Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin

88 Odpowiedzi, 80412 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4

Darekas

2010-12-29, 07:58:41
Użytkownik
awax napisał(a):Zdecydowanie "obok",nie dalej niż 3,452 cm.

Strasznie śmieszne
  • Odpowiedz

awax

2010-12-29, 13:27:01
Top użytkownik
Darekas napisał(a):

Strasznie śmieszne

Nie tak śmieszne jak pytanie
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-29, 20:46:35
Użytkownik
Twoje pytania zaczynają być bardzo głupie!!! Odpowiedź została już udzielona. Jeśli nie pasuje to zrób jak kolega awax Ci napisał.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-29, 20:49:50
Użytkownik
awax napisał(a):
Darekas napisał(a):

Strasznie śmieszne

Nie tak śmieszne jak pytanie

Jedni piszący w tym wątku twierdzą że wszystkie przewody muszą iść to samą trasą np. Ty

inni sklei że nie muszą byle by szły od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej.

To co było śmiesznego w tym pytaniu.

Aha jest jeszcze 3 opcja że PE nie musi wcale iść do jednostki zewnętrznej tylko od razu do rozdzielni.
  • Odpowiedz

Kikson

2010-12-29, 21:20:14
Użytkownik
Zrobisz jak uważasz. My piszemy jak powinno być wykonane.
Nie napisałem, że muszą iść tą samą trasą!!! Napisałem, że musi być połączenie między j.wew a j.zew.
Twój przypadek nie jest odosobniony. Po prostu źle trafiłeś. Firma wykonawcza dała ciał, Daikin Cię oszukał - aczkolwiek nie wiem dlaczego, pewnie osoba z którą rozmawiałeś nie do końca wiedziała o czym mówi.
Podsumowując: PE od jednostki zewnętrznej do wewnętrznej - tak powinno być wykonane!!!
Bez PE nikt nie podpisze wykonania pomiarów.
A tak na marginiesie - większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że przewód PE jest ważniejszy od L czyli fazy. Bez fazy maszyna nie ruszy, a bez PE może zabić.
Nie raz spotkałem instalacje bez PE. Nie raz możesz się spotkać, że żyła żółto-zielona wykorzystywana jest do przesyłu prądu. A takie rozwiązanie jest niedopuszczalne.
Mostkowanie PE z N powoduje zadziałanie różnicówki. Mało tego, jeśli nie masz różnicówki, i masz asymetrię faz to w N płynie prąd wynikający z różnicy napięć między fazami, a wtedy (połączenie N z PE) napięcie idzie na części maszyny, które Ty lub Twoje dziecko może dotknąć. I co wtedy??? Tragedia i szukanie winnych kto dał d......!!!
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-29, 21:29:28
Zaawansowany użytkownik
Kikson zapomniałeś dodać ament jak w pacierzu.
z resztą się zgadzam i pozdrawiam.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-29, 22:03:15
Użytkownik
Kikson napisał(a):Zrobisz jak uważasz. My piszemy jak powinno być wykonane.
Nie napisałem, że muszą iść tą samą trasą!!! Napisałem, że musi być połączenie między j.wew a j.zew.
Twój przypadek nie jest odosobniony. Po prostu źle trafiłeś. Firma wykonawcza dała ciał, Daikin Cię oszukał - aczkolwiek nie wiem dlaczego, pewnie osoba z którą rozmawiałeś nie do końca wiedziała o czym mówi.
Podsumowując: PE od jednostki zewnętrznej do wewnętrznej - tak powinno być wykonane!!!
Bez PE nikt nie podpisze wykonania pomiarów.
A tak na marginiesie - większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że przewód PE jest ważniejszy od L czyli fazy. Bez fazy maszyna nie ruszy, a bez PE może zabić.
Nie raz spotkałem instalacje bez PE. Nie raz możesz się spotkać, że żyła żółto-zielona wykorzystywana jest do przesyłu prądu. A takie rozwiązanie jest niedopuszczalne.
Mostkowanie PE z N powoduje zadziałanie różnicówki. Mało tego, jeśli nie masz różnicówki, i masz asymetrię faz to w N płynie prąd wynikający z różnicy napięć między fazami, a wtedy (połączenie N z PE) napięcie idzie na części maszyny, które Ty lub Twoje dziecko może dotknąć. I co wtedy??? Tragedia i szukanie winnych kto dał d......!!!

Kikson piszesz rzeczy które nawet dla mnie są oczywiste mimo że jestem laikiem w tym temacie i mam zupełnie inne wykształcenie.

Nawet mowy nie ma żebym się zgodził na mostkowanie lub brak przewodu PE.

Przewód PE jakoś poprowadzę do jednostki zewnętrznej trasą zbliżoną do całej ścieżki.

Czy można do tego celu użyć LGY 6mm2

Szkoda że nie mogę poprowadzić PE bezpośrednio od jednostki wewnętrznej do rozdzielni.

Jest tylko jedna rozdzielnia w budynku i z tej rozdzielni idzie PE do jednostki zewnętrznej.

A może jednak można tak zrobić ze PE z jednostki wewnętrznej i jednostki zewnętrznej położę bezpośrednio do rozdzielni.

Dlaczego o to dopytuje bo jakby tak było można to mam prosty pomysł jak naprawić tą fuszerkę. Prosty tzn wtedy nie musiałbym bym pruć elewacji
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-29, 23:32:26
Zaawansowany użytkownik
Najlepszą formą naprawy fuszerki będzie zgłoszenie reklamacji.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-29, 23:42:48
Moderator
Podejrzewam, że jedynie komu może złożyć reklamację, to samemu sobie. Nie wygląda mi to na pytanie użytkownika, tylko montera, któremu coś nie wyszło i nie chcą odebrać roboty. .... ale mogę się mylić.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-29, 23:58:59
Zaawansowany użytkownik
Moim zdaniem głupi niejesteś.Shitashii.abyś się mylił.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-12-30, 06:47:52
Użytkownik
Shitashii napisał(a):Podejrzewam, że jedynie komu może złożyć reklamację, to samemu sobie. Nie wygląda mi to na pytanie użytkownika, tylko montera, któremu coś nie wyszło i nie chcą odebrać roboty. .... ale mogę się mylić.

Poszukaj moich wcześniejszych postów na forum to przekonasz się że tak nie jest

Zresztą wydaję mi się że dostałem ofertę z forum z jakieś firmy z Ostrołęki.

Nie byłeś to Ty?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-30, 14:47:40
Moderator
Niestety nie. Ale Ty chyba jesteś gdzieś ze śląska, a dla mnie to za daleko.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-30, 17:55:09
Zaawansowany użytkownik
A oco chodzi? myślałem że ta tragifarsa się skończyła.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa