Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja ( jaka temperatura)

26 Odpowiedzi, 25490 Wyświetleń
1 2 Dalej

witek-witek

2010-12-30, 17:02:58
Nowy użytkownik
Witam mam klimatyzacje split LG z panelem w środku a na zewnątrz budynku ten "wentylator" ma moc około 6-7 kilowat na prąd 1 fazowy.

Przy jakiej minimalnej temperaturze zewnętrznej mogę ją włączyć? Co się może stać jak będzie za zimno na dworze?
W zeszłym roku w sylwestra ją włączyłem ale było +3 stopnie a teraz jest na minusie, a włączyć muszę bo super osusza powietrze z wilgoci jak jest dużo ludzi.

z góry dziękuje
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-30, 18:12:16 przez witek-witek.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-30, 17:16:30
Moderator
Włączyć możesz przy każdej temperaturze [lecz czy będzie działał...?]. Ale im wyższa tym lepiej. Nie podałeś konkretnie modelu, to nikt Ci nic konkretnego nie podpowie. W instrukcji powinieneś mieć napisane.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

witek-witek

2010-12-30, 17:26:33
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Włączyć możesz przy każdej temperaturze [lecz czy będzie działał...?]. Ale im wyższa tym lepiej. Nie podałeś konkretnie modelu, to nikt Ci nic konkretnego nie podpowie. W instrukcji powinieneś mieć napisane.

Instrukcja jest w językach, których nie znam

Model to : ES-H246KLA0 na gaz R 410A

Chodzi mi w jakiej minimalnej temp. będzie działać i osuszać?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-30, 17:27:27 przez witek-witek.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-30, 18:02:17
Top użytkownik
LG jest 1 fazowy .w każdym kartonie jest instrukcja po polsku .
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-30, 18:11:35
Moderator
witek-witek napisał(a):Model to : ES-H246KLA0 na gaz R 410A
A cóż to za cudak ???
.
.
Od -5*C
  • Odpowiedz

witek-witek

2010-12-30, 18:13:19
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):
A cóż to za cudak ???
.
.
Od -5*C

Czyli jak będzie więcej niż -5 np: -10 to co może się stać?

czemu cudak_
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-30, 18:15:57
Moderator
nawet tu nie ma takiego czegoś : http://www.lg.wienkra.pl/dokumenty/PDBTu...fb2b866e0c
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-30, 18:17:12
Moderator
witek-witek napisał(a):
Shitashii napisał(a):
A cóż to za cudak ???
.
.
Od -5*C

Czyli jak będzie więcej niż -5 np: -10 to co może się stać?

czemu cudak_
-10 to mniej niż -5, a nie więcej :-) Urządzenie albo nie wystartuje, albo będzie miało słabą wydajność (moc)
Cudak, bo nie mogłem zneleźć :-)
  • Odpowiedz

byniom

2010-12-30, 19:07:12
Moderator
Jeżeli chcesz chłodzić w niskich temperaturach zewnętrznych to w jednostce zewnętrznej powinien być zamontowany regulator wentylatora skraplacza.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-30, 20:13:56
Zaawansowany użytkownik
Lub zakupione urządzenie w wersji odpowiadającej warunkom użytkowania.Założenie zestawu zimowego niegwarantuje poprawnej pracy zdaniem co niektórych.Moim zdaniem między innymi na rodzaj oleju w sprężarce.Niemowa czy mineralny czy syntetyczny.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-30, 21:37:28
Top użytkownik
przy R410 wyłącznie oliwa z oliwek,z pierwszego tłoczenia .oryginalny olej LG bez problemu kupisz w 200 litrowych beczkach .
  • Odpowiedz

elektrofrost

2010-12-31, 16:05:29
Użytkownik
ten klimatyzator to nie cudak tojest typ jednostki wewnętrznej .obecnie nie produkowanej .
  • Odpowiedz

Awent

2011-01-01, 11:39:30
Nowy użytkownik
Spokojnie możesz go uruchomić do -10, działać będzie w jeszcze niższej temperaturze, problemem jest oblodzenie j. zewnętrznej.
Pojedyńcze uruchomienie w niskiej temp to nie problem, problem pojawia sie przy czestym powtarzaniu tej czynności, jak działa to działa, olej w sprężarce jest ciepły i jest smarowanie
  • Odpowiedz

byniom

2011-01-01, 12:00:05
Moderator
Awent napisał(a):Spokojnie możesz go uruchomić do -10, działać będzie w jeszcze niższej temperaturze, problemem jest oblodzenie j. zewnętrznej.
Pojedyńcze uruchomienie w niskiej temp to nie problem, problem pojawia sie przy czestym powtarzaniu tej czynności, jak działa to działa, olej w sprężarce jest ciepły i jest smarowanie

Nie do końca tak z tą temperaturą w minusie bo z tego co kolega napisał to wychodzi na to że on ma pracowac na chłodzeniu a nie na grzaniu a w niskich temperaturach to nie jest dla niego korzystne bez grzałki na karterze i regulatora wentylatora.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-01, 13:57:14
Zaawansowany użytkownik
Warto tagże pamiętać jakim olejem pod wzlędem gęstości i parametru płynięcia zastosowany jest w sprężarce.Zastosowanie zestawu zimowego uwarunkowane powinno być zastosowaniem odpowiedniego oleju do warunków pracy sprężarki.

http://www.beijer.pl/pdf/katalogi/PI-REN...wienie.pdf
Pozdrawiam w Nowym Roku.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-01, 14:03:48 przez mentor.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-01, 14:58:23
Top użytkownik
wymiana oleju na inny = utrata gwarancji .przy -5 stopniach brak takiej potrzeby .jeśli chcesz pogłębić wiedzę zapisz się do Akademi LG .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-01, 15:17:06
Zaawansowany użytkownik
Czy ktoś pisał że konieczna wymiana oleju?Widziały gały co brały i do czego produkt jest przystosowany.Przy jakiej minimalnej temperaturze zewnętrznej mogę ją włączyć? Co się może stać jak będzie za zimno na dworze?
Myślę ze można zamarznąć.Kolega barbi ukończył akademię magii Akademia Magii Beauxbatons
  • Odpowiedz

witek1

2011-01-09, 17:55:56
Nowy użytkownik
Poczytaj! kolego mentor co ty piszesz. Doradzasz i wypowiadasz się na każdy temat wydaje mi się że robisz to tylko po to, żeby być aktywnym na forum. Jeśli chodzi o oleje, to w klimatyzatorach które są ładowane gazem 410 A są tylko oleje syntetyczne. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-09, 18:14:55
Zaawansowany użytkownik
Witek1 .Naprawdę masz rację.Tylko że ja niepisałem że powiniem być mineralny tylko
Warto tagże pamiętać jakim olejem pod wzlędem gęstości i parametru płynięcia zastosowany jest w sprężarce.
Także Witek 1 niemam pojęcia o co ci chodzi.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-01-09, 18:36:31
Moderator
No oczywiście, mentor, producent nie jest mądrzejszy od Ciebie i pewnie zalał sprężarkę słonecznikowym! Bo nie skonsultował tego z Tobą. CZY TY OBY JESTEŚ ZDROWY PSYCHICZNIE ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-09, 19:19:58
Zaawansowany użytkownik
Producent podaje zakres stosowania swojego urządzenia.Jeżeli ja jestem psychiczny to tagże ci co montują zestawy zimowe podrasowując urządzenie.Założenie zestawu i wymiana oleju przystosowanego do pracy w niskich temperaturach jest dla ciebie psychicznym?Mineralny-Syntetyczny.Zgadza się.Ale są różne przeznaczenia i zastosowania o których byś słyszał to z uprzedzenia nieatakował byś mnie.A tak wogóle to twój wątek nie na temat.
Wink
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-01-09, 19:56:58
Moderator
Mimo, że urządzenie nie jest fabrycznie przystosowane do pracy w niskich temp., to olej jest przystosowany! Jeżeli urządzenie pracuje niewłaściwie i masz odparowanie np -20 (w klimatyzatorze) to myślisz, że już olej zaczyna krzepnąć? No chyba, że ja jestem taki naiwny i wierzę w dobrą wolę producentów / konstruktorów. Jak tak, to przepraszam.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-09, 20:07:18
Zaawansowany użytkownik
Chodzi o dobre smarowanie.Parametr gęstości i płynięcia oleju. :
Czy mineralny czy siaki ma znaczenie ale oba rodzaje posiadają typoszereg zastosowań.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-09, 20:09:40 przez mentor.)
  • Odpowiedz

gadas

2011-01-13, 19:42:03
Użytkownik
witek-witek napisał(a):Witam mam klimatyzacje split LG z panelem w środku a na zewnątrz budynku ten "wentylator" ma moc około 6-7 kilowat na prąd 1 fazowy.

Przy jakiej minimalnej temperaturze zewnętrznej mogę ją włączyć? Co się może stać jak będzie za zimno na dworze?
W zeszłym roku w sylwestra ją włączyłem ale było +3 stopnie a teraz jest na minusie, a włączyć muszę bo super osusza powietrze z wilgoci jak jest dużo ludzi.

z góry dziękuje

Włączyć ją możesz kiedy tylko chcesz Smile a co się stanie ? w najgorszym przypadku po prostu się nie uruchomi Smile
Mi jeszcze nigdy z powodu temperatury Inverter nie poszedł .
W domu na grzaniu chodził mi przy - 27C ... (a jest do -10C)
Co innego licznik elektryczny ten szalał Smile Kręcił się chynba ze 4x szybciej Smile

Masz do -5C co nie oznacza granicę pracy agregatu Smile
No chyba że sople metrowe na nim wiszą lub stoi na dachu przysypany 1,5 metrową zaspą ...
  • Odpowiedz

witeks

2011-01-24, 20:57:27
Nowy użytkownik
Grzałka jak najbardziej. Regulator pomoże. Na PKP zaklejają skraplacze od tyłu do lameli lameli tekturą... i chodzi hehehehe...
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa