jest diagnoza układu chłodniczego. Właśnie dla tego osoba która ma mniejsze doświadczenie powinna go posiadać. Gówno wiesz o mojej wiedzy i podejściu do pracy wiec się nie wypowiadaj. Nie umiesz poprawnie pisać po polsku i słabo się znasz na chłodnictwie. Nie powinieneś w ogóle zajmować zdania w niektórych tematach. Osoba która idzie z manometrem i wydrukiem z właściwościami czynnika to gorzej niż laik. Słabo się uczyłeś i mało książek przeczytałeś i to jest przyczyna że boisz się między innymi elektroniki a może po prostu Cię nie stać na manometr za 1200zł, słabo idzie interesBig Grin ponieważ nie wiesz jak go sobie poukładać. Nie masz po prostu zdolności...

Żal mi Ciebie, ale Ci nie pomogę od tego są inni specjaliści.

Pozdrawiam

A ja ci pomogę jako niedoświadczonemu że manometry elektroniczne zanim przetworzą sygnał z przetwornika i pokażą ci go w barach podczas tej różnicy czasu w instalacji chłodniczej zachodzi wiele zmian ciśnienia w instalacji chłodniczej.Napewno elektroniczny pomiar ze wzglęgu na mułatowatość odczytu niewykryje zapowietrzenia układu.A jak padną bateryjki to jest po fachowcu.

Czyli manometry z tłumikiem pulsacji (w glicerynie itp), też są do bani?
Dążenie inżynierów w kierunku wyeliminowania zjawiska drżenia wskazówek manometrów podczas odczytu ciśnienia jest bezpodstawne?
W/g Banity manometry służą do pomiaru pulsacji w układzie chłodniczym. :lol:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-09, 19:51:39 przez mg.)
  • Odpowiedz

mg

2010-09-09, 20:18:17
Top użytkownik
Co dzisiaj ,,kolekcjonowałeś"?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa