Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Samsung vs Mitsubishi

36 Odpowiedzi, 41176 Wyświetleń
1 2 Dalej

Luky

2011-01-03, 19:20:58
Nowy użytkownik
Witam
Krótkie pytanie ... mam do wyboru w podobnych cenach :
1. Mitsubishi SRK/SRC35ZJ-S
2. SAMSUNG CRYSTAL AQV12EWCN

Mieszkanie 35 m2, głownie chodzi o lekkie dogrzewanie i chłodzenie zima/lato oraz osuszanie z nagrzewaniem pomieszczenia.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-03, 19:21:36 przez Luky.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-01-03, 19:22:31
Moderator
W tym przypadku tylko Mitsubishi........ Zobacz ile było problemów z Samsungami na forum a z Mitsubishi nie. Pzdr
  • Odpowiedz

Luky

2011-01-03, 19:27:07
Nowy użytkownik
Nie dodałem iż istotnym czynnikiem jest hałas generowany przez jednostkę wewnętrzną .... ss ma niby 39-21 dB vs mm 58-59 dB ??
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-01-03, 19:29:56
Moderator
W to bym zbytnio nie wierzył. Samsungi sa bardzo zawodne a z MHI nie ma większych problemów. invertery ogólnie sa bardzo ciche a ten Twój 3.5kW to będzie cichuteńki... Pzdr Sprawdź pocztę.
  • Odpowiedz

dziadzia

2011-01-03, 19:36:52
Nowy użytkownik
Przekładając to np. na samochody to wg. mnie jakbyś się zastanawiał czy kupić
Audi czy np. Dacię.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-03, 20:53:02
Top użytkownik
z Mitsubishi nie było problemów bo nikt ich nie kupuje .
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-01-03, 20:54:54
Moderator
barbie masz rację, MHI jest drogie ale dobre. Dlatego kompromisem jest Toshiba ewentualnie DAIKIN. pzdr
  • Odpowiedz

mg

2011-01-03, 20:55:22
Top użytkownik
Szczery jesteś do bólu barbie Cool
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 21:16:27
Zaawansowany użytkownik
To tylko kwestja ceny i reklamy a wnętrzności te same.Oczywiście producent inny.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-03, 21:37:29
Top użytkownik
podstawowym kryterium zakupu samochodu przez Niemca jest odległość od serwisu ,jeśli chcesz kupić klimę sprawdź czy w twojej okolicy ktoś ją naprawi ,najlepiej jak jest kilka firm .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 21:41:38
Zaawansowany użytkownik
Doświadczenie z autopsii.Czyli mieszkam tam gdzie mieszkam.
Barbie witam w klubie napiętnowanych.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Luky

2011-01-03, 22:15:44
Nowy użytkownik
Wiem wiem iż dla niektórych porównywanie mhi z ss to prawie obelga Tongue
Wybór tych producentów podyktowany jest właśnie serwisem .... za samsungiem przemawiają ciut lepsze parametry "na papierze", lepszy wygląd Smile, mniejsza cena,gwarancja 5 lat.
Za mhi fakt iż jest bardziej polecany jako firma ......... no i Mitsubishi stoi pod domem Tongue
Nie jestem specjalistą ale akurat na sprzęt tych 2 firm mam dobre oferty. Parametrami podobne, nowe modele. Sądzę iż dużo prawdy w tym iż ss się więcej sprzedaje więc jest większy odsetek awarii + więcej opinii zwykłych użytkowników , mhi droższy ale lepsze opinie fachowców.
Nie wiem czy porównanie samochodowe trafne Smile ale wyraziste.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-03, 22:59:00
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli mogę to się wtrącę w temat.Zależność komu producent daję autoryzację.Mogę kupić mercedesa i jechać do ASO i wleją mi wodę zamiast oleju.Lub mogę kupić Matiza jadąc do ASO i wleją mi prawidłowy olej.Czasami bywa zależność że Matizem dłużej pojeżdzisz.Jest wiele aspektów wpływających na markę.Przepraszam za zabranie bezcennego czasu.
  • Odpowiedz

Michał Grzywacz

2011-01-04, 14:30:53
Nowy użytkownik
Witam,
z tego co widzę to jest w miarę ciche
"Poziom ciśnienia akustycznego [dB(A)]: Hi:42 Me:32 Lo:22 Hi:43 Me:37 Lo:25 " dla chłodzenia oraz ogrzewania.
Na najniższym biegu 22 dB w trybie chłodzenia, więc standard. Tak jak w domu to myślę że i jeden i drugi pochodzi odpowiednio długo, aczkolwiek ze względu na lepsze mniemanie o marce Mitsubishi, wybrałbym właśnie ten sprzęt.
BTW. na co dzień sprzedaję LG od kilku lat i nie jest tak źle jak wszyscy mówicie, otóż sporo awarii wywodzi się głównie z faktu iż najwięcej się tego montuje, a psuje się po trosze wszystko.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-04, 22:49:46
Zaawansowany użytkownik
A co sądzicie ELECTRA?
  • Odpowiedz

Michał Grzywacz

2011-01-05, 09:13:46
Nowy użytkownik
seniorbiovital napisał(a):w LG padnięta sprężarka po 3 latach to standard, elektronika też kiepska, na szczęście padają w niej tanie rzeczy, a ja mam blisko elektronika. Najwięcej montuje się marek pośrednich, tzn. około 30 % droższych od "marketowców" ,tzn CHIG0,AIRWELL

Nie zgodzę się z Twoją opinią, nie można wypowiadać się za ogół mając niepewny przegląd rynku, CARRIER ma być TOP marką stawianą obok TOSHIBY?
I teraz uwaga: CARRIER jest tak samo "dobry" jak LG.
TOSHIBIE nie umniejszę bo to bardzo dobry sprzęt.
Ale się naraziłem Wink.
  • Odpowiedz

LuKi-K

2011-01-05, 10:33:10
Nowy użytkownik
Czy o Carrierze nie powinniśmy mówić w sposób przeszły. Mówimy to o systemach dla użytku domowego a Carrier wycofał się z tej półki ze względu na słabą znajomość marki w Europie i przerzucił siły na Toshibe. Carrier w segmencie domowym jak dla mnie był trochę słabszy od Toshiba ale porównanie go do LG to chyba prowokacja ;p

Michał Grzywacz napisał(a):
seniorbiovital napisał(a):w LG padnięta sprężarka po 3 latach to standard, elektronika też kiepska, na szczęście padają w niej tanie rzeczy, a ja mam blisko elektronika. Najwięcej montuje się marek pośrednich, tzn. około 30 % droższych od "marketowców" ,tzn CHIG0,AIRWELL

Nie zgodzę się z Twoją opinią, nie można wypowiadać się za ogół mając niepewny przegląd rynku, CARRIER ma być TOP marką stawianą obok TOSHIBY?
I teraz uwaga: CARRIER jest tak samo "dobry" jak LG.
TOSHIBIE nie umniejszę bo to bardzo dobry sprzęt.
Ale się naraziłem Wink.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-01-05, 17:37:48
Moderator
Witam. Marka Carrier była jest i będzie na rynku ale od dwóch lat Carrier wycofuje się i można powiedzieć że prawie się na stałe wycofał z małych systemów klimatyzacyjnych. W ten pusty przedział Toshiba do swojej oferty dołożyła model AVANT od 2.5 do 5kW który jest jak by zastępstwem. Nie stawiał bym Toshiby obok Carriera bo to zupełnie dwie różne ligi. Pzdr
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-05, 19:46:41
Zaawansowany użytkownik
W dużej mierze liga zależy od trenera<czyli montującego> Smile
  • Odpowiedz

gadas

2011-01-13, 19:23:34
Użytkownik
Luky napisał(a):Witam
Krótkie pytanie ... mam do wyboru w podobnych cenach :
1. Mitsubishi SRK/SRC35ZJ-S
2. SAMSUNG CRYSTAL AQV12EWCN

Mieszkanie 35 m2, głownie chodzi o lekkie dogrzewanie i chłodzenie zima/lato oraz osuszanie z nagrzewaniem pomieszczenia.

Pozdrawiam

Ja bym w ciemno wybierał MITSUBISHI o wiele wyższa klasa urządzeń od LGe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-30, 19:08:56 przez gadas.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-13, 19:28:09
Top użytkownik
brak możliwości osuszania z nagrzewaniem w tych modelach .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-13, 20:20:11
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):brak możliwości osuszania z nagrzewaniem w tych modelach .
Jestem ciekaw ile procent użytkowników korzysta z tej funkcji a ilu o nich niewie.Barbie masz jakieś dane?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-13, 20:21:31 przez mentor.)
  • Odpowiedz

gadas

2011-01-13, 20:29:35
Użytkownik
mentor napisał(a):
barbie napisał(a):brak możliwości osuszania z nagrzewaniem w tych modelach .
Jestem ciekaw ile procent użytkowników korzysta z tej funkcji a ilu o nich niewie.Barbie masz jakieś dane?

Korzysta tylko jeden "Klient świadomy"
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-13, 20:44:10
Zaawansowany użytkownik
Podświadomie włanczając tryb chłodzenia w okresie letnim? Smile
  • Odpowiedz

gadas

2011-01-13, 20:54:02
Użytkownik
Taaaaaaaak Smile
...lub klikając w pilocie funkcję ze słoneczkiem w upalną letnią noc Cool
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa