Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaka używana stacja do obsługi klimatyzacji?

32 Odpowiedzi, 40796 Wyświetleń
1 2 Dalej

sparkson

2011-01-16, 18:39:57
Nowy użytkownik
Witam!

Na wiosnę chcę zaopatrzyć się w stację do nabijania klimatyzacji, ponieważ do warsztatu który prowadzę przyjeżdża dużo ludzi chcących napełnić klimę.

Nie ukrywam że nie planuje kupować nowego automatu ponieważ jest to zbyt duży wydatek dla mnie zwłaszcza w tym roku. Planuje jednak zakup starszego, używanego urządzenia.

Zrobiłem pewne rozeznanie w tym co jest dostępne i wygląda to tak:

- ROBINAIR SPX 2000 34701
- Bosch sky 134
- Waeco RHS 750
- Waeco RHS 850
- Behr Secu
- Wigam ok 1990r. (nie znam modelu)

To jest to co mam dostępne w tym momencie, najlepsza wydaje się pierwsza pozycja ponieważ jest najnowsza i najbardziej zautomatyzowana. Jednak nie znam się na tym na tyle żeby potrafić to dokładnie określić.
  • Odpowiedz

awax

2011-01-16, 19:19:15
Top użytkownik
Najpierw zatrudnij fachowca i on sam Ci powie na jakim chce pracować
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-16, 19:30:53
Zaawansowany użytkownik
Dodał bym z uprawnieniami i od tego zaczął.Przeważnie samochód wybieramy po uzyskaniu uprawnień.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

sparkson

2011-01-16, 20:03:20
Nowy użytkownik
Jakie dokładnie uprawnienia wymagane są do napełniania klimatyzacji samochodowych?
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-16, 20:09:51
Zaawansowany użytkownik
Wszystko dostępne na stronie www.klimatyzacja.pl
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

sparkson

2011-01-16, 20:21:10
Nowy użytkownik
Dzięki.

A wracając do tematu stacji, to jakie funkcje powinna mieć choćby podstawowa stacja?
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-16, 20:27:54
Top użytkownik
przykładowa książka--Klimatyzacja w samochodzie autor Ulrich Deh WYdawnictwa Komunikacji i Łączności .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-16, 20:34:44
Zaawansowany użytkownik
Zacznij od cylindra,manometrów i pompy próżniowej.Po takiej zabawie sam sobie odpowiesz czy do prawidłowej naprawy jest potrzebny bajer czy wiedza.Możesz kupić stację za 50 tysi tylko nie w tym rzecz.Wielu nabijaczy ją posiada a tak naprawdę niepotrafią do końca wykorzystać jej walorów ponieważ nieznają podstaw.
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-16, 20:36:44
Top użytkownik
manometry najlepiej elektroniczne .
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-16, 20:47:32
Zaawansowany użytkownik
Na początek proponuję anologowe i darmowe gadżety do odczytywania różnych czynników
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-01-16, 21:30:01
Moderator
mentor napisał(a):Na początek proponuję anologowe i darmowe gadżety do odczytywania różnych czynników
Ale on nie chce do innych czynników, on chce tylko do klimatyzacji samochodowej. On nie chce się na tym znać, on chce tylko zarobić na tym kasę. Reszta jest nieważna.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-16, 21:32:26
Zaawansowany użytkownik
aha,To proponuję ROBINAIR SPX 2000 34701
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-16, 21:35:35
Zaawansowany użytkownik
Kupiłem samochód ciężarowy z naczepą i niemogę jego używać.Pomożecie koledzy Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-01-16, 21:41:42
Moderator
Mamy go pchać?????????????????? Rolleyes
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-16, 21:53:35
Zaawansowany użytkownik
Ilu nas jest spadł noktowizor i nic niewidzę.ALFA DO BRAWO.POTWIERDŻ.
  • Odpowiedz

byniom

2011-01-17, 07:08:20
Moderator
Wielu kolegów pytających i sprzęt mówi o nabijaniu bądź napełnianiu klimy a kompletnie zapomnieli lub nie wiedza że przed napełnieniem nalezy ją naprawić i usunąć nieszczelnośc . To takie mało fachowe podejście . Myślę że powinni najpierw nauczyć się diagnozować i usówać usterki a potem się zastanawiać jaki sorzęt będzie do tego potrzebny. Ciarki mi po plecach przechodza jak widze takie podejście bo co prawda przy swojej klimie robię sam ale jak bym nie miał o tym pojęcia to w takim serwisie bym zapłacił praktycznie za nie kompletnie wykonaną usługę.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2011-01-17, 07:35:00
Top użytkownik
byniom napisał(a):Wielu kolegów pytających i sprzęt mówi o nabijaniu bądź napełnianiu klimy a kompletnie zapomnieli lub nie wiedza że przed napełnieniem nalezy ją naprawić i usunąć nieszczelnośc . To takie mało fachowe podejście . Myślę że powinni najpierw nauczyć się diagnozować i usówać usterki a potem się zastanawiać jaki sorzęt będzie do tego potrzebny. Ciarki mi po plecach przechodza jak widze takie podejście bo co prawda przy swojej klimie robię sam ale jak bym nie miał o tym pojęcia to w takim serwisie bym zapłacił praktycznie za nie kompletnie wykonaną usługę.

Dokładnie tak,jedynie mogę dodać,że zgodnie z projektem Ustawy ,która ma obowiązywać od lipca tego roku nie tylko należy naprawić przed napełnieniem.Ustawa wprowadza bezwzględny
ZAKAZ napełniania układów ,w których stwierdzono ubytek czynnika powyżej 10% (tu jest jeszcze uzgadniane czy 10% czy około np.100 gram)Napełnianie będzie dopuszczalne dopiero po usunięciu nieszczelności.
Doprowadzi to do sytuacji gdy "nabicie"bądz "dobicie" nieszczelnej autoklimatyzacji będzie
równoznaczne z łamaniem prawa,a kary zaczynają się od 3000 zł.
Może lepiej "nabijać "z butli,a kasę na automat przeznaczyć na grzywnę??
  • Odpowiedz

MYSZA

2011-01-17, 13:21:27
Nowy użytkownik
awax napisał(a):
byniom napisał(a):Wielu kolegów pytających i sprzęt mówi o nabijaniu bądź napełnianiu klimy a kompletnie zapomnieli lub nie wiedza że przed napełnieniem nalezy ją naprawić i usunąć nieszczelnośc . To takie mało fachowe podejście . Myślę że powinni najpierw nauczyć się diagnozować i usówać usterki a potem się zastanawiać jaki sorzęt będzie do tego potrzebny. Ciarki mi po plecach przechodza jak widze takie podejście bo co prawda przy swojej klimie robię sam ale jak bym nie miał o tym pojęcia to w takim serwisie bym zapłacił praktycznie za nie kompletnie wykonaną usługę.

Dokładnie tak,jedynie mogę dodać,że zgodnie z projektem Ustawy ,która ma obowiązywać od lipca tego roku nie tylko należy naprawić przed napełnieniem.Ustawa wprowadza bezwzględny
ZAKAZ napełniania układów ,w których stwierdzono ubytek czynnika powyżej 10% (tu jest jeszcze uzgadniane czy 10% czy około np.100 gram)Napełnianie będzie dopuszczalne dopiero po usunięciu nieszczelności.
Doprowadzi to do sytuacji gdy "nabicie"bądz "dobicie" nieszczelnej autoklimatyzacji będzie
równoznaczne z łamaniem prawa,a kary zaczynają się od 3000 zł.
Może lepiej "nabijać "z butli,a kasę na automat przeznaczyć na grzywnę??
Byniom,przecież producent auta przewiduje ok 10 procent ubytku w stosunku rocznym.Nie wprowadzaj ludzi w błąd albo pisz bardziej dokładnie.Jeżeli auto nie miało serwisu przez 8 lat i na 800 g w układzie jest 300g to to uważasz że układ jest nieszczelny?
Nie myli się ten,który nic nie robi.
  • Odpowiedz

MYSZA

2011-01-17, 13:25:22
Nowy użytkownik
To samo pytanie do awax
Nie myli się ten,który nic nie robi.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-01-17, 13:52:45
Moderator
Te 10% to taka wymówka producentów, bo nie chcą dawać gwarancji na klimę (tzn nie chcą brac odpowiedzialności jak przestanie dobrze chłodzić po np 2-3 latach). A następnie wszyscy to powtarzają. Mi w zasadzie też to może być na rękę, bo jak >>"nabiję"<< Rolleyes klimę , to później nie muszę za to odpowiadać. No ale ja staram się tak nie robić.
  • Odpowiedz

awax

2011-01-17, 16:16:43
Top użytkownik
Co innego dane dopuszczalnych ubytków czynnika określone przez producenta,a co innego przepisy unijne (już niebawem krajowe).Te ostatnie określają ubytek bezwzględny .Nieważne w jakim czasie nastąpił.Wykażcie trochę inicjatywy i na stronie głównej można odszukać link.Tak samo na stronie Ministerstwa Środowiska.
Ja również niejednokrotnie "wklejałem"go na forum"
  • Odpowiedz

byniom

2011-01-17, 16:23:18
Moderator
Nie piszę tu o 10% bo to jest niewiele a wiemy dokładnie że chodzi o napełnianie klimy w której praktycznie nie ma już czynnika. Jeżeli brakuje 10% to klima raczej działa i jak twierdzisz klient 8 lat nie serwisował to i dalej nie bedzie serwisował dopuki ta klima działa. Przyjedzie jak przestanie działać. Mnie chodzi o to że klimę się napełnia a nie naprawia.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-17, 17:45:24
Zaawansowany użytkownik
Czyli kwintesencja = niech każdy robi to do czego ma uprawnienia i to co potrafi Wink Bóg kobiety stworzył do rodzenia :| I może niech tak zostanie?Niezmieniajmy tego Smile
  • Odpowiedz

ASFALT

2011-01-17, 18:09:39
Nowy użytkownik
Witam, Zainteresował mnie ten temat dlatego postanowiłem się zalogować.

Mam dwa pytania, pierwsze: kto będzie legalizował, sprawdzał legalizacje wag urządzeń do serwisowania klimatyzacji samochodowej?.
Drugie pytanie: Niema maszyny do obsługi klimatyzacji samochodowej która po procesie odzysku nie pozostawiłaby, a co za tym idzie nie odważyła średnio około 10% czynnika ziębniczego w układzie klimatyzacji samochodowej. Czy ustawodawca zapewni maszyny do odzysku czynnika które odsysają 100% czynnika?

Następne martwe przepisy?
niektórzy mówią: ,, w d... byłeś i g... widziałeś" odpowiadam: prawda jest po waszej stronie Smile
  • Odpowiedz

sparkson

2011-01-17, 21:08:06
Nowy użytkownik
Hmm Panowie.... zadałem konkretne pytanie, i konkretnej odpowiedzi oczekiwałem, a nie gderania o wszystkim na około.. Zaraz dojdziemy do wątpliwości czy aby napewno będe odprowadzał podatek VAT od wykonywanych usług (a odprowadzam i będe)... A tak szczerze- to nie wasza sprawa :|

BTW. Nie mam zamiaru wertowac książek, przeglądać zdjęć, wole wziąć własne auto i sprawdzić zgodnie z książką jak tak naprawdę obsługuje się klimę, ot co.

Temat do zamknięcia.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa