Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dziwne objawy

28 Odpowiedzi, 22987 Wyświetleń
1 2 Dalej

elukasz

2011-04-01, 22:39:00
Nowy użytkownik
Witam, jestem nowy na forum i nie mam na temat klimatyzacji pojęcia.
Jednak nie wiem czy wzywać serwis. Klime założyłem rok temu w lipcu ostatnio włączałem ją we wrześniu, a od tamtej pory była nie używana. Klima ma tylko chłodzenia i jest marki galanz 2,5 KW. Dziś miałem urodziny córki i większą ilość gości, a na zewnątrz temperatura 12stopni. Więc postanowiłem ją włączyć bo wydaje mi się, że powinna przy takiej temp na zewnątrz już działać. Klima chłodzić chłodziła jednak zauważyłem dziwne objawy. Chyba ich wcześniej nie było lub nie występowały z powodu 30stopni na dworzy. Objawy to oblodzony zaworek górnej rurki i oblodzenie klimy w mieszkaniu 30sekund po włączeniu - więcej inf na załączonym zdjęciu. Po dłuższym czasie pracy klimy oblodzenia się zwiększa. Czerwoną strzałką zaznaczyłem miejsce które nie jest nawet chłodne po15minutach pracy klimy.
Czy to jest usterka czy wina zbyt niskiej temperatury na zewnątrz w mieszkaniu było początkowo 26 po schłodzeniu około 21stopni.
Jeśli uważacie, że potrzebny jest serwis możecie polecić jakąś firmę z warszawy. Nie mam zaufania do firmy która wykonała montaż z powodu poprawiania go dwukrotnie. (pierwszy raz leciała woda, drugi raz po tygodniu nie chłodziła uzupełniali czynnik chyba ). Nie czytałem regulaminu forum więc nie wymieniam firmy z nazwy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-01, 22:45:45 przez elukasz.)
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-04-01, 23:22:12
Zaawansowany użytkownik
Galanz ma chyba dwa lata gwarancji?
Dzwoń do firmy montującej i niech szukają przyczyny
  • Odpowiedz

barbie

2011-04-02, 05:17:01
Top użytkownik
ewidentny znaczny ubytek czynnika .wezwij serwis .
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-02, 05:30:00
Top użytkownik
barbie napisał(a):ewidentny znaczny ubytek czynnika .wezwij serwis .

Zgadzam się Smile
.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-02, 07:37:08
Moderator
Pytanie dlaczego za pierwszym razem dopełniali czynnik chłodniczy? Może już wtedy była nieszczelność i zrobili naprawę na sztukę a efekt jest taki że teraz nieszczelność jest mniejsza ale zdecydowanie jest. Skoro klimę zakładałeś w Lipcu to masz gwarancję więc dzwoń i niech naprawiają. Tylko teraz patrz im na ręce co robią i jak robią.. Pzdr P.S. Znalezienie nieszczelności, naprawa jej, wymiana całkowita czynnika na wagę troszkę kosztuje więc najpierw zalecam abyś dzwonił do swoich instalatorów.. Dodam jeszcze od siebie: jak masz możliwość to dotknij zaworów na jednostce zewnętrznej czyli wszystkich nakrętek i spróbuj wyczuć coś tłustego, olej. Przy jednostce wewnętrznej są dwie takie nakrętki i one mogą być pod urządzeniem albo obok krótko mówiąc prześledź linię i znajdź je. Jeżeli jest nieszczelność na połączeniu to na 100% znajdziesz tłustą zaolejoną nakrętkę wtedy potwierdzi to nasze obawy. Może być inna kwestia że urządzenie fabrycznie ma nieszczelność wtedy np. powinieneś dostać od gwaranta nowe urządzenie. Pzdr
  • Odpowiedz

jacek 64

2011-04-02, 10:06:07
Zaawansowany użytkownik
Jak poczekasz na cieplejszy dzień to tych objawów nie będzie. Moim zdaniem brakuje ci około 10-30 procent gazu. Jak będzie cieplejszczy dzień to skraplacz będzie miał gorsze chłodzenie i objaw lekkiego oblodzenia może nawet zniknąć. Przy 12 stopniach na zewnątrz -skraplacz jest mocniej schłodzony i taki objaw występuje. Poczekaj na gorący dzień i się przekonasz. Ale i tak nie zmienia to faktu że czynnika jest za mało .
  • Odpowiedz

elukasz

2011-04-04, 09:20:07
Nowy użytkownik
Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc i wyjaśnienei objawów.
Skontaktowałem się dziś z firmą jednak uzyskałem odpowiedz, że ubytek posezonowy to normalne użytkowanie i uzupełnienie ubytku nie podlega gwarancji tak samo jak koszt przeglądu.

Czy ktoś z was może polecić nie drogi serwis, który usunął by nieszczelność ( po dokładniejszej obserwacji przypuszczam, że winien jest górny zawór jednostki zewnętrznej - dokręciłem go i chyba jest ok więc chyba tylko sprawdzenie szczelności) uzupełnił bądź wymienił by czynnik w przystępnej cenie. Warszawa
  • Odpowiedz

elukasz

2011-04-04, 09:29:12
Nowy użytkownik
Ile może kosztować taka naprawa ?
  • Odpowiedz

elukasz

2011-04-04, 10:10:00
Nowy użytkownik
No właśnie mówię o gwarancji.
Firma która montowała stwierdziła, że to nie podlega gwarancji, że uzupełnienie czynnika to normalne użytkowanie klimatyzacji i po sezonie ma prawo go ubyć co nie podlega gwarancji.
Jak będe w domku to muszę ją przeczytać.
  • Odpowiedz

elukasz

2011-04-04, 10:12:03
Nowy użytkownik
W dodatku koszt jaki mi za tą robote powiedzieli jest identyczny jaki wzieli odemnie za montaż.
Mało z krzesła nie spadłem.
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-04-04, 10:15:13
Użytkownik
Ciekawe tylko czy dali gwarancje na instalacje ;P elukasz za przeproszeniem to jest ich pierdzielony obowiązek! jeżeli montowali to powinni zrobić to dobrze, coś budzi twoje wątpliwości. Oni muszą to sprawdzić i naprawić! to z ich winy uciekł czynnik. Chyba że urządzenie samo w sobie ma gdzieś nieszczelność to walcz o nowe Wink
Jeżeli chcesz sam sprawdzić nieszczelność to uruchom urządzenie wlej do kubka troszkę wody z mydłem tak żeby była piana i przeleć pędzelkiem po instalacji, jak będą bąble to będziesz wiedział gdzie to jest nieszczelne. Dzwoń i powiedz ze ucieka czynnik i tyle.
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-04-04, 10:16:54
Zaawansowany użytkownik
Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Instalacja ma być szczelna wtedy nic nie ucieka. Po to się człowiek uczy jak to robić, kupuje sprzęt porządny i robi porządnie.
Powiedz im żeby się w główkę pier..... z tym płaceniem, a jak nie to do rzecznika praw konsumenta, bo lecą w kulki.
  • Odpowiedz

Administrator

2011-04-04, 10:26:32
Administrator
w firmach montujących autogaz można kupić pianę w sprayu do sprawdzania szczelności, coś ok 14 pln. Łatwo się znajduje nieszczelności
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-04-04, 10:48:17
Użytkownik
pozwolę sobie zapytać, ile zainkasowała firma montująca?
  • Odpowiedz

elukasz

2011-04-04, 12:04:16
Nowy użytkownik
Firma zainkasowała 700zł. netto a teraz wychodzi 550netto.
1.koszt przeglądu - 150 PLN + VAT
2.usunięcie nieszczelności 200 PLN + VAT
3.czynnik R407C / kg ( w zależonści od zużycia) 200 PLN + VAT

Wydaje mi się sporo klima działała 2 miesiące, teraz brakuje trochę czynnika i mam wydać 550zł ?
Ciekawe jak oni sprawdzają szczelność bo za miesiąc znowu ucieknie i znowu 550 ? Czy są firmy co dają gwarancje na usunięcie nieszczelności ?
Jak sprawdzić ile jest czynnika w układzie i ile wpuścili tak by mnie nie oszukali ?
Wtydaje mi się, że skoro klima chłodzi, a powstaje tylko te oblodzenie to brakuje go raczej mało tylko jak mam im to udowodnić, że coś tam jest i ile ?
  • Odpowiedz

monterod2002

2011-04-04, 12:16:14
Zaawansowany użytkownik
Nieszczelność podlega gwarancji i jej usunięcie jest bezpłatne wraz z czynnikiem który został zużyty.Moja rada wezwać niech zrobią i nie przyjmować faktury. Przegląd przedsezonowy był zrobiony więc nie ma obowiązku robić następnego dopiero jesienią.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-04-04, 12:44:09
Użytkownik
elukasz napisał(a):Firma zainkasowała 700zł. netto a teraz wychodzi 550netto.
1.koszt przeglądu - 150 PLN + VAT
2.usunięcie nieszczelności 200 PLN + VAT
3.czynnik R407C / kg ( w zależonści od zużycia) 200 PLN + VAT

Wydaje mi się sporo klima działała 2 miesiące, teraz brakuje trochę czynnika i mam wydać 550zł ?
Ciekawe jak oni sprawdzają szczelność bo za miesiąc znowu ucieknie i znowu 550 ? Czy są firmy co dają gwarancje na usunięcie nieszczelności ?
Jak sprawdzić ile jest czynnika w układzie i ile wpuścili tak by mnie nie oszukali ?
Wtydaje mi się, że skoro klima chłodzi, a powstaje tylko te oblodzenie to brakuje go raczej mało tylko jak mam im to udowodnić, że coś tam jest i ile ?

kolego na tabliczce znamieniowej masz napisane jaka powinna być waga czynnika w instalacji. Serwis powinien ściągnąć czynnik, który pozostał i jeszcze się nie wydostał do butki, która powinna stać na wadze. Na tej podstawie będą wiedzieli ile czynnika powinni dopuścić. Jeżeli klima została zamontowana 2 miesiące temu to należy ci się darmowa naprawa przez firmę instalatorską.

Teraz czytelnicy forum mają czarno na białym jak pracują firmy montujące za 500zł :/ Jest oszczędność jest ryzyko. Gwarancji nie chcą udzielić i uchylają się od obowiązku. Ja bym ich postraszył Smile jak? każdy ma swój sposób Smile
  • Odpowiedz

elukasz

2011-04-04, 12:55:45
Nowy użytkownik
No niestety miało być tanio nie jest tanio.
Teraz muszę to wyprostować. Ja sądze ( nie czytałem jeszcze gwarancji ) że skoro mówią, że za ten ubytek nie odpowiadają (w ramach gwarancji) to jest tam odpowiedni zapis jaki sobie dodali. Wieczorem to sprawdzę.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc.
Z tą firmą były problemy od początku ( kabel 3 żyłowy zasilający przedłużony 2 żyłowym bez uziemienia, nieszczelność i inne co firma poprawiała 2 ktornie). Więc myślę, że do naprawy odpłatnej wybiorę inną firmę i tym razem zapytam o gwarancje na szczelnośc.

Jedynie co mogę dodać to przestrogę przed tanimi firmami.
  • Odpowiedz

elukasz

2011-04-04, 13:11:08
Nowy użytkownik
KlimTech napisał(a):kolego na tabliczce znamieniowej masz napisane jaka powinna być waga czynnika w instalacji. Serwis powinien ściągnąć czynnik, który pozostał i jeszcze się nie wydostał do butki, która powinna stać na wadze. Na tej podstawie będą wiedzieli ile czynnika powinni dopuścić. Jeżeli klima została zamontowana 2 miesiące temu to należy ci się darmowa naprawa przez firmę instalatorską.

Ilość gram faktycznie jest napisane: 650g jednak z tego co pamiętam firma montująca po kilku dniach od montażu jak klima przestała działać po raz pierwszy uzupełniała czynnik. Uzupełniali go na wysokość ciśnienie podczas działającej klimy. Mówili jaka wartość powinna być przy włączonej klimie i do takiej dobili chyba 3,5 coś tam. No nic nie wnikam w szczegóły bo jak coraz bardziej o tym myślę to mi się niedobrze robi.
  • Odpowiedz

gadas

2011-04-04, 13:20:19
Użytkownik
Oszczędność pozorna .
Ty udajesz że płacisz On udaje że robi.
elukasz napisał(a):3.czynnik R407C / kg ( w zależonści od zużycia) 200 PLN + VAT
a co tu benzyna że spalasz i co 2 miesiące zatankować ponownie musisz ...
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-04-04, 13:21:23
Użytkownik
Moze im chodziło o bary Smile powinni to zrobić na wagę nie na manometry, bo jeżeli jest to inverter to pracuje na różnych obrotach i ciśnienie gazu jest zmienne. Więc następnym razem jak wagi nie zobaczysz na, której stoi butla z czynnikiem to ich wygoń do domu. Chyba że ze spożywczaka jakąś pożyczą :/
  • Odpowiedz

gadas

2011-04-04, 13:38:56
Użytkownik
http://www.youtube.com/watch?v=J_eZzoRvH...re=related
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-04, 15:57:51
Moderator
KlimTech napisał(a):Jeżeli chcesz sam sprawdzić nieszczelność to uruchom urządzenie wlej do kubka troszkę wody z mydłem tak żeby była piana i przeleć pędzelkiem po instalacji, jak będą bąble to będziesz wiedział gdzie to jest nieszczelne. Dzwoń i powiedz ze ucieka czynnik i tyle.
Jeden mały błąd wkradł się do tego w/w fragmentu wypowiedzi - w takim przypadku NIE uruchamiamy urządzenia!
A ogólnie to cwaną mają wymówkę.... :mad:

Kill'em All
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-04, 16:43:29
Moderator
Teraz sprawdzenie nieszczelności mydlinami bądź piankami może nie przynieść rezultatu bo jest za mało czynnika i za małe ciśnienie i może nic nie wykazać. Nie chce używać wulgarnych słów bo nie wolno ale jak możesz to nagraj te rozmowy z tymi niby fachowcami to będziesz miał podstawy do wygrania sprawy. Czy do lodówki też Ci ktoś po sezonie przyjeżdża i uzupełnia gaz????? Niech nie mydlą oczu. Nie czytaj ich gwarancji tylko gwarancję urządzenia bo to Ciebie interesuje. I nic im nie mów że sam dokręcałeś nakrętkę... zacytuje jeden tekst z polskiego filmu"Dzwoń do nich co dziennie o 5:30 rano" i pytaj kiedy przyjadą naprawić to co popsuli. Możesz ich postraszyć że jak nie naprawią swojego błędu to podasz ich firmę na czarną listę i cała polska będzie wiedziała że z nimi nie warto współpracować..... Ściągnij z netu gwarancję do swojego modelu urządzenia i przeczytaj co tam jest napisane... Pzdr
  • Odpowiedz

wit

2011-04-04, 18:23:03
Top użytkownik
elukasz napisał(a):No niestety miało być tanio nie jest tanio.

Jak zawsze -nie ma nigdy wyjątkowych okazji -chyba, że ktoś sprzedaje pilnie dorobek życia żeby mieć na leki i życie ratować -inaczej wyjątkowa okazja zawsze znaczy, że gdzieś jest haczyk...

elukasz napisał(a):Teraz muszę to wyprostować. Ja sądze ( nie czytałem jeszcze gwarancji ) że skoro mówią, że za ten ubytek nie odpowiadają (w ramach gwarancji) to jest tam odpowiedni zapis jaki sobie dodali. Wieczorem to sprawdzę.

jeśli montowali -to powinni dać gwarancję NA CAŁOŚĆ. W szczególności na szczelność rur które położyli. Jedyny wyjątek -to jeśli sam sobie klimę kupiłeś w markecie a ktoś ją jedynie podłączał -wtedy zawsze jest problem po czyjej stronie leży wina -wadliwy klimatyzator czy wada montażu... jeśli kupowałeś klimę w firmie montującej ustawowy rok odpowiadają za całość. I nie ma czegoś takiego jak zużywanie się czynnika -jeśli dobrze zrobili a urządzenie sprawne to raz nabite i 20 lat starczy -prędzej coś padnie w urządzeniu niż samo się ulotni... ma być szczelne i nic nie ubywać. a r407 się nie powinno dobijać -zwłaszcza jak więcej brakuje -tylko wymienia się czynnik -odciąga resztki starego i wpuszcza NA WAGĘ odpowiednią pełną porcję nowego świeżego z butli.

elukasz napisał(a):Z tą firmą były problemy od początku ( kabel 3 żyłowy zasilający przedłużony 2 żyłowym bez uziemienia,
a to ewidentny błąd w sztuce i o kryminał się prosi -grozi porażeniem prądem. -Poproś o uprawnienia SEP (elektryczne) -powinni się okazać

elukasz napisał(a):Jedynie co mogę dodać to przestrogę przed tanimi firmami.

ano...
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa