Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

vivax

34 Odpowiedzi, 55739 Wyświetleń
1 2 Dalej

kumiel

2011-02-02, 17:05:06
Nowy użytkownik
Witam,
ostatnio pojawiły się na rynku klimatyzatory Vivax. Przeszukałem cały internet ale nie znalazłem żadnych opinii. Może ktoś z Was ma w domu coś takiego i może mi poradzić czy warto kupić?
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-02, 17:16:02
Moderator
Poszukaj dobrzeSmile ja znalazłem ale w ogóle tej firmy nie znam nie widziałem.... Pzdr
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-02-03, 11:48:09
Zaawansowany użytkownik
z tego co znalazłem to firma robi wszystko od tv, dvd, mikrofalówki i całą masę innego szajsu. przypuszczam że to będzie półka galanz, chigo itd albo nawet niżej (może być niżej Smile ?)
  • Odpowiedz

johar

2011-02-10, 07:49:20
Nowy użytkownik
Ja mam od połowy grudnia zestaw Vivax multi tj. 4 wewnętrzne jednostki 1 zewnętrzną. Muszę wam powiedzieć że jeżeli chodzi o grzanie sprzęt sprawuje się rewelacyjnie - jest też przy tym bardzo cichy jak tryb automat zejdzie z obrotami wentylatora klimy wogóle nie słychać. W firmie mamy Galanza i LG i to zdecydowanie nie jest półka Galanz. Po jakości wykonania obudowy i komfortu pracy bliżej mu do LG a cena sporo niższa. Firma sprzedaje urządzenia w całej Europie i tam podobno jest bardzo znana głównie z jakości.

Dużym problemem dla mnie był montaż - firma instalująca sporo kuła wierciła bo instalacja była długa na początku planowałem pojedyncze jednostki ale teraz jak już wszystko jest po gipsowane i posprzątane to jestem zadowolony.
  • Odpowiedz

Sebar

2011-02-19, 08:26:37
Nowy użytkownik
Kumiel -> jeżeli myślisz o zakupie Vivax a to polecam. Od kilku miesięcy dwa klimatyzatory Vivax typu inverter chłodzą serwerownię firmy w której pracuje. Wcześniej inna firma zamontowała nam Fuji ale przez dwa lata były z nim problemy - przy niskich temperaturach zamarzał co chwilę, a jak nie zamarzał to się zawieszała elektronika, a Vivax działa bez problemu. Ponadto wcześniej w zimie chodziły oba Fuji a teraz wystarcza jeden Vivax a sprzętu który grzeje nam przybyło, handlowiec mówił że te same modele są szykowane na rynki skandynawskie, stąd chyba duża wydajność.
Od czwartku mam również Vivax 'a w domu tylko dużo mniejszej mocy gdyby nie to że jest cały czarny i nie wygląda jak standardowa klima to niestety żona była elementem zaporowym w decyzji a ten wygląda dizajnersko Tongue. W zimie może się nie przyda ale przyda się wiosną lub jesienią jak PEC nie działa a latem oczywiście do chłodzenia.
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-19, 09:06:24
Moderator
To fuji może działało źle bo do serwerowni nie wskazane są invertery. Elektornika w nich mogła nie pozwalać na taką prace w czasie dośc niskich temperatur. W vivax moż ebyć ograniczona elektronika i dlatego diziałają nie zwracając aż takiej uwagi na warunki środowiskowe. Co do tego że wczesniej były dwa fuji a teraz jeden vivax działa to kwestia doboru że może być większej mocy lub fuji było całkowicie sknocene z montażem bo to tez zalezy od serwisu który montuje. Napisałeś że vivax pracuje od kilku miesiecy , myśle że to samo było powiedziane kidy zostało zamontowane fuji . Trzeba więcej czasu żeby określić czy ten sprzet jest dobry . Ja nie twierdzę ze jest zły tylko ni można na podstawie kilku mieisecy pracy oszacowac jak marka sie sprawdza . O jakości marki decydują też takie czynniki jak zabezpieczenie dystrybutorów w części i czas realizacji wymiany części na gwarancji.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

irroda

2011-02-19, 09:55:13
Zaawansowany użytkownik
tak, tak vivax napewno jest super, to, że jest lepszy od fuji wie każdy,
ja nawet powiedział bym, że jest na półce sanyo czy daikina.
Gratuluje zakupu tak świetnych urządzeń i poproszę o zdjęcie tych klimatyzatorów w waszych domach Smile
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-02-19, 10:46:08
Zaawansowany użytkownik
irroda napisał(a):tak, tak vivax napewno jest super, to, że jest lepszy od fuji wie każdy,
ja nawet powiedział bym, że jest na półce sanyo czy daikina.

ty tak na poważnie???
  • Odpowiedz

irroda

2011-02-19, 12:35:50
Zaawansowany użytkownik
kubabaku, a kupiłeś kiedyś coś za 1/3 czy 1/4 ceny czegoś innego, i to były produkty o takich samych cechach i jakości, bo ja nie, a super zadowoleni użytkownicy - szczególnie ten co to sobie multi na 3 założył, niech doda zdjęcia swojego super vivaxa,
nie lubię po prostu prostackich reklam robionych w prostacki sposób, kierowanych do użytkowników tego forum - czyli również do mnie.
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-02-19, 15:34:36
Zaawansowany użytkownik
irroda napisał(a):kubabaku, a kupiłeś kiedyś coś za 1/3 czy 1/4 ceny czegoś innego, i to były produkty o takich samych cechach i jakości, bo ja nie, a super zadowoleni użytkownicy - szczególnie ten co to sobie multi na 3 założył, niech doda zdjęcia swojego super vivaxa,
nie lubię po prostu prostackich reklam robionych w prostacki sposób, kierowanych do użytkowników tego forum - czyli również do mnie.

sorry ale w takie rzeczy nie wierze...z tą półką Daikina :lol: ...nie wierzyłem co czytam
trochę się przez moje ręce przewinęło różnego rodzaju "wynalazków" i wiem co piszę
jak przypuszczam jesteś dystrybutorem to może puścisz kilka sztuk po kosztach to potestuję Smile

odnośnie reklamy o której piszesz to tak jakbym pisał że bmw to super samochody a np ty mi na to że kia wypusciła podobny samochod za 1/2ceny.
  • Odpowiedz

irroda

2011-02-19, 15:47:14
Zaawansowany użytkownik
problem nie tkwi w kraju produkcji, tylko w dziale kontroli jakości, których niektóre firmy chińskie po prostu niemają, ja nie jestem dystrybutorem super vivaxów jakości daikina o cenie elty, ale widze, że już jest taki sprzęt więc w przyszłym roku szykuje się rewolucja na rynku, tylko vivaxa będę montował. A szczęśliwcy którzy je mają niech się pochwalą zdjęciami, szczególnie ten z 3 multi, chyba, że obudowy się stopiły przy grzaniu to wtedy z zdjęć zrezygnują.
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-02-19, 17:05:36
Zaawansowany użytkownik
www.kcichik.pl napisał(a):Jednak Chińskie Volvo nadal jest OK Big Grin
małe żółte rączki wszystko potrafiąSmile
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-02-19, 17:14:33
Zaawansowany użytkownik
irroda napisał(a):problem nie tkwi w kraju produkcji, tylko w dziale kontroli jakości, których niektóre firmy chińskie po prostu niemają, ja nie jestem dystrybutorem super vivaxów jakości daikina o cenie elty, ale widze, że już jest taki sprzęt więc w przyszłym roku szykuje się rewolucja na rynku, tylko vivaxa będę montował. A szczęśliwcy którzy je mają niech się pochwalą zdjęciami, szczególnie ten z 3 multi, chyba, że obudowy się stopiły przy grzaniu to wtedy z zdjęć zrezygnują.

ok...tylko nie rozumiem dlaczego tak się ekscytujesz (chyba tak się nazywa ten stan Smile )...nie uważasz że trochę za wcześnie na ocenianie firmy z którą tak naprawdę nikt nie miał doczynienia?...3 miesiące to trochę mało. To że dobrze wygląda nie znaczy że to "klimatyzacyjny hi-end" (tak wywnioskowałem z twoich postów).
a tak na marginesie... to ty może montowałeś ten multi?
  • Odpowiedz

irroda

2011-02-19, 18:03:31
Zaawansowany użytkownik
w podekscytowanym momencie trafiłem na ten post i podekscytowanie do tego podszedłem, pije do trzech pierwszych postów, nie czepiam się wogóle, ja ich nie oceniam po 3 miesiącach, zrobiła to osoba w 3 pierwszych postach. Czekamy na kolejnych zadowolonych :lol: , jakoś dużo ich w tym poście :lol:
  • Odpowiedz

TOJA

2011-02-19, 18:43:37
Nowy użytkownik
Jak zły i niedoświadczony kierowca to i Mercedes okaże się złą marką.
  • Odpowiedz

TOJA

2011-02-19, 18:54:20
Nowy użytkownik
Wszystko zależy od poszczególnych umów pomiędzy dystrybutorem a Chinczykami. Oraz naklejoną naklejką.Czasami obudowy się zmieniają
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-19, 18:57:31 przez TOJA.)
  • Odpowiedz

tomek 73

2013-02-14, 09:35:44
Nowy użytkownik
Hej, przyznaję, że produkty Vivax są interesujące i dobrej jakości, jednak DYSTRYBUTOR na Polskę ma ciekawe pomysł na biznes, jak najwięcej sprzedać i zrobić wszystko aby nie dokonywać napraw GWARANCYJNYCH.
Moje urządzenie jest od ponad roku, uszkodzone. Wielokrotnie kontaktowałem się z dystrybutorem, który odsyła mnie do firmy montującej urządzenie, która już nie istnieje. Podważył poprawność wypełnienia karty gwarancyjnej mimo, że nie uczy swoich sprzedawców jej wypełniania. Historia jest długa i oburzająca, kompletny bak szacunku do klienta. Wszystko jest OK jeśli urządzenie działa, jeśli się zepsuje, zaczną się duże kłopoty ( oczywiście dotyczy to napraw gwarancyjnych ) Wszystkich, którzy chcą wiedzieć jak wielka jest skal tych kłopotów, zachęcam do kontaktu .........
  • Odpowiedz

mroqa

2013-02-14, 15:36:28
Nowy użytkownik
ale to normalne..., naprawy gwarancyjne bierze na siebie firma instalatorska
  • Odpowiedz

dabrodan

2013-02-14, 17:51:07
Nowy użytkownik
To nie Vivax jest kiepski to ty dokonałeś kiepskiego wyboru firmy instalacyjnej. Prawdopodobnie za nim stała cena montażu więc jak przysknerzyłeś na instalację to trafiłeś na firmę krzak co to zniknęła. Jak kupuje się tanie mięso to trzeba liczyć się że trafi się na zepsute święte słowa mojego dziadka. U nas w firmie klient nie ma kontaktu z producentem jeżeli dokonuje serwisów okresowych wymaganych przez producenta (co 6 miesięcy my przypominamy) gwarancję ma 100% bez względu na pomysł biznesowy dystrybutora. To my pokrywamy koszty naprawy i jednocześnie występujemy do dystrybutora o zwrot części itp. nie angażując klienta. Jednak jak się wybiera najtańszy montaż to trzeba liczyć się że ten hydraulik, tynkarz pojedzie do Anglii i szukaj wiatru w polu.
Rada - kupować usługi w renomowanych firmach niestety nie są one najtańsze na rynku!!!!!!!

tomek 73 napisał(a):Hej, przyznaję, że produkty Vivax są interesujące i dobrej jakości, jednak DYSTRYBUTOR na Polskę ma ciekawe pomysł na biznes, jak najwięcej sprzedać i zrobić wszystko aby nie dokonywać napraw GWARANCYJNYCH.
Moje urządzenie jest od ponad roku, uszkodzone. Wielokrotnie kontaktowałem się z dystrybutorem, który odsyła mnie do firmy montującej urządzenie, która już nie istnieje. Podważył poprawność wypełnienia karty gwarancyjnej mimo, że nie uczy swoich sprzedawców jej wypełniania. Historia jest długa i oburzająca, kompletny bak szacunku do klienta. Wszystko jest OK jeśli urządzenie działa, jeśli się zepsuje, zaczną się duże kłopoty ( oczywiście dotyczy to napraw gwarancyjnych ) Wszystkich, którzy chcą wiedzieć jak wielka jest skal tych kłopotów, zachęcam do kontaktu .........
  • Odpowiedz

awax

2013-02-14, 18:23:46
Top użytkownik
Mam nadzieję,że takich przypadków będzie coraz więcej.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-14, 19:05:42
Top użytkownik
TOJA napisałem=Jak zły i niedoświadczony kierowca to i Mercedes okaże się złą marką.Kierowca = się firma krzak.Zapewne oferta montażu była ciekawa.tomek 73 Twoja firma scedowała na siebie obowiązki gwarancji na piśmie od dystrybutora urządzenia.Dlatego oni mają Ciebie gdzieś i bardzo dobrze.Gdybyś pomyślał to nie sugerował byś się tanim montażem.a dzisiaj nie miał byś kłopotów.Tania tona węgla kamiennego nie kalorycznego?Przy naprawie kieruj się kategorią ile firma istnieje na rynku lokalnym.Mnie krzaki jeszcze nie wydymały. -------------------
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2013-02-14, 19:33:00
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):TOJA napisałem=Jak zły i niedoświadczony kierowca to i Mercedes okaże się złą marką.Kierowca = się firma krzak.Zapewne oferta montażu była ciekawa.tomek 73 Twoja firma scedowała na siebie obowiązki gwarancji na piśmie od dystrybutora urządzenia.Dlatego oni mają Ciebie gdzieś i bardzo dobrze.Gdybyś pomyślał to nie sugerował byś się tanim montażem.a dzisiaj nie miał byś kłopotów.Tania tona węgla kamiennego nie kalorycznego?Przy naprawie kieruj się kategorią ile firma istnieje na rynku lokalnym.Mnie krzaki jeszcze nie wydymały.-------------------
Dobrze prawisz, ------------------- to nie to, brrr
Co do krzaków... gdzie tak się bawią?
Vivax montowałem i nic złego nie powiem, linia midea? dbają o estetykę, ekstra piloty. Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-14, 19:39:05 przez mg.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-14, 19:56:51
Top użytkownik
Ja zawsze chowam te na ścianę aby mniej było pracy.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2013-02-14, 20:04:58
Top użytkownik
Krzaki?
  • Odpowiedz

irroda

2013-02-15, 09:01:15
Zaawansowany użytkownik
Jaka klima - taki dystrybutor,
jeżeli założył byś klimę markową, nie mówię tutaj o daikinie za niemałe pieniądze, ale np: samsung, miał byś problem z głowy, jeżeli firma krzak-monter-hydraulik upada, to dzwonisz do samsunga i przysyłają najbliższy autoryzowany serwis, za dojazd, naprawę, części do naprawy płaci Samsung Polska, Ty jako klient nie ponosisz kosztów naprawy urządzenia.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa