Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór urzadzen dla sali weselnej

49 Odpowiedzi, 49437 Wyświetleń
Wstecz 1 2

crocens

2011-04-10, 12:16:44
Top użytkownik
wiesz... nikt nie liczy do klimy domowej tych wszystkich rzeczy, bo żarówek w pokoju masz 1, obiad za dużo ciepła nie odda, ludzi tez nie za dużo... ale na sali weselnej na 180 osób 20W w prawo lub w lewo robi różnicę... tak samo oświetlenie, tam sa już dziesiątki/setki żarówek... dlatego z reguły wychodzi 25kW a powinno byc 40kW...

Mała rzecz nie robi różnicy, ale duzo małych rzeczy już tak Wink
.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-10, 12:19:50
Zaawansowany użytkownik
tu masz racje
ale czy wy nie macie jakis standartow
tu jest klotnia ile beda mieli goscie alkoholu we krwi
to moze od razu zapytac sie czy beda dzieci one przeciez nie pija
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-10, 12:22:00
Zaawansowany użytkownik
[h]tak to wyliczacie jak w tym dowcipie[/h]

Przyszedł facet do sklepu.
- Dzień dobry, w czym możemy panu pomóc, co chciałby pan kupić?
Facet się zastanowił i mówi:
- Rękawiczki.
- To proszę podejść do tamtego działu.
Facet idzie do wskazanego działu i mówi:
- Potrzebuję rękawiczki.
- Zimowe czy letnie?
- Zimowe.
- To proszę przejść do następnego działu.
Facet poszedł:
- Dzień dobry, potrzebuję zimowe rękawiczki.
- Skórzane czy nie?
- Skórzane.
- To proszę podejść do działu następnego.
Facet poddenerwowany podchodzi do wskazanego stoiska:
- Chcę kupić zimowe, skórzane rękawiczki.
- Z klamerką czy bez?
- Z klamerką.
- Proszę podejść do następnego stoiska.
Facet już wkurzony, ale idzie nic nie mówiąc:
- Potrzebuję rękawiczki, zimowe, skórzane, z klamerką.
- Klamerka na zatrzask czy na rzepy?
- Na rzepy.
- Zapraszam do działu naprzeciwko.
Facet nie wytrzymuje i wrzeszczy:
- Proszę przestać nade mną się znęcać, dajcie mi rękawiczki i pójdę sobie!
- Proszę pana, proszę nabrać cierpliwości, chcemy panu sprzedać dokładnie
takie, jakie pan potrzebuje.
Facet idzie dalej:
- Proszę o rękawiczki zimowe, skórzane, z klamerką na rzepy.
- A jaki kolor?
Aż tu nagle otwierają się drzwi do sklepu, wchodzi klient z sedesem świeżo
wyrwanym z podłogi, od którego odstają kawałki glazury, niesie go na
wyciągniętych rękach, podchodzi do lady i krzyczy:
- Taki mam sedes, taką glazurę, dupę wam wczoraj pokazałem, dajcie mi papier
toaletowy
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-10, 12:24:46
Zaawansowany użytkownik
bylo bardzo podobneSmile o emerytach siedzacych Big Grin prawda jest taka ze dobor urzadzen na tego typu sale to bardzo indywidualna i specyficzna sprawa. mozemy sie sprzeczac w nieskonczonosc ale i tak do niczego nie dojdziemy. ludzi i urzadzenia liczy sie tak jak zwykle a cala reszta to juz trzeba na miejsce sie wybracWink roznica jest tylko taka ze do ciepla z ludzi doliczamy wiecej niz zwykle. i po klopocie
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-10, 12:27:02
Top użytkownik
haha, kawał dobry, a co do standardów to oczywiście są, tylko nigdzie nie pisze dokładnie: "goście weselni". Stąd różne interpretacje. Bo pisze np Praca lekka, stojąca:...W, praca w fabryce, siedxąca: ...W.
I teraz każdy podpina pod co pasuje, stąd ta dyskusja Smile
.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-10, 12:32:43
Zaawansowany użytkownik
ha bo my Polacy jestesmy najlepsi w naciaganiu rzeczywistosci pod nasze wymagania/wyobrazenia Big Grin dlatego jest tak ciekawie Tongue
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-10, 12:36:27
Top użytkownik
nie jest prostą sprawą takie cos uzgodnić. Ja moge założyć np: średnio tańczy 40% osób bo: 10% osób to dzieci, 25% to ludzie starsi, 25% z nimi rozmawia więc nie tańczy... teraz jak przyjmniemy taniec? jako prace ciężką czy średnią? a może coś pomiędzy Smile trzeba mieć trochę nosa do tych spraw Smile
.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-10, 12:50:22
Zaawansowany użytkownik
ale jaka bedzi piosenka rock and roll czy moze maryla rodowicz?
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-10, 12:54:02
Top użytkownik
No własnie o tym piszę Wink każdy policzy po swojemu i nie ma sensu się przekomażać kto ma rację. Pozdrawiam
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-10, 13:37:47
Moderator
Często na salach weselnych jest problem z samym nawiewem, bo przeważnie z klimy dmucha na kogoś (jeszcze gorzej jak na kogoś spoconego). I w jednym miejscu jest wręcz zimno, a w innym duszno i gorąco. Jak jest 180 gości to i tak się wszystkim nie dogodzi.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2011-04-10, 14:42:44
Top użytkownik
crocens napisał(a):dlatego z reguły wychodzi 25kW a powinno byc 40kW...

Mała rzecz nie robi różnicy, ale duzo małych rzeczy już tak Wink
Święte słowa crocens...
pozdrawiam.

zazwyczaj rozsądny nadmiar tylko pomoże -jedynie koszty inwestycji rosną...
a brak -to robią się problemy...

rozsądne podejście -jak się wchodzi do obiektu i pierwsza myśl jest Q.... -ciężko będzie -to po obliczeniach i uwzględnieniu wszystkiego jeszcze +20%.

jak myśl jest dłuższa... Q... Q... o ja... to +50% Wink
  • Odpowiedz

zuku

2011-04-10, 19:18:34
Użytkownik
Robiłem jedną sale weselną. Miała jedną zaletę była wysoka miała ok 6 m wysokości w części siedzącej i jakieś 4,5 m w sali do tańczenia. Dodatkowo prosta wentylacja nawiewno wywiewna na wentylatorach kanałowych. Moc wszystkich urządzeń coś koło 60 kW. Maksymalna ilość gości to 300 osób. Klimy kasety 4 szt 12 kW i dwie chyba po 8 kW. Myślę że w niej jest komfortowo w upalne dni i z prawie pełnym stanem gości. Inwestor się nie skarżył że za gorąco czy komuś wieje po karku.
Widziałem w innych salach weselnych ścienne które były wyłączone bo ludziom po karku wiało lub wylewały się skropliny-nie dawały rady z odpływem kondensatu. Myślę że przy salach weselnych trzeba również wziąć pod uwagę dużą wilgotność. Małe ścienniaki nie poradzą sobie z dużą wilgotnością. Jak dobrze pamiętam to chyba STEFANBUD miał taki problem z LENOXEM w jakimś klubie.
  • Odpowiedz

skspert

2011-04-10, 19:35:29
Nowy użytkownik
Zuku,ciekawe jak pogodziłeś kasety z wentylacją kanałową??
Nie lepiej było podpiąć klimę do wentylacji???
Czy przypadkiem ta wentylacja nie była tylko do "odbioru" a w praktyce wyłączona?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-10, 19:36:57 przez skspert.)
  • Odpowiedz

zuku

2011-04-10, 19:42:01
Użytkownik
tak samo jak się godzi nawiew i wywiew na jednym suficie np. w kinach
  • Odpowiedz

skspert

2011-04-10, 19:46:49
Nowy użytkownik
zuku napisał(a):tak samo jak się godzi nawiew i wywiew na jednym suficie np. w kinach

A to ciekawe,nie znam takiego kina z nawiewem i wywiewem jedynie w suficie.Zimą i w lecie ??????
  • Odpowiedz

zuku

2011-04-10, 19:56:02
Użytkownik
To pewnie o nawiewnikach wirowych też nie słyszałeś, albo o nawiewnikach samoregulujących się. tzn kierują nawiew w zależności od temp. w kanałach albo na boki albo w dół
  • Odpowiedz

skspert

2011-04-10, 19:58:14
Nowy użytkownik
Trochę słyszałem,ale o ich współpracy z kasetami nigdy
Słyszałem też o klimatyzatorach kanałowych
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-10, 19:59:54 przez skspert.)
  • Odpowiedz

pawcio0094

2011-04-11, 16:51:32
Nowy użytkownik
Panowie widze ze sie rozpisaliscie... a co do wentylacji na tej sali to ma wydajnośc 600m3/h. Zaproponuje klientowi 38 kW A na jakiej wysokosci najlepiej zamontowac jednostki scienne skoro sala ma 6 m wysokosci?
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-11, 17:03:08
Moderator
Wysoko.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-11, 17:16:13
Zaawansowany użytkownik
jak chlodzic to wysoko. zimne powietrze jest ciezsze od cieplego wiec ladnie sie rozprowadzi ale tez nie mozesz przesadzic. mysle ze jakies 3-4 metry bedzie ok, ale moge sie mylic Smile
  • Odpowiedz

wit

2011-04-11, 17:21:24
Top użytkownik
pawcio0094 napisał(a):Zaproponuje klientowi 38 kW A na jakiej wysokosci najlepiej zamontowac jednostki scienne skoro sala ma 6 m wysokosci?

wysoko -żeby nie dmuchało prosto w czubek głowy gościom siedzącym bezpośrednio pod nią. ja bym dał z pół metra od sufitu. coby nie dmuchało bezpośrednio w sufit .. i żeby był wygodny dostęp do serwisu...
a zależnie od pomieszczenia -im wyżej tym lepiej... zanim doleci do ludzi - to się zamiesza i rozprowadzi...
  • Odpowiedz

awax

2011-04-11, 18:19:53
Top użytkownik
pawcio0094 napisał(a):Panowie widze ze sie rozpisaliscie... a co do wentylacji na tej sali to ma wydajnośc 600m3/h. Zaproponuje klientowi 38 kW A na jakiej wysokosci najlepiej zamontowac jednostki scienne skoro sala ma 6 m wysokosci?

Zdecyduj się,6 czy 7 m wysokości?różnica 300 m3.
"Sala 2:
300 m2 - wysokość 7 m
180 gości"

Zacząłbym od tego,że 600m3/h to dobre ale dla roślinek.

Nie jestem złośliwy,ale coś mi tu nie pasuje,przy takiej wentylacxji trzeba będzie pootwierać wszystkie okna i wtedy żadna klimatyzacja się nie sprawdzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-11, 18:20:46 przez awax.)
  • Odpowiedz

llort

2011-04-12, 18:47:48
Zaawansowany użytkownik
Ja wolałbym Bogdan_New_Jersey przyjąć 30 KW i niech klient za to zapłaci a ja mam spokojną głowę.Resztą zajmuje się elektronika.Najlepszym doradcą jest doświadczenie a nie sugestia klienta aby było najtaniej.Klient zawsze będzie sugerował aby było najtaniej.Ja zawsze sugeruję co będzie skuteczne.Chyba że klient jest mądrzejszy to dobór urządzenia przez klienta na papierze.Pozdrawiam Smile 30 procent firm w Polsce ponosi straty związane z serwisem z powodu błędnego doboru urządzeń i nie wyszkolonej kadry serwisowej.
Pozdrawiam.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-13, 01:58:36
Zaawansowany użytkownik
Czy poważnie chcesz to zrobić na minisplitach, szczerze powiem ze ja sie nie spotkałem żeby całą sale weselna w ten sposób schładzać.
Czy nie taniej jest postawić jeden lub dwa rooftop np twostage (dwu biegowy chyba tak po polsku sie mówi) z economizer (chyba po polsku to wymiennik powietrza)
Rozprowadzisz to kanałami nad sufitem i przynajmniej po nikim to nie będzie wiało.
Jeżeli niema możliwości zamontować rooftop można zamontować centralki klimatyzacyjne (chyba tak sie to mówi)

Ja jak wyliczam powierzchnie na takie sale to robię w ten sposób
metraż = x btu
100 osob = y * 2 btu
oswietlenie = n btu
kuchnia = z btu
inne= g btu

(x+(y*2)+n+z+g)*25%=X ton

a wy debatujecie jak w polskim sejmie Smile

Koledzy niech każdy napisze taki przykład i niech pawcio0094 sobie wyliczy
ja nie potrafię mu pomóc bo nie znam polskich KW i norm.

----------My mamy pomagać a nie robić zadania za kogoś!--------------
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-13, 02:30:45 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa