Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

serwis chłodnictwo, jak zacząć, jaki sprzęt, czy to mi wystarczy?

7 Odpowiedzi, 8653 Wyświetleń

hubertc

2011-03-13, 21:28:25
Nowy użytkownik
Witam
Chciałbym zająć się serwisem urządzeń chłodniczych dla gastronomii. Mam dostęp do kompletnego sprzętu do serwisu klimatyzacji samochodowych, butli z czynnikiem, butli do spawania acetylenowego.
Czy ten sprzęt nadaje się również do serwisowania chłodni i lodówek ?
Jeżeli trzeba coś dokupić, to z jakimi kosztami muszę się liczyć?
Gdzie się dokształcić, czy szkolenie na temat klim samochodowych mi coś pomoże?
  • Odpowiedz

wit

2011-03-13, 22:09:48
Top użytkownik
hubertc napisał(a):Witam
Chciałbym zająć się serwisem urządzeń chłodniczych dla gastronomii. Mam dostęp do kompletnego sprzętu do serwisu klimatyzacji samochodowych, butli z czynnikiem, butli do spawania acetylenowego.

troszkę inny sprzęt... i zależy co masz na myśli pisząc "kompletny" kompletny do napełniania -serwisu samochodówki -czy kompletny do napraw?
i np. czynniki -czasem spotkasz w gastronomi r134 jak w samochodówce -ale częściej będą inne czynniki .
butle tlen acetylen -fajne... tylko łatwo się to nosi? to te duże ? bo samochód do serwisu klimy przyjeżdża do Ciebie... a do byle lodówki to sam musisz jechać i sprzęt targać na któreś tam piętro.... butle spawalnicze tlen acetylen zazwyczaj przyjemnie się nosi -zwłaszcza po drabinie.

hubertc napisał(a):Czy ten sprzęt nadaje się również do serwisowania chłodni i lodówek ?

w jakimś zakresie pewnie tak... zależy co masz.

hubertc napisał(a):Jeżeli trzeba coś dokupić, to z jakimi kosztami muszę się liczyć?

znowu -zależy co naprawdę masz i co będziesz serwisował... czy serwisowanie to tylko czyszczenie skraplaczy -czy i naprawy...

powiedzmy 20-30 tysi na początek... przynajmniej jeśli chcesz pracować profesjonalnie... no i plus pakowny samochód.

hubertc napisał(a):Gdzie się dokształcić,

dokształcić - z 5 lat praktyki w jakiejś firmie zajmującej się serwisem i ktoś kto jest fachowcem i zechce się dzielić wiedza. Zazwyczaj możesz 10 lat młotki nosić...

chłodniczak w trójmieście -technikum

politechniki -zazwyczaj wydz mechaniczny lub energetyczny mają i specjalizacje chłodnicze.

hubertc napisał(a):czy szkolenie na temat klim samochodowych mi coś pomoże?
odpowiem analogią... czy umiejętność jazdy na rowerze pomorze mi bezpiecznie jeździć samochodem? a czy można jeździć bez kursu i prawka -kolega mi pokaże? ponadto mam klucze do roweru i pompkę -czy to mi się przyda w eksploatacji samochodu?
  • Odpowiedz

hubertc

2011-03-13, 22:19:52
Nowy użytkownik
Dziękuje za odpowiedzi.
Chodzi mi głównie o serwisy przy awariach - chłodnie, lady, lodówki przemysłowe. Pakowne auto mam, a jeżeli chodzi o acetylen to z noszeniem tez raczej nie będzie problemu, bo generalnie wszystkich potencjalnych klientów mam z łatwym dostępem. Do serwisu aut posiadam stację Castello 5314 firmy i.s.c. Czy koszty 20-30 tys to sprzęt który jeszcze mi jest potrzebny oprócz tego co mam? Chciałbym się tym zająć dla tego pytam - kalkuluje opłacalność całej inwestycji.
  • Odpowiedz

wit

2011-03-13, 22:30:53
Top użytkownik
hubertc napisał(a):serwisy przy awariach - chłodnie, lady, lodówki przemysłowe. Do serwisu aut posiadam stację Costello 5314 firmy i.s.c. Czy koszty 20-30 tys to sprzęt który jeszcze mi jest potrzebny oprócz tego co mam? .
praktycznie nic nie masz. przede wszystkim wiedzy. samochody sa podobne.... chłodnictwo gastronomiczne i przemysłowe jest bardziej różnorodne i inne problemy. stacja Costello do niczego Ci się nie przyda.... jedyne co masz -to gazy spawalnicze... a lepiej -wygodniej operować propan tlen.
zacznij od zdobycia wiedzy. jeśli zadajesz takie pytania -to znaczy, że musisz się douczyć -bo serwis to wyższa szkoła jazdy -zdecydowanie więcej wiedzy wymaga niż montaże...
zacznij od kilkuletniej praktyki u kogoś...

w samochodówce "podpinasz stację castello i leci ci z automatu..... w chłodnictwie nic nie idzie z automatu....
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-15, 03:25:18
Top użytkownik
zobacz na youtube----drzarkloff---wyposarzenie samochodu serwisowego,narzędzia .
  • Odpowiedz

kendzior

2011-04-06, 21:04:22
Nowy użytkownik
Życzę powodzienia, narazie musisz sie sporo nauczyć "dostać w dupę"
Licz się zkosztami reklamacji i to poważnymi. Nie licz na to,że ktoś ci popuści Smile))
  • Odpowiedz

jack

2011-04-07, 22:04:34
Nowy użytkownik
hubertc jeśli masz trochę pojęcia o chłodnictwie to spróbuj samochód to nie lodówka ale zasada chłodzenia to ta sama - sprężarka skraplacz zawór parownik , termostat i chłodzi .
Nic skomplikowanego , narzędzia dostaniesz w każdym sklepie chłodniczym spróbuj powodzenia
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa