Proszę szanownych kolegów o poradę
Mam do wykonania instalację w domku jednorodzinnym. Chodzi o dwie sypialnie na poddaszu użytkowym, każda po około 15 mkw ? ekspozycja płd-zach. Inwestor przykłada dużą wagę do oszczędności energii co jest jednoznaczne z oszczędnością pieniędzy również ?).
Mam dwie możliwości i każda ma plusy i minusy:
A: Jednostka zewnętrzna na dachu ganku ? niski koszt instalacji, wysoki koszt użytkowania
+ krótka instalacja
+ instalacja w całości wewnątrz pomieszczeń
+ prosty montaż
- ekspozycja płd-zach (w upalne dni temp powyżej 50stC, dach pokryty czarna papą)
- większe zużycie energii
- jednostka trochę szpeci dom bo stoi na widoku
- w nocy w sypialni może być trochę głośno, jednostka stoi przy samym oknie a dom ma konstrukcję drewnianą
B: Jednostka na gruncie ? wysoki koszt instalacji, niski koszt użytkowania
+ jednostka całkowicie zacieniona (krzewy ozdobne)
+ jednostka praktycznie niewidoczna
+ mniejsze zużycie energii
- długość instalacji wzrasta o kolejne 5-6 metrów
- do poddasza instalacja musi iść po elewacji ? albo szpetne korytka albo wycinanie bruzd w ociepleniu budynku i późniejsze uzupełnianie wraz z tynkiem mineralnym i malowaniem ? też oszpeci elewację
Dla mnie obie formy są odpowiednie
A. Mało pracy, szybki zarobek
B. Dużo pracy, większy zarobek
Chce wobec inwestora postąpić uczciwie i doradzić lepszą opcję, proszę poradźcie co wybrać.
PS Jak już tak pytam to lepiej multi czy dwa single (oczywiście tylko inwertery wchodzą w rachubę).
PS w załączeniu rysunek pogladowy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-19, 08:20:00 przez Ghost70.)
Mam do wykonania instalację w domku jednorodzinnym. Chodzi o dwie sypialnie na poddaszu użytkowym, każda po około 15 mkw ? ekspozycja płd-zach. Inwestor przykłada dużą wagę do oszczędności energii co jest jednoznaczne z oszczędnością pieniędzy również ?).
Mam dwie możliwości i każda ma plusy i minusy:
A: Jednostka zewnętrzna na dachu ganku ? niski koszt instalacji, wysoki koszt użytkowania
+ krótka instalacja
+ instalacja w całości wewnątrz pomieszczeń
+ prosty montaż
- ekspozycja płd-zach (w upalne dni temp powyżej 50stC, dach pokryty czarna papą)
- większe zużycie energii
- jednostka trochę szpeci dom bo stoi na widoku
- w nocy w sypialni może być trochę głośno, jednostka stoi przy samym oknie a dom ma konstrukcję drewnianą
B: Jednostka na gruncie ? wysoki koszt instalacji, niski koszt użytkowania
+ jednostka całkowicie zacieniona (krzewy ozdobne)
+ jednostka praktycznie niewidoczna
+ mniejsze zużycie energii
- długość instalacji wzrasta o kolejne 5-6 metrów
- do poddasza instalacja musi iść po elewacji ? albo szpetne korytka albo wycinanie bruzd w ociepleniu budynku i późniejsze uzupełnianie wraz z tynkiem mineralnym i malowaniem ? też oszpeci elewację
Dla mnie obie formy są odpowiednie
A. Mało pracy, szybki zarobek
B. Dużo pracy, większy zarobek
Chce wobec inwestora postąpić uczciwie i doradzić lepszą opcję, proszę poradźcie co wybrać.
PS Jak już tak pytam to lepiej multi czy dwa single (oczywiście tylko inwertery wchodzą w rachubę).
PS w załączeniu rysunek pogladowy
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY