Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Hipermarket i szukanie nieszczelności

10 Odpowiedzi, 11529 Wyświetleń

p.obelix

2010-09-23, 17:52:31
Zaawansowany użytkownik
Czy ktoś z szanownych forumowiczów szukał kiedyś dziury w tak dużym obiekcie. Mydlenie pod ciśnieniem pracy nic nie wykazało. Wykrywacz nieszczelności a nawet dwa różne nic nie dały. Dziura wielkości 150kg na pół roku albo co rok 300kg. Wykrywa się sporadycznie małe nieszczelności na połączeniach w zaworach rozprężnych. Pewna firma która zajmuje się konserwacją obiektu zaproponował wymianę wszystkich zaworów rozprężnych które są w chwili obecnej skręcane na zawory lutowane ze specjalną nakrętką i dyszą. Zadziwiło mnie jeszcze jena rzecz że na zaworach nie widać pasty na gwinty. Co o tym sądzicie??
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Bock

2010-09-23, 18:12:30
Zaawansowany użytkownik
Miałem już styczności z takimi nieszczelnościami na Makro i Realach. Nieszczelności były w róznych miejscach ale raczej nie sugeruj się tym że jest kilka mniejszych wycieków. Pamiętam że zawsze znalazła się po kilku dniach szukania jakaś większa dziuraSmile. W Realu była raz w regale nabiałowym raz kanałach pod sklepem. W makro raz nie szczelny był wymeinnik do odzysku ciepła, niektóre nieszczelności były pod bryłą lodu w komorach minusowych, nasilały się podczas odtajania (układ z odtajaniem gorącym gazem), czasami ucieka też na zaworach bezpieczeństwa szczególnie jeśli często są sprawdzane( najlepiej naciągnąć na nie prezerwatywę). Moja rada wykrywacze często głupieją najlepiej szukaj śladów plam oleju na elementach układu sprawdź dokładnie maszynownie i agregaty, oraz w miarę możliwościach pod otulinami rurociągów.

P.s co to za hipermarket jeśli możesz zdradzić i w której częsci Polski?
  • Odpowiedz

p.obelix

2010-09-23, 18:26:56
Zaawansowany użytkownik
Szukanie plam oleju było zrobione w ten sposób że całą instalację sprawdziłem metr po metrze wszystko suche. Interesuje mnie sprawa tego wymiennik. Ponieważ w tym układzie mam wymiennik gdzie układ plusowy chłodzi układ minusowy czyli gorące pary minusów są wstępnie wychładzane przez układ plusowy. Nieszczelność jest na układzie plusowym a układ minusowy od 4 lat chodzi super.Czy jest możliwość nieszczelności między tymi układami poprzez wymiennik.
Tylko na priva podam miejsce mojej udręki. Lub na czacie w prywatnym oknie Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-23, 18:29:50 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

Bock

2010-09-25, 21:46:43
Zaawansowany użytkownik
a jak wygląda ten wymiennik zwykły płytowy? Ja miałem nieszczelności na wymienniku freon woda, poprostu h2o go wypłukała i lało się strumieniami.
  • Odpowiedz

Alpak

2010-09-26, 12:23:01
Użytkownik
Prawie 1kg na dobe nie taka mala dziurka Wink a moze kilka dziurek. Watpie ze to wina tego wymiennika bo przy takiej ilosci gazu to uklad "-" by sie w koncu przepelnil.
Proponuje jeszcze sprawdzic skraplacze i parowniki przy lamelach nosnych.
Przy takim wycieku poinno byc go slychac i na 90% bedzie po stronie HP.
  • Odpowiedz

matell

2010-09-26, 19:35:48
Nowy użytkownik
Ja serwisuję instalacje w hipermarketach. Mam wykrywacz Inficon Tek Mate, który sprawdza się rewelacyjnie w szukaniu nieszczelności
  • Odpowiedz

Artic

2010-09-27, 18:47:37
Zaawansowany użytkownik
dużo cierpliwości i dobry wykrywacz. cała tajemnica. serwisuje trochę dużych obiektów i zawsze się sprawdza
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

p.obelix

2010-09-27, 19:23:50
Zaawansowany użytkownik
Idziemy na całość będziemy napełniać poszczególne odcinki azotem i szukać dziury.
Najgorsze obawy mam co do zaworów kulowych czy na pewno będą trzymać i czy nie przepuszczą azotu na część czynną.
  • Odpowiedz

wit

2010-09-28, 10:14:58
Top użytkownik
p.obelix napisał(a):Idziemy na całość będziemy napełniać poszczególne odcinki azotem i szukać dziury.
Najgorsze obawy mam co do zaworów kulowych czy na pewno będą trzymać i czy nie przepuszczą azotu na część czynną.

zdarza się, ze przepuszczają... ja bym nie ryzykował. pozostaje opcja dużo bardziej pracochłonna i kłopotliwa -ale bezpieczniejsza dla całości...

próbuj może dać jakiś barwnik do oleju i polecieć lampą ultrafioletową...
albo
jeśli możesz na 1-2 dni wyłączyć instalację... ściągnij czynnik -zapodaj azot -podziel zaworami i sprawdzaj w której części po kilkunastu godz jest mniejsze ciśnienie azotu.
pozostałości czynnika -dodmuchane azotem do 20bar -pozwolą użyć wykrywacza... -na wyższym ciśnieniu może nieszczelność się uwidoczni -a to minimum czynnik skażające azot pobudzi wykrywacz...

jeśli możesz tylko części instalacji wyłączać...
dzielisz instalację na naprawdę duże części... -typujesz który odcinek możesz bezpiecznie odciąć na zaworach... opróżniasz z freonu (czytaj "ekologicznego środka chłodniczego" Wink , przecinasz rurki, wlutowujesz zaślepki ze szrederkami -i azotujesz podejrzaną część instalacji -całkowicie fizycznie udzieloną od reszty... bez ryzyka ,że azot przejdzie do czynnika... -zostawiasz próbę azotową i wiesz czy dana część jest szczelna... i kolejno eliminujesz spore części.
potem sprawdzasz szczegółowo tą co nie trzyma ciśnienia.
niestety spora robota potem to co odcięte zesztukować...

pozdrawiam.
Witek.
  • Odpowiedz

łysy45

2010-09-28, 13:37:19
Użytkownik
ja szczególnie przyjrzałbym się urządzeniom w których jest ryba bo te wszystkie z nich przyprawy robią cuda z miedzią przynajmniej ja tak miałem parę razy pozdr.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa