Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pytania o klimatyzatory Sinclair

16 Odpowiedzi, 26560 Wyświetleń

Greg72

2010-12-02, 09:27:28
Nowy użytkownik
Witam.
Po tegorocznym lecie postanowiłem zamontować w mieszkaniu na poddaszu klimatyzatory. Początkowo miały to być jednostki typu on/off jednak po kilku celnych poradach na tym forum zdecydowałem się na INVERTERY chociażby ze względu na to że mieszkanie ma ogrzewanie elektryczne .
Miałem zakładać jednostki dobrych firm jednak fundusze jakie posiadałem szybko sprowadziły mnie na ziemię i wybór padł na marką Sinclair, opisywana jako kompromis między ceną a jakością. Ale do rzeczy.

W mieszkaniu zamontowałem dwie jednostki z serii NORDIC INVERTER.
? - ASH-12AIN Plasma
? - ASH-18AIN Plasma

Już kilka godzin po rozruchu zacząłem się zastanawiać która nie działa prawidłowo, dlatego że każda działa inaczej. Niestety instrukcja jest napisana jakby od niechcenia, może wystarczyła by komuś kto chce tylko włączyć i wyłączyć urządzenie ewentualnie wiedzieć którym przyciskiem pilota. Być może też bym się nie zastanawiał gdybym miał jedną jednostkę przyjąłbym że ma tak być i koniec.

Wymienię teraz różnice w działaniu.

Na ASH-18 ustawiam temperaturę powiedzmy 23 stopnie, na wyświetlaczu taka temperatura jest wyświetlona urządzenie zaczyna pracować a temperatura nastawiana jest cały czas wyświetlona, na ASH-12 ustawiam 23 i w trakcie pracy wyświetlacz pokazuję temp 20 stopni i te wskazanie rośnie wraz ze wzrostem temperatury w pomieszczeniu.

Druga sprawa, ASH-18 nagrzewa pomieszczenie i nie wyłącza się, a po prostu zaczyna dmuchać chłodniejszym powietrzem, ASH-12 nagrzewa pomieszczenie zaczyna dmuchać chłodniejszym powietrzem i za chwile się wyłącza.
Choć teraz przy większych mrozach dziwnie tez jakoś pracuje akurat teraz ASH-12 mam ustawione 25 dmucha dość chłodnym powietrzem a na zewnątrz jest około 10 stopni mrozu, ASh-18 dmucha cieplutkim przy takich samych nastawieniach.

Kolejna różnica. Obie jednostki zewnętrzne zamontowane są blisko siebie na tej samej ścianie. Przy pierwszych mrozach rzędu kilku stopni ASH-18 pracuje bez najmniejszych zakłóceń, natomiast ASH-12 wyświetla często Błąd H1 czyli w/g dokumentu "kody błędów" jest to odszranianie. Po ostatnim ataku zimy gdzie było ponad -10 AS-18 dalej pracowało bez zakłóceń a ASH-12 wiadomo po starcie odszranianie no i czasem potrafi się już w trakcie pracy wyłączyć. W instrukcji nie ma nic czy to jest normalne i nie szkodzi urządzeniu.

Kolejna uwaga to głośność pracy jednostek wewnętrznych, mimo iż producent podaje że jednostka ASH12 Jest cichsza od ASH18 to jest zupełnie inaczej ale to już może jest kwestia bardziej komfortu niż techniczna i może się czepiam.

Pisałem ponad tydzień temu w tej sprawie do doradca technicznego ds. klimatyzacji ze strony sinclair.pl, ale odzewu nie ma i nie wiem czy mam jakieś podstawy do zgłoszenia reklamacji.

Czekam na waszą pomoc. Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-02, 09:38:20 przez Greg72.)
  • Odpowiedz

Greg72

2010-12-02, 11:27:42
Nowy użytkownik
oczywiście że sam tego nie robiłem, czy te wszystkie moje uwagi podstawą do reklamacji czy niektóre nie, o co mam się przyczepić do serwisu? No może nie przyczepić bo oni tylko montują. ale co z moich uwag nadaje się do reklamacji?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-02, 11:28:47 przez Greg72.)
  • Odpowiedz

awax

2010-12-02, 11:43:04
Top użytkownik
Kupując klimatyzatory otrzymałeś gwarancje ,w których sa określone warunki.
Jeżeli dopełniłeś formalności to musisz zgłosić do autoryzowanego serwisu gwarancyjnego.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-12-02, 12:20:34
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli kupowałeś przez firmę która montowała to ich wzywaj.A jeśli klimatyzatory kupiłeś sam a ktoś montował to zaoszczędziłeś (pozornie) bo jakby wszystko ogarniała Ci jedna firma to byś nie miał problemu. Uprzejmie poproś monterów niech sprawdzą co i jak. Jest zima -mniej roboty- może podjadą. Gdyby się okazało że coś nie gra to ciężko będzie znaleźć odpowiedzialnego. Np. czy firma która montowała ma autoryzację Sinclaira?
  • Odpowiedz

Greg72

2010-12-02, 12:21:14
Nowy użytkownik
Całość zleciłem firmie ja tylko zapłaciłem rachunek. Czy firma ma autoryzację Sinclaira nie wiem ale jak do nich poszedłem to powiedzieli że montują kilka marek w tym właśnie Sinclaira

Może inaczej przykładowo idę do serwisu i mówię że w jednym klimatyzatorze włącza się błąd H1 cwany serwis stwierdzi że przy mrozach tak może się dziać co ja im powiem nigdzie w żadnej instrukcji nie napisano czy to jest zjawisko normalne czy świadczy o nieprawidłowej pracy urządzenia

Z innej beczki idę i stwierdzam że jeden z klimatyzatorów wyświetla temperaturę zadana a drugi zmierzoną, w instrukcji nie ma nic o tym co ma wyświetlać, mogę powiedzieć że to dwa trochę inne urządzenia i różnice w pracy jakieś są

Kolejny przykład jeden się wyłącza po nagrzaniu pomieszczenia drugi nie , instrukcja nie mówi jak jest prawidłowo oni mi wcisną że to znowu dwa różne urządzenia

Potrzebuję informacji odludzi używających takich klimatyzatorów, bądź o takich co je montują znają i wiedza co jest nieprawidłowością, jak taka informację dostanę to kitu serwis już mi nie wciśnie. najgorsze jest to że polski przedstawiciel Sinclair nie ma ochoty mi odpisać, a instrukcje która nie zawiera konkretnych informacji można sobie wsadzić .../cenzura/ z tego powodu właśnie napisałem tutaj
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-02, 12:35:07 przez Greg72.)
  • Odpowiedz

awax

2010-12-02, 12:37:10
Top użytkownik
Może po prostu zgłos to do serwisu i nie wyprzedzaj faktów przewidując co może być.
Jeżeli otrzymałeś fakturę to nie możesz nawet zgłaszać reklamacji do dowolnych serwisów
  • Odpowiedz

Greg72

2010-12-02, 12:39:12
Nowy użytkownik
ok no zobaczę co z tego wyjdzie
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-02, 13:34:16
Moderator
Jak możesz, to zobacz jakie masz numery seryjne i jaka jest data produkcji (rok) - może ta "18" jest starszego typu, a "12" jest nowsza, lub odwrotnie. Stąd takie różnice chociażby w wyświetlaniu temperatury.
A powiedz jeszcze czy gabaryty agregatów o wiele się różnią?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mg

2010-12-02, 15:55:38
Top użytkownik
Sprawdź dokładnie czy masz takie same ustawienia na pilotach. Jeśli na jednym masz ustawiony tryb automatyczny a na drugim grzanie to mogą wystąpić różnice w sposobie pracy i sposobie wyświetlania temperatury na wyświetlaczu.
Najlepiej wyłącz i załącz ponownie urządzenia z jednego pilota.
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-02, 16:54:27
Użytkownik
Zrób tak jak kolega Shitashii Ci napisał. Zdarza się tak, że są z różnych serii i mają inne softy.
Tak na marginesie: wydaje mi się, że szukasz dziury w całym.
  • Odpowiedz

crocens

2010-12-02, 18:30:29
Top użytkownik
jezeli chodzi o sinclairy serii nordic to zauwazyłem, że maja problemy w zimę z sposobem działania przy grzaniu. Chodzi konkretnie o czujnik temperatury. Klimatyzator potrafi rzeczywiście grzać kiedy nioe trzeba lub niegrzać kiedy jest taka potrzeba. Pomaga przedłużenie czujnika temperatury i umiejscowienie go na wysokości ok. 2m.
Ale to tylko moja sugestia i spostrzeżenia i nei dzieje się tak wszędzie. Problem głównie w wysokich pomieszczeniach.
.
  • Odpowiedz

Greg72

2010-12-03, 11:20:21
Nowy użytkownik
Na obydwie jednostki musiałem czekać od początku września bo nie było nic w magazynach po lecie. Zresztą na stronie internetowej napisano że producent dostarczy jednostki do dystrybutorów dopiero po 5 listopada więc wykluczam że jest duża różnica w dacie produkcji. Różnica w gabarytach jest dość znaczna.

Wykluczam też różne ustawienia, włączałem je jednym pilotem odłączałem zasilanie i nie ma zmiany. Już samo ustawianie jest inne. Na 18 w czasie ustawiania wyświetlacz nie miga po ustawieniu także nie. Na 12 w czasie ustawiania miga potem jeszcze chwilę i wskakuje na temperaturę zmierzoną.

Może to też wina czujników jednak na razie nie mogę nic przerabiać ze względu na gwarancje.

Czy ja się czepiam? Być może tylko na razie nie poszedłem do serwisu bo chce się upewnić czy faktycznie się czepiam czy jednak mam podstawy do reklamacji. W końcu mam niemal 2 identyczne jednostki a każda pracuje inaczej.

Poobserwuje je jeszcze kilka dni i chyba się jednak przejdę do nich.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-03, 13:56:38
Moderator
Wygląda na to, że nic nie wskórasz z gwarancją. Po prostu tak zostały wyprodukowane. Może nie powinno być różnic, no ale niestety są. Może to stosunek ceny do jakości? Coś za coś.
Na necie łatwo znajdziesz DTR-kę do tego modelu - przejrzyj, może akurat znajdziesz coś ciekawego.
A "18-ka" lepiej grzeje bo ma większy wymiennik ciepła i pewnie dlatego lepiej sobie radzi w niskich temperaturach. Jednocześnie ma trochę inną elektronikę i całość tak się zachowuje jak zaobserwowałeś.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-03, 16:02:09
Użytkownik
Na 99% jestem przekonany, że oba urządzenia pracują prawidłowo. Różnica leży raczej w oprogramowaniu, jak to wcześniej napisałem. Sprawdź numery seryjne. Na bank pochodzą z różnych serii lub nawet z różnych fabryk.

Podobny problem z softem występuje w LG - Inverter. Musisz wiedzieć na co patrzeć, żeby nie popełnić błędu. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda niby identycznie, ale tylko "niby". Zmieniał się sposób transmisji danych między jednostkami - mając jednostki z różnych serii nie uda się odpalić urządzenia. Program sterujący także jest nieco inny, te same funkcje, inne działanie jednostek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-03, 16:05:44 przez Kikson.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-12-04, 11:46:01
Zaawansowany użytkownik
Jak duże pomieszczenia ogrzewa 18 -ka , a jak duże 12- ka. Może 12 nie wyrabia- i ma problemy z odlodzeniem...? Może pomieszczenie 12 jest zbyt duże ? Stąd błąd H1
  • Odpowiedz

Greg72

2010-12-04, 13:47:04
Nowy użytkownik
Nr seryjny 18
jednostka wewnętrzna 41175900003180
Jednostka zewnętrzna 4176000002386

Nr seryjny 12
jednostka wewnętrzna 4341400001161
jednostka zewnętrzna 4341500001265

18-stka ogrzewa pomieszczenie około 35m2 z tym że jest to poddasze i dośc duży skos więc kubatura jest sporo miejsza
12-stka ogrzewa pomieszczenie około 15m2 i także ma ten sam skos

Generalnie użytkowa powierzchnia czyli liczona w/g jakichś przeliczników wynosi około 44 m2 przy powierzchni podłogi ponad 60m2
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-04, 13:47:22 przez Greg72.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa