Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ile i jakie rurki

16 Odpowiedzi, 29742 Wyświetleń

tarkosz

2011-04-19, 18:34:37
Nowy użytkownik
Witam,

Jestem w trakcjie remontu 3 poziomowego mieszkania i zdecydowałem się na rozprowadzenie instalacji pod klimatyzację. Planuję wstawić jednostkę zewnętrzną na balkon na pierwszej kondygnacji i dalej 3 jednostki wewnętrzne na każdej kondygnacji.
Powierzchnie:
1 kondygnacja - 50m2
2 - 20m2
3 - 20m2
Moje pierwsze pytanie dotyczy ilości rur które należy poprowadzić. Trzeba prowadzić po 2 rurki (czynnik chłodzący) do każdej jednostki, z jednostki zewnętrzej, czy można je łączyć przy jednostach?
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 18:41:37
Moderator
Kolego za dużo pisania jak to zrobić. Poproś fachowca o pomoc bo to nie tylko rurki chłodnicze ale i rurka od skroplin, kabel sterujący i kabel zasilający. Jesteś instalatorem czy użytkownikiem przyszłej klimatyzacji? Dodatkowo musisz wiedzieć jakie średnice tych rur musisz położyć a to będziesz wiedział wtedy jak zdecydujesz się na konkretny model parownika i do tego modelu konkretnie trzeba dane średnice kłaść.
  • Odpowiedz

tarkosz

2011-04-19, 18:55:34
Nowy użytkownik
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Jestem elektrykiem i użytkownikiem, więc z prądem nie ma problemu, rury do skroplin też nie są skomplikowane.
Dzisiaj chcę rozprowadzić instalację bo właśnie są robione wszędzie sufity podwieszane i budowane ścianki, a urządzenia będą kupowane jak będą pieniądze, czyli nie wiadomo kiedy.
Znając życie domyślam się że nie ma tu za dużo do liczenie w grę wchodzą pewnie rurki 6 i 9mm ewentualnie jeszcze 12mm. Tak samo jak nikt nie liczy średnicy przewodów elektrycznych w mieszkaniach czy domach bo to są standardy.

Więc prosiłbym o zaproponowanie jakiegoś rozwiązania (chodzi mi o rurki) a potem będzie się dobierać urządzenia do rurek Wink

Albo jakiś pomocn link, gdzie można poczytać na ten temat.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 19:01:43
Moderator
2x 1/4 i 3/8 i 1x1/2 i 1/4 Sterowanie w 95% Inverterów to 4x1.5mm2 ale jak jestes elektrykiem to połóż 5x1.5mm2 zasilanie to 3x2.5mm2 Skropliny idą na 1/2 cala tylko że je musisz tak ułożyć aby nie były ani za wysoko ani za nisko. Ten w salonie będzie większym parownikiem i tam weź poprawkę na jego wymiary. Skoro jestes elektrykiem to masz dwie prawe ręce to sobie dasz radę a w razie co pytaj. Pzdr
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-04-19, 19:18:43
Użytkownik
tarkosz napisał(a):Więc prosiłbym o zaproponowanie jakiegoś rozwiązania (chodzi mi o rurki) a potem będzie się dobierać urządzenia do rurek Wink

Nie chciałbym Ci umniejszać bo nie wiem ile wiesz o instalacji chłodniczej ale:
1. rurki muszą być chłodnicze (specjalnie przygotowane) a nie takie miedziane z Castoramy czy Obi do c.o.
2. rurki muszą być w izolacji - pamiętaj - każda rurka w oddzielnej - żebyś czasem po dwie nie izolował

reszta tak jak tommatiz radzi

PS dzisiaj już chyba tego nie położysz Smile
  • Odpowiedz

tarkosz

2011-04-19, 19:26:11
Nowy użytkownik
Czyli na 1 kondygnację 1/2 i 1/4 a na te wyżej po 1/4 i 3/8.
I jeszcze pytanie co do prowadzenia, prowadzę po 2 rurki z balkonu do każdego urządzenia? Czyli na balkonie mam 6 rurek (miedź) i przy każdym urządeniu 2? Czy można je łączyć?
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 19:29:17
Moderator
lepiej kłaść z jednej rurki bez łączenia tym bardziej że nie będziesz miał potem możliwości naprawy złącza jak będzie czynnik uciekał. Tak, na balkonie musisz mieć 3 rurki cienkie 1/4 i 2 rurki 3/8 i jedna rurka 1/2 oczywiście wszystko calowe i przy parowniku po jednej grubszej i cienkiej. najlepiej zaznacz kolorami te linie abyś nie pomylił się przy podłączeniu. ja stosowałem kolorową izolację na rury i kabel sterujący. Pzdr
  • Odpowiedz

tarkosz

2011-04-19, 19:32:42
Nowy użytkownik
Nie chciałbym Ci umniejszać bo nie wiem ile wiesz o instalacji chłodniczej ale:
1. rurki muszą być chłodnicze (specjalnie przygotowane) a nie takie miedziane z Castoramy czy Obi do c.o.
2. rurki muszą być w izolacji - pamiętaj - każda rurka w oddzielnej - żebyś czasem po dwie nie izolował

Tak, wiem, z tego co widzę to są gotowe z izolacją:
http://allegro.pl/rura-miedziana-1-4-chl...55981.html

Wiem też że powinny być spawane na twardo, ale jak zrobie łagodne przejścia to nie będę musiał nigdzie ich łączyć, dopiero przy urządzeniach kształtki itp. Ale to narazie odległa przyszłosć. Dobrze myślę?
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-04-19, 19:36:00
Moderator
Te średnice są do układania bez kształtek nawet i większe średnice typu 5/8 i 3/4 wygina się za pomocą doświadczenia Smile albo za pomocą giętarki. Linie musisz tak ułożyć aby wystawały ze ściany włącznie z rurką od skroplin i wszystko przykryje się parownikiem. Pierw montujesz tak zwane plecy urządzenia ( blachę) i wyginasz rury bez kształtek... Jak znajdę zdjęcia takich instalacji zrobionych wcześniej to wyślę Tobie na maila. Pzdr
  • Odpowiedz

llort

2011-04-19, 19:47:10
Zaawansowany użytkownik
Standardem są komisje kwalifikacyjne dopuszczające do pracy takich elektryków jak ty.Obiad i gorzała.Dla mnie standardem jest penis u mężczyzny i macica u kobiety.W energetyce pewne rzeczy się dobiera nie według standardów tylko obowiązujących przepisów.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

tarkosz

2011-04-19, 19:58:45
Nowy użytkownik
llort napisał(a):Standardem są komisje kwalifikacyjne dopuszczające do pracy takich elektryków jak ty.Obiad i gorzała.Dla mnie standardem jest penis u mężczyzny i macica u kobiety.W energetyce pewne rzeczy się dobiera nie według standardów tylko obowiązujących przepisów.

"Obiad i gorzała" To już nie ta epoka dziadku.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-19, 20:24:57
Zaawansowany użytkownik
Ponaglałem 3 miesiące temu Smile Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-19, 21:41:01
Moderator
Co do średnic to spotkałem sie kilka razy że wedłóg prawideł powinno być 1/4 i 3/8 a było 1/4 i /12 i tutaj sie robi lekkie zamieszanie
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

llort

2011-04-19, 22:21:07
Zaawansowany użytkownik
moim zdaniem
przegrzanie wzrosło Smile
  • Odpowiedz

tarkosz

2011-04-20, 20:44:26
Nowy użytkownik
A co z maksymalną długością instalacji?
Bo widziałem w jednej karcie że dla danego urządzenia wynosiła 14m.
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-21, 03:58:06
Moderator
Chodziło raczej o odległość od najdalszej jednostkiwewnętrznej do zewnętrznej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa