Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

"Okno Życia" - ogrzewanie i wentylacja

14 Odpowiedzi, 12288 Wyświetleń

s@p

2011-01-05, 07:15:47
Nowy użytkownik
Witam,
Czy ktoś z Szanownego grona forumowiczów spotkał się w swojej karierze z rozwiązaniem systemu ogrzewania i wentylacji w miejscu nazywanym 'Okno Życia', czyli miejsce, w którym matka może anonimowo zostawić nowonarodzone dziecko nie narażając go na niebezpieczeństwo. Okno otwiera się od zewnątrz. Wewnątrz okna jest miejsce na pozostawienie niemowlęcia.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Okno_%C5%BCycia

Dziękuję z góry za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
s@p
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-05, 07:16:29 przez s@p.)
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-05, 19:24:37
Zaawansowany użytkownik
To miejce niczym się nieróżni w sposobie ogrzewania oraz zapewnieniu komfortu
Naddatek mocy niezaszkodzi dzieciom z odpowiednią regulacją systemu ogrzewania.Po otwarciu okienka system powiadamia o obecności dziecka.I równocześnie przechodzi z temperatury ekonomicznej do temperatury pokojowej.Dajmy szansę innym. niezapominając o odpowiedniej wentylacji w miejscach szczególnych.Zbyt wiele ofiar z powodu niewiedzy ludzi którzy tanim kosztem próbują się z kosmiczną prędkością dorobić.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

mg

2011-01-05, 19:49:12
Top użytkownik
Tak na poważnie chętnie podejmę temat bez przewymiarowania Wink
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-05, 20:06:51
Zaawansowany użytkownik
Przewymiarowałeś podając numer telefonu w którym załancza się poczta głosowa.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

majki

2011-01-06, 17:45:08
Użytkownik
Witam nie spotkałem się z wentylacją ani ogrzewaniem w oknie życia ,ale miałem okazje oglądać takie okno z zewnątrz jak i od środka i zaobserwowałem mnóstwo czujek ruchu pospinanych z alarmem
pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-06, 18:59:38
Top użytkownik
wpisz do wyszukiwarki okno życia ---jest wiele filmów w necie .
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-07, 17:37:36
Top użytkownik
mg---brawo numer jest sprawdzony .
  • Odpowiedz

mg

2011-01-07, 18:41:13
Top użytkownik
,,Uprzejmie prosimy o nie podawanie danych adresowych, numerów telefonu, adresów www i e-maili firm w treści postów, nazwie użytkownika itp.
Posty zawierające reklamy lub inne niedozwolone treści będą usuwane (bądź edytowane) przez Administratorów / Moderatorów forum bez wcześniejszego poinformowania autora. "

Przyjadę do ciebie na swój koszt bez obawy.
Wyślij mi adres sms-em o ile potrafisz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-07, 18:42:52 przez mg.)
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-07, 19:09:26
Zaawansowany użytkownik
Najpierw się musisz zadenonjować pod wymienionym numerem telefonu i okazać się badaniem przeprowadzonym przez SANEPID że niczego nieposiadasz.Dalsze procedury w poczcie.Choć mam obawy abyś te techniczne związane z wiedzą chłodniczą przeszedł w 15-stu procentach.Póżniej istnieje procedura twarzy-dowód - DNA-rewizja osobista i już prawie jesteś.Ja się niebałem podać publicznie numeru telefonu
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-07, 19:48:41
Top użytkownik
okien życia jest około 40 .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-07, 20:41:28
Zaawansowany użytkownik
Naprawdę niewiedziałem.Chcesz abym dodał ci plusa?
  • Odpowiedz

s@p

2011-01-10, 11:28:16
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):okien życia jest około 40 .

Owszem jest ich już sporo i jak rozwiązany jest system wentylacji i ogrzewania w tych dotychczas wybudowanych oknach życia?
Są to obiekty o bardzo małej kubaturze, dosyć szczelnie zamknięte (wymiary 1,2x1,0x0,7m).
Powiedzmy ogrzewanie możemy rozwiązać poprzez zastosowanie ogrzewania płaszczyznowego, gorzej z wentylacją - szczególnie jeśli chodzi o urządzenia - bardzo małe wydajności.
Ilość powietrza określić w odniesieniu do niewielkiej kubatury (~1m3) i zakładając krotność na poziomie ~4 w/h, czy uwzględniając min. ilość świeżego powietrza w odniesieniu do dziecka - czyli (15 m3/h? daje 15 w/h) ???
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 12:10:42
Top użytkownik
najlepiej obejrzeć kilka okien w okolicy .w kościele jest zapewne jakiś koordynator okien życia ,najlepiej jego zapytaj o wytyczne .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-10, 22:33:10
Zaawansowany użytkownik
Jest kościelmy który odbierał inwestycję.A karmelitanki zasnęły pod wpływem wina mszalnego i wentylacja i ogrzewanie niedziała. Bo wystarczy przegroda murowana i niezawsze ocieplana.Temperatura spada i spada pomiędzy scianami wymian powietrza tyle co nic.Dziecko leży i leży a każda sekunda niejest ważna aby uchronić je przed hipotermią bo jest ze śmietnika.Jak czytam co niektórych to chce mi się żygać szybkodorobkiewicze.A tak apropo nieprzyszło co niektórym z was aby skasować za profesjonalizm i zastosować taczkę ze słomą.Ponoć też jest ciepło i odpowiednia cyrkulacja świeżego powietrza.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa