Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja Pomieszczenia konsumpcyjnego - pytanie

14 Odpowiedzi, 13173 Wyświetleń

Pwr

2010-12-03, 16:37:22
Nowy użytkownik
Witam

mam zapytanie odnośnie klimatyzacji pomieszczenia konsumpcyjnego (stołówki) dla 100 osób. Prowadzący powiedział żeby uwzględnić zyski wilgoci od ludzi (tutaj nie ma problemu z policzeniem tego) założyłem odpoczynek w postawie siedzącej oraz żebym uwzględnił zyski wilgoci wydzielające się z parujących potraw. Natknąłem się na problem gdyż nie mogę nigdzie znaleźć żadnej tabeli lub artykułu który by to w prost informował o tym ile g wilgoci się wydziela z np zupy oraz drugiego dania ( np schabowy plus ziemniaki oraz surówka ). Problem wydaje się być śmieszny i nie wiem czy prowadzący sobie ze mnie zadrwił ze mam te zyski policzyć ale głębiej się zastanawiając 100 x 2 dania to trochę jest tej wilgoci.
Proszę o pomoc w tej sprawie pozdrawiam

Myślę ze teraz interpunkcja jest lepsza i bardziej zrozumiała.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-03, 16:45:11 przez Pwr.)
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-12-03, 16:56:23
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli nikt nie ma takich danych, to nie pozostaje Ci nic innego jak w zamkniętym pomieszczeniu ugotować taki zestaw i pomierzyć zmiany temperatury i wilgotności i zrobić kalkulacje. (Przynajmniej ja bym tak się ratował w tej sytuacji Big Grin )

Ale mam nadzieje ze ktoś pomoże Ci Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-03, 16:57:45 przez eryk_wiking.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-03, 17:27:51
Top użytkownik
zbuduj coś co Rosjanie nazywają analog---w domku dla lalek umieść talerz zupy i kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą .po jakimś czasie zważ wszystko powtórnie---będziesz wiedział ile odparowało .smacznego---podgrzej zestaw przed zjedzeniem .
  • Odpowiedz

awax

2010-12-03, 17:38:36
Top użytkownik
Zapytaj promotora czy możesz uwzględnić ciepło pobrane przez posiłki na odparowanie.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-03, 17:41:30
Top użytkownik
A tak na poważnie to jeżeli to ma być praca dyplomowa to chyba jednak nie żartował
Ja nie spotkałem się jeszcze z takim wymogiem.Czy mógłbyś przesłać szczególy tematu?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-03, 18:25:48
Moderator
A może poszukaj jeszcze pod kątem wentylacji w takiej stołówce, czy bardziej kuchni. Może tam bardziej będzie coś ujęte ze względu na zyski temperatury i wzrost wilgotności. Może ilość wymian, może h-x ziemniaka...
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mg

2010-12-03, 19:16:47
Top użytkownik
Problem faktycznie istnieje, szczególnie daje się odczuć w źle klimatyzowanej sali weselnej podczas pierwszego posiłku. Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-03, 22:30:18
Moderator
My w praktyce zaproponowalibyśmy załóżmy 40kW mocy chłodniczej. Ale student potrzebuje obliczeń. Jemu wyjdzie zapotrzebowanie np 36,85kW :-) I tylko tyle chłodu potrzebuje :-)
  • Odpowiedz

Pwr

2010-12-04, 19:46:10
Nowy użytkownik
Jedyne informacje jakie znalazłem odnośnie tego tematu to są Tabele z ilością wilgoci jakie wytwarzają np. kotły warzelne i inne urządzenia do obróbki cieplnej potraw w Książce Dr. Pełecha oraz mnóstwo informacji o organizacje wymiany powietrza w takim pomieszczeniu i okapach . Niestety samych potraw nie znalazłem... Jeśli nie wyliczając tego to może należny zapisać jakieś założenie w projekcie?
  • Odpowiedz

mg

2010-12-04, 23:59:45
Top użytkownik
boneta napisał(a):Moje założenie w projekcie to awaria okapów wyciągowych
Ty masz taki okap?
  • Odpowiedz

Pwr

2010-12-05, 09:51:27
Nowy użytkownik
Nie bardzo rozumiem co ma to założenie " awaria okapów wyciągowych" do problemu parowania wilgoci z potraw w "stołówce" z którym się obecnie zmagam.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-05, 10:15:05
Moderator
A no takie, że ile okap nie wyciągnie, tyle trzeba bedzie "obrobić" w inny sposób, np klimatyzacją. Albo może tyle paruje ze stu posiłków na talerzach.
  • Odpowiedz

Pwr

2010-12-05, 10:47:53
Nowy użytkownik
no tak to rozumiem ale założenie mam takie ze posiłki są robione w kuchni ( i tam jest wentylacja ogólna + odciagi w postaci okapów - zrównoważona i nie interesuje mnie co tam się dzieje) a posiłki sa wydawane do pomieszczenia w taki sposób ze zyski wilgoci jakie wchodzą w skład pomieszczenia to: Wilgoć od ludzi i od posiłków
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-05, 13:24:33
Moderator
To słuchaj, jeśli Twój promotor podejmuje takie zagadnienia, to na pewno we wcześniejszych pracach możesz coś znaleźć na ten temat. Przejrzyj jakąś bazę wcześniejszych prac a może coś znajdziesz. A jak nie, to po to masz promotora żeby Ci podpowiedział gdzie możesz coś znaleźć.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa