Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wstydliwy wątek

19 Odpowiedzi, 16362 Wyświetleń

mapet8888

2012-11-27, 12:24:53
Nowy użytkownik
Witam!
Jestem tutaj nowy,
w branży klimatyzacyjnej siedze od 4 lat. Dotychczas montowałem i serwisowałem głownie splity.
Ostatnio zmienilem firme na inna, ktora zajmuje sie wiekszymi urzadzeniami i chlodnictwem. Moje pytanie moze wydac sie dla niektórych smieszne: Jak napelnia sie sprezarki polhermetyczne, scrolle i srubowe? Z ksiazki Ulricha wynika tylko tyle, zeby nie robic tego po stronie ssawnej gdy laduje cieklym czynnikiem zeby nie zalac sprezarki. Do tej pory dopuszczalem R410a ciecza na ssaniu ale to byly hermetyki wiec byly bezpieczne. Uzupelnianie duzego ukladu para na ssaniu chyba zajmie za dlugo czasu. Mam ładować na zbiornik na wyłączonym urządzeniu? Czy przez rotalock na tloczeniu? Prosze potraktowac moje pytanie powaznie, czlowiek sie uczy cale zycie a widze, ze wypowiadaja sie tutaj osoby, ktore znaja sie na rzeczy. Pozdrawiam :|
  • Odpowiedz

Derek

2012-11-27, 14:09:06
Użytkownik
Ja ładuje cieczą na ssanie i nigdy problemów nie było.
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-27, 17:08:57
Top użytkownik
jeśli w zbiorniku ciekłego czynnika masz próżnię napełniasz zbiornik ciekłym czynnikiem,napełnianie następuje szybko .w żadnym wypadku agregat na próżni nie uruchamiaj .
  • Odpowiedz

mapet8888

2012-11-27, 17:50:55
Nowy użytkownik
ale ładuje poprostu z butli do momentu wyrównania ciśnienia w zbiorniku? co zrobić gdy ciśnienia się wyrównają a wdg wagi nadal jest za mało czynnika?
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-11-27, 17:56:28
Moderator
1. Możesz podgrzewać butlę
2. Uruchamiasz urządzenie (po spełnieniu różnych warunków) i dajesz cieczą na ssanie, ale nie jak benzynę do baku, tylko tak żeby czynnik zdążył po drodze odparować.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mapet8888

2012-11-27, 18:09:38
Nowy użytkownik
A co jeśli np. nie ma zbiornika ciekłego czynnika? Miałem do czynienia z rooftopem lennox gdzie byly 3 sprężarki typu scroll i bezpośrednie odparowanie w centrali ale zbiornika nie było. Nie miałem awarii ale zastanawiam się jak wtedy uzupełniać. Na tabliczce jest napisane, ze wchodzi 25kg.
  • Odpowiedz

mapet8888

2012-11-27, 18:32:05
Nowy użytkownik
Właśnie o to chciałem również zapytać, zestaw 4 sprężarek tłokowych półhermetycznych, skraplacz zdalny ze zbiornikiem na dachu i 4 parowniki w centrali. Układ ma 250kg czynnika R407c. Jak wtedy mam uzupełniać, kiedy wychodzi ze okolo 20 butli trzeba opróżnić? Do zbiornika mam ładować czy przez zawór rotalock na ssaniu? Skoro mówicie, ze mam ładować powoli na ssaniu to też zajmie bardzo dużo czasu władowanie 250kg.
  • Odpowiedz

mapet8888

2012-11-27, 18:59:01
Nowy użytkownik
Zapomniałem dodac w moim pytaniu uwagi o tym zeby sobie nie dogryzac nawzajem bo barbie i klimatolog maja do tego sklonnosci analizujac inne watki na tym forum. Wink Jezeli to nie problem to prosze o wyjasnienie jak to jest przy duzych ukladach j.w. Gdy wydarzy sie awaria duzego ukladu to i tak nie puszcza mnie samego ale milo wiedziec. :/
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-27, 19:37:46
Top użytkownik
jeśli jest dziura w instalacji potrzebna być może maszyna do odsysania i zestaw pustych butli--może być problem z pomieszczeniem czynnika w zbiorniku i skraplaczu .
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-11-27, 19:42:19
Moderator
Jeśli np na dodanie 1kg do splita potrzebujesz 5minut, to do dużego układu po prostu potrzebujesz co najmniej 250 razy tyle. :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mapet8888

2012-11-27, 19:45:39
Nowy użytkownik
Barbie mi chodzilo jak napełnić taki układ gdy jest pusty np dopiero zmontowany i zrobiona jest już próba szczelności. Ładować na początku w zbiornik ile sie da czy można odpoczątku dozować cieczą na ssaniu(chodzi o duży uklad np 250kg j.w.)
  • Odpowiedz

barbie

2012-11-27, 19:57:22
Top użytkownik
nikt od początku nie ładuje cieczy na ssaniu,za wyjątkiem R12 z Bydgoszczy .
  • Odpowiedz

mapet8888

2012-11-27, 20:01:09
Nowy użytkownik
Ok rozumiem, wiem, że moze sie to wydac smieszne dla was ale mowia, ze kto pyta nie bladzi stad to pytanie. Tym bardziej, ze ksiazki mowia zeby nie ladowac ciecza na ssaniu :/ Dziekiuje i pozdrawiam
  • Odpowiedz

crocens

2012-11-27, 20:09:46
Top użytkownik
Bo ksiązki mają racje... dostanie się czieczy do mechanizmu sprężającego zniszczy go. Aby dodawać cieczą po ssaniu potrzeba wyczucia i doświadczenia, analizy układu, jego elementów...
.
  • Odpowiedz

mapet8888

2012-11-27, 20:29:01
Nowy użytkownik
No doświadczenie mam w sumie tylko na splitach Tongue Ewentualnie vrv daikina jeszcze napełniałem, pólhermetyka nie napełniałem :?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-03, 22:28:45
Top użytkownik
barbie napisał(a):jeśli w zbiorniku ciekłego czynnika masz próżnię napełniasz zbiornik ciekłym czynnikiem,napełnianie następuje szybko .w żadnym wypadku agregat na próżni nie uruchamiaj .
Jak barbie racjonalnie zabezpieczony układ chłodniczy można uruchomić na próżni?W codziennej pracy z tym się nie spotykam aby układ chłodniczy się uruchomił mając nie odpowiednie ciśnienie na elementach je zabezpieczających.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-12-03, 22:34:30 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barbie

2012-12-04, 18:52:45
Top użytkownik
Wodzu ile widziałeś małych urządzeń z presostatami ? ,podaj swoje przyszłe wcielenie .
  • Odpowiedz

bartekyogico

2012-12-04, 18:57:19
Zaawansowany użytkownik
Nawet jak są presy to żeby pociągnąć czynnik spryciarze wsadzą wkrętak w stycznik i hula... Z życia wzięte.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-05, 19:12:02
Top użytkownik
barbie napisał(a):Wodzu ile widziałeś małych urządzeń z presostatami ? ,podaj swoje przyszłe wcielenie .
Wojowniku tu mowa o dużych urządzeniach.(Ken)?.Posiadasz śrubówkę w swojej lodówce domowej?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa