Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

sterowanie przez internet

11 Odpowiedzi, 10573 Wyświetleń

jacek 64

2010-11-04, 17:57:39
Zaawansowany użytkownik
Mam pytanie . Czy któryś z Was montował klimatyzację podłączoną do internetu . Obsługiwaną przez instalację " intelgentnego domu" . Chodzi mi o możliwość sterowania 2-3 splitami. Wiem że duże instalcje VRV mają takie możliwości. W tym przypadku chodzi o 2 ,3 splity . Z możliwością załączania i regulacji temperatury na odległość .
  • Odpowiedz

Kikson

2010-11-04, 18:13:41
Użytkownik
Musisz być bogaty aby coś takiego zamontować. Mitsubishi ma coś takiego. Koszt takiego urządzenia to 4 000 Euro.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-11-04, 19:12:26
Zaawansowany użytkownik
Ja instalowalem normalne multi-inverter Fujitsu (większosc lepszych się nadaje) ale instalację "inteligencji" to robili fachowcy od BMS.
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-11-04, 21:27:43
Użytkownik
a może sterowanie przez SMS? jest to duzo tańsze rozwiązanie niż net,wiem że w mitsubishi jest taka możliwość bo montowałem.pozdrawiam
  • Odpowiedz

Kikson

2010-11-04, 21:48:32
Użytkownik
Sterowanie przez BMS posiada większość klimatyzatorów dobrych marek. Samo podłączenie do BMS-u to żaden problem, konfiguracja również jest prosta. Jednak problem pojawia się gdy musimy postawić samego BMS-a. Ceny zaczynają się od kilkuset euro. Ja montowałem dwie kanałówki w serwerowni. Informatycy uparli się na podgląd przez neta parametrów. Konieczne było dołożenie interfejsu MHI SC-WGWN-A za ponad 4 000 euro. Fajna sprawa. Siedząc przed laptopem mogę wejść na stronę i zobaczyć co się dzieje w serwerowni, mogę sterować i zmieniać parametry.
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-11-05, 14:52:11
Użytkownik
ale ja pisałem o SMS-ie a nie BMS-ie,czyli sterowanie klimatyzatorem przez komórke;-)
  • Odpowiedz

zuku

2010-11-06, 14:49:06
Użytkownik
Można by było zrobić szafkę do sterowania splitami opartą na sterowniku np fx 06 firmy JOHNSON CONTROLS z dodatkowym modułem do BMS-u. Myślę że koszt takiej szafki nie przekroczy 4 tyś zł. Lub na ster. fx 15 który ma więcej wejść/wyjść i daje więcej możliwości sterowania i do którego można podłączyć duży pulpit sterowniczy przeznaczony do ster. tylko klimą
  • Odpowiedz

Ralph

2011-03-11, 14:19:06
Nowy użytkownik
Myślę, że dobrym rozwiązaniem może być moduł GLAN. Układ umożliwia sterowanie klimatyzacją za pośrednictwem wiadomości SMS oraz z poziomu przeglądarki internetowej. Dodatkową, wartą uwagi cechą jest fakt że nie potrzeba wykładać aż 4tyś! zł.
Pod adresem http://81.219.245.82 znajduje się panel takiego urządzenia, które działa w naszej firmie.
Ew. informacje można znaleźć na www.gsmtronik.pl - zakładka Produkty -> GLAN.

Pozdrawiam,
Łukasz Nowak
  • Odpowiedz

irroda

2011-03-11, 16:02:19
Zaawansowany użytkownik
przedewszystkim to kolega pytajacy powinien napisać do czego to ma być , jeżeli jest to domek letniskowy i potrzebujemy nagrzać lub wychłodzić pomieszczenie przed naszym przyjazdem, to wystarczy jedno urządzenie od sterowanie central alarmowych i mamy załatwione wszystkie trzy klimatyzatory, możemy je włączać i wyłączać, jak ktoś chce to w bardziej rozbudowanej wersji może otrzymywać sms z temperaturą lub sms po osiągnięciu zadanej. Nie ma możliwości sterowania temperatura, musimy przed wyjazde ustawić np 22. Koszt kilkaset złotych + programowanie.
  • Odpowiedz

Ralph

2011-03-14, 07:47:59
Nowy użytkownik
Moduły z serii GSMTRONIK umożliwiają zapianie sygnałów podczerwieni IRDA dowolnych klimatyzatorów, co oznacza możliwość sterowania temperaturą klimatyzatora z poziomu wiadomości SMS lub przeglądarki www.
Jeśli chodzi o domek letniskowy na weekend - możliwe jest ustawienie harmonogramu działania klimatyzacji (godzina, dzień tygodnia załączania/ wyłączania/ zmiany temperatury).
  • Odpowiedz

irroda

2011-03-14, 10:14:47
Zaawansowany użytkownik
tak- ustawie sobie harmonogram na każdy weekend, bo niewiem czy przyjadę za miesiąc czy może dwa, rozwiązanie bez sensu-uruchamia klimatyzatory bez potrzeby, ma działać tylko gdy planujemy przyjechać
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa