Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy podłączyć na jednym agregacie komore , lade i regał???

10 Odpowiedzi, 9573 Wyświetleń

cizik

2011-02-28, 20:31:59
Nowy użytkownik
Witam
Przeczytałem całe forum ale takiego pytania jeszcze nie było.

Mam klienta co kupił agregat półchermetyk i chce go podłączyć z komorą chłodniczą ( 3m x 6m),z regałem chłodniczym 3.75 m i ladą chłodniczą 5 metrów (WSZYSTKIE URZĄDZENIA UŻYWANE).
Czy ktoś montował już taką magie?(jeśli tak jak to ugryść)
Czy warto wogóle pakować się na taką mine , by nie wracac jak bumernag wiecznie do tego sklepu?
  • Odpowiedz

crocens

2011-02-28, 20:44:57
Top użytkownik
to nie magia, ale bez żadnych danych to będzie wróżenie z fusów Smile

Ale tak na marginesie, z Twojego pytania wynika, że wiedza Twoja marna, więc tak czy siak ryzykujesz, że coś się spiepszy Smile
No ale dla odważnych świat należy... może tylko warto coś poczytać na temat chłodnictwa? Smile
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-28, 20:54:12 przez crocens.)
  • Odpowiedz

wit

2011-02-28, 21:00:31
Top użytkownik
a jakie temperatury, jaki towar w poszczególnych meblach /komorze?
mebelki z wentylatorami -czy parowniki grawitacyjne? -jakie przewidywane potrzebne odparowania dla poszczególnych elementów ? wydajności tego agregatu to w ogóle starczy?

i weź pod uwagę... nawet jeśli uda się wszystko super zgrać (co dość wątpliwe, za mało danych Kolego podałeś) to masz jeden jedyny agregat... coś ci siądzie i stoi wszystko....

W normalnym układzie mogę powiedzieć "przeżuć pan towar z regału do lady lub komory a ja jutro podjadę zrobić regał... "
Ty usłyszysz ma Pan być na wczoraj bo wszystko szlag trafia... jak stanie to wszystko jednocześnie -upał ze 30 stopni towar fart fortunę i każda godzina postoju to tragedia ... nie ma gdzie przerzucić. słowem rozwiązanie bardzo upierdliwe dla serwisu... zero elastyczności konieczny bardzo krótki czas reakcji..
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-28, 21:04:55
Top użytkownik
czy agregat jest plusowy ? .jesłi tak to można go odpalić z regulatorem ssania lecz rozwiązanie to nie będzie ekonomiczne .
  • Odpowiedz

crocens

2011-02-28, 21:08:04
Top użytkownik
Wszystko można, pytanie czy trzeba i czy jest się gotowym budować takie układy, poza tym czuję, że agregat będzie za słaby...
.
  • Odpowiedz

cizik

2011-02-28, 21:11:00
Nowy użytkownik
Nie podałem danych gdyż czekam tylko na info o mocy agragatu bo na zapewnieniach klienta ze jest super wydajny to nie dla mnie .
Z wiadomości to
-lada chłodnicza jest bez wentylatortów czyli grawitacyje ,temperatura 2 do 5 stopni ,towar to mieso wedliny pakowane ,sery ,ryby wedzone pakowane.
- komora chłodnicza zakres temeperatur 2 do 4 stopni ,warzywa ,wedliny
-regal chłodniczy od 4 do 6 stopni przewznie napoje.(wentylatory)

Wszystko pracuje na gaz R-404
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-28, 21:15:30
Top użytkownik
w ladzie muszą być zainstalowane wentylatory -przy odparowaniu -10 stopni nie będzie chłodzenia .
  • Odpowiedz

crocens

2011-02-28, 21:18:22
Top użytkownik
no to sprawa wygląda tak:
1) stare urządzenia - możliwość awarii, tak jak pisał wit, siada wszystko
2) urządzenia są "każde z innej bajki", konieczny będzie zakup regulatora ssania, np KVP i paru innych pierdółek
3) Moim zdaniem lepiej jest to zrobić na osobnych agregatach, przynajmniej tą lade opadową
.
  • Odpowiedz

barbie

2011-02-28, 21:26:58
Top użytkownik
inwestor tanio kupił,za robotę zapłaci niewiele .
  • Odpowiedz

wit

2011-02-28, 21:32:52
Top użytkownik
lada wymaga sporo niżej ssania niż reszta...
dusić ssanie dla jednej lady to spora strata wydajności i kiepska efektywność (znaczy się prądu żre za dużo). regulator ssania dla kilku oddzielnych urządzeń to nie najlepszy pomysł... to bardziej jeśli w obrębie jednego urządzenia mamy różne temperatury -i raczej w układzie gdzie główne zapotrzebowanie wydajności jest przy niskim adparowaniuado tego dorzucamy jakieś małe urządzonko preferujące wyższą temp... wtedy sztucznie dusimy mały fragment układu - mając duży fragment dopasowany do optymalnych warunków.
Tu byłoby odwrotnie... trzeba by dusić cały duży układ aby dopasować się do pojedynczej lady...
No i kwestia ewentualnych awarii całości... brrrr.... ja bym się w to nie pakował/
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa