Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

automatyczne czyszczenie chłodnicy skraplacza

12 Odpowiedzi, 14442 Wyświetleń

jacek 64

2010-10-30, 20:09:15
Zaawansowany użytkownik
Przymierzam się do zamontowania klimatyzacji w bardzo zapylonym środowisku. Jest to kabina operatora koparki pracującej przy przeładunku popiołu z elektrowni. Do samej kabiny powietrze jest doprowadzone przez filtr . Problemem jest postawienie skraplacza w zapylonym środowisku . Pomyślałem sobie o tym aby wentylator w skraplaczu zmienił raz na jakiś czas obroty w odwrotną stronę ? zrzucając zapyloną warstwę pyłu. Oczywiście wymagałoby to zmiany silnika wentylatora oraz dorobienie do tego odpowiedniej elektroniki z timerem . Problem traktuję jako temat do dyskusji . Walkę z dużym zapyleniem można by realizować w inny sposób. Jakie macie propozycje ? Nie bardzo chciałbym stosować filtry . Nie będzie komu tego czyścić. Zmiana obrotów wentylatora spowoduje zrzucenie części pyłów. Myślę że powinno wystarczyć.. W załączniku zdjęcie z wlotu filtra zamontowanego na kabinie .Widać zapylenie .
  • Odpowiedz

wit

2010-10-30, 20:21:50
Top użytkownik
zmiana obrotów nie wystarczy. wygląda, ze to zapylenie jest naprawdę duże.

ja bym rozważył zrobienie skraplacza od podstaw -duuuużo rurek -samych rurek bez lamelek. i zmywanie tego wodą z węza po każdych kilku godz pracy maszyny. ewentualnie spory zbiornik wody (czystej) i natrysk wodny na te rurki.

standardowy skraplacz klimy ma gęsto rozmieszczone lamelki i to się będzie zapychać.
ewentualnie jakiś skraplacz z dużą podziałką (odstępem) lamel i bardzo silnym wentylatorem.
  • Odpowiedz

crocens

2010-10-30, 20:35:31
Top użytkownik
duuuużo rurek bez dodatkowej powerzchni to na prawdę DUŻOOOOO rurek... Widziałem skraplacze pokryte pewną specyficzna farbą... widziałem je po 3letniej pracy w ciężkich warunkach (olej i pył) i było lepiej niż dobrze, zabite tylko z przodu, środki całe czyste. Niestety widziałem to tylko w chłodziarkach pewnej niemieckiej firmy i to był ich wymysł. Nazywa się to "RiNano". Ale może połączenie pomysłów skraplacza pod zamówienie ze większą odległością pomiędzy lamelami pokrytymi jakąś ochronną farbą...
.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-10-30, 20:39:54
Zaawansowany użytkownik
a może dasz rade podpatrzeć jak jest rozwiązane chłodzenie silnika koparki i ten sposób wykorzystać
  • Odpowiedz

wit

2010-10-30, 20:49:16
Top użytkownik
pomysłem może być zastosowanie jako skraplacza jakiejś starej chłodnicy-parownika.
odstęp lamel duży -więc mniej podatne na zapchanie.
gabarytowo wyjdzie spore -ale taniej niż skraplacz na zamówienie. oczywiście taki adoptowany z parownik-skraplacz trzeba obejrzeć np. pod kątem, czy przebieg rurek jest sensowny -czy olej nie będzie zalegał...
np. w starych szafach chłodniczych były dość fajne chłodnice grawitacyjne. podziałka lamel około8-10mm. całe ocynkowane.
połączyć ze 2-3szt takich i dodać mocny wiatrak....

a do poprzedniej wypowiedzi -samych rurek naprawdę dużo . orientacyjnie np. rurka fi 12 - na każdy kW wydajności klimy około 60mb rurki jako skraplacz.
ogólnie -w takich warunkach -przy silnym zapyleniu każde rozwiązanie będzie ryzykowne -i raczej drogie.
  • Odpowiedz

awax

2010-10-31, 09:20:25
Top użytkownik
Sądzę iż najrozsądniejszym i najtańszym rozwiązaniem jest jednak zastosowanie filtrów i zobowiązanie operatora do cyklicznego częstego czyszczenia filtra.Takie problemy występują również np.w kombajnach podczas żniw i to w interesie operatora aby pilnował czystości skraplacza.Mam tego typu problemy w jednej z obsługiwanych firm i najbardziej interesuje mnie sprawność automatyki zabezpieczającej ,żeby uniknąć poważnych awarii.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-31, 09:23:21 przez awax.)
  • Odpowiedz

wit

2010-10-31, 09:51:21
Top użytkownik
filtry to też problem... zwłaszcza ich czyszczenie -i raczej wymiana.
pył wygląda na jakiś drobny jakby cementowy lub wapienny -filtr musiałby też być poważny i duży -raczej dwustopniowy -np. na wejściu jakiś "cyklon" a potem wkład dokładnego oczyszczania -i to przystosowany do szybkiego spłukiwania wodą...
tyle, że robiąc duży filtr -mamy mniejsze szanse spie**** czegoś w samej klimie. Duży filtr -i po prostu musi chodzić. tyle, że czyszczenie kłopotliwe. a specjalny skraplacz -łatwiej czyścić -za to wykonanie trudne i ryzykowne, że coś się nie zgra...
wybór należy do wykonawcy...
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-10-31, 10:52:53
Zaawansowany użytkownik
Mimo wszystko chciałbym poeksperymentować ze zmainą obrotów wentylatora skraplacza. Czy ktoś spotkał się z silnikiem na prąd stały? Czy może silnik np trójfazowy sterowany falownikiem z możliwością zmiany obrotów ?
Zainstalowałbym sam skraplacz bez jednostki wewnętrznej i sprawdził ofekty po kilku tygodniach pracy .
  • Odpowiedz

mister

2010-10-31, 11:43:03
Zaawansowany użytkownik
weź oryginalny silnik i jedź do kogoś kto przewija silniki,porobi ci odczepy uzwojeń i powie jak podłączać żeby zmieniać obroty. gorsza sprawa to śmigło - w dugą stronę mało co będzie dmuchać ze wzgledu na układ łopat
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-31, 11:43:38 przez mister.)
  • Odpowiedz

mg

2010-10-31, 14:13:21
Top użytkownik
Jeśli masz przy tej maszynie w dyspozycji sprężone powietrze to pomogę Ci rozwiązać problem.
  • Odpowiedz

mg

2010-10-31, 17:32:20
Top użytkownik
xx napisał(a):Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie filtrów które zaproponował Awax.A co na to producent koparki i urządzenia chłodniczego w stosunku nietypowego montażu.
Nie wiem, może być zaskoczony pomysłowością Tongue
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-31, 17:36:07 przez mg.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-10-31, 19:01:06
Zaawansowany użytkownik
Niestety na tej koparce nie ma sprężonego powietrza , jest hydraulika oparta na oleju . Zawsze można małą spręzarkę zamontować i wrzucić w koszt klimatyzacji ...... Kiedyś spróbowałem sprężonym powietrzem przedmuchać lamele w skraplaczu- to przy zbyt bliskim przyłożeniu dyszy - lamele zaczęły się wyginać. Do tego trzeba skierować strumień powietrza od środka skraplacza , aby wydmuchać brud na zewnątrz. Nie ma łatwego dostępu, a operator koparki nie będzie rozkęcał skraplacza.
Innym sposobem może być przymocowanie ramki z filtrem wizkozowym . Musiała by być łatwa w demontażu, i co jakiś czas wytrzepywana.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa