Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

KLIMA DO OGRZEWANIA pokoju

19 Odpowiedzi, 23418 Wyświetleń

Guest

2005-08-25, 13:30:28
Gość
Zastanawiam się nad zakupem klimatyzacji do pokoju z funkcją pompy ciepła - coby tanim kosztem ogrzać pokój. Zastanawiam się czy taka klima jest w stanie ogrzać pomieszczenie także w duże mrozy? Wiem, że na wiosnę i jesienią pewnie da się tym ogrzewać ale zimą?

Przy jakiej najniższej temperaturze zewnętrznej mogę ogrzać pokój do rozsądnej temperatury 19-20 stopni?

Jakiej mocy i jakie urządzenie wybrać (pokój 25 m.kw. wysoki na 3,3 metra, stara kamienican plastikowe okna, niedocieplana)

Proszę o info doświadczonych posiadaczy klimy/monterów.

andrzej6a@poczta.fm
  • Odpowiedz

Guest

2005-08-25, 21:26:50
Gość
Do ogrzania pomieszczenia przy duzych mrozach najrozsadniej bedzie grzejniczek zamontowac Smile

Pamietaj ze wiekszosc klimatyzatorow "konczy" wydajna prace juz przy - 10 na zewnatrz (a niektore juz przy - 5) -> a ostry mroz kiedy przysoli -15 -20 co wtedy Confusedhock:
  • Odpowiedz

Guest

2005-09-05, 12:08:16
Gość
DAIKIN z agregatem RZQ71 - grzanie do -20st. zapewnione - rodzaj jednostki wewnętrznej do wyboru wg mozliwości aranżacyjnych
  • Odpowiedz

Guest

2006-03-09, 13:08:52
Gość
Nie no jasne, możesz ogrzewac pompa ciepła typu powietrze-powietrze, tylko, że to jest zupelnie niopłacalne. Pamietaj że w pompie ciepła zamieniasz energie elektryczna na ciepło. A prąd jest 3-4 razy droży od gazu. jest to zupełnie nieekonomicznie, że już nie wspomne o cenie samej pompy. Olaca sie grzac tylko przy temperaturze zewnetrznej +5 st, czyli zakres stosowania niski.
  • Odpowiedz

Guest

2006-03-15, 19:13:38
Gość
zamontowałem klimatyzator Fujits arctic który ogrzewa pomieszczenie biurowe przy temperaturze zew. -30 stopni i klient jest zadowolony.polecam
  • Odpowiedz

Guest

2006-03-15, 20:32:16
Gość
Cytat:zamontowałem klimatyzator Fujits arctic który ogrzewa pomieszczenie biurowe przy temperaturze zew. -30 stopni i klient jest zadowolony.polecam

Czym Ty się chwalisz,że zrobiłeś klienta "w trąbę"
  • Odpowiedz

Guest

2006-03-15, 21:03:12
Gość
Czym Ty się chwalisz,że zrobiłeś klienta "w trąbę"
a w czym masz problem? klient jest też zadowolony
  • Odpowiedz

Guest

2006-03-16, 09:03:12
Gość
Po prostu uważam ,że to niuczciwe iż zapomniałeś powiedzieć klientowi że do minus 30 może pracować w trybie chłodzenia.
W trybie grzania zużycie energii elektrycznej przy tej temp znacznie przewyższy ilość dostarczonego ciepła.
Z pewnością jest to małym druczkiem.
Proponuję ogrzewanie w ten sposób własnego mieszkania.
Nie bierz tego do siebie ale sądzę,że jesteś jednym z wielu handlowców,którzy nie mają zielonego pojęcia o tym co sprzedają..
Pozdrawiam i życzę dobrego samopoczucia,a po godzinach pracy możesz np.grać w" trzy karty".
  • Odpowiedz

mik82

2007-06-29, 09:37:11
Nowy użytkownik
Witam
Nie jestem jeszcze w tej dziedzinie ekspertem ale z tego co się orientowałem to faktycznie takie urządzenia pracują wydajnie do temperatury około +5 st. C potem wydajność spada i takie grzanie może być nieopłacalne. Co do cen prądu i gazu - racja gaz jest tańszy ale za to kotły kondensacyjne gazowe mają sprawność max 100% natomiast pompa ciepła ma sprawności około 400% wiec z kilowata prądu dają 4 KW ciepła tak że tutaj nadrabia sporo. Co do tych klimatyzatorów to podobno są takie z grzałkami montowanymi w jednostce zewnętrznej które umożliwiają pracę w zimie przy niskich temperaturach ale czy to jest opłacalne to nie wiem. Trzeba by sie dowiedzieć jaki to ma wtedy pobór prądu i ile to kosztuje. Ale da sie Smile

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

gadget

2007-08-08, 12:50:02
Zaawansowany użytkownik
Moj przemowca dobrze Ci radzi do 10 stopni sie oplaca pozniej juz wiecej pradu wezmie sprezarka niz da ciepla ,wtedy nalezy udac sie niezwlocznie do najblizszego sklepu agd celem nabycia farelki bedzie taniej ...
  • Odpowiedz

jarek83

2007-09-04, 10:09:58
Nowy użytkownik
PANOWIE JAKIE GRZANIE CHYBA DOGRZANIE NO NIE??
  • Odpowiedz

Tollo

2007-09-04, 15:42:27
Nowy użytkownik
Tak zupełnie na marginesie wątku: symptomatyczne, że pytający oczekuje porady co do systemu do monterow (albo sprzedawców) tych zabawek. Oni są profi-w tym co robią, wszystko jest o.k. Dzięki temu ludzie mają pracę a fabryki zbyt. A ponad 100 lat doświadczeń "ludzkości" w systemach grzewczych czy chłodniczych leży obok i się śmieje.
  • Odpowiedz

gadget

2007-09-04, 18:40:19
Zaawansowany użytkownik
Przeciez odpowiedzielismy zadna klimatyzacja nie dogrzeje przy minus 30 . To wynika z praw fizyki wiecej pompa pobierze pradu niz da ciepla . Oczywiscie klimatyzacja grzeje ale taniej wyszlo by wlaczyc farelke ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-09-05, 18:13:25 przez gadget.)
  • Odpowiedz

sputnik

2007-09-04, 23:34:11
Użytkownik
a jeśli jednostka zewnątrzna jest w pomieszczeniu gdzie temp nie spada poniżej 5 oC to dałoby się grzać w zimie czymś takim ??
  • Odpowiedz

bodzio

2007-09-08, 09:48:31
Zaawansowany użytkownik
Jeżeji ta jednostka zewnętrzna swoją pracą nie wychłodzi tego pomieszczenia do dużo niższej temperatury to jak najbardziej tak.

Przy czym im bardziej mrożna zima to i nasze pomieszczenie grzane będzie potrzebowało więcej ciepła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-09-08, 09:52:52 przez bodzio.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-09-08, 15:46:53
Moderator
jest sposob zeby grzanie bylo efektowne nawet przy -20 bo nizej, to sie u nas zadko zdaza ostatnio, moga byc wieksze pobory pradu w stosunku do mocy chłodniczej oddanej ale jest to troche kosztowne i ja robilem to tylko raz a system ten wykorzystuja agregaty Carrier i Thermo King do grzania towaru nawet gdy na dworze jest -20 i oczywiscie z powodzeniem

radekklimat@wp.pl
500 236 866
  • Odpowiedz

bodzio

2007-09-09, 13:22:29
Zaawansowany użytkownik
czyli???

Chodzi o dogrzewanie parownika innym źródłem ciepła?
  • Odpowiedz

j_a_c

2007-09-10, 17:59:39
Użytkownik
u mnie klient wymyślił coś innego ,jednostka nawietrzna na strychu domku jednorodzinnego strych jest nie zamieszkały(graciarnia) wiec w lecie okna pootwierane i daje to rade nic sie nie dzieje(bałem sie ze temp wrośnie zbyt wysoko) ,ciekaw jestem co będzie w zimie bo przy zamkniętych oknach tam temp nigdy nie spadała poniżej +5 (bo izolacji idealnej nie ma) wiec grzanie powinno być całkiem efektywne. Ale ty niestety będę mógł powiedzieć po najbliższych mrozach ,ciekawy pomysł ,i bardzo upraszcza montaż.
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

gadget

2007-09-10, 20:00:29
Zaawansowany użytkownik
Ja mam zamontowany w nieogrzewanej piwnicy . Montaz tam zrobilem tylko i wylacznie z powodu braku zgody lokatorow na montaz na zewnatrz. W zimie nigdy tam temperatura nie spadla ponizej 10 stopni przy wlaczeniu klimy w trybie pompa ciepla jest dobrze jakas godzinke ... pozniej zimniej jak na dworze !
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa