Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodzi a niechce grzać ?

66 Odpowiedzi, 72076 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

wit

2010-11-02, 19:15:51
Top użytkownik
AKTIMAR napisał(a):Witam
wymiana trwała 4 godziny łącznie z zdemontowaniem jednostki ze ściany i założeniem.
.
fajnie, ze się udało, że działa.

i jednak wymiany nie zrobiłeś w kilka minut jakby chciał Kolega xx ?

4godz -powiem, że sprawnie Ci poszło. Jedna czy dwie osoby?

Z dojazdem -to praktycznie cały dzień pracy na wymianę zaworu.

I właśnie dlatego sugerowałem nową na 100% sprawną część. Dzień pracy dobrego chłodniarza jest sporo więcej wart niż kosztuje zawór...
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

mg

2010-11-02, 19:27:04
Top użytkownik
xx napisał(a):Wit dzieciak z ciebie i usczypliwy filozof bez doświadczenia mechanicznego w tej dziedzinie.

Co xx, nick ci się już znudził, co będzie tym razem? "uscypliwy" :lol:
  • Odpowiedz

mg

2010-11-02, 20:13:01
Top użytkownik
Czyli dzięki Tobie zainteresowany rozwiązał problem...
Ciekawe w jakiej kolejności lutował zawór?, prawdopodobnie dokładnie w takiej kolejności jak ty lutujesz bo inaczej zniszczyłby teflon.
  • Odpowiedz

mg

2010-11-02, 20:17:29
Top użytkownik
A ty masz beton
  • Odpowiedz

mg

2010-11-02, 20:19:24
Top użytkownik
Udowodnić ci że masz beton w głowie?
  • Odpowiedz

mg

2010-11-02, 20:32:16
Top użytkownik
Beton da się usunąć natomiast teflonu nie.
  • Odpowiedz

mg

2010-11-02, 20:40:49
Top użytkownik
turbobetonomenem Big Grin
  • Odpowiedz

mg

2010-11-02, 20:54:05
Top użytkownik
Chwilę ci zeszło przeliterowanie, nie? sprajt
turbobetonomenem Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-02, 20:55:22 przez mg.)
  • Odpowiedz

crocens

2010-11-02, 20:59:09
Top użytkownik
zeszliście z tematu...
.
  • Odpowiedz

mg

2010-11-02, 21:02:51
Top użytkownik
No tak... rozgadaliśmy się
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2010-11-02, 21:51:58
Użytkownik
4 godziny w sumie we dwóch ale ten drugi potrzebny tylko do zdemontowania i założenia jednostki ze ściany.
@byniom masz rację że niepotrzebnie kupowałem płytkę, zła diagnoza i niepotrzebne koszty.
Teraz już wiem od czego zacząć i na co zwrócić uwagę.
Dzięki panowie za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Strike33

2010-11-16, 22:57:55
Nowy użytkownik
Witam,
jestem użytkownikiem 2 sztuk Toshiby RAV-SM802KRT-E. Od paru dni w jednej z nich, jeżeli na pilocie ustawiona jest funkcja grzania, to nie da się jej włączyć. Chłodzi za to znakomicie,a przechodząc pilotem z funkcji chłodzenia do grzania świeci ciągle pierwsza kontrolka, a następne migają naprzemiennie. Wg. instrukcji może to być: "invalid setting auto cooling/heating setting for auto cooling/heating unavailable unit or heating setting for cool only unit" Jeszcze przed paroma dniami urządzenie grzało i chłodziło bez problemu, prawie przez 3 lata. Ciśnienia czynnika chłodzącego są jak "nowe" i nic nie zostało zmienione w jakichkolwiek połączeniach i ustawieniach. Ponadto dodam, iż w drugiej jednostce zaobserwowałem identyczne objawy,które po 1 dniu ustąpiły....

Testowałem jednostkę funkcją Check z pilota w celu wykrycia błędów - bez powodzenia,, nie wykryłem żadnego błędu.
Może ma ktoś z Was jakiś pomysł ?

Pozzdrawiam

Zbyszek
  • Odpowiedz

wit

2010-11-17, 00:06:33
Top użytkownik
zgaduj zgadula...
stawiam, ze "popłynął" czujnik temperatury -prawdopodobnie zewnętrznej -i zafałszowuje pomiar.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-17, 07:18:47
Moderator
Strike33 napisał(a):Witam,
jestem użytkownikiem 2 sztuk Toshiby RAV-SM802KRT-E. Od paru dni w jednej z nich, jeżeli na pilocie ustawiona jest funkcja grzania, to nie da się jej włączyć. Chłodzi za to znakomicie,a przechodząc pilotem z funkcji chłodzenia do grzania świeci ciągle pierwsza kontrolka, a następne migają naprzemiennie. Wg. instrukcji może to być: "invalid setting auto cooling/heating setting for auto cooling/heating unavailable unit or heating setting for cool only unit" Jeszcze przed paroma dniami urządzenie grzało i chłodziło bez problemu, prawie przez 3 lata. Ciśnienia czynnika chłodzącego są jak "nowe" i nic nie zostało zmienione w jakichkolwiek połączeniach i ustawieniach. Ponadto dodam, iż w drugiej jednostce zaobserwowałem identyczne objawy,które po 1 dniu ustąpiły....

Testowałem jednostkę funkcją Check z pilota w celu wykrycia błędów - bez powodzenia,, nie wykryłem żadnego błędu.
Może ma ktoś z Was jakiś pomysł ?

Pozzdrawiam

Zbyszek
Witam. Po pierwsze to załóż nowy wątek bo Twój problem z klimą to coś innego jak w tym temacie. Po drugie test z pilota nie przyniesie rezultatu do momentu kiedy na jednostce wewnętrznej nie będą na przemiennie migać diody. Wtedy mówi to o jakimś błędzie i diagnozowanie ma sens. Jeżeli piszesz że przełączając urządzenie z funkcji chłodzenia na grzanie zapala się kontrolka( czerwona Pre-def prawidłowo) a po chwili mrugają diody to wtedy sprawdź kody błędu. Podaj nr błędu i będziemy dalej myśleć. I jeszcze jedno, na jakich skraplaczach pracuję te parowniki na SM czy SP? Pzdr
  • Odpowiedz

Strike33

2010-11-17, 09:08:25
Nowy użytkownik
Witam,

Parowniki SM, zrobiłem jak opisałeś, lecz także teraz nie wykryłem żadnego błędu, świeciła ciągle pierwsza zielona kontrolka, a następne - druga zielona i trzecia czerwona migały naprzemiennie, a klimatyzator nie przestaje chłodzić (wchodzę w tę opcję z funkcji chłodzenia), pomimo iż jest to opcja grzania lub auto. pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-17, 17:41:46
Moderator
Witam. Kolego pytałem o skraplacze o jakim modelu są bo tu jest opcja SM i SP a Ty napisałeś że parownik SM. Coś mi nie pasuje zachowanie parownika po Twoim opisie. Jeżeli klimatyzator wchodzi w tryb awaryjny bez względu na to czy awaria jest w parowniku czy skraplaczu to migają diody naprzemiennie ale wtedy nie można pilotem żadnej funkcji włączyć tylko diagnozę TEST a pod czas tego migania ani parownik ani skraplacz NIE MA PRAWA DZIAŁAĆ. Coś mi tu nie pasuje. Zadzwoń do mnie jak możesz wtedy konkretniej uściślimy zachowanie tej klimy. W mailu wysyłam nr tel. Pzdr
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa