Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ilosc gazu a pobor pradu?

18 Odpowiedzi, 17047 Wyświetleń

miezala5

2011-04-14, 19:24:18
Top użytkownik
Czy:
-jak gazu bedzie malo pobor pradu bedzie mniejszy?
-jak gazu bedzie za duzo pobor pradu bedzie wiekszy?
Załózmy ze mamy ON/OFF bo o inverterach jest ponizej!Smile

Czy zawsze jak pada sprezarka to na poczatku spada wydajnosc a zwieksza sie pobor pradu?
Dzieki za podpowiedzi!
Pozdrawiam!
R
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-14, 19:33:40
Moderator
jak będzie mało czynnika a kompresor będzie już mocno przegżany to tez może pobierać większy prąd
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

llort

2011-04-14, 19:52:10
Zaawansowany użytkownik
Ciekawy temat.Pobór prądu tak jak najnowsze manometry mogą być odpowiednikiem odpowiedniego napełnienia.Ja dla sprawdzenia korzystam z każdej możliwości.Ignorantów w chłodnictwie nie brakuje Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-14, 19:55:05
Moderator
llort myśle ż eźle zrozumiałeś pytającego, jemu chodzi tylko o to jaki pobiera prąd komprsor przy małym lub dużej ilości czynnika a nie sprawdzeniu parametrów na podstawie tylko miernika prądu . Tak mi się wydaje chyba że ja źle zrozumiałem.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-14, 20:04:12
Zaawansowany użytkownik
Nie zoriętowany przy pomocy manometrów najbardziej nowoczesnych może się spóżnić z diagnozą prymitywnego miernika.Zbytnie przegrzanie = się wyższy prąd zakładając prawidłową pracę instalacji zasilającej układ chłodniczy :/
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-04-14, 20:10:23
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Czy:
-jak gazu bedzie malo pobor pradu bedzie mniejszy?
-jak gazu bedzie za duzo pobor pradu bedzie wiekszy?

Czy zawsze jak pada sprezarka to na poczatku spada wydajnosc a zwieksza sie pobor pradu?
Dzieki za podpowiedzi!
Pozdrawiam!
R
Witam

No masz pomiar z On/Off:

[Obrazek: dd9544ed937dc549gen.jpg]

410A ma odparowanie przy 0st.C czyli około 7,2Bara

[Obrazek: 92f1f5d2c08fa13dgen.jpg]

Pomiar z przegrzanej pary masz tu.

[Obrazek: a1d69a3e193e4da5gen.jpg]

Tu masz do wyboru przegrzanie(Superheat),

[Obrazek: 9a93710878bf43c8gen.jpg]

lub pomiar cęgami poboru prądu.

[Obrazek: 19c4397c44a093dfgen.jpg]

Z pomiaru temperatur z sufit i wylotu z urządzenia wyszło tak. Na dworze 8st.C. Wybierz którą metodą się kierować. Pobór prądu czy Superheat? A może jeszcze coś wziąć pod uwagę?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

llort

2011-04-14, 20:12:39
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Nie zoriętowany przy pomocy manometrów najbardziej nowoczesnych może się spóżnić z diagnozą prymitywnego miernika.Zbytnie przegrzanie = się wyższy prąd zakładając prawidłową pracę instalacji zasilającej układ chłodniczy :/
Zalodzony parownik = się niższy pobór prądu.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-14, 20:30:53
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):Czy:
-jak gazu bedzie malo pobor pradu bedzie mniejszy? TAK
-jak gazu bedzie za duzo pobor pradu bedzie wiekszy? TAK

Dzieki za podpowiedzi!
Pozdrawiam!
R
  • Odpowiedz

llort

2011-04-14, 20:35:03
Zaawansowany użytkownik
Wyczyść układ i wymień filtr a sprężarki będą działać.To na tyle.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-14, 21:00:16
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):llort myśle ż eźle zrozumiałeś pytającego, jemu chodzi tylko o to jaki pobiera prąd komprsor przy małym lub dużej ilości czynnika a nie sprawdzeniu parametrów na podstawie tylko miernika prądu . Tak mi się wydaje chyba że ja źle zrozumiałem.

oba przypadki prowadza do zwiekszonego zuzycia pradu. jak brak inwerter pracuje mocniej aby osiagnac zadane parametry, jak za duzo dlawi sie biedaczysko Big Grin
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-15, 02:00:14
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):Czy zawsze jak pada sprezarka to na poczatku spada wydajnosc a zwieksza sie pobor pradu?
Dzieki za podpowiedzi!
Pozdrawiam!
R

[h]Nie zawsze[/h]
stare sprezarki (czasami nowe) traca na swojej wydajnosci i nie potrafia juz uzyskac nawet odpowiedniego sprezenia gazu
w tedy roznica cisnien pomiedzy low a hi jest minimalna wtedy sprezarka pobiera mniej pradu
Sa tacy niby fachowcy ktorzy stwierdzaja ze jest zamalo gazu i laduja w nia gaz, a jej juz nic nie pomoze
rzeczywiscie w tedy jest taki objaw jak by bylo zamalo gazu. Ale przy nabijaniu systemu mozna wtedy zauwazyc ze oba cisnienia ida rowno do gory

mysle ze llort ten przypadek dokladniej moze opisac
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-15, 02:16:24 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-04-15, 04:37:50
Top użytkownik
Witam

Temat to ,, Ilosc gazu a pobor pradu?'', zajęliście się pracą przy uszkodzonej sprężarce a ja jestem ciekawy jak przy sprawnej określić prawidłowe parametry na podstawie poboru prądu. Czy do tego mojego On/Offa mam dodać ,,gazu'' czy nie? Czy może jest przeładowany a sprężarka już pada.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

miezala5

2011-04-15, 07:51:58
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Temat to ,, Ilosc gazu a pobor pradu?'', zajęliście się pracą przy uszkodzonej sprężarce a ja jestem ciekawy jak przy sprawnej określić prawidłowe parametry na podstawie poboru prądu. Czy do tego mojego On/Offa mam dodać ,,gazu'' czy nie? Czy może jest przeładowany a sprężarka już pada.

Pozdrawiam

To nic i tak fajne wnioski mozna wyciagnac!
Chodzilo mi o sprawna sprezarke i wlasnie posilkowaniem sie poborem pradu co do ilosci czynnika glownie chodzi o zaduza ilosc czynnika - po wizycie kilku Panow Heniow!Wink
Krotko jakie sa objawy przeladowanej instalacji?
Sposcic i uzyskac odpowiednie przegrzanie to juz bajka bo po co sciagac caly gaz i nabijac od nowa!
Pozdrawiam!
Dzieki za fajne zdjecia!Nie mam takiej maszynki ale byl bym wdzieczny jak bys opisal pod zdjeciem co wyswietla to by bylo super!
R
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-15, 11:47:51
Moderator
No tutaj ściągnięcie części a całego gazu i napełnienie od nowa to jest wielką różnicą jeżeli chodzi o r410 i r407 bo wnioskuję że mówisz o klimatyzatorze.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-15, 15:27:50
Zaawansowany użytkownik
byniom masz świętą rację.Alkohol szybciej paruję niż zawartość drinka Wink urządzenie do odzysku czynnika nie odróżnia soku i alkoholu.Pobiera to do butli co łatwiejsze.Moim zdaniem nie mieszaninę.Po sciągnięciu częsci czynnika Kowalski rozdwojony nie będzie kowalskim Smile
  • Odpowiedz

wit

2011-04-15, 16:22:24
Top użytkownik
llort napisał(a):burządzenie do odzysku czynnika nie odróżnia soku i alkoholu.Pobiera to do butli co łatwiejsze.Moim zdaniem nie mieszaninę.Po sciągnięciu częsci czynnika Kowalski rozdwojony nie będzie kowalskim Smile

dokładnie tak Ilort...
i zwłaszcza przy r407 to ważne. o ile odzysk CAŁOŚCI czynnika -to jeszcze można przyjąć, że w butli mamy czynnik a nie coś tylko podobnego -to odzyskanie tylko części -to błąd kardynalny -i w klimie zostaje coś co czynnik przypomina tylko z nazwy -i w butli mamy też coś innego... podobnie tzw dobijanie... jeśli brakuje te 10% to dobicie świeżym wiele nie zaszkodzi...

jeśli brakuje około połowy.... to przy czynnikach nie azeotropowych to co zostało -to tylko jeden ze składników mieszaniny...

dopełniamy normalnym prawidłowym czynnikiem a w urządzeniu mamy jakąś nową mieszaninę -która MA INNE WŁAŚCIWOŚCI I INNE CIŚNIENIA -TEMPERATURY PAROWANIA OD ORYGINALNEGO CZYNNIKA.

Dopełniać, upuszczać -odzyskiwać częściowo można tylko czynniki jednorodne -lub azeotropowe -gdzie para ma ten sam skład co ciecz. Ewentualnie przy czynnikach quasi azeotropowych można to też robić -bo błąd jest niewielki.
R404 wybacza częściowy odzysk i dopełnianie -r407 absolutnie nie wybacza.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-15, 17:45:23
Moderator
Ilort, co do kowalskiego nie masz racji. Zapytaj w skarbówce.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-15, 20:05:09
Zaawansowany użytkownik
Sam zadaj sobie ten trud.A o wynikach poinformuj.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa