Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zakup Klimatyzatora typu INVENTER

21 Odpowiedzi, 18046 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

jgamrot

2011-02-13, 14:01:43
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.

Cieszę się, że wkońcu trafiłem na forum o klimatyzacjach.
Rozważam zakup i montaż urządzenia chłodząco/grzejącego. Ma być ono zamontowane na poddaszu w mieszkaniu o powierzchni 55m2. Napewno musi to być urządzenie multi, ze względu na rozprowadzenie w dwóch pomieszczeniach. Jedno to pomieszczenie około 20m2 o wysokości 2,5m (południowy zachód), drugie to pomieszczenie około 27m2 (aneks kuchenny) o wysokości 2,5m (północny wschód).
Jest to poddasze, gdzie: dach wykonany jest z blachodachówki, folia, 15cm waty mineralnej, folia, poduszka powietrzna, folia, wata mineralna 10cm, folia, 2x płyta karton gips 12mm.
Latem gorąco do 34*C, zimą zimno nawet 18,6*C (oczywiście c.o. jest ale mało wydajne), dlatego rozważam zakup inventera. Zastanawiam się nad marką FUJITSU, ze względu na to iż mam kilku znajomych, którzy korzystają z urządzeń tejże marki i są zadowoleni.

Czytając różne artykuły doszedłem do wniosku, iż j.z. powinna być z mocą chłodniczą około 5,5KW, do pomieszczenia 20m2 około 2KW i tego większego jako, że jest z kuchnią powinno wystarzczyć około 3,5KW.
Wybrałem:
j.z. FUJITSU AOY24MAM2 lub AOYA18LAT3
j.w. ASYA07LA do pomieszczenia mniejszego
j.w. ASYA12LA do pomieszczenia większego.
Nadmienie, że moje dzieciaki to alergicy i pod tym względem również dobierałem j.w., które wg. opisów są wyposażone w filtry dla alergików.
Pytanie brzmi, czy powinienem coś zmienić w moim wyborze, czy są to dobre urządzenia, a może powineinem zmienić na inne produkty.
Chciałbym wydać około 12tys. PLN czy mi to wystarczy?
Dziękuję. Smile

tommatiz

2011-02-13, 14:19:30
Moderator
Wybór mocy jest OK. Pomyśl jeszcze nad innymi markowymi urządzeniami Typu Toshiba. W cenie się zmieścisz. Sprawdź mail coś wysłałem. Pzdr

byniom

2011-02-13, 14:32:59
Moderator
W tym pomieszczeniu połódniowo zachodnim raczej bym dał jednostkę ASYA09LA bo to pomieszczenie będzie najbardziej nagrzewane latem.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

awax

2011-02-13, 14:37:38
Top użytkownik
Po co przepłacać?te wszystkie "markowe"klimatyzatorki są produkowane na tych samych podzespołach co średnia półka.Najważniejsza jest jakość montażu.
Klimatyzatory takich firm jak samsung,LG,Hajer,Haisens,AUX,Midea i wiele wiele innych NICZYM !!!!nie odbiegają od tamtych a cena zdecydowanie inna.

tommatiz

2011-02-13, 14:42:28
Moderator
Kolego nie czytaj bzdur. Podjąłeś dobrą decyzję co do Marki FUJITSU a te marki które sa powyżej to nawet nie dorastają do pięt. Bądźmy szczerzy czy Lexus to to samo co KIA?? Więc nie patrz na tamte marki z postu nr.4. Szczerze wygląda to np. tak: Toshiba, DAIKIN, Mitsubishi, FUJITSU, FUJI, SANYO i długo długo nic Smile Pzdr

awax

2011-02-13, 14:50:34
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Kolego nie czytaj bzdur. Podjąłeś dobrą decyzję co do Marki FUJITSU a te marki które sa powyżej to nawet nie dorastają do pięt. Bądźmy szczerzy czy Lexus to to samo co KIA?? Więc nie patrz na tamte marki z postu nr.4. Szczerze wygląda to np. tak: Toshiba, DAIKIN, Mitsubishi, FUJITSU, FUJI, SANYO i długo długo nic Smile Pzdr

Kompletne bzdury,podstawowe podzespoły są te same co w pozostałych urządzeniach.
Przepłacamy jedynie za etykietkę.

tommatiz

2011-02-13, 14:53:29
Moderator
Aby tak pisać trzeba mieć pojęcie o danej marce. Ale Ty nie możesz tego wiedzieć bo nie masz nic markowego z wyższej półki więc jak nie wiesz to nie pisz bzdur!!!!!!!!! Kolego trafny wybór z Fujitsu Smile Pzdr

KlimTech

2011-02-13, 14:58:16
Użytkownik
W Szczecinku być może cuda się dzieją Smile popieram tommatiza. Masz ustaloną kwotę do wykorzystania, oczekujesz jakości więc wybierał bym z marek, które wymienił kolega tommatiz.

Pozdrawiam.
gadu-gadu: 3236154

awax

2011-02-13, 14:58:27
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Wybór mocy jest OK. Pomyśl jeszcze nad innymi markowymi urządzeniami Typu Toshiba. W cenie się zmieścisz. Sprawdź mail coś wysłałem. Pzdr

Post powinien zostać usunięty "za reklamę" to żenujace ,że uprawia ją moderator.

awax

2011-02-13, 14:59:47
Top użytkownik
KlimTech napisał(a):W Szczecinku być może cuda się dzieją Smile popieram tommatiza. Masz ustaloną kwotę do wykorzystania, oczekujesz jakości więc wybierał bym z marek, które wymienił kolega tommatiz.

Pozdrawiam.

Ja wybierałbym z marek montowanych przez fachowców.

awax

2011-02-13, 15:01:56
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Aby tak pisać trzeba mieć pojęcie o danej marce. Ale Ty nie możesz tego wiedzieć bo nie masz nic markowego z wyższej półki więc jak nie wiesz to nie pisz bzdur!!!!!!!!! Kolego trafny wybór z Fujitsu Smile Pzdr

To co napisałeś jest oszczerstwem.
Czekam 15 minut na przeprosiny inaczej zmuszony będę wyegzekwować je zgodnie z prawem.

tommatiz

2011-02-13, 15:06:43
Moderator
Awax punkt 11 regulaminu forum.... Nie otwiera się drugiego konta i nie robi się reklamy...Ale to już Administracja wyjaśni.

jgamrot

2011-02-13, 15:06:45
Nowy użytkownik
Do Tommatiz:
Dziękuję za odpowiedź. Wybierałem między Mitsubihi i Fujitsu, nie brałem pod uwagę Toshiby. Mitsubihi jest droższym rozwiązaniem od Fujitsu, Toshiba widzę, że jest porównywalna pod względem finansowym więc muszę poczytać.

Do Awax:
Dziękuję za radę, ale uważam, że założenie klimatyzacji to inwestycja na dłuższą chwilę, a nie mam dobrych doświadczeń z półproduktami, więc zdecydowałem, że dołożę powiedzmy 2 czy 3 tysiące, ale przynajmniej psychicznie będę spokojny.

Do Byniom:
Rzeczywiście możesz mieć rację, w wakacje w tym pomieszczeniu było okropnie, nawet po wstawieniu tam klimatyzatora przenośnego ciężko było zbić temperaturę nawet o 1*C, tylko osuszała powietrzem w tym drugim natomiast przynajmniej te 3*C po 5 godzinach pracy zbijała. Więc trzeba będzie zwiększyć moc, a w gruncie rzeczy żadna różnica cenowa między ASYA07 a 09.

awax

2011-02-13, 15:14:09
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Awax punkt 11 regulaminu forum.... Nie otwiera się drugiego konta i nie robi się reklamy...Ale to już Administracja wyjaśni.

No cóż jeżeli pełnię funkcję w kilku organizacjach i firmach to chyba mam prawo otworzyć konto dla każdej z nich?Na Wydziale Prawa,Administracji I Dyplomacji na pewno tego także uczą poza chłodnictwem oczywiście.

tommatiz

2011-02-13, 15:20:04
Moderator
Awax - napiszę Tobie tak prywatnie. Jesteś już swojej daty i swoje przeszedłeś i szanuję to ale to co zrobiłeś z drugim kontem to troszkę nie ładnie. Nie mam najmniejszej ochoty toczyć z Tobą walki bo z racji mojego wieku to nie wypada i dlatego odpuszczam. Zrozum jedno, że forum jest obserwowane nie tylko przez Moderatorów ale i Administrację i to ona wyciąga wnioski. Więc czy możesz mieć te drugie konto czy nie to nie o de mnie zależne jest... A czego mnie nauczył ten wydział to niech zostanie moją słodką tajemnicą. Awax jak będziesz w Warszawie to zapraszam Cię do mojej firmy na kawę herbatę i porozmawiamy sobie na spokojnie o urządzeniach np marki Toshiba. Poznaj moje dobre strony Smile. Pozdrawiam

awax

2011-02-13, 15:37:02
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Awax - napiszę Tobie tak prywatnie. Jesteś już swojej daty i swoje przeszedłeś i szanuję to ale to co zrobiłeś z drugim kontem to troszkę nie ładnie. Nie mam najmniejszej ochoty toczyć z Tobą walki bo z racji mojego wieku to nie wypada i dlatego odpuszczam. Zrozum jedno, że forum jest obserwowane nie tylko przez Moderatorów ale i Administrację i to ona wyciąga wnioski. Więc czy możesz mieć te drugie konto czy nie to nie o de mnie zależne jest... A czego mnie nauczył ten wydział to niech zostanie moją słodką tajemnicą. Awax jak będziesz w Warszawie to zapraszam Cię do mojej firmy na kawę herbatę i porozmawiamy sobie na spokojnie o urządzeniach np marki Toshiba. Poznaj moje dobre strony Smile. Pozdrawiam

Myślę,że znam i doceniam te dobre strony,ale jako moderator to właśnie Ty najbardziej powinieneś powstrzymać się od reklamy,a niestety chyba zbyt często ją stosujesz.
Co do urządzeń m.in. Toshiba to zapewniam Ciebie wiem o nich sporo.
Uważam,że urządzenia powinno się dobierać optymalnie i poza Twoimi jest wiele równie dobrych urządzeń i nie trzeba wówczas płacić za nazwę.
Czy Twoim zdaniem np.Hajer.Sharp,Panasonic,Lg,carrier są złe??????
Moja ocena tych wszystkich urządzeń poparta jest wieloletnim doświadczeniem praktycznym i kwalifikacjami w branży.Zawsze jestem gotów do polemiki przy użyciu merytorycznych argumentów.Zapraszam
Tak przy okaZJI ZAPROSZENIE JEST DO tWOJEJ FIRMY CZY DO FIRMY ,W KTÓREJ PRACUJESZ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-13, 15:38:59 przez awax.)

tommatiz

2011-02-13, 15:44:02
Moderator
Taj się składa że HAIER wiemy od kogo miałeś i ja te urządzenia miałem z pierwszej ręki z Warszawy. Sharp panasonic jest optymalny. Carrier miał swoje błędy i dlatego koncern wycofał się z małych urządzeń. LG było dobre w 1999 roku. Obecne Tureckie modele są nie najlepszej jakości. Ja się na Toshibach wychowałem i do tego dołączyłem inne Japońskie. Skoro jesteś gotów to chętnie pogadamy. Moje zaproszenie jest jak najbardziej aktualne. Pozdrawiam P.S. Nie działam na dwa fronty jak ktoś kiedyś napisał i zaproszenie jest do firmy w której pracuje. Resztę rzeczy proponuję na priv.

awax

2011-02-13, 15:46:04
Top użytkownik
zaproszenie do Twojej firmy ?
chętnie skorzystam.
TaK PRZY OKAZJI GDZIE MONTOWANY JEST DAIKIN?

Małe sprostowanie ja wskazałem producentów urządzeń klimatyzacyjnych nie jedynie splitków.
W splicie niezależnie od marki są te same proste części
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-13, 15:48:20 przez awax.)

tommatiz

2011-02-13, 15:50:02
Moderator
Przypatrz się że nie wszystkie katalogowe modele są produkcji np. made in taiwan bo jak chcesz to prześlę Tobie Oryginalne zdjęcia innej marki z etykietą Made In Japan i to się czuje w ręku. Nie zabagniajmy tematu kolegi jgamrot i proponuje prywatne maile. POZDRAWIAM

awax

2011-02-13, 16:01:26
Top użytkownik
Na koniec wyjaśnię,że chyba nie do końca mnie zrozumiałeś dobrze.
Volvo to obecnie chińskie autko ,a uważam że jest najwyższej klasy.Nie wszystko co chińskie musi być złe.

tommatiz

2011-02-13, 16:04:42
Moderator
Nie wszystko chińskie jest złe. Pzdr

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa