Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Heatpipe własnej roboty. Jedno pytanie.

5 Odpowiedzi, 6334 Wyświetleń

llppiotrek

2010-11-08, 19:45:36
Nowy użytkownik
Witam, jestem na tym forum nowy i potrzebuje waszej pomocy. Na pewno mój problem dla doświadczonych usserów będzie błachostką...

Poważnie myśle nad chłodzeniem procesora za pomocą rurek heatpipe (przewodów cieplnych)

Chciałbym wykonać taką rurkę: przylutować jeden koniec rurki miedzianej do bloczka z kanalikami a drugi zacisnąć, uprzednio napełniając freonem lub nalewając spirytusu i wypompować częściowo powietrze (w przypadku spirytusu).

Zasade działania takiego układu znam (zasada konwersji cieplnej), lecz pytanie brzmi: czy nadaje się do tego spirytus czy tylko i wyłącznie freon który jest drogi. Z góry uprzejmie dziękuje za pomoc.
PZDR all Smile
  • Odpowiedz

llppiotrek

2010-11-08, 20:21:00
Nowy użytkownik
Ogniwo Peltiera całkowicie odpada... duży pobór prądu i podwójna ilość odprowadzonego ciepła jak i opcja powstania "rosy".

Chyba najrozsądniejsze będzie chłodzenie wodą... ale... jednak napełnienie tej rurki butanem to wcale nie głupi pomysł mógłby być. Tylko przy zalutowywaniu bardzo duże ryzyko eksplozji ;p
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-08, 20:21:40 przez llppiotrek.)
  • Odpowiedz

llppiotrek

2010-11-08, 20:31:09
Nowy użytkownik
Zgadza się, to ogniwo zdawało egzamin na starych celeronach...
xx napisał(a):Najpierw lutujesz a póżniej dopełniasz.
- czyli rozumien że mam zastosować jakiś zawór (myśle nad odwróconym wentylem dętki), wcześniej myślałem nad zaciśnięciem a później zalutowaniem.
No dobra, ale jaka ilość tego chłodziwa ma wejść do rurki, dla najlepszego efektu? Pisali na elektrodzie że najlepiej żeby rurka była z wewnątrz chropowata w celu lepszego spływania skroplonego gazu, to konieczne?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-08, 20:34:01 przez llppiotrek.)
  • Odpowiedz

llppiotrek

2010-11-08, 20:44:53
Nowy użytkownik
Ok. dzięki za rade.
Oglądałem m. in. to:
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=LU4eynU6R-8
jednak o czynniku nie było (chyba) żadnej gadki.
Po chwili zastanowienia, jednak aceton będzie najlepszym rozwiązaniem (oczywiście przy jak największym wypompowaniu powietrza z rurki w celu zmniejszenia temperatury wrzenia).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-08, 21:00:48 przez llppiotrek.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-11-09, 06:30:20
Moderator
Poczytaj forum na purepc.pl - tam jest sporo o różnych sposobach chłodzenia, a niektóre freonowe projekty mogą zachwycić niejednego.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa