Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki tani klimatyzator inverterowy do ogrzewania?

30 Odpowiedzi, 34746 Wyświetleń
1 2 Dalej

jedlica

2010-11-27, 18:02:33
Nowy użytkownik
Witam!

Jaki tani klimatyzator inverterowy kupić do ogrzewania sklepu 30m2? W sklepie nie ma innego źródła ciepła prócz sprzedawcySmile

Znalazłem Eltę Model: EK-12SHEK za 1200 zł.,

Dzięuję wam za odpowiedzi.
  • Odpowiedz

barbie

2010-11-27, 18:13:16
Top użytkownik
3500 watów nie ogrzeje sklepu .
  • Odpowiedz

tomba28

2010-11-27, 18:13:16
Nowy użytkownik
jedlica napisał(a):Witam!

Jaki tani klimatyzator inverterowy kupić do ogrzewania sklepu 30m2? W sklepie nie ma innego źródła ciepła prócz sprzedawcySmile

Znalazłem Eltę Model: EK-12SHEK za 1200 zł.,

Dzięuję wam za odpowiedzi.
proponuję sinklera jest odrobinę droższy ale pożądniejszy.elta awaryjna szczegulnie przy gżaniu .Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-11-27, 21:35:00
Moderator
A dlaczego chcesz kupić najtańszy model? Myślisz, że cena klimatyzatora to wymysł producenta? Albo marża sprzedawcy? Nie! Cena to w dużej mierze jakość i parametry pracy! A nie jakoś. Tanio kupisz - będziesz miał drogą eksploatację. I odwrotnie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

jedlica

2010-11-27, 21:54:47
Nowy użytkownik
Wiem, wiem że niska cena to kiepska jakość, ale chińczyk robi coraz lepszej jakości rzeczy te najtańsze. Zastanawiałem się jeszcze na LG Model S12AT. To już wydatek rzędu 2000 + montarz
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-11-27, 22:26:10
Moderator
Jeśli chcesz grzać (domyślam się, że zimą :-) ) to patrz na parametry techniczne z grzaniem do jak najniższej temperatury, np -20*C. albo chociaż -15*C.
Ewentualnie Farelka.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

jedlica

2010-11-28, 10:10:14
Nowy użytkownik
Shitashii

Tak chcę grzać całą zimę i myślę że dni w roku będzie 10-15 kiedy taki sprzęt nie podoła, wtedy farelkaSmile

Myślałem że invertery z założenia grzeją minimum do -15. Kilka postów wyżej pisałeś o cenie, znalazłem tego LG w cenach od 1950 do 3400 więc jeden zarabia na nim chyba z 300 zł. a drugi 1700 a jakość sprzętu pozostaje ta sama.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-28, 10:13:53 przez jedlica.)
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-11-28, 11:37:28
Użytkownik
1950 ale chyba netto Smile Klimatyzator nie jest do grzania lecz do dogrzewania.
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

Kikson

2010-11-28, 12:12:59
Użytkownik
Uważaj na te tanie LG. To niekoniecznie musi być LG. LG Polska wytacza właśnie proces jednej z warszawskich firma za rozpowszechnianie podróbek LG. Polski rynek w dużej mierze jest zawłaszczony został przez podróbki. Co do ceny - jeśli ktoś daje Ci 50% rabatu na zakup jednego urządzenia to coś jest nie tak. Takie rabaty dostają firmy, które montują duże ilości tych klim a nie klient, który chce 1 szt.
Druga sprawa to podejrzewam, że S12 będzie miał co robić, aby ogrzać ten sklep. Zwłaszcza przy ujemnych temp.
Pamiętaj, że chytry traci dwa razy!!!
  • Odpowiedz

jedlica

2010-11-28, 13:11:39
Nowy użytkownik
KlimTech

Jest to cena brutto, produkt dostępny na allegro, sprzedawca ma niby certyfikat ale zawsze przed kupnem mogę przekręcić do LG i dowiedzieć się czy faktycznie taka firma bierze od nich towar. Dlaczego nie jest do grzania? mnie się zdaje że maszynie bez różnicy jak przenosi ciepło, tylko kwestia sprawności.

4KW Energii cieplnej to mało do ogrzewania 30m2? w innym takim samym pawilonie jest grzejnik gazowy 3 palnikkowy ( płytkowy) i daje radę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-28, 13:15:16 przez jedlica.)
  • Odpowiedz

jackie

2010-11-28, 13:13:02
Użytkownik
Witam,
klimatyzator o parametrach jakie podałeś czyli "12-stka" to 3,5kW mocy chłodniczej i ok. 3,7kW mocy grzewczej - nie załatwi Ci sprawy!
Moim zdaniem powinieneś na podaną powierzchnię brać pod uwagę klimatyzator "18-stkę" czyli pow. 5kW. Po drugie musi być "taki", jak poprzednicy wspomnieli, którego producent przystosował do pracy do -15, -20st C ( czyli z zabezpieczoną temperaturowo sprężarką, ogrzewaną również tacą (spodem) obudowy skraplacza i regulowanymi obrotami wentylatora na skraplaczu. Pisząc krótko: przystosowanym do pracy na zimę. Musisz się liczyć również tym, że jeżeli temperatura spadnie na zewnątrz do -20 st ( a zdarza się) to zostaje Ci tylko farelka. Ogólnie zasada jest taka: im zimniej tym mniejsza wydajność grzania i coraz gorszy stosunek energii do wydajności! Ktoś polecił Sinclair,a - fakt ja również go polecam - myślę tu o modelu Nordic inverter, który gotowy jest do takiej pracy. Producent daje na niego 3 lata gwarancji. Jeżeli chodzi o cenę, to już rzecz względna i pozostawiam Tobie porównanie klimatyzatorów dostępnych na rynku o takich parametrach. Ile klientów tyle wyborów.
Pozdrawiam serdecznie!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-28, 13:15:24 przez jackie.)
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-11-28, 13:38:26
Zaawansowany użytkownik
Każda klima ma w instrukcji opisany zakres temperatur pracy zewnątrz-wewnątrz. Tego się trzymaj. Jak wychłodzisz sklepik przez niedzielę to w poniedziałek będzie kupa (farelka). Jackie ma rację raczej 5kw i tylko nordic. Wydasz więcej przy zakupie ale potem masz bezproblemową i tańszą eksploatację.
  • Odpowiedz

jedlica

2010-11-28, 16:34:46
Nowy użytkownik
Dzięuję za odp.

Sprawdzilem Sinclair,a i faktycznie jest to maszyna do mojego sklepu lecz cena zakupu jest wysoka i nigdy się nie zwróci zakładając żywotność sprężarki 6-8 lat ( optymistyczne założenie ) ogrzewanie gazem propan-butan to koszt piecyka 400 zł. i KWh uzyskanej energii 30 groszy.
  • Odpowiedz

HVAC

2010-11-28, 16:50:16
Użytkownik
1. zakładając "na oko" bo jakby policzyło się to może wyjść gorzej:
30 m2 x 100W = 3000 W (3 kW) taką wydajności ponienien dysponowac klimatyzator w niskich temperaturach.
Przyzwoity (nie z o nawyższym COP) klimatyzator hitachi inverter (klasa energetyczna A) nominalna wydajność w 6°C temp. zewn. i 20°C temp. pomieszczenia. ma wydajność 4.2 kW w temperaturzę -15°C ma wydajność tylko 1,4 kW !!!
klimatyzator 8,2 kW (w 6°C) w -15°C ma 2,7 kW!!!
to są urządzenia domowe. żaden sinclair czy lg nie osiągnie lepszych parametrów.
Żadne nordicki i inne "no name" nie dadzą sobie rady.
pisanie bzdur typu sterowaniu obrotami j.z. zimą dla grzania świadczy o "0" wiedzy kolesia, jeżeli klima jest g..wni..na to i podgrzewana taca nic nie pomoże.
Chyba, że człowiek ma powrócić za jakiś czas z nowym tematem dlaczego klima nie grzeje?
  • Odpowiedz

Kikson

2010-11-28, 16:54:10
Użytkownik
Lepiej zapoznaj się dobrze z przepisami. Po zakupie piecyka gazowego wpada inspekcja z sanepidu lub kominiarz lub też inny organ. Wtedy jesteś 400 PLN w plecy, bo od razu piecyk znika. Druga sprawa - możesz dostać karę, która trochę wyniesie. Jak z sumujesz koszty taniej będzie zamontować klimę.
W ubiegłym roku miałem klientkę, która szukała alternatywy dla ogrzewania sklepu odzieżowego. Wcześniej ogrzewała elektrycznie. Powierzchnia sklepy 64 m2. Nie muszę więc pisać ile kobieta płaciła za prąd. Skusiła się na klimę LG, ON/OFF. Ponadto kobietka twierdziła, że nie ma zamiaru używać klimy do chłodzenia latem. Efekt był taki: rachunki za prąd w okresie grzewczym o 1/2 niższe niż rok wcześniej (należy jednak pamiętać, że ostatnia zima było o wiele mrożniejsza niż zima dwa lata temu), podczas wizyty na letnim serwisie ze sklepu nie chiało się wychodzić - było tak przyjemnie chłodno, a pani na początku twierdziła, że nie będzie chłodzić sklepu bo tego nie potrzebuje.
  • Odpowiedz

jedlica

2010-11-28, 18:37:46
Nowy użytkownik
Każdy poleca to na czym zarabia ewentualnie jaka firma komu płaci za pisanie na forum.

Postanowiłem że wrzucę grzejnik gazowy a klimatyzator zamontuję z tych najtańszych emma, elta jak zwał tak zwał bo wszystko to z jednej matrycy, będę nim ogrzewał do 2 stopni, potem grzejnik gazowy.

Lecz nie poddam się bez walki, pomysł mam taki aby za sklepem wywiercić 2 studnie a przepompowywaną wodę puścić przez radiator skraplacza- jakoś to rozwiążę tak że nawet gwarancji nie stracęSmile Studnie wywiercę sobie sam więc zero kosztu ( robiłem na swojej dziłałce już dawno i wodę czerpię z niej do dziś).

Pompa woda-powietrze za 112 Eoro bo za tyle znalazłem najtańszego splitta.

jedlica
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-28, 18:38:37 przez jedlica.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-11-28, 19:11:10
Moderator
Klimatyzator też będziesz sam montował ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Kikson

2010-11-28, 19:18:58
Użytkownik
Widzę, że kolega bardzo ambitnie podchodzi do sprawy. Tylko przed przystąpieniem do wiercenia studni przeczytaj jeszcze kilka książek, zapoznaj się z prawem i dopiero wtedy odezwij się. Jeszcze możesz zsumować koszty i też nam przedstawić.
Życzę powodzenia w działaniu.
  • Odpowiedz

byniom

2010-11-28, 19:43:46
Moderator
boneta powinieneś przestać pić to tanie piwo
  • Odpowiedz

byniom

2010-11-28, 20:13:32
Moderator
Znowu zaczynasz a potem masz pretensję ze cię banują.
  • Odpowiedz

awax

2010-11-28, 20:16:58
Top użytkownik
jedlica napisał(a):Każdy poleca to na czym zarabia ewentualnie jaka firma komu płaci za pisanie na forum.

Postanowiłem że wrzucę grzejnik gazowy a klimatyzator zamontuję z tych najtańszych emma, elta jak zwał tak zwał bo wszystko to z jednej matrycy, będę nim ogrzewał do 2 stopni, potem grzejnik gazowy.

Lecz nie poddam się bez walki, pomysł mam taki aby za sklepem wywiercić 2 studnie a przepompowywaną wodę puścić przez radiator skraplacza- jakoś to rozwiążę tak że nawet gwarancji nie stracęSmile Studnie wywiercę sobie sam więc zero kosztu ( robiłem na swojej dziłałce już dawno i wodę czerpię z niej do dziś).

Pompa woda-powietrze za 112 Eoro bo za tyle znalazłem najtańszego splitta.

jedlica

Wywierć Sobie te dziurki,może ktoś poleci Ci wiertarkę i wahadełko to jest szansa,że do ropy też się dowiercisz.
  • Odpowiedz

jedlica

2010-11-28, 20:17:55
Nowy użytkownik
Znam prawo, stodnia do 30m głębokości i poborze dobowym max do 5m3 na zgloszenie, reszta na projekt plus zezwolenie wodnoprawnego. Komplikacja może być tego powodu ze wody uzytej a za taką prawo uważa wodę wykorzystaną jako DZ nie wolno spowrotem zlewać do warstwy wodonośnej. Woda w mojej okolicy nie jest zażelaziona, pierwsza warstwa na 5m głębokości wydajność około 1m3/h . Klimatyzację będę montował sam, znajomy który reperuje lodówki odessie powietrze z ukłądu i po kłopocie. Z założenia miało być tanio.
  • Odpowiedz

jedlica

2010-11-28, 20:20:04
Nowy użytkownik
Cytat:Wywierć Sobie te dziurki,może ktoś poleci Ci wiertarkę i wahadełko to jest szansa,że do ropy też się dowiercisz.

To są otwory, dziurkę robi się w czteropaku browara kiedy chcę się napić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-28, 20:20:56 przez jedlica.)
  • Odpowiedz

Kikson

2010-11-28, 20:25:06
Użytkownik
Jeśli już wchodzimy na temat pomp ciepła i prawa, które opisałeś to i tak musisz mieć pozwolenie. Do pompy o mocy ok 7 kW potrzebujesz minimum 1 m3/h.
  • Odpowiedz

awax

2010-11-28, 20:27:42
Top użytkownik
Ok schładzaj browarem,ale nie pisz bzdur o wierceniu studni do jednego urządzenia 3,5 KW.
Próżnię też sobie możesz sam zrobić,podłącz się do lewej półkuli,tam już jest próżnia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-28, 20:28:35 przez awax.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa