Panowie - Do sprawdzania szczelności układów używam azotu. Niestety mam dostęp tylko do małych butli , których objętość nie wystarcza na większe układy. Za to mam dostęp do argonu w wiekszych butlach. Czy będzie problemem jak zastosuję argon . Jest to gaz szlachetny, mogę go także użyć do osłony przy spawaniu twardym lutem ... Co Wy na to ???
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
azot
19 Odpowiedzi, 20049 Wyświetleń|
Tzn jakich małych butli> ja używam dwóch po 10 litrów i mi wystarcza nawet na VRF-y? A Ty jakich używasz?
Też na oko około 5 litrów. Ostatnio w układzie Roftopa ( jakieś 10 Kw , 4 kg R407) szukałem nieszczelności - wpuściłem całą butlę i otrzymałem 6 barów. Nie było co sprawdzać. A butle z argonem mam po 10-12 litrów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-28, 20:39:18 przez jacek 64.)
Nie no 5 litrów a 10 to różnica. Ja z dwóch 10 litrowych na VRF z 15 wewnętrznymi i w sumie całkiem sporej linii uzyskałem ok 14 bar. 5 litrów to troszkę mała butelka.
duże butle są łatwiej dostępne--w jakich okolicach jest odwrotnie ? .
Na allegro masz kilka butli.
Butlę na 10 litrów kupiłem i mogę ją wymieniać na pełną z argonem. Mam pod nosem dostawcę który nie załatwi mi azotu w takiej butli tylko argon - stąd moje pytanie - co sie stanie gdy zacznę używać argonu ......?
Ja Argonu używałem do osłony przy spawaniu migomatem bo do tego jest ale do szczelności i przedmuchiwania???? Hmm...
Argon ma większa budowę molekularną od cząstki azotu, poza tym jezeli jest oczywiście czysty to raczej nie ma przeciwskazań... może jeszcze cena. Ale osobiście bym nei sprawdzał argonem, nie jestem co do tego przekonany
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-28, 20:59:40 przez crocens.)
Cena nie jest zaporowa - około 60 zł za 10 litrów. Ciśnienie w butli 130 bar. Więc jest czym dmuchnąć.
Za 10 litrów azotu płacę ok 30-40 pln i ciśnienie ponad 150
A ja azot kupuję na metry sześcienne. za dużą butlę (ok 6m3 ??) płacę 60 brutto
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Możesz spokojnie używac do wszystkiego ... zamiast azotu.
do osłony przy lutowaniu argon będzie bardzo dobry .xx pewnie nie słyszał o stosowaniu osłony gazowej przy lutowaniu rur miedzianych ,przy VRV jest to obowiązkowe ,niektórzy zapominają o gazie osłonowym ,a po latach proszą o pomoc gdy VRV odmówi posłuszeństwa .
najłatwiej -w każdej hurtowni gazów, w każdym sklepie spawalniczym dostępne są duże butle z azotem. 40litrow -150bar -czyli 6m3 za 30-40zł.
mała butla 6litrowa lub 10litrowa -kosztuje praktyczne tyle samo -płaci się nie za ilość azotu a za sam fakt nabicia... i małe butle nabijają tylko nieliczne wybrane punkty. i dlatego -z powodów CENOWYCH stosuje się głównie azot i jako osłonę przy lutowaniu i do sprawdzania szczelności. argon jest równie dobry a nawet lepszy -szczelność też można sprawdzać -tyle, że sporo droższy. a co do większej budowy molekularnej -jakiś absurd -wielkość atomu nie ma znaczenia -a wielkość cząsteczki argon ma cząsteczki jednoatomowe a azot dwuatomowe. Argon łatwiej penetruje nieszczelności i szybciej ucieka... bo cząsteczki mniejsze. Spoko używaj argonu -jeśli w Twoim szczególnym przypadku taniej masz argon. Można też bezpiecznie używać helu... ale tu cena znowu o rząd wielkości większa... nadają się zarówno azot, argon, hel -tyle, że azot z nich najtańszy i najłatwiej dostępny.
Wieklie dzięki dla Kolegi Wita za kompleksowe wyjaśnienie tematu
![]() Pozdrawiam xx napisał(a):Kolega Wit powinien dodać że zabawki kupujemy w sklepie zabawkowym.Jak i konserwy w sklepie ogólno-spożywczym.nie muszę dodawać -kolega xx mnie wyręczył. natomiast -nijak nie rozumiem powyższej wypowiedzi -ani tego jak się ma do tematu dyskusji. mimo, że ortografia się poprawiła i zdecydowanie przyjemniej się czyta... nadal nie rozumiem Kolegi
xx napisał(a):To w jakiej kwestji Ciebie wyręczyłem. w kwestii informacji gdzie się kupuje zabawki a gdzie konserwy. Choć ja osobiście swoje zabawki kupuję w specjalistycznych sklepach. modelarskich. albo inne w chłodniczych. pewnie dlatego są takie drogie. dzięki za info... poszukam np. pompy próżniowej w sklepie z zabawkami... będzie może taniej... A konserw nie kupuję z założenia. Preferuję wszystko świeże... albo mrożone mrożone -w końcu jestem chłodniarzem...
Butla na argon butla ma tą samą próbę czyli 250bar/25MPa prawdopodobnie róznią się tylko zaworem o ile sie wogóle rożnią. Mozęsz butlę od argonu napełnić azotem .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-24, 19:19:53 przez gadget.)
Argon to podobnie jak azot jest gazem szlachetnym czyli jest biologicznie i chemicznie obojętny chyba nie ma przeciwskazań . PS. Mam dojście do dużej ilości butli w atrakcyjnych cenach rozmiary od 5 do 60 Kg , próby na 150bar i 250bar jeśli kto zainteresowany to zapraszam na priv |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY