Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator kanałowy z dużym sprężem

15 Odpowiedzi, 13329 Wyświetleń

s@p

2011-02-21, 08:04:23
Nowy użytkownik
Witam,
Poszukuję dobrego klimatyzatora kanałowego z możliwością podłączenia modułu świeżego powietrza (zewnętrznego), dodatkowo o dużym sprężu w celu rozprowadzenia rozbudowanej instalacji kanałowej.
Jakiego producenta aktualnie polecacie?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-21, 08:37:56
Moderator
Do każdego kanałowego możesz podłączyć świeże powietrze. Jakiej mocy potrzebujesz tego kanałowca? Mam urządzenia o podwyższonym sprężu o przepływie powietrza sięgającym 5040m3/h ale o mocy chłodniczej 20kW, 23kW i 25kW. Pzdr
  • Odpowiedz

forumklima

2011-02-21, 09:05:16
Nowy użytkownik
Napisz coś więcej za mało informacji aby coś zaproponować
  • Odpowiedz

s@p

2011-02-23, 10:59:25
Nowy użytkownik
Ok, więc przedstawię całą sytuację. Chodzi o rozwiązanie wentylacji oraz klimatyzacji sali weselnej.
Dane:
- powierzchnia użytkowa: 401,2 m2
- wysokość w świetle: 3,5 m
- ściany konstrukcyjne z zewnętrzne gr. 40 cm, z bloczków betonu
komórkowego odm. 600 gr. 24 cm + styropian 16 cm FS-15
- więźba dachowa drewniana krokwiowo-jętkowa, strop nad salą drewniany
- dach z blachodachówki
- max. liczba osób - 220
- sufit podwieszany- rastrowy typ Armstrong 600x600

Myślałem o dwóch klimatyzatorach kanałowych dużej mocy ze sporym sprężem po dwóch stronach sali wzdłuż ściany zewnętrznej o dł. ~ 30m. Rozprowadzenie
kanałami wentylacyjnymi w linii prostej odgałęzienia pod nawiewniki w
suficie - typowe 600x600mm. Wywiew poprzez kratki perforowane 600x600mm (wymiar rastru sufitu) do przestrzeni poddasza nieużytkowego z kanałówkami. Dodatkowo moduły świeżego powietrza do każdej jednostki kanałowej z czerpnią ścienną. Dodatkowo również nagrzewnice wodne na kanale za urządzeniami do podgrzewu powietrza zimą do temp. np +10 st.C (sterowane czujnikiem kanałowym).

Co o tym sądzicie?
Może macie jakieś inne propozycje odnośnie rozwiązania układu wentylacji z chłodzeniem.

PZDR
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-23, 19:04:21
Moderator
Sądzę że pomysł dobry i praktyczny. Czerpnia świeżego powietrza wraz z filtrem i nagrzewnicą to podstawa. Nic dodać nic ująć ale co na to investor bo koszta samego układu nadmuchu z czerpniami i nagrzewnicami z automatyką to już są niezłe koszta a dodatkowo jeszcze sama klima. Na tak z klimatyzowanej sali aż przyjemnie będzie cieszyć się weselem i radością gości. Pzdr
  • Odpowiedz

HVAC

2011-02-23, 19:44:18
Użytkownik
podejście prawie dobre jednak ja bym to zrobił inaczej, rozbudował bym kwestię wentylacji, co jest istotne w takiego typu obiektach.

centrala wentylacyjna z reku + chłodnica powietrza + ewentualnie nagrzewnica wodna (można również zastosować chłodnico-nagrzewnicę freonową jeżeli nie mamy tanio ciepłej wody, w tym przypadku musimy zastosować lepszy i bardziej sprawny agregat aby mógł ogrzewac w niskich temperaturach, dochodzi również moduł sterujący agregatem inverterowym)
  • Odpowiedz

crocens

2011-02-23, 21:06:21
Top użytkownik
zgadzam się z hvac, wentylacja ma wyższy priorytet od klimatyzacji na takim obiekcie.
.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-23, 21:10:49
Moderator
Też się zgodzę ale dzisiejsza klientela jest bardzo wymagająca i licząca kasę. Dobry system wentylacyjno klimatyzacyjny będzie kosztował grube dziesiątki tysięcy i czy to klient zrozumie? Już nie jednego klienta słyszałem że klima musi być a wentylacje to sobie sam zrobi otwierając okno.....
  • Odpowiedz

HVAC

2011-02-23, 21:17:40
Użytkownik
ale kolega tutaj chce zrobić wentylację na kanałówkach i nagrzewnicach wodnych, czy nie prościej wstawić centrale, z kosztem bym dyskutował zależy od firmy, ale efektywności i koszty eksploatacji są do przemyślenia.
  • Odpowiedz

crocens

2011-02-23, 21:23:53
Top użytkownik
Tommatiz, nie można zaczynać tematu od tego, że klient to sknera Smile
Trzeba zacząć temat od dobrego opracowania, pokazać gościowi, że TY wiesz o co w temacie biega. Później można stwierdzić, że da sie taniej, ale niestety klient musi byc świadomy, że z czegoś rezygnuje, w tym przypadku z prawidłowej wentylacji...
.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-23, 21:25:26
Moderator
Duża sala i duży Deal więc można i trzeba przemyśleć i przeliczyć finanse Smile. pzdr Klient nigdy nie jest sknerą bo z niego żyjemy tylko ona ma swoje przeliczniki Smile
  • Odpowiedz

crocens

2011-02-23, 21:27:57
Top użytkownik
duży Deal jest na naszą korzyść Smile kolejny powód by zacząć od droższych rozwiązań. Wink
.
  • Odpowiedz

crocens

2011-02-23, 21:51:05
Top użytkownik
bartosz, zgadzam się, że klimatyzacja w prawdziwym tego słowa znaczeniu to utrzymanie wszystkich parametrów otoczenia w pewnych wartościacg. Chciałem tylko oddać fakt, iż powietrze zanieczyszczone jest gorsze od zbyt ciepłego powietrza Smile przynajmniej takie jest moje zdanie Smile
.
  • Odpowiedz

HVAC

2011-02-23, 22:12:03
Użytkownik
Bartosz skończenie studiów i zapamiętanie paru regułek to nie wszystko... ale widze, że wiesz o co kaman
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-23, 22:13:26 przez HVAC.)
  • Odpowiedz

s@p

2011-02-25, 10:36:41
Nowy użytkownik
Witam,
Na początku również pierwszym moim pomysłem była wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła (myślałem o wymienniku obrotowym - większa sprawność) oparta na kompaktowej centrali z chodnicą freonową + agregat skraplający, nagrzewnica wodna (jest dostęp do ct).
Mam tylko pytanko co do powyższego układu. Jakiej wielkości zyski ciepła założyli byście dla takiego obiektu (szacunkowo) oraz jaką min. temperaturę nawiewu?.

Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa