Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pomóżcie - agregat wody lodowej

19 Odpowiedzi, 18490 Wyświetleń

irroda

2010-12-05, 11:16:50
Zaawansowany użytkownik
witam, poproszono mnie do agregatu wody lodowej na 407C, użytkownik stwierdził, że wcześniej jak pracowała sprężarka to wentylator na skraplaczu pracował cały czas, ostatnio tzn. kilka dni temu jest inaczej, agregat się uruchamia, sprężarka pracuje a wentylator włącza się co chwilę na chwilę. Na rurkach zauważyłem olej więc jest jakaś nieszczelność.
Ciśnienie na ssaniu 2,5, tłoczenie 12 - sprężarka pracuje podnosi do ssanie 5, tłoczenie 19 - włącza się wentylator po chwili ciśnienie spada do 2,5 i 12 , sprężarka cały czas pracuje, wentylator się wyłącza i znowu 5, 19 i tak w kółko, temperatura powietrza chłodzącego skraplacz około kilku stopni. Jak przybyłem na miejsce w wzierniku cały czas na połowie okienka były pęcherzyki, uzupełniłem około 1,5 kg, (wiem 407 wieloskładnikowy nie uzupełnia się-ale o tym później) , podczas dopełniania w momencie postoju wentylatora pęcherzyków nie było, wziernik cały zalany - więc zakończyłem, natomiast po chwili w momencie uruchomienia wentylatora pęcherzyki znowu się pojawiły i tak w kółko, wentylator stop - pęcherzyków nie ma, wentylator start pęcherzyki na połowie wziernika, ciśnienia jak powyżej. Pytanie do znawców tematu, czy wentylator się wyłącza bo temperatura powietrza chłodzącego jest na tyle mała, że chwilowa praca wystarcza, a maszyna leciwa i nie ma regulatora prędkości wentylatora, czy może za mało czynnika i zawór rozprężny dostaje pęcherzyki gazu i nie działa właściwie.
Czy uzupełniać układ czynnikiem do momentu kiedy nawet przy włączonym wentylatorze bąbelków nie będzie ?

Nie jestem znawcą agregatów, ale włączanie się wentylatora co chwilę nie martwi mnie tak jak te skoki ciśnień. Docelowo czynnik trzeba wymienić cały na nowy, ale to po usunięciu nieszczelności, a to można zrobić po opróżnieniu komór które on chłodzi czyli za około 2 tygodnie, teraz potrzebne działanie doraźne, trudno powiedzieć czy jest spadek wydajności bo podpięte są dwa w jeden układ.
Podpowiedzcie coś. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-05, 11:38:41
Top użytkownik
jeśli jest presostat wentylatora skraplacza możesz go wyregulować--zmniejsz dyferencjał dolne ciśnienie ustaw na 15 dyferencjał na 3 .jeśli weantylator jest jedno fazowy zainstaluj ERPO ,lub inny regulator .
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-12-05, 12:46:49
Użytkownik
awax napisał(a):Masz rację, "nie jesteś znawcą agregatów",więcej Ty nie masz o nich zielonego pojęcia.
Jeżeli poczujesz się obrażony to wiedz,że starałem się napisać jak najdelikatniej.
Pozdrawiam i nie "naprawiaj" tego agregatu to jeszcze trochę pochodzi.
tak sobie myśle że jak sie nie ma nic ciekawego do powiedzenia to lepiej sie wcale nie odzywać...pozdrawiam irrode i powodzenia
  • Odpowiedz

irroda

2010-12-05, 12:51:48
Zaawansowany użytkownik
AWAX dzięki za pomoc, twoje wskazówki są bardzo cenne, już wiem od czego zacząć, nawet bardziej, wiem na czym skończyć . pozdrawiam
barbie czyli twoim zdaniem jest ok, a spadki ciśnienia są spowodowane nagłym wychłodzeniem czynnika, a przestawienie presostatu od wentylatora załatwi sprawę ?
czy możliwe jest , ze w poprzednich sezonach takiego zjawiska nie było, czy poprostu nikt tego nie zauważył, chodzi o skoki ciśnień i załanczanie chwilowe wentylatora.
AWAX nie każdy ma możliwość od małego uczenia sie od ojca lub kogoś z branży, pomimo tego że chce nie mam gdzie, bo u mnie zakład jest jeden a własciciel nikomu wiedzy nie przekazuje, staram się sam dokształcać, kupiłem domowe i handlowe urządzenia chłodnicze Fodemskiego oraz chłodnictwo gutkowskiego i butrymowicza ale nie od razu wszystko opanuje.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2010-12-05, 13:15:27
Top użytkownik
irroda napisał(a):bo u mnie zakład jest jeden a własciciel nikomu wiedzy nie przekazuje, staram się sam dokształcać, kupiłem domowe i handlowe urządzenia chłodnicze Fodemskiego oraz chłodnictwo gutkowskiego i butrymowicza ale nie od razu wszystko opanuje.
pozdrawiam

Za serce mnie ująłeś... trzeba pomoc Koledze który chce i próbuje się uczyć a nie bardzo ma skąd.... a szczerze -lubię szczerość i konkretne postawienie sprawy, że się chce lecz brak wiedzy i trudno ją zdobyć a nie tylko cwaniactwo jak niektórzy...

irroda napisał(a):a spadki ciśnienia są spowodowane nagłym wychłodzeniem czynnika, a przestawienie presostatu od wentylatora załatwi sprawę ?
czy możliwe jest , ze w poprzednich sezonach takiego zjawiska nie było, czy poprostu nikt tego nie zauważył, chodzi o skoki ciśnień i załanczanie chwilowe wentylatora.

przestawienie presostatu powinno pomoc. częściowo.

poprzednio to zjawisko było prawdopodobnie słabsze....
przy 12-bar tłoczenia i około 5 bar ssanie -różnica 7bar -zawór rozprężny powinien jeszcze pracować prawidłowo... -tracąc około 10% wydajności -ale dobrze dobrany zawór zawsze ma troszkę zapasu... albo zawór tzr był fabrycznie dobrany na styk -albo coś się przypycha...

prawdopodobnie rok dwa temu nawet niskie ciśnienie skraplania pchało czynnik do zaworu -na dojściu zaworu było tyle co skraplanie (tłoczenie)

teraz zabrudził się filtr -ewentualnie masz jeszcze jakiś filterek siatkowy przed zaworem...

co daje dodatkowy spadek cisnienia...

jak wentylator się włączy i tłoczenie spadnie do tych Twoich 12-stu bar -to po przejściu lini cieczowej -kolejnych filtrów przed zaworem masz mniej... może z 10 -może jeszcze mniej.... różnica
odparowanie -ciśnienie cieczy przed zaworem może być z 5 bar -co jest zbyt mało do poprawnej pracy tego układu.

1 wymień filtr cieczowy.
2 sprawdź, czy przed tzr nie masz fiterka siatkowego -i wyczyść.
3 -usuń -sprawdź wszelkie nieszczelności
4 prawidłowa ilość czynnika.
5 presostat wiatraka skraplacza -tak aby wiatrak gasł około 15 startował około 18-stu. bar.

zobacz, czy przy takim ustawieniu wiatrak "nie łomocze" nie startuje na kilka sekund i nie stoi kilku sekund -bo wiatrak zamęczysz. Wentylator ma jakiś sensowny moment pracować i troszkę odpoczywać.

JEŚLI PRZY MNIEJSZEJ NIŻ MASZ DYFERENCJI WENTYLATOR BĘDZIE PRACOWAŁ KRÓTKIMI CYKLAMI -LUB JEŚLI PO PROSTU KTOŚ ZA TO ZAPŁACI -DOŁÓŻ REGULATOR OBROTÓW.
  • Odpowiedz

irroda

2010-12-05, 13:47:56
Zaawansowany użytkownik
wit, dzięki za pomoc, przy tłoczeniu 12 , ssanie jest 2,5 a nie 5, więc różnica mniejsza niż piszesz, ale to działa na moja korzyść więc ok.
Jak załadować poprawną ilość czynnika jeżeli na urządzeniu nie ma napisanej masy czynnika. Czy uzupełnianie na podstawie wziernika ma sens, właśnie w jednej z tych książek wyczytałem, iz w wzierniku nie powinno być pęcherzyków, aby na zawór szła sama ciecz. Czy zrobić to na przegrzanie, tylko ile powinno wynosić w takim agregacie, 6-8 ?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-05, 13:53:39
Moderator
Ale o co chodzi????????? Irroda, zostałeś wezwany tylko do wentylatora skraplacza, czy do tego że agregat ma za małą wydajność? Że w komorach nie ma chłodzenia? Bo jeśli wszystko działa to nie ma co poprawiać, chyba że tak dodatkowo nie zaszkodzi:
wit napisał(a):1 wymień filtr cieczowy.
2 sprawdź, czy przed tzr nie masz fiterka siatkowego -i wyczyść.
3 -usuń -sprawdź wszelkie nieszczelności
4 prawidłowa ilość czynnika.
5 presostat wiatraka skraplacza -tak aby wiatrak gasł około 15 startował około 18-stu. bar.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2010-12-05, 14:24:11
Top użytkownik
irroda napisał(a):Czy uzupełnianie na podstawie wziernika ma sens, właśnie w jednej z tych książek wyczytałem, iz w wzierniku nie powinno być pęcherzyków, aby na zawór szła sama ciecz.

na wziernik . mogą być pęcherzyki. w momencie startu wiatraka ciśnienie cieczy spada i pojawiają się pęcherzyki. normalne. po zatrzymaniu wiatraka pęcherzyki powinny zanikać.
ważne, żeby był przepływ, żeby nie było sytuacji, że wziernik ci się opróżnia. że zamiast pojedynczych pęcherzyków masz pusty wziernik i tylko kropelki lub strumyczek cieczy.
pojedyncze pęcherzyki -zwłaszcza tuż po starcie wiatraka to normalna sprawa. przegrzanie około 6-8stopni wydaje się OK -ale.... układy cieczowe -jak chillery to to przegrzanie jest mało konkretną informacją... bardzo łatwo i z wielu powodów może odbiegać od normy.
ładowanie chillera według przegrzania jest mało miarodajne.
Masz jakiś zbiornik cieczy ?
jaką ma pojemność? jaka pojemność wymiennika? płaszczowo rurowy -czy płytowy?
  • Odpowiedz

awax

2010-12-05, 14:41:55
Top użytkownik
Zazdroszczę Tobie wyrozumiałego Klienta,bo z pewnością jesteś na tyle uczciwy,że uprzedziłeś go o tym,że naprawy będą jedynie na podstawie porad na forum.
A jak coś się spieprzy to zawsze można stwierdzić,że tak już było,ewentualnie
straty pokryją "forumowi instruktorzy"
Czy nikt nie sądzi,że troszkę za wcześnie na tego typu urządzenia??????
Jakie to szczęście ,że np.lekarze nie kształcą się podobnie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-05, 14:48:43 przez awax.)
  • Odpowiedz

wit

2010-12-05, 15:06:49
Top użytkownik
awax napisał(a):Jakie to szczęście ,że np.lekarze nie kształcą się podobnie

znam lekarzy, którym nawet taki typ kształcenia bardzo by pomógł.
W każdym zawodzie są Fachowcy i "fachowcy"
  • Odpowiedz

awax

2010-12-05, 15:11:06
Top użytkownik
wit napisał(a):

I to jest powód popierania EKSPERYMENTÓW na czyimś skądinąd nie najtańszym urządzeniu?
Ja w sytuacji gdy wysyłam pracownika do urządzenia ,którego on nie zna jadę z nim .Puszczanie go samego ,nawet z tel.kom. byłoby nieuczciwe.
Oczywiście w tym wypadku użytkownik agregatu na pewno wie kto mu naprawia.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-05, 15:12:21
Top użytkownik
wit napisał(a):

Im na pewno,a pacjentom????????
  • Odpowiedz

irroda

2010-12-05, 15:15:55
Zaawansowany użytkownik
shitashi - komory chłodzenie maja bo alarmu nie wywala, ale spadek wydajności jest, bo wcześniej agregaty włączały się co jakiś czas naprzemiennie -sterowaniem spięte nie są , podłączone są do jednego zbiornika i dalej idzie na komory, teraz ten drugi załącza się częściej, co świadczy o mniejszej wydajności tego o którym piszemy. A użytkownik zauważył dziwna prace wentylatora i zadzwonił.

awax - na chwile obecna uzupełniłem czynnik wedle wziernika, czyli poprawnie, za nic innego sie nie brałem, a czyszczeniem filterkow i wymiana czynnika nic nie popsuje, nie należę do osób które wymieniają wszystko po kolei.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-05, 15:22:09
Top użytkownik
irroda napisał(a):shitashi - komory chłodzenie maja bo alarmu nie wywala, ale spadek wydajności jest, bo wcześniej agregaty włączały się co jakiś czas naprzemiennie -sterowaniem spięte nie są , podłączone są do jednego zbiornika i dalej idzie na komory, teraz ten drugi załącza się częściej, co świadczy o mniejszej wydajności tego o którym piszemy. A użytkownik zauważył dziwna prace wentylatora i zadzwonił.

awax - na chwile obecna uzupełniłem czynnik wedle wziernika, czyli poprawnie, za nic innego sie nie brałem, a czyszczeniem filterkow i wymiana czynnika nic nie popsuje, nie należę do osób które wymieniają wszystko po kolei.
pozdrawiam.

Mam nadzieję,że nie należysz do takich osób,niemniej jednak na podstawie wcześniejszych porad to sporo już można wymienić.
Może napisz czy parametry w obsługiwanych tym pomieszczeniach są OK??
Po mojemu to wszystko jest w porządku ,chyba ze nie napisałeś czegoś.Czym np są terowane kompresory?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-05, 16:05:39
Moderator
Szybko nadeszły mrozy i działa inaczej, a poprzedniej zimy kolesiowi nie chciało się wychodzić. Big Grin No dobra, a parametry wody? I jakich temperatur spodziewamy się w komorach?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-05, 19:10:08
Top użytkownik
To oczywiście bardzo dobrze,że starasz się poznać podstawy chłodnictwa,jednak doświadczenia praktycznego nie nabędziesz z książek,czy też z internetu.Nie święci garnki lepią jednak chłodnictwo również potrafi czasami zaskoczyć skomplikowaną awarią.Sam pomimo 30 letniej praktyki oraz kierunkowemu wykształceniu spotykam się z trudnymi do zrozumienia objawami.
Staż "pod okiem" fachowca jest naprawdę ważny ,głównie zapobiega złym nawykom,które póżniej trudno zmienić.U Ciebie jest jeden zakład,ale są przecież inne ,może nieco dalej,być może ktoś zgodzi się na coś w rodzaju stażu?W tym roku w Centrum z takiej formy skorzystało kilka osób i mam nadzieję ,że z pożytkiem dla siebie i serwisowanych urządzeń .
Powodzenia,a co do tego konkretnego agregatu to jest tak wiele czynników mających wpływ na pracę,że możesz wykorzystując porady sporo napsuć.Nie napisałeś nic o odbiorze ciepła w komorach oraz rodzaju sterowników,a tam może tkwić problem.(np.temperatura,ilość ,rotacja towaru itd.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-05, 19:46:53
Top użytkownik
nie da się odwrotnie założyć wiatraka w farelce--na sprzęcie gospodarstwa domowego się nie znasz .
  • Odpowiedz

wit

2010-12-05, 20:52:55
Top użytkownik
boneta napisał(a):Kolego wit na 5 twoich porad jedna jest błędna.Zapchany element dławiący niepowoduje zaniku cieczy na wzierniku w tym przykładzie nawet przy tak niemałym doborze czynnika jak w tym przypadku.

Kolego boneta... nie pier*** nigdzie nie pisałem, ze rady są po to żeby nie było bąbelków...
i w żadnym momencie zalecane czynności nie miały służyć "ładnemu wyglądowi wziernika"

a poprawnej pracy całego chillera. i wynikały z CAŁOŚCI postów. i nadal piszę, że należy sprawdzić i wyczyścić element dławiący -filterek przed nim o ile występuje . to praktycznie nic nie kosztuje. A może poprawić pracę.
i w jednym masz racje -zapchany element dławiący nie powoduje bąbelków we wzierniku.
może powodować całkiem inny objaw -podany przez pytającego wcześniej. na urządzenie należy patrzeć całościowo.

i nigdzie wcześniej nie było ustalone, że jest jakiś znaczący niedobór czynnika.

proponuje pracować jako wróżka. im lepiej płacą za....
  • Odpowiedz

Artic

2010-12-05, 21:27:05
Zaawansowany użytkownik
Witaj irroda.

Przeczytałem Twoje posty i jak masz jakieś pytania dotyczące chłodnictwa to zapraszam na gg. Na forum się juz nie udzielam ale chętnie pomogę starym dobrym kolegą.

Pozdrawiam
Rafał
gg 9982688
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa