Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja mi zamarzła? :O

13 Odpowiedzi, 16471 Wyświetleń

archivedb

2010-12-01, 23:30:10
Nowy użytkownik
Witam!

Mam pytanie, w tym roku montowano mi klimatyzację domową (jakiś tani moduł z Makro za 1000 zł), firma montująca wywierciła w ścianie otwór o dużej śrenicy, powiesiła na tym klimatyzację i wszystko działało pięknie LATEM.

Natomiast jak tylko przyszły mrozy zaczęło od klimatyzacji niemiłosiernie ciągnąć, do tego stopnia, że ogrzanie mieszkania do 22 stopni jest niemal niemożliwe (normalnie nawet w gorszych warunkach było to łatwiejsze).

Dodatkowo klimatyzacja po prostu zaczęła zamarzać w środku mieszkania a osadzająca się na niej woda pod wpływem temperatury po prostu sobie kapie a czasami aż leci ciurkiem na podłogę.

Rozumiem, że to błąd montażowy i taka rzecz nie ma prawa mieć miejsca? Dodam, że klimatyzacja na 99% nie działa, bo cała "pływa"...
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-12-02, 00:04:09
Zaawansowany użytkownik
Czy urządzenie działa? W sensie czy jest załączone na chłodzenie, grzanie? Czy jest wyłączone?
Może dziura w ścianie przez którą puszczone są rury jest nie zapiankowana/obrobiona?
Opisz dokładnie problem, bo czy działa, czy nie, to użytkownik może sam bez problemu stwierdzić
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-12-02, 06:50:02
Moderator
O błędzie montażu szkoda pisać bo pewnie nie ma izolacji jak kolega wyżej napisał a po drugie Twoja klimatyzacja z marketu jeżeli ma funkcję grzania to możesz się "PODGRZEWAĆ" do temperatury zewnętrznej ok -2, -4'C. Klimatyzacja nie służy do grzania tylko podgrzewania. Jedynie klimatyzatory Inverterowe mogą podgrzewać do temperatury zewnętrznej ok -17'C....Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2010-12-02, 07:44:55
Top użytkownik
Czy to przypadkiem nie jest klimatyzator" okienny?
Jeżeli natomiast to split to chyba warto przeczytać instrukcję obsługi,ale autor pewnie szuka potwierdzenia,że to błąd montażowy.Błędem był zakup markietowca.
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-02, 07:51:11
Moderator
Może to być mała jednostka a dziurę wywiercili dużą i nie zabezpieczyli jej pianka dlatego przewiewa otworem wszytsko do środka
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2010-12-02, 07:54:07
Top użytkownik
Za dużo "może" ,może montaż tez był "ekonomiczny,może włączony jest na chłodzenie i odpływ skroplin zamarzł,????????
Co oznacza "na 99% nie działa"????
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-02, 07:54:34 przez awax.)
  • Odpowiedz

mg

2010-12-02, 15:35:17
Top użytkownik
Sprawa jest prosta, przepust w ścianie jest nienależycie wypełniony izolacją. Zgłoś reklamacje.
  • Odpowiedz

archivedb

2010-12-13, 16:25:22
Nowy użytkownik
Nie zrozumieliśmy się. Do ogrzewania mieszkania NIE używam klimatyzacji (do dogrzewania też nie), mam centralne.

Klimatyzator to Fair Line Sac 9010. Znalazłem identyczny model firmy Alaska, wygląda tak samo jak mój:

[Obrazek: alaska-sac-9010-qc-7616731.jpg]

Klimatyzator NIE działa, co więcej sam w odstępach ok. 30 minutowych wydaje pojedyncze "piknięcia" (zwykle tak sygnalizował odebranie sygnału z pilota np. jak zmieniało się temperaturę chłodzenia itp.).

Montaż nie był "ekonomiczny", instalowała to normalna firma, którą przeskanowałem wcześniej w internecie i miała sporo pozytywnych opinii oraz poważnych realizacji (budynki rządowe, biurowce).

Co do samej klimatyzacji - podejrzewam, że to kaszana, ale nie ja ją kupiłem.

Jutro postaram się wrzucić na forum zdjęcie klimatyzatora.

Dziękuję za pomoc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-13, 16:28:44 przez archivedb.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-13, 17:21:32
Moderator
Czy kolega rozmawiał z firmą montująca i co ona na to i czy ktoś świadczy gwarancję na ten sprzęt .Czy sprzęt dostarczyła firma montująca ? jeżeli tak to najpierw trzeba by się z nimi skontaktować co o tym myślą.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-13, 20:18:45
Zaawansowany użytkownik
Na serwis niestać a po gwarancji Jak myślicie za ile zamontowali? (jakiś tani moduł z Makro za 1000 zł), Myślę że klient powinien się bujać z tym problemem i dociekać swojej gwarancji unikając w przyszłości cwaniaków jednocześnie lecząc węża w swojej kieszeni.Ten wąż chyba jest zabardzo wyprostowany.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

pawelek

2010-12-17, 10:20:26
Użytkownik
Z tego co się orientuje to klimatyzatory z Makro serwisują firmy zewnętrzne posiadające ich autoryzacje. Tak tez naprawa gwarancyjna nieodpłatna będzie wykonana tylko w przypadku montażu przez owe firmy.
Swoją reklamacje zgłaszaj i egzekwuj w firmie która ci montowała.
  • Odpowiedz

Awent

2010-12-18, 13:23:50
Nowy użytkownik
Nie uszczelnili otworu w ścianie i jeśli masz szczelne zamkniete okna, powietrze dostaje sie do pomieszczenia przez tą dziure, kup za 15 zł piankę zimową i psiknij w otwór, powinno pomóc, większość tkz marketowych klimatyzatorów grzeje to -5 - -7C
  • Odpowiedz

klimatyzacjapolska

2010-12-18, 13:36:52
Nowy użytkownik
Trochę przekombinowaliście, Nic nie zwykłego od spodu jest dziura którą dostaje sie powietrze o temperaturze np -10 C w pomieszczeniu cieple wilgotne powietrze, woda sie wykrapla, dodatkowo zamarza na wszyskich zimnych elementach, tak jak napisał kolega wyżej trzeba uszczelnić dziurę i po sprawie.
Dlaczego lato nie trwa u nas 300 dni, to byłby sezon
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa