Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawór rozprężny-jak sprawdzić?

5 Odpowiedzi, 17926 Wyświetleń

pawelek

2007-06-23, 18:40:40
Użytkownik
witam
i prosze o podpowiedż szanownych fachowców
jak sprawdzić poprawność działania zaworu rozprężnego który jak mi się wydaje coś zabardzo dławi
Jest on zamontowany w chłodni która nagle przestała chłodzić i nie chce zejść poniżęj 12 st. Dodawanie gazu nic nie pomaga choć już dociąga mi do spreżarki. Cisnienie po stronie ssącej utrzymuje sie na około 3 atm. i nie chce spadywać niżej. Parownik przeciąga tylko w 1/4 a wczesniej grubo poza połowe.
Wydaje mi sie że przyczyną może być zawór rozpreżny(był on wymieniany 2 lata temu i do tej pory chodził ( filterek w zaworze był czysty)
Być może jest tu inna przeczyna którą nie zlokalizowałem, jeżeli tak to bardzo prosze o podpowiedż i rade co mam jeszcze sprawdzić(jestem początkującym i nie wszystko wiem, dlatego zwracam sie o podpowiedż do Szanownych Fachowców.
Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-15, 08:20:42
Nowy użytkownik
witam
pawełek zacznij od sprawdzenia filtra potem zobacz czy zawór elektromagnetyczny otwiera się do końca
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-15, 08:46:20
Nowy użytkownik
jeszcze jedno sprawdż czujke zaworu czy jest dobrze umocowana [czyli w odpowiednim miejscu i czy dobrze przylega do rury]
ps pamiętaj że umiejscowienie zależy od średnicy ssania.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-09-15, 18:09:33
Moderator
elektrozawor albo sie otwiera albo nie to po pierwsze a zawor najlepiej obejzec czy kapilara do bulby nie jest gdzies przetarta
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-16, 08:52:23
Nowy użytkownik
radek spotkałem się z zaworami w połowie otwartymi lub minimalnie działa wtedy jak zawór dławiący
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa