Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lepiej 4 splity czy kanałówka

16 Odpowiedzi, 15403 Wyświetleń

irroda

2010-10-21, 07:57:41
Zaawansowany użytkownik
witajcie
byłem u klienta, buduje sobie domek, ładny domek w którym nie ma podziału parter, schody piętro, tylko w środku salono-kuchni na dole jest otwarta przestrzeń pod sama kalenicę, a po bokach na górze są pokoiki.
Klimatyzacja miałaby być na dole w salono-kuchni na 70 m2, z uwagi na estetykę zaproponowałem 2 x artcool galeria, na górze również 2x artcool galeria w sypialni i u dziecka, teraz muszę zrobić ofertę i zastanawiam się czy nie praktyczniej byłoby zamontować pod kalenicą kanałówkę i poprowadzić kanały nadmuchowe do pomieszczeń, a gorące powietrze samoczynnie wędrowało by na górę wolną przestrzenią w salonie. Klimatyzatorami mogę schłodzić salon na dole 2x, i dwa pomieszczenia na górze, taką kanałówką mógłbym więcej.
Co myślicie o takim rozwiązaniu i czy wyszłoby dużo drożej od 4x artcool galeria.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-10-21, 10:50:04
Moderator
Policz na czym więcej zarobisz robiąc całość profesjonalnie. Cool Mi się zdaje, że kanałówka...
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-21, 14:57:21
Top użytkownik
jak chcesz regulować temperaturę w różnych pomieszczeniach obsługiwanych przez 1 kanałówkę ? .
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-10-21, 15:41:51
Moderator
Czujka powrotna temperatury jest jedna to raz, dwa że jak Ci padnie kanałówka to w całym domku nie ma klimy. Do kanałówki najlepiej dać sztywne kanały spiro oczywiście izolowane i pytanie czy to nie będzie za duża demolka i czy długości kanałów nie obniżą wydajności nadmuchiwanego powietrza? Pzdr
  • Odpowiedz

HVAC

2010-10-21, 16:19:09
Użytkownik
split w każdym pokoju - nuda.
kanałówka :/ - czemu nie.

sterowanie temperaturą - przepustnica + siłownik + termostat pokojowy, oczywiście nie da się w jednym grzać a w drugim chłodzić, ale co można zrobić za jednym razem to wentylacja.

na chillvencie był ciekawy reku z chłodnicą freonową samsunga, generalnie przejechałem się na klimach samsunga ale samo rozwiązanie techniczne myślę, że jest godne poświęcenia chwili uwagi.
  • Odpowiedz

wogotto

2010-10-21, 17:00:46
Użytkownik
Witam.Co to jest schładzalnik pomieszczenia?
  • Odpowiedz

irroda

2010-10-21, 17:09:26
Zaawansowany użytkownik
nie chcę się sugerować swoim zarobkiem, nie tędy droga - przynajmniej moja
czy orientujecie się ile kosztuje taki jeden zestaw, sterownik temp. przepustnica na kanał+siłownik, dobry jakościowo-optymalny cenowo, klimatyzatory polecałem lg, lub 1x7kW w salonie standardowy split SANYO,
ale standardowy raczej odpada z uwagi na design, a raczej jego brak,
to że w razie awarii nie będzie w całym domu klimy to nie problem, to nie centralne, że grzejniki zamarzną,
pot nikomu nie zaszkodził Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-21, 17:19:40 przez irroda.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-21, 17:18:29
Top użytkownik
jeśli wszystkie siłowniki przymkną przepustnice klimatyzacja zamarznie ! .
  • Odpowiedz

HVAC

2010-10-21, 17:37:12
Użytkownik
opcja nr 1 - rozważanie teoretyczne
w dyfuzorze wylotowym, gdzie podłączamy w węże/rury na pomieszczenia, montujemy odejście (bypass) z zaworem zwrotnym i przewodem połączonym z ssaniem kanałówki w pobliżu czujnika temperatury, zamknięcie wszystkich przepustnic spowoduje (wzrost ciśnienia w dyfuzorze) otwarcie przewodu powietrznego w kierunku ssania i nawianie powietrza bezpośrednio na czujnik

opcja nr 2 - rozważanie teoretyczne
czujnik ciśnienia wyłącza urządzenie

opcja nr 3 - rozważanie teoretyczne, które chyba by było najlepsze
jak wspomniałem reku z chłodnicą powietrza, czyli instalacja nawiewno wywiewna, utrzymywanie stałego parametru dla wszystkich pomieszczeń

przymierzam się do takie jednej nie markowej przypustnicy z siłownikiem fi 160 za brutto 200 zł + termostat pomieszczeniowy ok. +/-80, do tega jakiś przekaźnik
  • Odpowiedz

wit

2010-10-22, 19:59:58
Top użytkownik
ja bym rozważał dwie opcje... albo 4 niezależne splity (może być układ multi)
-albo -porządna poważna centrala klimatyzacyjna z niezależnym sterowaniem na kilka pomieszczeń... raczej drooooga.

typowa kanałówka -trudno będzie sterować temperaturami... w każdym kącie domu będzie jak samo zechce... kanałówka jest fajna na jedno duże pomieszczenie... a nie kilka małych. bo parametry będzie dopasowywać do pomieszczenia w którym umieścisz sterownik. a kombinowanie i omijanie czy oszukiwanie oryginalnego sterowania... tylko koszty i komplikacje... zamiast przerabiać to co dała fabryka... lepiej od razu dopasować co potrzebne
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-10-25, 18:21:59
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):jeśli wszystkie siłowniki przymkną przepustnice klimatyzacja zamarznie ! .

barbie ne obraz sie ale niewiesz na jakiej zasadzie dzialaja zony te niby silowniki, tam niema prawa nic zamarznac

moim zdaniem oczywisccie kanalowka
jest ekonomoczniejsza praktyczniejsza i estetyczna
nic na scianie nie musi wisiec.

Systemem kanalowym rowniez mozna ustawiac temperature w kazdym pokoju, bo kazda strefa /zona/ ma swoj termostat
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-25, 18:25:43 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-10-25, 18:58:13
Zaawansowany użytkownik
teraz sa juz takie sytemy ze moc sie dopaowuje do powieszchni ktora sie wlacza
jezeli jdna zona to system pracuje moca na jedna zone jezeli np trzy to system zwieksza soja moc

nietrzeba uzywac bypass, chociaz z bypass jest system tanszy

duze pojecie widze ma HVAC jest kompetentny w tej dziedzini

HVAC gdzie sie tego uczyles?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-10-25, 19:11:47
Moderator
Bo wiesz, Bogdan, u nas to się przeważnie stosuje tańsze rozwiązania i dlatego tak się kombinuje. a te ciekawsze są rzadkością.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-10-25, 19:15:07
Zaawansowany użytkownik
przepraszam, tutaj jest odwrotnie kanalowka jest tansza i bardziej ekonomiczna

minisplit montujemy tylko tam gdzie nieda sie zainstalowac kanalowki
  • Odpowiedz

barbie

2010-10-26, 15:05:57
Top użytkownik
w USA są inne realia spolczne i techniczne---co np.sądzisz o zamurowaniu kanałówki pod sufitem bez żadnej rewizji ,czy w USA znajdzie się człwiek który coś takiego zleci ? .łatwiej jest instalować klimatyzację w kraju gdzie są parterowe domy z nieużywanym poddaszem--wtedy jak najbardziej polecam kanałówkę,lecz jeśli w pomieszczeniu jest wysokość 250 centymetrów,a nad głową mieszkanie sąsiada to trudno polecić kanałówkę .
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-10-26, 17:07:27
Użytkownik
CO do stanów, jest taniej to fajnie. Tylko przyjdzie jakiś wiaterek o sile 200KM/h i domku z papieru i drewna nie ma a razem z nim klimatyzatorów Smile Co tu porównując Stany do Polski, tutaj ludzie żyją bo żyją, nie każdy ma dobrze w życiu i na wszystko może sobie pozwolić. Co do kanałówki trafiają się bardzo rzadko, nawet komuś w Boksie Handlowym ciężko założyć bo sufity są ze śmiesznych kratownic, która dotkniesz i ciężko umieścić na swoim miejscu Smile Kanałówka super sprawa/Split troszkę mniej Smile
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa