Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

potrzebuję Mroźni - 20

21 Odpowiedzi, 20157 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

georgmann

2011-03-24, 22:53:32
Nowy użytkownik
witajcie. Mam prośbę gorącą. Muszę postawić mroźnię -20 na 60 palet. Mam halę /zwykły magazyn/, niestety nie dysponuję takimi środkami aby zamówić w profesjonalnej firmie i zmuszony jestem korzystać z pracy lokalnych chłodniarzy a Ci co jeden to inny kosztorys i pomysły. Generalnie proszę o radę co i jak powinno być zrobione aby mroźnia "dawała radę" a rachunki za prąd mnie nie zrujnowały. Dodam iż chłodnia ma służyć przechowywaniu lodów. serdeczne dziękuję z góry. Wasz laik.

Artic

2011-03-24, 23:26:38
Zaawansowany użytkownik
Na używkach możemy coś pomyśleć

Wybij sobie z głowy izolowanie ścian styropianem i klejem i siatką.
Buduje takie komory na codzień wiec jak chcesz się pogadać Proszę o kontakt.

(cenzura)
Jeśli chcesz pogadać w tej sprawie to wal na priv

Pozdr.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles

Artic

2011-03-24, 23:35:55
Zaawansowany użytkownik
tak kolego z Ciekawości to skąd jesteś???
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles

Administrator

2011-03-25, 08:11:11
Administrator
ARCTIC proszę o przestrzeganie regulaminu. Info z danymi teleadresowymi proszę wysyłać na priva.
Prosze o korektę posta
Wojtek

Artic

2011-03-25, 19:47:45
Zaawansowany użytkownik
sorry Panie wojtku.

kiedyś nie było z tym problemu. Radziu, ja i inni często podawali swoje numery i nie było w tym nic złego. Rozumiem coś się pozmieniało, okey zmienie to zaraz.

Pozdrawiam

llort

2011-03-25, 19:55:03
Zaawansowany użytkownik
georgmann napisał(a):witajcie. Mam prośbę gorącą. Muszę postawić mroźnię -20 na 60 palet. Mam halę /zwykły magazyn/, niestety nie dysponuję takimi środkami aby zamówić w profesjonalnej firmie i zmuszony jestem korzystać z pracy lokalnych chłodniarzy a Ci co jeden to inny kosztorys i pomysły. Generalnie proszę o radę co i jak powinno być zrobione aby mroźnia "dawała radę" a rachunki za prąd mnie nie zrujnowały. Dodam iż chłodnia ma służyć przechowywaniu lodów. serdeczne dziękuję z góry. Wasz laik.

Ciepło właściwe drewna z którego jest zbudowane 60 palet razy masa razy różnica temperatur .Niestety nie podano wszystkich danych do tego projektu.Jaką wilgotność posiada te 60 palet.Współczynniki nie są niezależnymi?
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama

Administrator

2011-03-25, 21:14:45
Administrator
Oczywiście, że Artic, przepraszam za literówkę.

Jeżeli chodzi o dane teleadresowe, to ich podawanie na forum jest zabronione. Możecie za to bez ograniczeń korzystać z wiadomości prywatnych - one nie są moderowane ani cenzurowane.

Regulamin dotyczy wszystkich i administratorzy i moderatorzy mają obowiązek wprowadzać jego punkty w życie.
Staramy się jak najmniej ingerować w treści forum, co chyba jest zauważalne. Z drugiej strony niektórzy użytkownicy nie dali nam ostatnio wyboru.

Stąd też ponawiam naszą prośbę: To forum tworzycie Wy, więc dbajcie o nie , jest w końcu dla Was.
Nie byłoby cenzury i banów, gdyby użytkownicy nie dawali do tego powodów.

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów
Wojtek

georgmann

2011-03-29, 13:56:24
Nowy użytkownik
hej, dzięki za podpowiedzi na sposób wyliczenia. Info - potrzebuję około -20 dla 20 palet lodów, frytek, owoców itp. Jako przechowalnia. koszty na używkach jak słyszę od lokalnych "ekspertów to od 25tyś do nawet 60Sad((( miejsce mi niezbedne to min 50 palet

Shitashii

2011-03-29, 21:50:41
Moderator
1. To chcesz miejsce na 20 czy 50 palet? Z towarem.
2. Ile masz kasy na inwestycję?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.

georgmann

2011-03-30, 11:06:29
Nowy użytkownik
faktycznie niejasno określiłem, mroźnia na minimum 50 palet. przechowywać w niej bedę około 20 palet lodów, 20 frytek i 10 innych /warzywa mrożone, pierogi, szaszłyki itp/

wit

2011-03-30, 11:51:16
Top użytkownik
określ wymiary pomieszczenia -to jakoś będzie można skalkulować potrzebną wydajność...

podstawa -czy palety chcesz mieć w jednej warstwie z przejściem -żeby było wygodnie paleciakiem wozić -czy możesz układać piętrowo 2 palety na sobie -ręczne "towarowanie" ?

wykonanie -wyizolowanie pomieszczenia 5x7m wysokiego na 3m wyjdzie taniej niż 2x większego i minimalnie niższego. podobnie -jeśli planujesz jeździć wózkiem widłowym -to i wyższe i wzmocniona podłoga i dodatkowe straty ciepła.... =koszty.

mniejsze pomieszczenie -to i mniejsze agregaty... podaj więcej danych czego potrzebujesz.... to coś się podpowie.

ogólnie -przy tym rodzaju towaru i stosunkowo małej wielkości -a więc i małej bezwładności cieplnej komory -obowiązkowo dwa niezależne układy na dwóch agregatach dwie chłodnice itd... .... jak zrobisz na jednym mocniejszym agregacie -to w razie awarii masz po towarze... A tak nawet jak masz awarię to gonisz połową mocy i utrzymasz z -15C i jest czas naprawić uszkodzony zespół.
orientacyjnie (brak danych do szczegółowych obliczeń) potrzebować będziesz około 10kW wydajności - może być na jeden agregat -i Twoje ryzyko -może być na dwa-powiedzmy z pewnym zapasem 2x6kW -potrzebna wydajność zależy i od wymiarów pomieszczenia i od tego o jakiej temp towar będzie tam trafiał i o jakiej chcesz wyciągać. Jeśli w upał przywozisz izotermą... to lody mogą mieć -12C w chwili załadunku -i komora musi je domrozić a nie tylko przechować....

georgmann

2011-03-30, 11:58:45
Nowy użytkownik
wystarczy mi prostokąt 10x7x3, podłoga utwardzona /w hali/ dwie sciany do wykorzystania. Temperatura conajmniej - 20stopni, najlepiej na dwóch agregatach.

wit

2011-03-30, 14:08:19
Top użytkownik
zakładam, że temperatura towaru powinna być też co najmniej te -20stopni -a na szybko w ciągu doby dochłodzenie do -18stu powinno wystarczyć.
Jeszcze napisz jaką rotację towaru -jaki dobowy załadunek przewidujesz ? -i chodzi raczej o te max -żeby agregaty poradziły wtedy gdy trzeba nawet jeśli średnio ładujesz trochę a raz na tydzień dużo to ważne jest to dużo -jak dużo? I w najgorszym przypadku jaką temperaturę będzie mieć ładowany towar? ? Zawsze będzie porządnie zamrożony na co najmniej -18C (mało realne) ? czy raczej troszkę rozmiękły około -12C się będzie też zdarzać?

jak długo mogą być otwarte drzwi (godzin średnio na dobę) ? typu -załadowujesz szybciutko -zamykasz -potem otwierasz -szybko ładujesz samochody i znowu zamykasz -czy co chwila otwierane i sprzedaż towaru na sztuki?

Pisałeś, że lokalni chłodniarze przedstawiali "mocno zróżnicowany kosztorys" -wspomniane ceny za całość razem z izolacją i ścianami? czy za same urządzenia chłodnicze i ich montaż?

A i podaj skąd jesteś -miasto ? Wtedy może odezwie się ktoś z twojego regionu... nie podawaj tu pełnego adresu -tylko miasto -bo Ci wypowiedź usuną jako niezgodną z regulaminem.
Pozdrawiam.

georgmann

2011-03-30, 14:20:10
Nowy użytkownik
generalnie mroźnia będzie otwierana do 10 razy dziennie /dostawy towaru/ ale nie będzie "wietrzona". Towar na ogół zmrożony ale zdarza się i -12. Ceny lokalnych chłodniarzy na uzywanym sprzęcie od 25tyś do nawet 60 przy nowym ale są i bardziej wypośrodkowane. Okolice trójmiasta.

wit

2011-03-30, 14:25:10
Top użytkownik
te ceny to razem ze ścianami -czy same urządzenia i montaż urządzeń?
bo jak ze ścianami to podejrzanie tanio

-a same urządzenia -zależnie od jakości pewnie pośrodku zakresu najbardziej realne... 30-40 ...
będę miał chwilkę -troszkę policzę i na PW podpowiem... niestety nie mój rejon -lot na robotę byłby trochę za długi...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-30, 14:42:45 przez wit.)

georgmann

2011-03-30, 14:54:47
Nowy użytkownik
śćiany z demontażu, czyli nie chcą zedrzeć ze mnie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-30, 15:34:31 przez georgmann.)

wit

2011-03-30, 16:16:12
Top użytkownik
raczej nie. zależy co za te ceny chcą Ci zamontować.
Urządzenia nawet używki jeśli są "dobrych marek i modeli" oraz w dobrym stanie -to się cenią.

podobnie -jeśli ktoś ma pojęcie i się zna na chłodnictwie -to ma sporo pracy dobrze płatnej i za grosze nie zrobi.
Nie zrobi tanio -bo ma do wyboru lepiej płatne czekające w kolejce...

Wyjątkowo atrakcyjne ceny -to albo totalny złom -albo osoby które nie mają z jakiegoś względu zleceń (może dlatego, że zlepiają wszystko coby jakoś było.... co nie ma nic wspólnego z jakością...) albo obie te rzeczy jednocześnie...

celując w rozsądny środek -biorąc używki w dobrym stanie -agregaty i chłodnice -oraz w większości nowy osprzęt -zawory TZR, osprzęt elektryczny -masz szanse mieć sporo taniej niż na wszystkim nowym -i we względnie dobrej jakości.

Aha -każdy dobry fachowiec -montując z używek -raczej weźmie drożej za robotę niż z nowych.... bo na używkach ma więcej roboty i musi się nakombinować... a na nowych leci prawie "spod sztancy" -rozsądny dobór -zakup i wszystko pasuje.
Używki -pasowały pod dawny obiekt -do nowego trzeba wtórnie dopasować... , przezbroić, często wymienić osprzęt -presy, olej -a to dodatkowe roboczogodziny...

niestety o ile tanio -praktycznie zawsze znaczy byle jak... -to troszkę drożej -może -ale nie musi oznaczać dobrze. zależy na kogo trafisz...
sugestia.... znajdź dobrego chłodniarza -niezależnie od tego który Ci będzie montował... i zapłać tysiaka czy dwa tylko za to, żeby czasem zerknął jak Ci montują ci tańsi... żeby zostawił jakieś uwagi, podpowiedział czego masz pilnować...

wit

2011-03-30, 16:29:40
Top użytkownik
nie podałeś ile dziennie będziesz ładował tego towaru... który może się trafić kiepsko zmrożony... jaka rotacja?

i wychodzą "ciekawe rzeczy... około -12-13C jest temp krioskopowa dla lodów (mniej więcej przy tej temp lody się topią) -jeśli towar zawsze będziesz ładował twardy -lody co najmniej -14C -to wystarczą dość małe agregaty... -jeśli lody będą czasem mieć -12C to agregaty muszą być duuuużo większe i sporo droższe...

Artic

2011-03-31, 20:52:16
Zaawansowany użytkownik
Panowie proszę takie dyskusje prowadzić w Hyde Parku.

Kasuje posty nie związane z tematem.

kendzior

2011-04-06, 18:00:16
Nowy użytkownik
Jak planujesz na używkach to robic, to od razu radzę załatwić sobie zbyt na gnój z frytek i lodów.
A i ubezpieczenie na towar też

radekklimat

2011-04-07, 06:22:55
Moderator
georgmann napisał(a):witajcie. Mam prośbę gorącą. Muszę postawić mroźnię -20 na 60 palet. Mam halę /zwykły magazyn/, niestety nie dysponuję takimi środkami aby zamówić w profesjonalnej firmie i zmuszony jestem korzystać z pracy lokalnych chłodniarzy a Ci co jeden to inny kosztorys i pomysły. Generalnie proszę o radę co i jak powinno być zrobione aby mroźnia "dawała radę" a rachunki za prąd mnie nie zrujnowały. Dodam iż chłodnia ma służyć przechowywaniu lodów. serdeczne dziękuję z góry. Wasz laik.

Tanim kosztem mrozni nie zrobisz a to tez nie jest klima ze jak padnie to jakos bedzie.
Albo masz kase na taka inwestycje albo nie.
Generalnie plany oraz dobor tez kosztuja.

Zamykam temat bo widze ze nic ciekawego do dyskusji jest nie wnoszone

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa