Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

O ile klimatyzator z niedoborem mocy moze schlodzic mieszkanie?

17 Odpowiedzi, 17779 Wyświetleń

macias

2011-04-27, 06:47:43
Nowy użytkownik
Witam,

Moze zaczne od tego po co mi klimatyzator -- chodzi o zbicie temperatury w super-gorace dni lata, tj. te, kiedy temperatura na zewnatrz (w cieniu) oscyluje kolo 35C. W zeszlym roku w Toruniu temperatura dobila do 37C i mialem po prostu dosc.

Aktywna wielkosc pomieszczenia to 60m^2, wysokosc 2.5m. Mysle o sprzecie przenosnym z kilku wzgledow:
* licze na jakies 3 tygodnie pracy rocznie (tyle jest mniej wiecej dni upalnych)
* bez koniecznosci montazu

Problem w tym, ze nie widze zbyt mocnych klimatyzatorow przenosnych, maks. tego co znalazlem to:
http://www.zibro.pl/1/PH233.html

Wg producenta dla kubatury 105m^3, czyli przeliczajac na moje mieszkanie jest to ok. 40m^2.

Zalozmy, ze wewnatrz domu mam temperature 30C, czy taki klimatyzator bylby w stanie zbic temperature do 25C (mimo braku mocy na te 20 dodatkowych m^2)?

Albo czy znacie mocniejsze klimatyzatory? Nie za bardzo chce wybierac 2-3 slabsze klimy, bo mieszkanie od razu bedzie przypominalo graciarnie :-)

Z gory dziekuje za sugestie.

milego dnia zycze
  • Odpowiedz

gadas

2011-04-27, 07:19:18
Użytkownik
Co Ty się kolego uparłeś na te przenośne klimatyzatory ?
Jest jakaś racjonalna przyczyna że chcesz kupić coś co działa słabo głośno jest wielkie ciężkie i zajmuje sporo miejsca w pokoju .
  • Odpowiedz

macias

2011-04-27, 07:35:27
Nowy użytkownik
Gdybym mieszkal w domu/mieszkaniu, o ktorym bym wiedzial, ze to jest juz moje miejsce na ziemi, to bym sobie dorabial cuda wianki do niego. Na stale.

Ale jest wrecz odwrotnie -- mieszkanie jest na odstrzal. To raz. Dwa -- kazdy inny klimatyzator (z tego co czytalem) wiaze sie z koniecznoscia montazu, tj. ingererencja w strukture mieszkania (kucie dziur). Trzy -- komfortowo jednostke zewnetrzna moge zamontowac po stronie poludniowej, wiec slabo (czyt. nie ma sensu, bo ta jednostka ma oddawac cieplo, a nie sie grzac), a po polnocnej albo na scianie (baaaardzo watpie, ze jakakolwiek spoldzielnia na to pojdzie), albo na parapecie (przesloniety widok z okna, walor uzytecznosci in minus, cena mieszkania w dol).
Cztery -- z przegladu parametrow technicznych nie widze, aby klimatyzatory split byly duzo cichsze. Najwieksze roznice biora sie z roznicy mocy, a to mi nie chodzi.
  • Odpowiedz

gadas

2011-04-27, 09:00:45
Użytkownik
Tak jak łatwo go montujesz tak i łatwo go demontujesz nie wymaga się tu nadprzyrodzonych zdolności supermena i posiadania kryptonitu.

Konieczność przebicia ściany jest, co nie oznacza że robisz kilkanaście dziur w ścianach (można zrobić to tak by łatwo można było ją następnie zamaskować po demontażu klimy)
Napisz do spółdzielni i poproś o przedstawienie warunków technicznych montażu to będziesz wiedział czy możesz bo teraz to możesz sobie z fusów wróżyć.

Jeszcze nie słyszałem o historii gdzie klimatyzacja zainstalowana była przyczyną spadku ceny mieszkania a wręcz przeciwnie klienci kupują bo podwyższają jego standard .

Co do głośnej pracy to że ty nie widzisz nie oznacza że tak jest .
Ja widzę różnicę a otworzyłem sobie katalogi w pdf Mitsubishi Electric, Samsung Toshiba, LG, Panasonic i kilka innych by się o tym przekonać bo może coś się zmieniło od wczoraj .

Widzę że już dokonałeś wyboru, więc co ja się będę produkował i ci w głowie mącił, kup sobie to co ci się spodobało Smile

Ten model może sprawdzi się na metraż do 30m2 (2,5m) (może/nie oznacza że tak będzie) i z tego co pamiętam coś tam jednak zawsze musisz wystawić za okno :lol: więc lepiej Ty przeczytaj instrukcję montażu przed zakupem .
  • Odpowiedz

macias

2011-04-27, 09:13:09
Nowy użytkownik
Nic nie musze wystawiac za okno, musze miec odprowadzenie na zewnatrz, a to nie jest tozsame.

Co do estetyki nie wroze nic z fusow, jesli jest budynek z rowna elewacja, a tu nagle jedno mieszkanie ma doczepione pudlo klimatyzatora, to nie wyglada to chyba estetycznie.

A przede wszystkim -- zadalem konkretne pytanie, nie byla to zacheta do trollowania.
  • Odpowiedz

gadas

2011-04-27, 10:46:33
Użytkownik
macias napisał(a):Nic nie musze wystawiac za okno, musze miec odprowadzenie na zewnatrz, a to nie jest tozsame.
Tak co się wiąże z tym że albo masz przebicie już na zewnątrz budynku lub z tym że zamierzasz zrobić przebicie na zewnątrz budynku lub z tym że będziesz chciał korzystać z kratki wentylacyjnej ...
... no ale Ty wiesz wszystko lepiej .
[Obrazek: montaz_1.jpg][Obrazek: montaz_2.jpg]
macias napisał(a):Co do estetyki nie wroze nic z fusow, jesli jest budynek z rowna elewacja, a tu nagle jedno mieszkanie ma doczepione pudlo klimatyzatora, to nie wyglada to chyba estetycznie
Tak i z tego powodu nikt w blokach nie może mieć klimatyzacji a każda spółdzielnia nie wyraża zgody ... :lol:
macias napisał(a):A przede wszystkim -- zadalem konkretne pytanie, nie byla to zacheta do trollowania.
...normalne stoję już na baczność a strach ze łzami mam w oczach
macias napisał(a):O ile klimatyzator z niedoborem mocy moze schlodzic mieszkanie?
... ależ precyzja.

Matematyki uczyli w szkole podstawowej więc skoro wszystko wiesz lepiej
sam sobie to wylicz najdokładniej (podałeś przecież konkretne dane)

Przy okazji wylicz również jakiej mocy klimatyzację możesz podłączyć do istniejącej instalacji elektrycznej.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-27, 15:30:37
Zaawansowany użytkownik
Można otworzyć lodówkę w kuchni i potraktować ją jako klimatyzator beż odpowiedniej mocy.A wnioski wyciągnąć według pomiarów temperatury znając moc lodówki.Pewnie przegrzanie trochę wzrośnie tak jak ciśnienie ssania i temperatura uzwojenia.Ciężko holować lżejszym cięższego. Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-27, 15:46:36
Moderator
Z tą lodówką to przekombinowałeś trochę bo w klimie ciepło ze skraplacza wydala na zewnątrz a w lodówce to będzie jszcze dogrzewało o moc kompresora i żarówki Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

llort

2011-04-27, 16:08:58
Zaawansowany użytkownik
Przypadek potraktowany jako klimatyzator okienny.Przy większych gabarytach lodówki jako okienny balkonowy Big GrinZarówki do bilansu nie brałem do bilansu z powodu znikomych zysków ciepła.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-27, 16:11:41 przez llort.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-27, 19:46:57
Zaawansowany użytkownik
najlepiej jest zrobic tak, w tedy nie trzeba kuc scian
tylko jednostke zewnetrzna schowac za szafe

[Obrazek: air-conditioner.jpg]
  • Odpowiedz

gadas

2011-04-27, 20:18:29
Użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):najlepiej jest zrobic tak, w tedy nie trzeba kuc scian
tylko jednostke zewnetrzna schowac za szafe

To idealne rozwiązanie dla małżonków ... jej wiecznie jest zimno ... jemu zawsze za gorąco Smile :lol: :lol: :lol:
  • Odpowiedz

monterod2002

2011-04-28, 06:14:07
Zaawansowany użytkownik
macias napisał(a):Witam,

Moze zaczne od tego po co mi klimatyzator -- chodzi o zbicie temperatury w super-gorace dni lata, tj. te, kiedy temperatura na zewnatrz (w cieniu) oscyluje kolo 35C. W zeszlym roku w Toruniu temperatura dobila do 37C i mialem po prostu dosc.

Aktywna wielkosc pomieszczenia to 60m^2, wysokosc 2.5m. Mysle o sprzecie przenosnym z kilku wzgledow:
* licze na jakies 3 tygodnie pracy rocznie (tyle jest mniej wiecej dni upalnych)
* bez koniecznosci montazu

Problem w tym, ze nie widze zbyt mocnych klimatyzatorow przenosnych, maks. tego co znalazlem to:
http://www.zibro.pl/1/PH233.html

Wg producenta dla kubatury 105m^3, czyli przeliczajac na moje mieszkanie jest to ok. 40m^2.

Zalozmy, ze wewnatrz domu mam temperature 30C, czy taki klimatyzator bylby w stanie zbic temperature do 25C (mimo braku mocy na te 20 dodatkowych m^2)?

Albo czy znacie mocniejsze klimatyzatory? Nie za bardzo chce wybierac 2-3 slabsze klimy, bo mieszkanie od razu bedzie przypominalo graciarnie :-)

Z gory dziekuje za sugestie.

milego dnia zycze

Może inaczej na którym piętrze kolega mieszka ile pięter jest nad nim jaki dach lub czy jest strych i jaki. Jak z wentylacją.
Wszystko jest do zrobienia ładnie czysto estetycznie tylko Kolega podał za mało danych. Proponuje podać rozmieszczenie pomieszczeń bo z tego co rozumie to 60m2 to całe mieszkanie . A czy całe musi być schładzane czy nie wystarczy sam pokój.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-28, 06:21:37 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

macias

2011-04-28, 06:29:48
Nowy użytkownik
Chodzi mi o schlodzenie calego mieszkania. Drugie pietro, blok 4-pietrowy, okna w ukladzie polnoc-poludnie, balkon od poludniowej strony.

Gdyby nie ten ostatni fakt, to rzeczywiscie bardziej bym sie sklaniam w kierunku klimatyzacj split, bo zewnetrzna czesc mialbym pod reka (na balkonie), ale watpie, zeby ten uklad wytrzymal i pracowal efektywnie, kiedy zamiast oddawac cieplo sam by sie nagrzewal.

Dach plaski (w sensie nie spadzisty), co do wentylacji, to sa pasywne szyby w toalecie, lazience i spizarce przy kuchni (mikro pomieszczenie).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-28, 06:32:37 przez macias.)
  • Odpowiedz

byniom

2011-04-28, 10:16:41
Moderator
tyle klimatyzatorów stoi na dachu w pełnym słońcu i jakoś nie mają problemów z tym żeby chłodzić pomieszczenia wiec dlaczego twierdzisz że jak będzie na balkonie od storny połódniowej to nie będzie właściwie pracował ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

macias

2011-04-28, 10:20:30
Nowy użytkownik
Nie twierdze, tylko watpie (z powodu temperatury panujacych latem w słońcu). Ale jesli jednostka zewnetrzna moze faktycznie stac w pelnym sloncu i odprowadzac cieplo, w takim razie wlacze splita do tych rozwazan.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-04-28, 11:36:58
Zaawansowany użytkownik
macias napisał(a):Nie twierdze, tylko watpie (z powodu temperatury panujacych latem w słońcu). Ale jesli jednostka zewnetrzna moze faktycznie stac w pelnym sloncu i odprowadzac cieplo, w takim razie wlacze splita do tych rozwazan.
Na pewno będzie to dużo lepsze rozwiązanie niż klimatyzator przenośny (wyjątkowe gówno) a odpowiednio dobrany agregat na balkonie da radę.
  • Odpowiedz

macias

2011-04-28, 11:45:55
Nowy użytkownik
Widze, ze opinie o klimatyzatorach przenosnych sa chyba jednoglosnie negatywne, hmm... (az zaskakujaca zgodnosc Wink ). Dziekuje za wskazowki, rozejrze sie wiec wsrod splitow.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-28, 11:46:06 przez macias.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa