Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

prawidłowe zrobienie próżni ???????????

36 Odpowiedzi, 48513 Wyświetleń
1 2 Dalej

civic45

2011-03-31, 18:06:14
Nowy użytkownik
witam wszystkich
mam pytanie techniczne co do samego tworzenia próżni w układzie splita
zakładając że węże gazowe mam już podłączone(oba zawory zakręcone)
Czy po podłączeniu pompy do zaworka odsysam powietrze od razu czy muszę jeszcze odkręcić zawór na grubej rurce?????????
Z góry dziekuje za odpowiedz
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-31, 18:13:25
Użytkownik
Smile <--- moja odpowiedz. Tak na serio na chłopski rozum, jak byś to zrobił? logicznie czysto teoretycznie?
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

llort

2011-03-31, 18:20:31
Zaawansowany użytkownik
To zależy od sytuacji :/
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

crocens

2011-03-31, 18:28:21
Top użytkownik
no ja zawsze niebieski wąż łączę do czerwonego zaworku, włączam pompę próżniową po uprzednim odpaleniu auta. Następnie otwieram żółty zaworek wcześniej podłączony do dętki w rowerze czarnym "przewodem gazowym"... Wink Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać Wink

Jeżeli masz kolego własną firmę to czym prędzej ją zamknij. Jeżeli pracujesz u kogoś to może nich on Cię nauczy podstaw. Ja ci porady nie udzielę, bo zrobisz sobie krzywdę...
.
  • Odpowiedz

llort

2011-03-31, 18:32:01
Zaawansowany użytkownik
patusX napisał(a):jestes jak natretna baba masz swoje forum mentor to zjezdzaj
Tak po pierwsze patusX .Moderatorowi nie przystoi takie robienie błędów ortograficznych i merytorycznych.Po 2-gie to naprawdę zależy.Czy to jest układ nowo montowany czy np. układ po naprawie wycieku.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-31, 18:32:02
Użytkownik
To może być jeden z samodzielnych montażystów. Kupił z instrukcją montażu i sam to zrobi Smile kolego to tak jak byś chciał haczyk wypiąć rybie, która jeszcze jest w wodzie Wink
  • Odpowiedz

civic45

2011-03-31, 18:40:34
Nowy użytkownik
Zestaw jest nowiutki
Ja bym odkręcił zawór i dopiero bym robił próżnie(ale ja sie nie znam)
a pytam dlatego ze widziałem jak jeden z takich mądrali jak wy powyżej montował mi klimę i robił próżnie bez odkręcania tego zaworu szkoda ze nie ma tu takiego który zna na to proste pytanie odpowiedz
Sami jajcarze, niemal jak te pajace na czatach przy każdym możliwym temacie ,po prostu ręce opadają jak się słucha takich "fachofców"
Zastanawia mnie czy to nie jeden z was właśnie mi montował ta klimę :mad:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-31, 18:41:41 przez civic45.)
  • Odpowiedz

llort

2011-03-31, 18:44:21
Zaawansowany użytkownik
Czy to był układ nowy?Czyli dobrze robili.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-31, 18:46:32 przez llort.)
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-03-31, 18:51:45
Zaawansowany użytkownik
W rurach w trakcie montażu masz powietrze, je wyciągasz pompą. Zawory tu nic nie mają wspólnego, i lepiej przy nich nie manipuluj, bo widzę że masz negatywne podejście do montującej firmy i zaraz będziesz wszystko sprawdzał, a jak się rozpędzisz to możesz sobie łapy gazem poparzyć.
  • Odpowiedz

mg

2011-03-31, 18:51:56
Top użytkownik
[Obrazek: 23_129_8.gif]
  • Odpowiedz

civic45

2011-03-31, 18:59:40
Nowy użytkownik
Ponawiam pytanie czy powinien odkręcać zawor czy nie ??????????
Acha i nie mam zamiaru nic kręcić chce wiedzieć czy jak sie zepsuje ta klima to dla tego że to fajans czy dla tego ze źle zrobiono próżnię
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-31, 19:01:29 przez civic45.)
  • Odpowiedz

mg

2011-03-31, 19:01:40
Top użytkownik
[Obrazek: zygi.gif]
  • Odpowiedz

mg

2011-03-31, 19:02:52
Top użytkownik
ćwik może odrobinę grzeczniej?
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-31, 19:05:12
Użytkownik
Raczej że to fajans
  • Odpowiedz

wit

2011-03-31, 19:08:11
Top użytkownik
civic45 napisał(a):Zestaw jest nowiutki
a pytam dlatego ze widziałem jak jeden z takich mądrali jak wy powyżej montował mi klimę i robił próżnie bez odkręcania tego zaworu szkoda ze nie ma tu takiego który zna na to proste pytanie odpowiedz
Sami jajcarze, niemal jak te pajace na czatach przy każdym możliwym temacie ,po prostu ręce opadają jak się słucha takich "fachofców"

a gdzie niby jest napisane, ze na fachowym forum mamy udzielać odpowiedzi każdemu kompletnemu laikowi i to odpowiedzi na pytanie typu ile to jest 2 razy 2 ?

po to, żeby założył sobie sam kosztem chleba dla naszych dzieci? i żebyśmy mieli poczucie winy jeśli laik zrobi sobie krzywdę bo nie zrozumie naszych rad?
źle rozumujesz... my naprawdę nie mamy obowiązku Ci poradzić tylko z takiego powody, że Ty masz roszczeniową postawę... możemy to zrobić, ale obowiązku nie mamy -jeśli byś ładnie poprosił -to kto wie... ale zaczynając od obrażania ?

ja też zadam pytanie -chciałbym kupić sobie nowego mercedesa -dasz mi na niego kasę bo ja tak bym chciał no dawaj -co jesteś tak chytry, ze przypadkowemu biednemu człowiekowi mesia nie zafundujesz? a fe nieładnie -nie fachowiec i nie człowiek... może taki mądrala był u mnie.... podwórko zamiatać i nie wiedział którym końcem miotłę się trzyma....

A teraz zawstydzony moja wypowiedzią powinieneś w te pędy kupić mi mesia albo i dwa... bo ja chce to Ty musisz.... --- ROZUMIESZ ANALOGIĘ ???
  • Odpowiedz

llort

2011-03-31, 19:24:00
Zaawansowany użytkownik
Normalny i odpowiedzialny moderator nigdy by takiego czegoś nie napisał.Ty masz pomagać a nie szkodzić zdrowiu.Zapytałeś się na jaki czynnik?Posiadasz dzieci i przeszkolenie odnośnie warstwy ozonowej.
  • Odpowiedz

mg

2011-03-31, 19:25:26
Top użytkownik
wit napisał(a):chciałbym kupić sobie nowego mercedesa -dasz mi na niego kasę bo ja tak bym chciał no dawaj -co jesteś tak chytry, ze biednemu człowiekowi mesia nie zafundujesz?

Wzorcowa prośba o podwyżkę :lol: :lol: :lol:
  • Odpowiedz

byniom

2011-03-31, 19:37:47
Moderator
Kolego civic45 jeżeli montowała tobie to firma to masz na to zapewne gwarancje więc nie wnikaj czy odkręcili w odpowiednim momencie zawór czy nie. Tobie mają zostawić sprzet sprawny a jak nie działa to go reklamuj a ich psim obowiązkiem jest naprawić. Ja nie pytam piekarza ile daje moki i w którym momencie bo co mnie to interesuje skoro i tak tego chleba nie będę piekł. Chciałem ci jeszcze kolego powiedziec to że nie mamy obowiązku nikomu podpowiadać tym bardziej że jak już widać jesteś w tym temacie bardzo zielony a niejako wydajesz osąd na ludziach którzy ci zamontowali sprzęt . Skoro twierdzisz że źle to zrobili to po co nas się pytasz ? .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

civic45

2011-03-31, 19:38:26
Nowy użytkownik
wit napisał(a):
civic45 napisał(a):Zestaw jest nowiutki

a gdzie niby jest napisane, ze na fachowym forum mamy udzielać odpowiedzi każdemu kompletnemu laikowi i to odpowiedzi na pytanie typu ile to jest 2 razy 2 ?

po to, żeby założył sobie sam kosztem chleba dla naszych dzieci? i żebyśmy mieli poczucie winy jeśli laik zrobi sobie krzywdę bo nie zrozumie naszych rad?
źle rozumujesz... my naprawdę nie mamy obowiązku Ci poradzić tylko z takiego powody, że Ty masz roszczeniową postawę... możemy to zrobić, ale obowiązku nie mamy -jeśli byś ładnie poprosił -to kto wie... ale zaczynając od obrażania ?

ja też zadam pytanie -chciałbym kupić sobie nowego mercedesa -dasz mi na niego kasę bo ja tak bym chciał no dawaj -co jesteś tak chytry, ze przypadkowemu biednemu człowiekowi mesia nie zafundujesz? a fe nieładnie -nie fachowiec i nie człowiek... może taki mądrala był u mnie.... podwórko zamiatać i nie wiedział którym końcem miotłę się trzyma....

A teraz zawstydzony moja wypowiedzią powinieneś w te pędy kupić mi mesia albo i dwa... bo ja chce to Ty musisz.... --- ROZUMIESZ ANALOGIĘ ???

Widzisz problem polega na tym że ja nikogo nie chciałem obrażać tylko zadałem proste pytanie (przeczytaj post od początku )za co podziękowałem

Co do twojej analogij to nikt mi nie dał na ta klimę a ja nikogo o to nie prosiłem żeby mi dał
Zapłaciłem za to tyle ile było trzeba
Druga sprawa jak chcesz mercedesa to na niego zapracuj bo ja bym się wstydził prosić nawet o papierosa (nie którzy cale życie na czyimś garnuszku by chcieli )
Trzecia sprawa to forum nie jest zamknięte tylko dla ciebie a ty nie masz przymusu odpowiadać na każde pytanie (nie podoba się temat nie zaśmiecam i nie odpowiadam)

problem polega na tym że ja nikogo nie chciałem obrażać tylko zadałem proste pytanie (przeczytaj post od początku )za co podziękowałem

Co do twojej analogij to nikt mi nie dał na ta klimę a ja nikogo o to nie prosiłem żeby mi dał
Zapłaciłem za to tyle ile było trzeba
Druga sprawa jak chcesz mercedesa to na niego zapracuj bo ja bym się wstydził prosić nawet o papierosa (nie którzy cale życie na czyimś garnuszku by chcieli )
Trzecia sprawa to forum nie jest zamknięte tylko dla ciebie a ty nie masz przymusu odpowiadać na każde pytanie (nie podoba się temat nie zaśmiecam i nie odpowiadam)

A co do odbierania chleba to na pewno kupiłem sobie klimę sam ja montuje u siebie kupiłem sobie wszystkie narzędzia (pompę ,manometry,kielicharke ,)przewody gazowe, bo jest tak taniej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-31, 19:43:15 przez civic45.)
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-03-31, 19:45:40
Użytkownik
Civic sprawdź PW (prawy górny róg) będziesz wszystko wiedział.
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-03-31, 20:51:19
Zaawansowany użytkownik
civic45 napisał(a):A co do odbierania chleba to na pewno kupiłem sobie klimę sam ja montuje u siebie kupiłem sobie wszystkie narzędzia (pompę ,manometry,kielicharke ,)przewody gazowe, bo jest tak taniej

no zaszalałeś z tym sprzętemSmile
dam ci taki przykład...z autopsji... miałem kiedyś pęknięty zderzak w samochodzie więc postanosiłem zrobić sobie to sam (tak hobbystycznie)...kupiłem na allegro spawarkę do plastiku...i do roboty...pospawałem, przyszpachlowałem i dałem do lakiernika...naprawdę dobrze mi to wyszło (ale byłem z siebie dumnySmile ...niestety po pół roku zderzak popękał, szpachla odeszła i w efekcie kupiłem na wspomnianym juz allegro używany zderzak (poprzedni już nie nadawał się już do spawania) i oddałem do lakiernika (czytaj fachowca)...i nauczony doświadczeniem powiem ci że jednak lepiej polegac na wiedzy i doświadczeniu fachowca bo masz tą gwarancję że wszystko będzie zrobione jak należy.
  • Odpowiedz

wit

2011-03-31, 22:28:27
Top użytkownik
ale civic45 - Ty nawet nie prosisz... ty żądasz -żeby udzielić Ci instrukcji -idź do mechanika samochodowego i zarządzaj, żeby nauczył Cie który pedał to gaz a który hamulec... i nie dziw się, że parsknie śmiechem. Analogi tez nie rozumiesz....

i bzdury piszesz, ze kupiłeś sobie sprzęt do klimki bo taniej sprzęt niż montaż... "przypadkiem" prawie wszyscy tu wiemy ile sprzęt kosztuje....

jak rozumiem -o zrobieniu świadectwa kwalifikacji oraz grupy SEP tez żeś przed tym montażem pamiętał?

To forum nie jest zamknięte -ale JEST FORUM FACHOWYM.
I obowiązuje pewien poziom pytań.
Zadawanie fachowcom pytania którym końcem młotek się trzyma -jest totalnym lenistwem i brakiem szacunku jednocześnie.

Źle trafiłeś -tak jak Ty chcesz to forum dla przedszkolaków przejrzyj...

a i analogii nie rozumiesz... ja na swoje mesie czy fordy sam zarabiam. Ty chcesz żeby na Twoje klimki wszyscy dzielili się z jaśnie panem wiedza -gdy jemu nawet podstaw nie chce się przeczytać.
wiedza to dokładnie taki sam towar jak mesio. I nic na swoją wiedzę nie chcesz zarobić. nie lubię totalnego olewactwa i lenistwa... stad moje ostre wypowiedzi. nawet tego forum przejrzeć przed zadaniem pytania nie raczyłeś...
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-04-01, 09:14:05
Zaawansowany użytkownik
ja na twoim miejscu bym sie obraził na to forum i wziął sprawy w swoje ręce...na początek polecam np:
"Technika chłodnicza" (2 tomy) - Ullrich, "technika klimatyzacyjna" - również Ullrich, "chłodnictwo i klimatyzacja" - Gutkowski
jak przeczytasz i ogarniesz nawet w małej części będziesz miał podstawy jak "tralala" i głęboko gdzieś tych wstrętnych fachowców którzy nie chcą się podzielić wiedzą i doświadczeniem ... Big Grin
  • Odpowiedz

Redakcja

2011-04-01, 10:27:20
Administrator
Szanowni Panowie czy Wy na każdym kroku musicie robić jakieś przytyki ? Trochę nie wypada.Może czas załatwiać swoje sprawy na priv a w danym temacie udzielać porad lub nie ? Zawsze zgadzałam się z poglądem ,że to kobiety są złośliwymi plotkarami ale to co tu czytam codziennie powoduje ,że zmieniłam zdanie na ten temat.
  • Odpowiedz

JB220765

2011-04-01, 16:49:42
Użytkownik
Witam
No to chyba mojej szanownej małżonki nie znaszSmile
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa