Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przemyślenia odnośnie forum i stanu rzeczy

43 Odpowiedzi, 38801 Wyświetleń
Wstecz 1 2

llort

2011-03-19, 21:59:39
Zaawansowany użytkownik
Ja mam tylko tytuł czeladnika w zawodzie elektromechanika chłodnicza zdobywając go przed państwową komisją egzaminacyjną.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-19, 22:36:47
Top użytkownik
temat pracy dyplomowej--skrobanie panewek w SAFIE .
  • Odpowiedz

bxz

2011-03-19, 22:50:29
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Ja mam tylko tytuł czeladnika w zawodzie elektromechanika chłodnicza zdobywając go przed państwową komisją egzaminacyjną.

też mogę zrobić, tylko nie bardzo wiem po co?
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-19, 22:52:19 przez bxz.)
  • Odpowiedz

llort

2011-03-19, 23:10:52
Zaawansowany użytkownik
Jak możesz to zrób a nie chwal się że możesz
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

bxz

2011-03-20, 00:20:58
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Jak możesz to zrób a nie chwal się że możesz

tylko co z tym papierkiem moge zrobic?
bo to już nie ta epoka...
NO
  • Odpowiedz

wenon

2011-03-20, 08:44:54
Moderator
prawda jest taka że 90% osób na forum nie ma wykształcenia związanego z chłodnictwem ale to nie oznacza, że nie wiedzą co robią.
prawdą jest że w tej chwili mało jest kierunków zwiazanych z chłodnictwem czy klimatyzacją a ile było ich powiedzmy 10lat temu, ja gdy po podstawówce szukałem jakiegoś kierunku nawet nie słyszałem by jakieś technikum coś takiego miało, nawet gdy skończyłem technikum i składałem papiery na studia na Politechnice Lubelskiej nie było odpowiedniego kierunku związanego z chłodnictwem czy z klimatyzacją.
Prawda jest taka, że nawet w tej chwili nie ma wielu kierunków typowo chłodniczych na uczelniach w naszym kraju, jest dużo pośrednich, ale typowych tylko kilka np. Politechnika Poznańska na której jest kierunek chłodnictwo ale dostać sie tam nie jest łatwo.

bxz przyznaj sie jakie masz tak naprawdę doświadczenie, a nie wypowiadaj innym żę nie mają. może faktycznie masz wykształcenie w tym kierunku ale to nie oznacza, że musisz obrażać innych i wypowiadać im niewiedzę, bo nie raz jest tak żę nawet zwykły samouk bedzie wiedział wiecej od ciebie.

Sama teoria to nie wszystko, trzeba jeszcze mieć praktykę bardzo dużą praktykę aby można nazywać sie expertem w danej dziedzinie.
"I DON'T MIND IF I DON'T HAVE A MIND." (Kurt Cobain)
  • Odpowiedz

skspert

2011-03-20, 09:13:09
Nowy użytkownik
Post Wenona jest od dłuższego czasu pierwszym logicznym i konkretnym na tym forum.
Nikt chyba nie wypomina nikomu braku wykształcenia kierunkowego.Głupotą jest natomiast brak chęci jego zdobywania.
Największą natomiast głupotą i nieodpowiedzialnością jest udzielanie porad na podstawie jedynie własnych doświadczeń z praktyki.Ten sam objaw często spowodowany jest innymi przyczynami.To że komuś się zdarzyło np.dwa razy ,że brak czynnika był spowodowany nieszczelnością zaworu elektromagnetycznego nie oznacza,że zawsze musi tak być.

Myślę,że uczciwość wymaga,żeby jakiś amator zadający pytanie wiedział co naprawdę prezentuje ktoś kto mu odpowiada.
Każdy kto ma jakąkolwiek wiedzę w branży zauważy,że 90% porad udzielają "blondynki",przepraszam blondynki jeżeli je uraziłem.

Zanim odpowiecie na pytania przeczytajcie chociaż PODSTAWOWE PODRĘCZNIKI bo robicie z siebie DURNÓW BLOND..Można policzyć na palcach rąk użytkowników ,którzy naprawdę coś wiedzą i dziwię się ,że nie wstydzą się przebywać w tym towarzystwie.Całe to forum w obecnej postaci jest SZKODLIWE dla środowiska chłodników i jest to świadome działanie tych,którym zależy na braku solidarności zawodowej .Wy się kłócicie,a interes robi waszymi rękoma 'niejeden "Dyzma" Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-20, 09:14:19 przez skspert.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-03-20, 09:26:00
Zaawansowany użytkownik
wenon napisał(a):...
bxz przyznaj sie jakie masz tak naprawdę doświadczenie, a nie wypowiadaj innym żę nie mają. może faktycznie masz wykształcenie w tym kierunku ale to nie oznacza, że musisz obrażać innych i wypowiadać im niewiedzę, bo nie raz jest tak żę nawet zwykły samouk bedzie wiedział wiecej od ciebie.

Sama teoria to nie wszystko, trzeba jeszcze mieć praktykę bardzo dużą praktykę aby można nazywać sie expertem w danej dziedzinie.

Chyba nie zrozumiałeś mnie... gdzie zarzucam brak wiedzy, wykształcenia komukolwiek? Gdzie pisze że mam super doświadczenie? Pisze tylko że nie wiem co daje tytuł czeladnika, otrzymywany od komunistycznej instytucji, która nic nie robi, poza wydawaniem tego typu tytułów, pracują tam ludzie nie z tej epoki i jak to dawniej było, wszystko po układzie można załatwić (ja mogę ;p). Nigdzie nie widziałem takiego wymogu w ogłoszeniu o pracę itp. Dlatego dziwi mnie chwalenie się takimi "tytułami". Znam fachowca z zawodówką "obróbka skrawaniem", ale 20 letnim doświadczeniem w serwisie i od niego się uczę praktyki. Jego wiedza i "wyczucie" jest godne podziwu i bez jego pomocy nie podjąłbym się wielu robót. Ale nie jestem pasożytem, w zamian pomagam w tym na czym się znam xD

Zarwałem studia na Polibudzie IS z braku czasu i chęci, więc wykształcenia nie mam, ale nie mówię że jestem specjalistą elektrykiem, bo mam sep 1kV na nadzór i wykonawstwo.
NO
  • Odpowiedz

skspert

2011-03-20, 09:37:45
Nowy użytkownik
Tytuł "czeladnika"nadawany za komuny był naprawdę prawdziwym potwierdzeniem wiedzy na określonym poziomie.90% osób posiadających obecnie świadectwo kwalifikacji nie miałaby szans zdobycia tego tytułu.
Od fachowca z 20 letnim doświadczeniem mozesz się wiele nauczyć,ale jeszcze więcej możesz nabrać złych nawyków.Poza doświadczeniem trzeba trochę rozumieć co się robi
  • Odpowiedz

bxz

2011-03-20, 09:39:03
Zaawansowany użytkownik
skspert napisał(a):...
Można policzyć na palcach rąk użytkowników ,którzy naprawdę coś wiedzą i dziwię się ,że nie wstydzą się przebywać w tym towarzystwie.Całe to forum w obecnej postaci jest SZKODLIWE dla środowiska chłodników i jest to świadome działanie tych,którym zależy na braku solidarności zawodowej .Wy się kłócicie,a interes robi waszymi rękoma 'niejeden "Dyzma" Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin

Skoro masz takie zdanie: to co tu robisz? pisałeś że się bawisz.... chyba bawi Cie bezzasadne obrażanie innych. Mnie jest wstyd, że w branży są tacy aroganci i nie ma tu do rzeczy wiedza, a kultura wypowiedzi.
Komu zależy na braku solidarności i szkodzeniu? konkrety.
NO
  • Odpowiedz

skspert

2011-03-20, 10:04:55
Nowy użytkownik
bxz ,chyba troszkę przesadzasz ,jak ktoś zamontował kilka splitów to daleko mu do "bycia w branży" chyba,że branży dobijaczy freonu.
Co do kultury to udzielanie idiotycznych rad niedouczonych ekspertów nie ma nic wspólnego z kulturą.
  • Odpowiedz

bxz

2011-03-20, 10:26:53
Zaawansowany użytkownik
skspert napisał(a):bxz ,chyba troszkę przesadzasz ,jak ktoś zamontował kilka splitów to daleko mu do "bycia w branży" chyba,że branży dobijaczy freonu.
Co do kultury to udzielanie idiotycznych rad niedouczonych ekspertów nie ma nic wspólnego z kulturą.

Pisząc branży pisałem o Tobie, w końcu jesteś ekspert... a nawet się z tym sks zgodzę. I znowu obrażasz... tylko teraz sam SB ;p
NO
  • Odpowiedz

skspert

2011-03-20, 11:09:08
Nowy użytkownik
Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
Bawcie się dalej superfachowcy w udawanie ,ze cokolwiek potraficie.Zawsze możecie poszukać innej pracy,grzyby ,jagody???pod warunkiem,że do konsumpcji własnej bo tam też trzeba się uczyć. Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

skspert

2011-03-20, 12:59:21
Nowy użytkownik
To forum jest SUPER,to forum jest SUPER,to forum jest SUPER ...................................................................................................................................................................................................................................................................................,to forum jest SUPER Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

skspert

2011-03-20, 15:44:09
Nowy użytkownik
patusX napisał(a):
mag napisał(a):Każdy ma prawo do przemyśleń i wydania opinii.Taki był temat o ile pamiętam :/
ja rezygnuje z forum badz tez facet a nie baba i zrezygnuj bo juz miales tyle banów ze i tak dalej bedziesz banowany trzymaj sie

Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

llort

2011-03-21, 22:05:33
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):temat pracy dyplomowej--skrobanie panewek w SAFIE .

Kiedyś barbie napisałeś proponuje przyznawac tytuł eksperta ludziom po szkole chlodniczej i 30 letniej praktyce.
Jaki ty masz dzisiaj tytuł i wykształcenie a także praktykę abyś się tytuował.Sporo czasu mineło od tej wypowiedzi.Coś się zmieniło?
  • Odpowiedz

llort

2011-03-21, 22:35:20
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):
barbie napisał(a):temat pracy dyplomowej--skrobanie panewek w SAFIE .

Kiedyś barbie napisałeś proponuje przyznawac tytuł eksperta ludziom po szkole chlodniczej i 30 letniej praktyce.
Jaki ty masz dzisiaj tytuł i wykształcenie a także praktykę abyś się tytuował.Sporo czasu mineło od tej wypowiedzi.Coś się zmieniło?
Ja tylko jestem początkującym pomimo kierunkowego wykształcenia.A ty gość wypowiadający się na temat zbiorników cieczy w układach chłodniczych.Chyba jednak masz małe doświadczenie wypisując bzdury gdzie ludzie (nie fachowcy) tracili życie lub części ciała z powodu nieprofesjonalnych porad.Sapera i ciśnienie łączy zależność.A ty czasami tworzysz minę kumulacyjną z opóżnionym zapłonem.A ty jesteś środkiem inicjującym wybuch.Trójnitrorezorcynianołowiu jest pestką co potrafisz w spłonce.
  • Odpowiedz

llort

2011-03-22, 00:03:50
Zaawansowany użytkownik
Barbie Pomz 2m także nie jest dla mnie tajemnicą.Tak samo jak piórniki przeciwpiechotne Big Grin
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa