Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawilgocony układ inverter

31 Odpowiedzi, 27339 Wyświetleń
1 2 Dalej

maryś

2010-12-15, 13:34:52
Nowy użytkownik
Zrobił się problem u pana Słodowego ze tak go nazwę.Za namową sprzedawcy bodajże Castorama zainstalował samodzielnie klimę.Nie wytworzył próżni ani nie przedmuchał powietrza czynnikiem.
Zostałem wezwany jeszcze w lecie na diagnozę małej wydajności chłodzenia, wyszło ze jest ubytek r410 po uzupełnieniu było ok.
Teraz temat powrócił w funkcji grzania po rozmowie wyszło jak napisałem na początku.
Wypuściłem czynnik osuszyłem azotem drogę gazową wraz z splitem i maszyna ruszyła.
Niestety ma tendencję do obladzania się i wygląda na to ze nie potrafi się sam odlodzić gazami jak by się zawór czterodrozny zaklejał lodem i przez to nie słuchał cewki.
Mam pytanko czy w tych warunkach temperaturowych warto założyć mu filtr osuszacz na drogę cieczową tzn cienką .Puścić na chłodzenie czy mogę liczyć na skuteczność tego osuszacza.
Pozdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-15, 14:25:07 przez maryś.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-12-15, 17:43:37
Moderator
Witam. Ja bym radził napełnić układ azotem i pozostawić tak na 24h. Wtedy sprawdzimy czy układ jest szczelny to raz a dwa być może osuszymy troszkę instalację. Potem zdrowo ją przedmuchać Azotem i zrobić dłuuugą próżnię. Przyjmijmy że układ jest szczelny i powinno być wszystko OK ale nie wiadomo czy coś się nie osadziło w zaworze np jakaś mała korozja i zawór będzie się dalej wieszał. W tym przypadku klient musi zrozumieć swój błąd i oszczędność która jak widać się nie sprawdziła i trzeba teraz dwa razy tyle płacić. Filtr nie zaszkodzi. czy to na pewno Inverter? W sumie w marketach to sprzedawane były zwykłe klimatyzatory typu ON/OFF a o Inverterach nie słyszałem. Pzdr
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-12-15, 18:19:06
Zaawansowany użytkownik
Kolego Maryś są też filterki dwókierunkowe które możesz zostawic na dłużej bez obawy że klient zmieni nastawy.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-15, 18:22:23
Top użytkownik
Witam
Skąd pewność,że to zawilgocenie?Może po prostu zawór szwankuje,albo co bardziej prawdopodobne nieprawidłowa ilość czynnika lub nastawy klimy np na maxa?
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-15, 18:26:29
Moderator
Kolego usuń nieszczelność następnie osusz dobrze układ i napełnij nowym czynnikiem w odpowiedniej ilośći i nie będzie problemów.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

maryś

2010-12-15, 19:12:54
Nowy użytkownik
Co do nieszczelności została usunięta wcześniej, facet za mocno dokręcił narzutkę czym przeciął kołnierz.Zawór spisywał się poprawnie przy mniejszych mrozach tzn ok 0st .Obawiam sie jednak po zastanowieniu ze osuszacz fabryczny napity wilgocią łapie jednak na tęższych mrozach.Więc zewnętrzny nic nie da raczej kuchnia.Gość jest ok rozumie temat tylko ciężko w przy tej aurze coś poradzić .Nawet wpuszczając azot na 24h ciężko o odparowanie kryształków lodu.
Cyba całość do warsztatu pójdzieSmile
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-12-15, 19:14:47
Moderator
OO to słuszna decyzja Smile Pzdr
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-15, 19:55:53
Zaawansowany użytkownik
Panika jest największą zgubą generującą największe koszty.Sprawdż temperaturę zewnętrzną-Sprawdż zakres pracy urządzenia czy miesci się w granicach oznaczonych przez producenta.Skasuj za diagnozę a do tematu powróć w odpowiednich warunkach pracy urządzeniaPodgrzanie elementu armatury do temperatury topnienia wody wyklucza lub eliminuję daną diagnozę.Zdjęcie zaworu czterodrogowego napewno było by ułatwieniem odpowiedniej diagnozy.Nagła zmiana ciśnienia potrafi odblokować zawór czterodrogowy na krótką metę.A podłączenie manometrów wykrywa wilgoć w układzie na podstawie drastycznych różnic ciśnienia.Proporcjonalnie do czasu i temperatury zewnętrznej.Element dławiący i zawilgocony czasami powoduje ekspansjęZależną od temperatury zewnętrzej-ilości czynnika-rodzaju czynnika-i zawarości wilgoci w układzie chłodniczym.Jak wyżej ktoś wspomniał długa próżnia w tym okresie jest niczym innym jak brakiem wiedzy z suszenia próżniowego.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

awax

2010-12-15, 20:23:10
Top użytkownik
Mam małe pytanie do wszystkich,jak sądzicie,gdzie ta wilgoć była latem gdy po dopełnieniu działało OK ????
Nie wierzę,że awaria jest spowodowana zawilgoceniem,a jeżeli tak to jeszcze olej zaabsorbował i może lepiej (taniej) wymienić klimatyzator??
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-15, 20:38:36
Zaawansowany użytkownik
o ile była to ta większość znajduje się w karterze.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-15, 20:45:59
Zaawansowany użytkownik
mentor napisał(a):o ile była to ta większość znajduje się w karterze.
Niewiedziałem Castorama zajmuje się montażem.
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-15, 20:47:22
Top użytkownik
wstaw w instalację wziernik z indykatorem wilgoci .
  • Odpowiedz

mg

2010-12-15, 20:59:49
Top użytkownik
barbie napisał(a):wstaw w instalację wziernik z indykatorem wilgoci .
Dobrze prawisz barbie, szamaństwo już jest niemodne Smile
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-15, 21:01:43
Zaawansowany użytkownik
najlepszyn indykatorem jest doswiadczenie.Indykator niepomoże w instalacjach kilkutonowych.Natomiast w odpowiedni sposób zamontowany wziernik pomaga w odpowidzi prawidłowego napełnienia układu.
  • Odpowiedz

mg

2010-12-15, 21:04:12
Top użytkownik
Tyle że tu mowa o małym klimatyzatorze a nie o kilkutonowej instalacji.
Pisz na temat
  • Odpowiedz

mg

2010-12-15, 21:05:54
Top użytkownik
Do diagnozy służą narzędzia, wróżenie z fusów zostaw wróżce.
  • Odpowiedz

mg

2010-12-15, 21:08:20
Top użytkownik
mentor napisał(a):najlepszyn indykatorem jest doswiadczenie.Indykator niepomoże w instalacjach kilkutonowych.Natomiast w odpowiedni sposób zamontowany wziernik pomaga w odpowidzi prawidłowego napełnienia układu.
Imputujesz że wynalazca indykatora był głupszy od Ciebie?
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-15, 22:21:53
Zaawansowany użytkownik
Nawet w kilkugilogramowej instalacji można wymienić kilkadziesiąt wzierników gdzie na 6 kg napełnienia odpowiednim czynnikiem panuje jeden kilogram czynnika h2o.Doświadczenie jest lepszym indykatorem.Czy żółty czy zielony jak w normie to układ pracuje.Każdy czynnik chłodniczy posiada wilgoć to rzecz nie do podważenia.Jego procent jest inną sprawąNa sto procent zamontowanych wzierników z indykatorem 50 procent wskazuje wilgoć w działających układach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-15, 22:24:53 przez mentor.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-16, 06:34:31
Moderator
Czały czas mnie intryguje sposób twojej naprawy . Napisałeś że osuszyłeś azotem drogę gazową czy li co tylko w rurke ssawną tłoczyłeś azot ? Co ma tendęcję do obladzania się parownik , rurki czy skraplacz gdy pracuje na grzaniu ? Napisz to bardziej precyzyjnie bo naprawde trudno będzie tobie pomóc a jedynie wyrosnie dyskusja i domysły.
  • Odpowiedz

maryś

2010-12-16, 08:21:51
Nowy użytkownik
Ściągnąwszy czynnik do agregatu i na zamkniętych zaworach z poluzowaną narzutką cieczową wdmuchałem azot pod 30bar ciśnieniem .Przedmuchało to cały układ wraz z parownikiem.Później długa próżnia temp ok minus 1.
W opcji grzanie ruszył z kopyta wydusił 42 st z splita wcześniej ok 34.
Tak śmigał cały dzień później zarósł lodem agregat i wydajność spadła do zera praktycznie.
Na pewno jest to inwerter na grzaniu miał 25bar ciśnienia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-16, 08:23:50 przez maryś.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-16, 08:40:24
Moderator
Czyli układ tak napradę nie został osuszony tylko przedmuchany azotem . Pytanie w jakich warunkach temperaturowych działa i jakie ma nastawy . Ten klimatyzator może na grzaniu pracować do -10st.
  • Odpowiedz

maryś

2010-12-16, 11:01:06
Nowy użytkownik
Widywałem klimy on/0ff pracujące pracujace ponizej -10 st i całkiem sobie grzały ostatnie j zapowiedziałem smierc i nie dotrzymała tej 3ciej zimy .Nie miała grzałki karteru .
Ostatnio sobie dobrze radził przy -2 -5st teraz jest ok -2 i dzwoni klient ze nie daje rady .4kw na pomieszczenie sklepowe niskie jakieś 2,10 ok 15m2
  • Odpowiedz

maryś

2010-12-16, 15:59:48
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedzi i zaangażowanie w sprawę.
Awax celnie podpowiedział,,Nie wierzę,że awaria jest spowodowana zawilgoceniem"Wink
Znalazłem przyczynę tzn wąskie gardło na instalacji ,po wpatrzeniu się na drogę gazową zauważyłem nienaturalne zgięcie otuliny wyszło ze gazowa jest przygięta przez intruza gdyż jest na wysokości zasięgu reki.Spadek wydajności następował wraz z oblodzeniem skraplacza rozmrażanie też kulało przez to i nie dochodziło do skutku w określonym przez fabrykę czasie co skutkowało startem w pełnym oblodzeniu.
Teraz przy -10 dmucha 36st s splita. Rozmraża się ok 20 min i na nowo bucha ogniem.
Otulina na wszelki została potraktowana towotem dla amatorów dotykania
Dzięki pozdrawiam
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-16, 16:09:35
Użytkownik
Skoro twierdzisz, że w układzie masz wilgoć, dlaczego tylko dmuchałeś rurki?? A co z czynnikiem i olejem??
A teraz pytanie: kiedy powietrze jest bardziej wilgotne - przy -2*C czy przy - 15*C??
Kiedy się bardziej zaszroni j.z.??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-16, 16:10:52 przez Kikson.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-16, 17:37:37
Moderator
mentor napisał(a):Na sto procent zamontowanych wzierników z indykatorem 50 procent wskazuje wilgoć w działających układach.
Haha, chyba montowanych przez Ciebie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa