Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Elta EK-09SHEK - prośba o opinie

17 Odpowiedzi, 18520 Wyświetleń

marcinbb

2011-02-23, 12:41:20
Nowy użytkownik
Witam,

zainteresowałem się oto takim wynalazkiem Elty EK-09SHEK z opisów w sieci wynika że jest to urządzenie z Inverterem o mocy 2.6kW.
Chciałbym Was zapytać o opinie o tym urządzeniu/firmie, czy jest sens w ogóle interesować się takimi urządzeniem do salonu (19m2) raczej zacienionego? Szczególnie że w tym segmencie cenowym koszt instalacji będzie porównywalny do kosztów urządzenia.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-23, 14:03:50
Moderator
Od tych drogich różni sie estetyką wykonania i większą o klika decybeli głośnością .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

marcinbb

2011-02-23, 14:44:07
Nowy użytkownik
Czyli rozumiem że urządzenie spełni swoje zadanie w tych 19m2?

Zanim zacznę jeszcze szukać firmy która to zainstaluje chciałbym zapytać jak Wy Instalatorzy podchodzicie do tego że klient samodzielnie przygotuje miejsce instalacji tj. bruzda w ścianie, instalacja zew/wej jednostki a fachura przychodzi na gotowe zagniata rurki, "tworzy próżnię" i odpala sprzęt. Czy jest sens w ogóle bawić się w coś takiego czy zlecić wykonanie standardowe - podręcznikowe "na wierzchu"?
Przyznam że w przypadku takich urządzeń chciałbym samodzielnie jak najwięcej aby pozostało trochę grosza w kieszeni, a i żeby instalator wyszedł na swoje.
  • Odpowiedz

forumklima

2011-02-23, 15:01:23
Nowy użytkownik
2,6 kW powinno ci starczyć na 19 m2 z inwerterem troszkę oszczędniej w energii ale Elty nie znam
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-02-23, 15:22:22
Zaawansowany użytkownik
2,6 pewnie wystarczy na 19m2. Odnośnie jakości...plastiki straszna lipa. kiedyś montowałem elte w kiosku (jakieś 3-4 lata temu) i chodzi do dzisiaj...za te pieniądze inverter to okazja...ale ja bym chyba wziął coś "bardziej znanego" on/off.
zawsze możesz spróbowaćSmile.
montaż...najlepiej uzgodnij z instalatorem czy coś przygotować...chyba lepiej zostawić całość fachowcowi. jak masz możliwość "przez ścianę" to nie ma problemu.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-02-23, 15:33:13
Zaawansowany użytkownik
marcinbb napisał(a):Witam,

zainteresowałem się oto takim wynalazkiem Elta EK-09SHEK z opisów w sieci wynika że jest to urządzenie z Inwerterem o mocy 2.6kW.
Chciałbym Was zapytać o opinie o tym urządzeniu/firmie, czy jest sens w ogóle interesować się takimi urządzeniem do salonu (19m2) raczej zacienionego? Szczególnie że w tym segmencie cenowym koszt instalacji będzie porównywalny do kosztów urządzenia.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Musisz miec świadomośc że Elta zbankrutowała i nie masz na urządzenie gwarancji. Z częsciami raczej nie będzie problemu bo to albo Midea albo Galanz. Ogólnie za te pieniądze nie kupisz nic lepszego. Co do instalacji to już indywidualna umowa z fachowcem... jeśli jestes z Warszawy lub okolic pisz na priva w wolnej chwili mogę pomóc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-23, 17:38:27 przez bartekyogico.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-23, 17:31:08
Moderator
Sam nie zaczynaj instalacji a jak już to uzgodnij z instalatorem co możesz sam zrobić a co jemu zostawić. Elta tak jak koledzy wyżej pisali. Inverter z niskiej półki. Pzdr
  • Odpowiedz

forumklima

2011-02-23, 17:32:54
Nowy użytkownik
może poszukaj jeszcze jakiś informacji w necie lub u kogoś kto instalował lub użytkuje żebyś nie miał problemów z urządzeniem
  • Odpowiedz

marcinbb

2011-02-24, 07:23:55
Nowy użytkownik
forumklima napisał(a):może poszukaj jeszcze jakiś informacji w necie lub u kogoś kto instalował lub użytkuje żebyś nie miał problemów z urządzeniem
Niestety próżno szukać informacji o tym urządzeniu.
Ale zgodnie z informacją bartekyogico dotyczącej gwarancji, chyba lepiej zdecydować się na coś niewiele droższego, na które będzie standardowa gwarancja w skrajnym przypadku jakiś Galanz on/off 3,5kW z 36 miesiącami gwarancji.

Dziś jestem umówiony na wstępne oględziny, pewnie znajdziemy jakiś kompromis.
  • Odpowiedz

Xofer

2011-02-28, 09:03:30
Nowy użytkownik
Ja zamontowałem w ubiegłym roku około 20 inverterów Elty oraz około 30 on/off, z żadnym jak narazie nie ma problemów, chociaż zdarzyły się 3 sztuki z wadami fabrycznymi, jednak były to pierdołki. Oczywiście Elta nie daje już gwarancji ( firma zbankrutowała ) więc jeśli urządzenie dostarcza Ci instalator to on bierze to na siebie, jeśli kupujesz sam to już Twój problem.

Druga sprawa to, że ja raczej nie zamontował bym Ci gdybyś sam rozpoczął montaż, później zazwyczaj wychodzi więcej problemów niż to wartę.
www.artdom.jasky.pl - www.klima.jasky.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-28, 09:04:27 przez Xofer.)
  • Odpowiedz

marcinbb

2011-03-02, 14:32:17
Nowy użytkownik
Po wczorajszym telefonie do firmy okazało się że montaż może wykonać dowolny instalator ( ba na upartego nawet i ja - a nie mam narzędzi i odpowiedniej wiedzy? ) Firma daje 12 miesięcy gwarancji na podstawie dowodu zakupu, bo brak samej karty gwarancyjnej. W przypadku uszkodzenia zdejmuje urządzenia ze ścian i wiozę do firmy aby oni naprawili/wymienili.

Tak sobie myślę może zmienię fach i nauczę się montażu klim na podstawie tej Elty, kupie jedną ale zanim poprawnie podłącze ( na podstawie how to znalezionych w necie ) uszkodzę i wymienią mi na sprawne ze 20 sztuk.
Panowie jednym słowem idę po zakupy za jakieś 20 montaży będę albo robił Wam konkurencję, albo będę szukał roboty jako "doświadczony instalator" Big Grin
  • Odpowiedz

byniom

2011-03-02, 15:35:03
Moderator
Myślę że raz wymienią a następnym razem już tak fajnie nie będzie. Montaż nie polega tylko na wywierceniu dziury i przymocowaniu jednostek ale świat należy do odważnych Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-03-02, 17:28:29
Zaawansowany użytkownik
marcinbb napisał(a):Po wczorajszym telefonie do firmy okazało się że montaż może wykonać dowolny instalator ( ba na upartego nawet i ja - a nie mam narzędzi i odpowiedniej wiedzy? ) Firma daje 12 miesięcy gwarancji na podstawie dowodu zakupu, bo brak samej karty gwarancyjnej. W przypadku uszkodzenia zdejmuje urządzenia ze ścian i wiozę do firmy aby oni naprawili/wymienili.

Tak sobie myślę może zmienię fach i nauczę się montażu klim na podstawie tej Elty, kupie jedną ale zanim poprawnie podłącze ( na podstawie how to znalezionych w necie ) uszkodzę i wymienią mi na sprawne ze 20 sztuk.
Panowie jednym słowem idę po zakupy za jakieś 20 montaży będę albo robił Wam konkurencję, albo będę szukał roboty jako "doświadczony instalator" Big Grin

myślę że to dobry pomysł Big Grin .Zresztą pare razy poprawiałem po "instalaturach". jak już ktoś napisał do odważnych świat należySmile
  • Odpowiedz

marcinbb

2011-03-08, 10:20:02
Nowy użytkownik
seniorbiovital napisał(a):kolego marcinb, mam nadzieję, że nie jesteś jakimś tam klonem Marcina Błaszczyka?
Niestety nie znam tego Pana - a powinienem?
  • Odpowiedz

zibi079

2011-03-15, 07:54:52
Nowy użytkownik
Też zainteresował mnie ten model Elta EK-09 SHEK cena rewelacja chyba zaryzykuję Smile tylko pytanie czy wystarczy na niecałe 70 kubatury od południowego zachodu (okno + podwójne drzwi balkonowe) mieszkanie na poddaszu dobrze izolowane w zimę jest naprawdę ciepłoSmile Prośba o opinie i ew. oferty od instalatorów (montaż raczej prosty na ściane nad balkonem jednostka wew. na tej samej ściane tylko od wewątrz Smile)
  • Odpowiedz

kmj291

2012-05-04, 18:36:34
Nowy użytkownik
Witam,
pisze choc byc moze temat juz nieaktualny choc po ostatnich upalach ....

kupilem Elta EK-09SH do samodzielnego montazu nowa "niby" na gwarancji Smile za 799 zł na allegro (do dzis sie zastanawiam czemu tak malo - zibro wklasie A kosztowala wtedy ok 2500) dziala juz 3 lata spoko do 25 m2, okna od pd, zamontowalem sam choc nie jestem super zlota raczką klima spelnia swoje zadanie za te pieniadze jest ok
mysle (policzylem) ze na roznice w klasie w naszym klimacie bede pracowac ok 10 lat tak wiec chyba nie warto bylo przeplacac za A
  • Odpowiedz

marcinbb

2012-05-15, 11:59:05
Nowy użytkownik
skoro kolega powyżej dostaje złotą łopatę odkopywacza tematów.
To i ja opiszę co i jak po roku od instalacji sprzętu o który sam pytałem. Rok temu miałem mieszane uczucia czy brać Eltę czy poprosić firmę o dobór sprzętu i instalację. Więc było u mnie 2 fachowców którzy odpowiednio zaproponowali urządzenie jedno z najlepszych na rynku multisplita gdzie koszt urządzeń i montażu wyniosił niewiele ponad 12k PLN! Drugi Pan zaproponował 2 oddzielne urządzenia firmy "krzak" za 7k PLN z montażem.

Wtedy jeszcze zastanawiałem się nad 2 pokojami ale wyszło jak wyszło kupiłem 1 urządzenie Elty, urządzenia zainstalowała firma którą znalazłem właśnie na tym forum. Za usługę montażu zaproponowali 0,7k PLN z uchwytem do ściany.
Przez ten rok czasu klima spisuje się bardzo dobrze inverter pracuje tak jak być powinno po włączaniu urządzenia siorbie chyba 1,2 kW prądu po schłodzeniu pomieszczenia schodzi do 250-400W i tak już pozostaje. Więc z urządzenia jestem bardzo zadowolony, fakt to dopiero 2 sezon kiedy klima jest używana ale sprawuje się idealnie, teraz z perspektywy czasu trochę żałuje że nie kupiłem 2 takich urządzeń. A na alledrogo o ile pojawiają się wspomniane Elty to w cenie Galanza on/off.
Jedni powiedzą że pochodzi jeszcze rok i padnie inni że będzie jeszcze długo chodziła - fakt jest taki że za urządzenie z montażem zapłaciłem niewiele ponad 1,6k PLN. Owszem nie porównuje się do urządzeń Mitsubishi jednak spełnia swoje zadanie w 100% a takie było założenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-15, 12:00:08 przez marcinbb.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa