Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wybór klimatyzacji

18 Odpowiedzi, 17091 Wyświetleń

eva

2010-11-16, 16:54:51
Nowy użytkownik
witam,
czy ktoś mógłby mi doradzić mi dobór klimatyzacji dla małego domku ( ok. 50 m2 - 3 sypialnie + salon z kuchnią) w Hiszpanii.Wysokość pomieszczeń ok. 2,40 m. Potrzebne mi są wolne ściany , dlatego myślałam o klimatyzacji kanałowej - będę robić nowe sufity. Klimatyzacja chłodząco - grzejąca.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-16, 17:41:20
Moderator
Witam. Czy to znaczy że na stałe mieszkasz w Hiszpanii czy w Polsce tylko klimę chcesz montować w Hiszpanii?
  • Odpowiedz

awax

2010-11-16, 17:45:55
Top użytkownik
Czy w Hiszpanii nie ma podobnych portali i forum,a może nie chca tam doradzić?
  • Odpowiedz

byniom

2010-11-16, 18:29:29
Moderator
Nie koniecznie musi znać język Hiszpański Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

eva

2010-11-18, 14:46:04
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Witam. Czy to znaczy że na stałe mieszkasz w Hiszpanii czy w Polsce tylko klimę chcesz montować w Hiszpanii?
Mieszkam w Polsce, chcę zamontować w Hiszpanii - chodzi o ceny - tam jest drożej niż u nas.
  • Odpowiedz

byniom

2010-11-18, 14:48:06
Moderator
Troszkę nie rozumię , czyli ktoś z polski miałby jechac i założyć w Hiszpani ? czy chcesz informacji i zorbić to samemu ?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-18, 18:25:31
Moderator
Witam. Oczywiście koleżanko że możemy doradzić nawet możesz w Polsce kupić klimę i przetransportować do Hiszpanii i tam miejscowi technicy zamontują Tobie. Ogólnie sprawa jest prosta potrzebujesz np. urządzenia Multisplit na 4 parowniki kanałowe gdzie 3 kanały będą słabszej mocy a ten jeden na salon z kuchnią będzie mocniejszy. Problem zaczyna się robić podczas montażu gdzie trzeba wcześniej przewidzieć nadmuchy z kanałowców i powroty powietrza. Czasem też w zależności od modelu i marki trzeba wcześniej przewidzieć sterowanie klimą bo jedne marki mają piloty na kablu mocowane np. na ścianie a jedne marki mają piloty na podczerwień i tu trzeba przewidzieć gdzieś w okolicy kanałowca czytnik podczerwieni. Montaż kanałowca nie jest trudy wręcz banalny ale wymaga on wcześniejszych przygotowań takich jak zrobienie puszek nadmuchowych czy powrotnych ( tak się to wymawia w naszym języku). Myślę że będzie to trudne przedsięwzięcie biorąc pod uwagę zakup klimatyzacji w Polsce z doradzeniem jak to ma być zamontowane. Jeżeli chodzi Tobie o ceny to się zgodzę ale ciężko będzie nam to zrealizować nie widząc miejsca i warunków montażu. Jeżeli chodzi o ceny to w tym roku sprzedałem jedną klimę klientowi który ją zawiózł do Norwegii bo cena w Polsce a tam to kolosalna różnica. Oczywiście montaż miała zrobić firma miejscowa. Więcej nie jestem w stanie doradzić. Jeżeli chodzi o marki to skup się na firmowych sprzętach bo Hiszpania to piękny i kolorowy kraj ale też mocno upalny więc klimy będą miały co robić. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatyzacjapolska

2010-11-18, 21:50:11
Nowy użytkownik
Mnie kiedyś męczył niemiec abym przyjechał i zamontował mu klimę, bo w Polsce jest taniej Smile
Dlaczego lato nie trwa u nas 300 dni, to byłby sezon
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2010-11-19, 13:55:05
Użytkownik
trzeba było brać tą Chorwację, tydzień tam to tak jak miesiąc u nas Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-19, 17:26:57
Moderator
Swojego czasu użytkownik "waldemar" proponował wakacje nad morzem Czarnym w zamian za serwis kilkunastu urządzeń fajna sprawa tylko strasznie daleko. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2010-11-19, 17:45:03
Moderator
Nie serwis tylko montaż Big Grin
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-19, 17:55:28
Moderator
Montaż zrobił i po lecie pisał maila czy nie podjadę na serwis i sprawdzenie Smile tylko za daleko Sad
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-11-19, 21:08:32
Top użytkownik
klimatyzacjapolska napisał(a):Mnie kiedyś męczył niemiec abym przyjechał i zamontował mu klimę, bo w Polsce jest taniej Smile
Witam

Montowałem klimę w Polsce kupioną w Szwecji okazyjnie(2,5kW inwerter Panasonic za 7000zł Big Grin ) ale nie to było śmieszne. Kobieta która ją przywiozła kłóciła się ze mną że 1200zł za prosty montaż to dwa razy drożej niż biorą w Szwecji. :/ Biedni Ci instalatorzy w Szwecji.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wogotto

2010-11-20, 14:48:04
Użytkownik
Witam.Może 1200zł to zrozumiałeś w zł. a ona mówiła o Koronach lub Euro Big Grin
  • Odpowiedz

wogotto

2010-11-20, 14:59:20
Użytkownik
Eva.Mylisz się że taniej jest w Polsce.Hiszpania jest o wielllllllllle bardziej wymagającym krajem co do temperatur pomieszczenia jak mieszkalnych tak i biur.Tym bardziej nikogo to nie obchodzi czym ty chłodzisz czy grzejesz pomieszczenie,czy to będzie butla gazowa,czy energia elektryczna,solary,podane medium,czy nic nie chcesz.Masz prawo wyboru.Tylko porównanie cen i zarobków ......i oczywiście odbiór prezydenta budynku.Bo on tak się tam nazywa czyli Cieć,który wiele może i z nim powinno się takie rzeczy załatwiać.
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-11-20, 19:43:45
Zaawansowany użytkownik
eva gdzie do Hiszpanii jak do Cordoby lub okolice to jadę w zamian za koszty podróży i pobytu ...... ach te hiszpanki z tej okolicy łłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłooooooooooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.

pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

eva

2010-11-22, 15:22:24
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Witam. Oczywiście koleżanko że możemy doradzić nawet możesz w Polsce kupić klimę i przetransportować do Hiszpanii i tam miejscowi technicy zamontują Tobie. Ogólnie sprawa jest prosta potrzebujesz np. urządzenia Multisplit na 4 parowniki kanałowe gdzie 3 kanały będą słabszej mocy a ten jeden na salon z kuchnią będzie mocniejszy. Problem zaczyna się robić podczas montażu gdzie trzeba wcześniej przewidzieć nadmuchy z kanałowców i powroty powietrza. Czasem też w zależności od modelu i marki trzeba wcześniej przewidzieć sterowanie klimą bo jedne marki mają piloty na kablu mocowane np. na ścianie a jedne marki mają piloty na podczerwień i tu trzeba przewidzieć gdzieś w okolicy kanałowca czytnik podczerwieni. Montaż kanałowca nie jest trudy wręcz banalny ale wymaga on wcześniejszych przygotowań takich jak zrobienie puszek nadmuchowych czy powrotnych ( tak się to wymawia w naszym języku). Myślę że będzie to trudne przedsięwzięcie biorąc pod uwagę zakup klimatyzacji w Polsce z doradzeniem jak to ma być zamontowane. Jeżeli chodzi Tobie o ceny to się zgodzę ale ciężko będzie nam to zrealizować nie widząc miejsca i warunków montażu. Jeżeli chodzi o ceny to w tym roku sprzedałem jedną klimę klientowi który ją zawiózł do Norwegii bo cena w Polsce a tam to kolosalna różnica. Oczywiście montaż miała zrobić firma miejscowa. Więcej nie jestem w stanie doradzić. Jeżeli chodzi o marki to skup się na firmowych sprzętach bo Hiszpania to piękny i kolorowy kraj ale też mocno upalny więc klimy będą miały co robić. Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za odpowiedź -zaczęłam się już zastanawiać po co w ogóle są te fora - w sumie tylko Pan odpowiedział profesjonalnie w sensie doradztwa. Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-22, 17:39:56
Moderator
Witam. Wszyscy staramy się odpowiadać profesjonalnie a Pani nas lekko podgrzała w pozytywnym znaczeniu tego słowa Smile bo za dobrym wynagrodzeniem chętnie większość z nas by się skusiła na montaż w Hiszpanii a jeszcze jak by to było gdzieś w niedalekiej odległości morza to PIĘKNIE BY BYŁO Smile Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa