Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pytanie o pomiary

38 Odpowiedzi, 34890 Wyświetleń
1 2 Dalej

HVAC

2011-01-09, 23:12:05
Użytkownik
witam,
mam pytanie, ponieważ jestem na wojennej ścieżce z inspektorem od elektryki.
czy może, żądać pomiarów elektrycznych urządzeń klimatyzacyjnych, a dokładniej jednostek wewnętrznych, nie mylić z pomiarami przewodów zasilających a także wentylatorów kanałowych typu systemair K czy KV?
nie jestem wykonawcą instalacji elektrycznej, przewody zasialające zostały mi doprowadzone.

pytanie: czy urządzenie typu nawiewnik od klimatyzatora wyjęty z kartonu, podłączony prawidłowo do właściwej instalacji wymaga wykonania pomiarów elektrycznych?

moje pytanie nie dotyczy samego w sobie wykonywania pomiarów elektrycznych ale dodatkowego wykonania pomiaru urządzenia mimo wykonania pomiaru instalacji elektrycznej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-10, 10:20:58 przez HVAC.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 09:27:46
Top użytkownik
musisz zatrudnić pomiarowca--to że większość inwestorów olewa pomiary ,nie oznacza że wszyscy pozostali są głupi .
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-01-10, 10:41:21
Moderator
Skoro na wojennej ścieżce... To niech Ci poda wykładnię prawną lub przepisy na podstawie których żąda tych pomiarów. Jeśli Ty masz obowiązek dać mu pomiary, to on ma obowiązek przedstawienia Ci (paragrafów) aktualnych przepisów, które chce respektować.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-10, 10:42:49 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 11:22:58
Top użytkownik
wszystkie obwody w budynku muszą być sprawdzone .Shitashii szanuję Ciebie ale walnołeś tekst w stylu znanego chłopka roztropka z Bydgoszczy .
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-01-10, 11:28:23
Moderator
Ale ja nie mówię, że ma nie być pomiarów. Ale HVAC nie pyta o pomiary instalacji tylko ... samych urządzeń j. w. ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 12:00:31
Top użytkownik
pomiar zawsze wykonujesz na końcu obwodu--jeśli jest zasilana jednostka zewnętrzna koniec jest przy jednostce wewnętrznej .
  • Odpowiedz

Kikson

2011-01-10, 12:28:28
Użytkownik
A co konkretnie ma być zbadane?? Chodzi mi o rodzaj pomiarów. Nie wyobrażam sobie aby wykonać pomiar reaktancji na elektronice. Na urządzenia masz certyfikaty??
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 12:46:39
Top użytkownik
przy pomiarach izolacji elektronikę odłączasz .
  • Odpowiedz

Kikson

2011-01-10, 13:08:15
Użytkownik
barbie napisał(a):przy pomiarach izolacji elektronikę odłączasz .

Zgadza się. Dlatego dziwi mnie trochę postawa inspektora.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 13:18:31
Top użytkownik
zmierzyć trzeba przewody -pętle zwarcia .inspektor ma prawo sprawdzenia czy bezpiecznik wyłączy w przepisowym czasie .
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 16:04:35
Top użytkownik
źle widzisz .
  • Odpowiedz

HVAC

2011-01-10, 16:08:39
Użytkownik
dzięki za zainteresowanie.
problem nie leży w obawie przed odbiorem, lecz w kwestii finansowej.
mam do zrobienia ponad 50 punktów pomiarowych (urządzeń), chodzi o zasadę jeżeli nie jestem z obligowany do wykonania pomiaru to go nie robie bo mam na urządzenie papier od producenta.
wykonanie takiej ilości pomiarów generuje koszt, którego nie przyjmowałem wcześniej.
pytam ponieważ, może ktoś miał wcześniej podobną kwestie i może ma jakieś pismo odgórne, ja mam zamiar złożyć oficjalne zapytanie do niezależnej organizacji typu SEP aby nie mieć w przyszłości kosztów oraz aby teraz próbować wyrwać dodatkową kase, jeżeli ktoś chce coś więcej nie ma problemu ale nie na mój koszt.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-10, 16:22:56
Zaawansowany użytkownik
Podpytaj na elekroda.pl.Ale moim zdaniem jak urządzenia są nowe z certyfikatami a ty wpiołeś się do przygotowanej do tego celu instalacji jak z żelazkiem w domu to nie.A elektronikę to niech sobie sam wyciągnie bo urządzenia posiadają gwarancję.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Kikson

2011-01-10, 16:54:47
Użytkownik
Więc od strony prawnej sytuacja wygląda następująco:
Jeśli układasz instalację to musisz wykonać pomiary: skuteczności zerowania, pomiar pętli zwarcia itp itd.
Jeżeli jakiś elektryk lub lub firma zewnętrzna wykonała instalację elektryczną zasilającą - czyli puściła kabel z rozdzielni do jednostki zew lub wew to ona musi wykonać pomiary elektryczne. Natomiast połączenie między jednostką wew a zew wykonałeś Ty. Więc problem pomiarów leży na Twoich barkach. Takie uzasadnienie otrzymałem w SEP-ie. Niestety nie mam tego na piśmie. Tego się trzymam i robiąc ofertę uwzględniam koszty pomiarów, ale tylko na kablach, które ja ułożyłem.
Z tego co się orientuję za 50 pkt zapłacisz jakieś 1 000 PLN.
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-01-10, 18:28:51
Zaawansowany użytkownik
przy montażu trzeba zrobić pomiar izolacji i i ochrony od porażeń...i to jest obowiązek. teoretycznie montując splita w prywatnym mieszkaniu też trzeba zrobić pomiary.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 19:47:46
Top użytkownik
skuteczność zerowania w nowych instalacjach nie występuje pętla zwarcia to jest ten sam pomiar ,obecnie pomiar sprawdza samoczynne szybkie wyłączenie .
  • Odpowiedz

JB220765

2011-01-10, 20:08:59
Użytkownik
Witam
Pomiarami jednostek wewnętrznych urządzeń klimatyzacyjnych zajmują się na naszym rynku akredytowane instytucje posiadające uprawnienia do wydawania certyfikatów ( np COCH lub ITB ).
Aktualne są również CE ale przetłumaczone na język polski . Wykonanie we własnym zakresie tych czynności ( teoretycznie )jest praktycznie niemożliwe ( w większości przypadków ).Inspektorowi dać papier i niech ......... .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 21:05:22
Top użytkownik
mój numer uprawnień to 421/E1/184/2008 proponuję aby wszyscy eksperci od pomiarów podali swoje numery .w średniowieczu wszyscy sarmaci uważali się za znawców koni ,teraz ich potomkowie są ekspertami od pomiarów elektrycznych !!! .
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 21:40:38
Top użytkownik
o pomiarach nie decydują wizje czy pobożne życzenia ,ale przepisy i normy .laicy w rodzaju Mętora pisząc na ten temat ośmieszają się .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-10, 21:57:24
Zaawansowany użytkownik
barbi z numeru uprawnień wynika że masz tylko eksplaatacyjne grupa pierwsza.Szału nierobisz.
poprostu nieinterpretujesz poprawnie uprawnień a co dalej.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-01-10, 22:01:34 przez mentor.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-10, 22:03:46
Top użytkownik
to mogę zrobić pomiary klimatyzatora ?
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-10, 22:06:55
Zaawansowany użytkownik
Nawet reaktora jądrowego tylko z dala od europy.
  • Odpowiedz

Kikson

2011-01-11, 17:17:08
Użytkownik
Pomiary możesz zrobić, ale nie możesz podpisać protokołu!!
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-11, 19:22:06
Top użytkownik
przystawię pieczątkę podpiszę ,inspektor od elektryki przystawi swoją pieczęć i podpiis i będzie po sprawie .
  • Odpowiedz

MYSZA

2011-01-11, 19:28:37
Nowy użytkownik
mentor napisał(a):Nawet reaktora jądrowego tylko z dala od europy.
Mentor daj sobie spokój.Nie potrafisz ?
Nie myli się ten,który nic nie robi.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa