Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zatarta sprężarka

49 Odpowiedzi, 45137 Wyświetleń
1 2 Dalej

witek1

2011-01-02, 10:30:38
Nowy użytkownik
Ostatnio zostałem wysłany, do sprawdzenia niedziałającego małego splita.
Okazało się że wyrzuca bezpiecznik, po około 10 sekundach pracy sprężarki.(zasilana jednostka wew.) R 410
Pobór prądu około 70 amper,napięcie około 220V.
Ściągnąłem cały gaz okazało się że było 4300g, a powinno byc1900g.
Zrobiłem od nowa próżnię nabiłem odpowiednią ilość gazu.Sprężąrka pracowała około dwóch minut i padła. Bezpiecznika nie wyrzuca, termik też nie wyłącza.
Co mogło być przyczyną zatarcia, za dużo czynnika?. Urządzenie pracowało około pół roku.

Pozdrawiam w Nowym Roku
  • Odpowiedz

awax

2011-01-02, 11:51:21
Top użytkownik
Po pierwsze sprężarka mogła nie być zatarta,
po drugie ta ilość czynnika mogła być spowodowana naprawą ,którą "dobromir"wykonał korzystając jedynie z porad na naszym forum:czyli "za mało gazu",
po trzecie to gdy odzyskałeś taką ilość czynnika to należało sprawdzić gdzie jest olej,w czynniku,sprężarce czu może w układzie???
Szkoda jedynie Klienta,przecież nikt się nie przyzna ,że spier ....

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2011-01-02, 12:27:20
Moderator
Zadziałnie termika nie oznacza uszkodzenia kompresora , przyczyną może być np. uszkodzony kondensator.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

witek1

2011-01-02, 12:41:01
Nowy użytkownik
Witam!
Agregat wisi na podobnym poziomie co parownik więc niema problemu z powrotem oleju.
Bliźniaczy split pobiera około 8 amper.
Rura ssawna była lekko zaolejona, miałem więc powód sądzić że przy odpowiedniej ilości czynnika wszystko wróci do normy(olej do sprężarki).
Jeśli chodzi o klienta to się nie przejmuj, francuska sieć handlowa.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-02, 17:08:03
Zaawansowany użytkownik
O ile dobrze rozumuję to układ był przepełniony.Migracja oleju do układu następuje przy niskim poziomie czynnika w układzie.Gdybym ja był tobą to w tej sytuacji asekuracyjnie jak napisał byniom wymienił bym kondka i przekażnik załanczający sprężarkę.Jeżeli szło przez niego 70 AMPER to on napewno nieżyje.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

witek1

2011-01-02, 17:19:21
Nowy użytkownik
Witam.
Kolego Byniom!
Nie pisałem że termik rozłączył , po prostu sprężarka na pewno jest zatarta. Termik(bimetal) po ostygnięciu powinien załączyć ponownie.a tego nie zrobił.Kondesator!!!!! generalnie od tego zacząłem,powtarzam pytanie jaka mogła być przyczyna zatarcia sprężarki? czy zbyt dużo czynnika? a co stało się z olejem, dlaczego nie wrócił do sprężarki? Przeważnie spotykałem się z sytuacją, że było zbyt mało czynnika i olej nie wracał ale tego nie bardzo rozumiem.Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-02, 17:38:54
Zaawansowany użytkownik
przepustowość filtra potrafi robić takie jaja.A niedoświadczony serwis na podstawie zbyt niskiego ciśnienia ssania lał i lał aż 70 amper i brak oleju spowodowało to co się stało.Ale to tylko przypuszczenia.Podłącz cęgi i pomiń termik zobacz co się dzieje.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-02, 17:40:59 przez mentor.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-02, 17:59:42
Top użytkownik
w klimatyzatorach termik jest w sprężarce to nie jest stary Bułgar mój monterze .
  • Odpowiedz

witek1

2011-01-02, 18:18:03
Nowy użytkownik
Witam!

Oczywiście Kolega barbie ma rację z tym termikiem, filtra też żadnego niema. a może jednak jakieś sugestie macie, tak na przyszłość.

Pozdraiwam
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-02, 18:22:05
Zaawansowany użytkownik
Niejestem idiotą że zabezpieczenie termiczne znajduje się na uzwojeniu.Wypowiadam się na podstawie wypowiedzi zainteresowanego.Termik(bimetal).
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-02, 18:24:48
Zaawansowany użytkownik
Moja sugestja niepodchodzić do urządzeń które nieposiadają filtra.
  • Odpowiedz

byniom

2011-01-02, 18:27:53
Moderator
Napisałeś że po ponownym uzupełnieniu czynnika sprężarka pracowała krótko i padła , napisałeś też że nie zadziałał bezpiecznik i termik więc to może nie zatarcie a uszkodzenie elektryczne uzwojeń ? , być może spaliło się całkiem uzwojenie które wcześniej tez już brało duży prąd.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

witek1

2011-01-02, 18:35:03
Nowy użytkownik
Kolego mentor, zabezpieczenie termiczne silnika sprężarki(termik),działa na zasadzie, że bimetal pod wpływem temperatury odcina dopływ prądu do silnika sprężarki.Ale może jednak ktoś coś napisze co mogło doprowadzić do zatarcia sprężarki?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-02, 18:37:56
Zaawansowany użytkownik
Ja myślę że to ty jesteś sprawcą a na forum szukasz alibi
Bimetal stosowany do zabezpieczeń temperaturowych na zewnątrz układu.W wewnątrz stosujemy np termistory spełniające rolę bimetalu.Popierdoliłeś to napraw.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-02, 18:42:04 przez mentor.)
  • Odpowiedz

witek1

2011-01-02, 18:46:09
Nowy użytkownik
Dzięki byniom!
wreszcie ktoś odpowiedział na pytanie które zadałem na początku.
A te dodatkowe pytania i moje tłumaczenia to nie wiem czy były potrzebne.

Pozdrawiam wszystkich!
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-02, 18:49:10
Zaawansowany użytkownik
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z profesjonalnym układem chłodniczym nieposiadającym filtra?
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-02, 19:07:21
Top użytkownik
weź szlifierkę rozetnij sprężarkę i wszystko będzie wiadomo .
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-02, 19:09:34
Top użytkownik
monter---nie masz pojęcia o klimatyzacji,dlatego zadajesz głupie pytania .
  • Odpowiedz

witek1

2011-01-02, 19:15:07
Nowy użytkownik
Kolego mentor! nie wiem dlaczego tak się irytujesz.Przeczytaj mój pierwszy post, prosiłem o sugestie na temat możliwych przyczyn zatarcia sprężarki,(uszkodzenia silnika >BYNIO> dodałem że przyjechałem bo klima nie działa.
A Ty sugerujesz że szukam alibi.
Może zirytował Cie barbie nazywając Cie monterem!
Obraziłeś się?
Pozdrawiam Cię mimo wszystko
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-02, 21:17:19
Zaawansowany użytkownik
Irytuje mnie brak filtra w opisanym przez ciebie układzie który tagże może być powodem.
lalka jaki kamień do szlifierki.Bo gdybym mógł pomóc to wybrał bym szlifierkę kątową z tarczą do metalu.Musisz być bardzo drogi w diagnozowaniu przyczyn uszkodzeń.Niełatwiej skorzystać z miernika.Jak uzwojenie w porządku to zatarta?
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-02, 21:40:07
Top użytkownik
monter---gdybyś pracował przy klimatyzacji miałbyś nie jeden klimatyzator rozebrany na kawałki i nie musiał byś zadawać głupich pytań .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-02, 21:44:28
Zaawansowany użytkownik
Co na twoją metodę diagnozowania pisze URLICH Big Grin
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-02, 21:55:06
Zaawansowany użytkownik
Aby spręzarka się zatarła uzwojenie musi działać do końca. :/
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-01-02, 21:56:33
Moderator
Witam. Dlaczego się zatarła to kilka przyczyn może być ale na pewno to co sam z diagnozowałeś. W układzie było ponad dwa razy tyle czynnika a jak wiadomo cieczy nie da się bardziej sprężyć. Złe serwisowanie przez poprzednią ekipę doprowadziło do uszkodzenia. Nie sugerowałbym się też tym jak kolega w drugim poście napisał że to po "naszych" sugestiach na tym forum ktoś dolał za dużo gazu... Fakt jest nieodzowny że za dużo było gazu w układzie i to zleceniodawcy powinno wystarczyć. Pzdr
  • Odpowiedz

awax

2011-01-03, 07:45:05
Top użytkownik
Wydawało mi się,że napisałem na początku co stało się z olejem.
Przy tej ilości czynnika w sprężarce zbierał sie ciekły czynnik.W czasie pracy odparowywał gwałtownie w sprężarce porywając olej,w trakcie odzysku równiez odparowując porwał sporo oleju.Możesz sprawdzic w odzyskanym czynniku.Należało napełniając uzupełnić również olejem.
Jeżeli ta francuska sieć to A..... to działy się tam w ubiegłym roku dziwne rzeczy.
Padło kilkadziesiąt kompresorów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-03, 07:45:41 przez awax.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa